Cannabis livscykel

Att så ett frö

Att få ett frö att gro är inte speciellt svårt men olika metoder passar olika bra beroende på vilka krav man har. Vanligtvis brukar man säga att ungefär 90% av alla fröer gror men frön från seedbanks brukar ha ännu högre ratio än så medan 10 år gamla frön givetvis har lägre. En metod att separera livsdugliga frön från döda är att sätta dem i ett glas ljummet vatten över natten. Endast livsdugliga frön sjunker till botten. Andra metoder som med säkerhet säger att det frö som du planterar kommer att gro är till exempel pappersmetoden.

Pappersmetoden
En vanlig metod är att man placerar fröerna man avser att plantera mellan fuktigt papper, bomull eller kaffefilter sedan lägger man det pappret mellan två stycken djupa tallrikar som får stå på ett rumstempererat eller möjligen lite varmare utrymme. Efter några dagar till en vecka så har den begynnande roten knäckt sönder skalet. Då ska man genast placera fröet i den tilltänkta krukan, med roten nedåt, på ungefär en halv cm djup. Ta det mycket försiktigt när du handskas med den lilla grodden! Medan fröerna är emellan papper så är det mycket viktigt att det är fuktigt hela tiden och att man är uppmärksam på vilka som har börjat gro, titta till dagligen några gånger. I jorden så skall det groende fröet och jorden precis runt hållas fuktigt hela tiden, du ska inte övervattna nu utan bara koncentrera dig på att hålla just jorden runt fuktig. När dom första bladparen kommer upp ur jorden ska du vara lite mer försiktig med vattnandet, låt jorden torka ur lite innan du vattnar igen. Den här metoden brukar oftast användas om man avser att odla en större odling och inte vill att någon kruka skall stå tom utifall fröet inte skulle gro.

Torvkrukemetoden
Numera kan man få tag på billiga torvkrukor som är till för att gro upp en växt inomhus för att sen plantera ut hela krukan som sedan rötterna växer igenom, det är en billig investering (kostar bara någon krona styck) och så slipper du hantera den sköra lilla roten som kan ta skada. Torvkrukorna ser ut som små sammanpressade briketter med ett litet utstansat hål i ena änden. Ställ briketten på ett fat med höga kanter och dränk in den i ljummet vatten, det tar en stund innan den absorberar allt vatten och det kan behöva tillsättas mer efter en stund. Krukan sväller flera gånger i storlek och när den inte kan absorbera mer är det dags att flytta den till ett annat fat. Lägg ett frö i varje kruka på 0.5-1cm djup och täck försiktigt med lite av den uppblötta torven i krukan.

Direktplantering
Det går givetvis även bra att plantera fröet direkt i krukan som den ska växa i men eftersom det faktiskt är en levande organism så kan det hända att inget kommer upp, och då är det tråkigt att ha en tom kruka med jord som bara står. Vi rekommenderar därför att gro med tidigare nämnda metoder om det är “hemmagjorda” frön, bagseeds eller andra frön med lite lägre grobarhet.

När dom första bladparen spretar sig upp ur jorden kan det hända att dom har lite problem med att komma ur fröet, men naturens ultimata nötknäckare klarar det oftast så pilla inte! Det kan hjälpa om du försiktigt med tex en pipett droppar lite vatten på den men om du väntar så brukar det oftast lösa sig.

Vegetativ tillväxt

När de första bladparen kommit upp över jorden inleds den vegetativa tillväxten. Den första veckan kan gå lite långsammare än det tog dom första bladen att komma upp eftersom den lilla grodden har lite energi som är lagrat i fröet för att det ska kunna ta sig ur fröet och börja utveckla rötter. Innan rötterna hunnit utvecklas helt hinner plantan inte med att ta upp så mycket näring och vätska. Under den här tiden vill den lilla plantan gärna ha hög luftfuktighet och bör sprayas med vatten dagligen. Vanligtvis brukar man driva upp plantorna under lysrör eller lågenergilampor första tiden, om du ställer en “nyfödd” planta direkt under en 400W HPS är det stor risk att bränna den. Ett lämpligt avstånd om man bara har en HID-lampa är 60-80cm första dagarna, för att sedan sänka succesivt efter ungefär en vecka.

När plantan växt till sig lite och fått ett rotsystem växer det med en hisnande fart. På en månad kan plantan nå en höjd uppåt 30-50cm. Under detta stadie är ett dygn på 18 timmar ljus och 6 timmar mörker det optimala. Bäst tillväxt får man med stora mängder blått ljus vilket innebär lysrör eller MH, men HPS fungerar också godkänt.

Blomning

När ljusperioden sänks till 12 timmar tror cannabis att vintern är på väg (en timer är nästan obligatorisk i detta skede). Eftersom Cannabis är en ettårig växt vars enda hopp att föra sin avkomma vidare är att producera fröer som klarar en övervintring, måste den då genast bli könsmogen och fortplanta sig genom pollinering.

Belysningen och utrymmet är ofta ganska begränsat inomhus vilket innebär att om plantan växer sig allt för lång under den vegetativa perioden kan den bli för stor för att få plats som fullvuxen. Räkna med att plantan kan bli tre gånger så lång från det att du inleder blomningen tills det är dags för skörd. Ett annat problem är att belysningen inte orkar sig ner genom alla blad ända ner till botten. Inomhus brukar man därför vänta tills plantan har växt sig ca 30-40 cm lång innan man ändrar ljusperioden till 12 timmar ljus resp. 12 timmar ABSOLUT mörker. Låt under inga omständigheter något ljus belysa plantorna under mörkerperioden, det kan leda till bland annat hermafrodism vilket inte är kul.

Efter ca 1-2 veckor börjar plantorna utveckla pollenkapslar resp. frösäckar och pistiller. De flesta vill oftast inte ha fröer i sina honblommor, därför är det viktigt att genast ta bort hanplantorna när dom upptäcks. Det är inte speciellt svårt att se skillnad på en hona och en hane förutom första gången, när man väl sett en hona vet man direkt vad man ska titta efter.

HonaHane

Skörd

Honplantorna blommar ca 6-16 veckor beroende på sort. Blommorna är mogna när 70-80% av pistillerna antar en brun eller rödaktig färg och börjar dra sig tillbaka in mot fröboet. I detta skede är alla de små blad och blommor som bildar plantans topp täckta med små prickar som genom förstoringsglas ser ut som små pärlformade utbuktningar. Dessa små droppar består av kåda med extremt hög THC-halt. Om du har ett förstoringsglas och tittar riktigt noga så ser du att även dessa ändrar färg, det är en mycket bättre indikering än att titta på pistillernas färg.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *