Liv som vi låtsas inte finns
I veckan har vi kunnat läsa om sju hästar som var instängda på en havererad Stena–färja. Flera dagar i rad utgjorde deras öde och räddningsarbetet huvudnyhet i de stora stockholmstidningarna.
13 djur har också dödats med ett starkt råttgift på Sao Paulos zoo under den senaste månaden. Däribland en elefant och tre apor, berättade aftonbladet.se i veckan. Nyheten lades upp på löpet och presenterades på webb–tv.
Härom veckan hade en av Stockholms morgontidningar en bild på en brandman som räddade en älgkalv som gått igenom isen. Ett helt gäng brandmän var involverade och enligt texten hade den nedkylda älgkalven efteråt tagits in för omvårdnad och upptining.För ett par år sedan satt jag på ett möte med andra föräldrar i ungarnas skola. Flera av föräldrarna var mycket upprörda över att någon hade dödat kaninerna i lekparken i närheten. Jag hade svårt att förstå deras upprördhet. Runt bordet satt nämligen bara folk som utan att blinka tuggar i sig andra djurs muskler. Djur som till skillnad mot dessa kaniner levt ett bedrövligt liv innan de dödats för dessa föräldrars skull. Föräldrar som dessutom fostrat sina barn till att göra samma sak. När jag konfronterade dem med det ologiska i att vara köttätare och uppröras över att några kaniner dödas blev det helt tyst. Till sist sa någon att ja, det har du ju rätt i, vi borde ju inte vara så upprörda. Det var som om dessa vuxna människor inte hade förstått att deras vilja att tugga i sig muskler krävde dödande.
Jag kom att tänka på det tillfället när jag såg bilden på älgkalven som räddades ur isvaken. Hur många av dem som jobbade för att rädda den där kalven skulle sedan gå hem och äta upp ett djur, till exempel en älgkalv, som hade fått dö för deras skull? Statistiskt sett alla eller möjligen alla minus en.Och vad kostade det att rädda älgkalven? Hur kan staten lägga ut de pengarna samtidigt som man lägger ut miljarder på att stötta och hålla igång det dagliga massmördande som sker i den svenska så kallade livsmedels–
industrin. Varför först betala för en sak och sedan en gång till för dess motsats? Och hur mycket resurser lade Aftonbladet på att kunna rapportera om det som de kallade ”seriemördaren i Brasilien”? Tänk om de i stället hade lagt de resurserna på att visa hur musklerna som de på matsidan lämnar recept på hur man tillagar hamnar i livsmedelsbutiken. Och om den som dödat 13 djur i en djurpark på andra sidan jordklotet är seriemördare, vad är då de som jobbar i de svenska slakterierna? Och vad är då alla Aftonbladets läsare som handlar av dessa? Och är vad är då Aftonbladet som på sina matsidor uppmanar till detta? Varför blir helt plötsligt enskilda djurs liv värda så mycket och får så mycket uppmärksamhet medan den stora massan bara behandlas som produkter och avrättas på löpande band? Svaret handlar förstås om vilket lidande vi väljer att synliggöra och vad vi väljer att förtränga. Scans vd sa en gång att om vi öppnade slakterierna så att folk såg vad som pågick där inne skulle folk sluta att äta kött. Därför ser du så sällan bilder från slakterier. Därför är nästan alla bilder från djurindustrin övergrepp från utlandet, fast vi vet att det även i Sverige råder grova missförhållanden.Varje år får tre individer per människa i världen sätta livet till. Liv som vi låtsas inte finns. Liv vars lidande vi gör allt vi kan för att förtränga. Liv som går att rädda betydligt enklare än den där älgkalven eller kaninerna i djurparken, bara vi öppnar ögonen och slutar att äta andras muskler. Liv som inte bara är 13 på en månad, utan betydligt fler än 13 per sekund. För att en av de mest omfattande kollektiva förträngningarna ska upphöra krävs att lidandet blir synliggjort och att slakteriernas verksamhet blir öppen. Att vi som konsumenter får se den där kon i ögonen innan kulan sitter i pannan. Att vi faktiskt tvingas ta till oss och slutar att förtränga vad det egentligen är som ligger uppskivat i köttdisken på Konsum. Frågan är om vi vågar.
Skrivet av Lennart Fernström
Log in to reply.