Utomhusodling

Spana och sondera terrängen

Innan man kastar sig ut och planterar så är det bra att ordentligt inspektera eller leta upp den / de platser man tänkt plantera på. Gå långa promender i ogästvänlig terräng och försök hitta platser som ingen förväntas besöka förrän i slutet på oktober tidigast. Det ideala är platser där du har möjlighet att besöka regelbundet och se till dina plantor men det är inte nödvändigt för att lyckas! Allt som lutar mot söder är det som får mest solljus och blir varmast fortast på våren, billiga kompasser finns hos bl.a Clas Ohlson eller din lokala sportaffär. Att plantera på plan mark är näst bäst. Stanna på platsen en stund, se hur solen vandrar och försök klura ut om andra växter kommer att skugga dina plantor. Helst så skall dom ha fullt solljus hela dagen men dom kan växa med halva dagen i skuggan också. Tänk på att solen är som starkast när den står högt på himlen och den perioden är viktigast att ta vara på för fullt.

Bra platser att plantera på kan vara t.ex:

* Baksidan av en bondes gödselstack
* Öar som inte är badvändliga eller speciellt mysiga
* Man kan plantera i en sjös vasskant
* Igenväxta diken mellan åkrar, eller på gamla övergivna åkrar
* I trädgårdarna hos obebodda nedfallna hus
* I dom gator som finns röjda under kraftledningar. Plantera inte för nära stolparna bara, dom är impregnerade med en massa hemskheter dom avger till sin omgivning!
* Oländiga bergssidor
* Soptippar, försök att inte plantera där det sker avrinning från dom dock!
* EKO skogsplantager / julgransodlingar
* Om man följer gamla nedlagda järnvägsspår så hittar man ofta många bra platser, det finns fler i närheten av dig än du tror! Liksom kraftledningsstolparna så är också trallarna impregnerade men en massa snuskiga kemikalier. Plantera på andra sidan diket från spåren!
* Ödsliga delar av kyrkogårdar
* Gläntor långt ute i skogen

Finna en plats

Försök att hitta en plats där det inte går mycket stigar och/eller utanför bebyggelsen. Undvik platser där det finns mycket bär eller svamp. Om du ska odla i en skog så är lövskog att föredra framför barrskog då pH-värdet är högre i lövskog. Om man tvunget ska odla i barrskog kan man blanda ut jorden med kalk eller som alternativ äggskal som är kalkrikt. Det är som sagt en fördel om plantorna står i söderläge eller på annat sätt får många timmas solljus varje dag. Gläntor är ett lämpligt alternativ. Är det möjligt att ha plantorna nära en sjö eller annat vattendrag är även det bra då det blir betydligt lättare att vattna plantorna om det blir nödvändigt pga torka. En annan sak man kan titta efter är Nässlor, där de växer finns den sorts jord som Hampa trivs i. Men se till att ha död på en del av nässlorna så inte de knycker all näring. Spara gärna några dock som döljer dina plantor.

När du letar platser så tänk på:

1. Gå alltid runt en eventuell plats i en vid 360 graders cirkel och inspektera den noggrant från alla håll.
2. Försök bilda dig en uppfattning om jorden du skall plantera i. Kommer du kunna gräva lätt i den t.ex? Är det löv / barr eller blandskog, kommer du behöva att kalka? Ser dom andra växterna på platsen friska ut? Ta ev. ett jordprov du kan pH-analysera när du kommer hem! På så sätt så kan du vara säker på att det inte är helt fel samt arrangera pH-värdet i krukan för att minimera stress vid utplanteringen.
3. Gå hem och sov på saken!

Utplantering

Att sätta frö direkt i marken är ingen säker investering, fröet har då inte stora chanser att överleva. Frösådd används mest i stora industrihampodlingar eller i trädgårdsland. Man bör förodla plantorna inomhus innan de planteras ut, då är chansen mycket större att de överlever. Minimum kan sägas vara 20-30 cm. Dock är 50 cm rekommenderat. Plantorna bör sättas ut i slutet av april i odlingszon 1 och i början av juni i odlingszon 5. Man bör alltså så fröna inomhus ca en månad innan utplantering, men mer skadar inte.

Något som ökar tillväxten och trivseln avsevärt är att gräva gropar åt sina plantor och blanda blomjord med den ursprungliga jorden som fanns i gropen. En grop på 10-20 liter är lagom, men plantan tackar inte nej till mer. När gropen är grävd och planteringsjorden är blandad med den ursprungliga så bildas det en liten upphöjnad över den övriga vegetationen som ger plantan mer utrymme och därigenom mera ljus.

Bevattning

Även under Sveriges somrar så kan det gå dagar och ibland veckor utan att regn kommer. Då får du rycka ut med vattendunkar så de små liven inte dör. Då kan det vara bra att ha eller låna en hund så de uppmärksammar om någon kommer en bit fram så man hinner gömma eventuella vattendunkar. Har du planterat nära en sjö eller vattendrag behöver du inte ha med dig vatten utan kan fylla på dina tomma dunkar där.

Säkerhet och skadedjur

I den vilda naturen kan man råka ut för alla möjliga parasiter som äter på ens plantor. Det här är de vanligaste åkommorna och lösningar på dem.

Spinn (och andra insekter)
Man känner igen dessa som små täta spindelnät som de väver på antingen buds eller blad. Man kan även se spindlarna själva som små ljusa prickar. Dessa kan du ta hand om på samma sätt som inomhus. Antingen spraya plantan med vatten utspätt med lite såpa, vatten blandat med lite saft eller gift som Pyrex-N. Gift kan dock inte rekommenderas om du tänkt konsumera växten du odlar, av uppenbara skäl…

Sniglar (4st alternativ)
1. Gör en salt-mur runt plantan (gärna med grovt matlagningssalt) Fungerar ett par dagar. Men man får många sönderfrätta sniglar på halsen. Endast för den desperate för risken är stor att döda sina plantor på köpet, salt är dåligt för växter!
2. Gräv ner ölburkar med toppen avklippt fyllda med öl. Sniglarna älskar doften och glider ner i burkarna och drunknar.
3. Vira koppartråd runt stammarna och sedan runt lite så blir det hela strömförande, inte så att vi människor märker det men sniglarna får sig en rejäl kyss.
4. Köp dyrt snigel-bekämpningsmedel på Plantagen eller Bauhaus. Kostar 129kr för 500g.

Rådjur
Mot dessa större växtätare hjälper klassiska vita och runda skyltar som man använder vid tex. jordgubbsodlingar. Urin är en annan lösning, urinet ger även näring till växterna så det är bara positivt! En annan sak som ska hjälpa mot rådjur är hund- och kattavföring. Man skulle kunna lägga hund/och eller kattbajs i någon naturfärgad påse och placera i närheten av sina plantor.

Människor
Det finns inga garanterade metoder mot människor, men man kan försöka med en skylt som säger “Varning för Huggorm”. Om det fungerar eller ej är en annan femma.

Blomning

Använder man en autoblommande eller tidigt blommande sort så behöver man inte bekymra sig om blomningen, men om man vill odla en vanlig sort som man sedan tidigare vet inte hinner blomma så finns det två saker man kan göra:

* Blomma plantorna inomhus 3-4veckor innan man planterar ut. Fungerar enligt rapporter mycket dåligt då de flesta plantor går tillbaks i veg, men kan ibland funka.
* Springa med svarta plastsopsäckar och täcka över plantorna så de endast får ljus 12/12. Denna metod fungerar garanterat men är mycket jobbig och sällan värt besväret såvida man inte har plantorna i trädgården eller på annan plats i närheten av hemmet.

Skörd

Skördetiden inträder oftast i september-oktober. Vissa år får man skörda lite i förtid på grund av att frosten kommer tidigt. När frosten kommer så måste man vara snabb att kapa plantorna för i den kylan överlever växterna inte mer än några dagar. Annars skördas plantorna som vanligt, men glöm inte att skölja buds och blad om du trots våra rekommendationer använt giftigt bekämpningsmedel mot ohyra. Tänk också på att ta det försiktigt när du kommer bärande på dina monsterplantor, det är inte bästa tillfället att möta någon…

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *