• Posted by reaper on 2002-10-29 at 07:27

  Satte min andra blomma för nån månad sen (en NL) så nu e den stor o fin men det är en hane (tror jag), det kommer små kapslar eller bollar vid grenarna istället för spröt. Det är 2a hanen jag får :(
  Hur stor är chansen att man får honor om man använder vanliga frön INTE Feminised frön.
  Finns det nåt annat man kan göra för att hjälpa dom att bli honor?
  Är det någon idé att fortsätta blomma den?

  Min setup:
  Ljustät Garderob
  5st le 20w
  2st Turbofläcktar
  Timer

  replied 21 years, 5 months ago 2 Members · 17 Replies
 • 17 Replies
 • reaper

  Member
  2002-10-29 at 13:18

  Ok det va ju inga glädjande siffror :(

  Undrar om det är någon ide att fortsätta blomfasen? Blir det mer thc även i hanar under blomfasen?
  Kan tillägga att det är riktigt bra drag i bladen…. undrar hur budsen skulle blivigt…..

 • reaper

  Member
  2002-10-29 at 16:04

  I runda slängar 50% chans att det blir en hona. Du skriver och fråga vad du gör för fel; det enda jag kan komma på är att du planterar för få frön! Plantera minst 5 stycken, det tycker jag.

 • reaper

  Member
  2002-11-02 at 13:56

  har haft tur med honor. min statistik ligger på en 60-70 % honor från ickefeminiserade frön.

  har varit ett flertal trådar om honor/hanar. eftersom det är miljön som bestämmer vilket kön det blir så finns det en del man kan göra för att stimulera honbildning. självklart är det inget jag lagt på minnet :( men om du letar lite så får du snart reda på vad du kan göra.

  om det är bra drag i bladen kan du likagärna fortsätta blomma, hanar har som mest thc precis innan dom släpper sina pollen. om jag minns rätt så brukar pollen släppas runt 4 veckor efter tecken på att det är en hane, men det är värt att dubbelkollas.

 • reaper

  Member
  2002-11-02 at 19:14

  @O¿O wrote:

  Min setup:
  Ljustät Garderob
  5st le 20w
  2st Turbofläcktar
  Timer

  Har läst det tidigare tror jag…..
  ….vad är turbofläktar??

 • reaper

  Member
  2002-11-03 at 14:58

  @goliat wrote:

  @O¿O wrote:

  Min setup:
  Ljustät Garderob
  5st le 20w
  2st Turbofläcktar
  Timer

  Har läst det tidigare tror jag…..
  ….vad är turbofläktar??

  Detta är turbofläkt (till pc)
  http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=81&Page=3

 • reaper

  Member
  2002-11-04 at 17:55

  Ok, tackar för informationen 8)

 • reaper

  Member
  2002-11-04 at 21:05

  @Chris wrote:

  @herbalist wrote:

  eftersom det är miljön som bestämmer vilket kön det blir så finns det en del man kan göra för att stimulera honbildning. självklart är det inget jag lagt på minnet :( men om du letar lite så får du snart reda på vad du kan göra.

  Var har du fått de uppgifterna från? är du säker på att du inte missupfattat något?

  läst det här på forumet samt i “the indoor marijuana horticulture”, vilken jag rekommenderar starkt.

  vad som påverkar:
  >kväve-natrium halten i såjorden. hög kväve samt låg natrium halt stimulerar honbildning. gäller de 2 första veckorna.*
  >låg temp./hög fuktighet stimulerar honbildning.*
  >mer blått ljus (antagligen relaterat till rött) stimulerar honbildning.*
  >kort photoperiod (< 14 h ljus) stimulerar honbildning^ * tvärtom gäller för hanbildning
  ^ 16 – 18 h ljus för hanbildning

  ska dock nämnas att jag inte använt mig av dessa knep, iaf inte medvetet.

 • reaper

  Member
  2002-11-05 at 11:11

  Det här är en fråga som brukar utredas någon gång om året här på Swecan. Problemet med din teori är att den är fysiskt omöjlig.

  kan börja med att det inte är min teori samt jag inte själv är hundra på att detta fungerar eftersom jag inte läst ngr rapporter eller tillämpat dessa metoder. men pga den infon jag tagit del av så ser jag inte ngt konstigt med att via miljön(kemi/fysik) påverka könsutvecklingen hos cannabis.
  att skriva att det är fysisk omöjlig vore att ignorera det faktum att allt levande är kemi/fysik. gener aktiveras av en hel del faktorer och ja, dessa är direkt påverkade av kemi/fysik. för att ta ett exempel så är krokodilers kön reglerat av temperaturen när äggen läggs/utvecklas.

  Hur ska en planta kunna byta kön?

  man byter inte kön, man omdirigerar utvecklingen. för att byta ett kön måste den ha ett från början, sist jag kollade så sker utvecklingen av könet vid nersatt photoperiod. skillnaden mellan män om kvinnor är inte stor, den är mindre än skillnaden mellan kvinnor och män.

  Könet bestäms av generna och generna bestäms vid pollineringen.

  ja, genomets utseende bestäms vid befruktning, men inte tvunget vilka som kommer att transkriberas. det påverkas olika beroende på vilken art vi talar om. detta bestäms av kemi/fysik. inget annat.

  Man kan inte byta ut alla gener i en planta genom att tex mixtra med ljuset.

  nej, och det har jag inte påstått. (man kan däremot mutera gener med energirikt ljus)

  Det man kan göra är att få en honplanta att utveckla pollen genom att mixtra med ljuset eller genom behandlingar med Gibberllic acid

  genom gibberellic acid (ett gibberellin, finns ung. 100 olika gibberellinhormon) kan man påverka en hel del bl.a premature flowering (kommer inte på ngt bra motsvarighet på svenska), bildning av hanblommor samt bildning av honblommor. man tror att gibberellins agerar på gennivå. så rätt använt varför skulle man då inte kunna maskera han/hon generna totalt? NO har visat sig kunna fungera som ett hormon i människokroppen, så varför är det då så omöjligt att kväve resp. natrium inte kan fungera som hormon hos plantor?

  Däremot kan man påverka utfallet av frön om man har rätt temp, ljus, mm när man pollinerar honan.

  ja samt under fröbildning.

 • reaper

  Member
  2002-11-05 at 16:04

  ja, könet ligger i generna och därmed kan man påverka utvecklingen, detta förutsatt att båda är tillgängliga i genomet. hur kan man då påverka utvecklingen? jo bl.a genom gibberelliner (tack för upplysningen chris, visste inget om gibberelliner innan du tog upp det). gibberelliner tror man agerar på gennivå eftersom en ökning av speciella mRNA påvisats efter gibberellinbehandling. detta enligt “Biochemistry” av mathews, van holde och ahern. detta understöder att det handlar om ett hormon. i princip finns det två tillvägagångssätt.
  bindning sig till cellytereceptorer som skickar vidare signalen in i cellkärnan och transkription sker. diffundering in i cellen, bildar ett komplex och går sedan in i cellkärnan och transkription sker. eftersom gibberellic acid är en syra så förmodar jag att cellytereceptorer gäller i detta fallet.

  hur vet du att det är tal om XX/XY system när det gäller cannabis? alla arter på jorden har inte det systemet. långt ifrån. om ett XX/XY system skulle vara aktuellt för ex. krokodilerna (som jag nämde ovan, vilket du verkar ha ignorerat) borde inte temperaturen kunna bestämma vilket kön av två som ska utvecklas, eftersom XX inte har Y. alltså måste krokodilernas genom innehålla båda könens gener. inte ett XY/XX system.

  könet är i allra högsta grad en “egenskap” som transkriberas. hur tror du annars utvecklingen av kön går till?

  hur förklarar du induceringen av hanblommor hos honor? borde enligt min mening vara så att honorna så har gener i sig för detta ( = inget XY/XX system) och då säger du emot dig själv.

  allt jag skrivit ovan har jag baserat på de kunskaper jag erhållit när jag läst kurserna molekylär cellbiologi, genetik, botanisk och fysiologisk cellbiologi samt molekylär genetik.

  jag skulle vilja veta var du har lärt dig det du skriver om.

 • reaper

  Member
  2002-11-05 at 19:27

  hittar inget om XX/XY på http://www.geocities.com/hempgenes/Botany.html ska dock läsa igenom den ordentligt
  har även skummat igenom how to grow medicinal marijuana av todd mccormick, cannabisodling.1av10.nu odlingsguide samt the cannabis grow bible av greg green (samtliga är i pdf-format så om du eller ngn annan är intresserad av att läsa dom så fixar vi det).
  det är enbart greg green nämner ngt om det hela

  In fact, genetically the hermie will only produce female seeds and hermaphrodite seeds. It will never produce a male seed. …..these seeds come from female plants which are stressed into producing male flowers. The plants then self-pollinate themselves and the results are female and hermaphrodite seeds. In a special case a female known as an XX female will produce more female seeds than hermaphrodite seeds.

  ja, logiskt sett så borde det ngn gng bildas hanar från hermisar om cannabis har båda generna. det green skriver ovan innebär att bara honor kan bli hermisar. en annan möjlighet är ZZ/ZW-systemet.

  XX hona; bara XX kan bli hermafrodit -> fungerar inte eftersom skillnaden är Y-kromosomen.
  ZW hona; bara ZW kan bli hermafrodit -> fungerar eftersom skillnaden är W-kromosomen

  bara ZW från hermafroditer -> fungerar inte då ZZ/ZW/WW är möjliga kombinationer

  ja, men det kan även vara så att hangener på ngt sätt repressar hongener men inte tvärtom, vilket förekommer. då funkar det att det bara är honor som blir hermafroditer i XY/XX-systemet.

  har haft en hel del huvudbry om detta :? men har kommit till en accepterbar lösning.

  ang. gibberellic acid så det jag vet står här http://www.crfg.org/tidbits/gibberellic.html samt det jag hämtade från boken biochemistry. exakt hur det fungerar vet jag inte, ska dock försöka ta reda på mer.
  mRNA är det som bildas efter transkription (en gen läses av). mRNA kodar i sin tur för ett protein (väldigt många aminosyror i en lång rad). att man anser att gibberelliner agerar på gennivå menas att dem är direkt skyldiga till transkribering av gen/-er. (antagligen genom att dom bildar komplex med komponent/-er i cellen som sedan aktiverar transkription. detta antagandet går lite emot faktumet att det är en syra, syror har svårt för att smita genom (diffundera) cellmembranet :( . undantag om det finns speciella “kanaler” i membranet som den kan använda sig av och då fungerar det 8) )<-- mina egna tankar
  cellen får konstant signaler från andra celler eller utifrån. dessa signaler är ex. insulin, gibberelliner, etc. detta ter sig på två sätt:
  1 fastnar på en receptor på ytan av en cell. receptorn skickar vidare signalen till ett protein på andra sidan av membranet….
  2 molekylen tar sig genom membranet genom att diffundera eller aktiv/passiv transport (kanaler)

 • reaper

  Member
  2002-11-05 at 20:32

  ja, det är det jag tar med i beräkningarna i mitt förra inlägg. dock minns jag inget om din albino-planta. kanske missat/glömt det.

  tankeexperimentet:
  tolkning ett. det kan vara så att gibberelliner ersätter den funktion som genen/-erna har på Y-kromosomen. detta gör att man kan stimulera bildning av hanblommor samt inhiberar (förhindrar) bildning av honblommor. men det innebär att enbart utvecklingen av X-gameter (pollen) kommer att bildas. en hona i hanförklädnad pollinerar en hona = hona. det saknas fortfarande en Y-kromosom. [edit] kanske om det på ngt oförklarligt sätt följer med rätt mängd GBA i pollenet, men det är inte särkilt troligt[edit]
  tolkning två. om det finns tillgång till båda könskromosomerna i plantan, så ser jag inga problem med att det ger upphov till manliga frön men det är en 50%ig chans (translokering, mutering exkluderat)

  XY innebär könskromosomer = två massiva, enorma molekyler, av bl.a DNA, där var och en kan innehålla tusentals gener. bara en parentes 😉

 • arthur-dent

  Member
  2002-11-05 at 21:16

  Upplysningsvis så kan jag ju informera om att det är GA3 som man använder om man vill ha hanblommor på honor.

 • reaper

  Member
  2002-11-05 at 21:32

  jag köper de teorier vi diskuterat men kan inte säga att man vet att det är så eftersom jag inte hittat ngt som skrivit om just detta. än.
  innocent until proven guilty :D
  peace out

 • reaper

  Member
  2002-11-06 at 08:18

  ja, om jag minns rätt snubblade jag in på swecan våren 2000 (bytte till herbalist för ett år sedan) och har under denna tid inte hittat ngt som definitivt bekräftar det du hävdar. därav skepticismen :)

 • reaper

  Member
  2002-11-06 at 09:48

  Oj nu blev det koplicerat 🙄

Page 1 of 2

Log in to reply.