• Röka i holland

  Posted by reaper on 2002-11-12 at 23:39

  Undrar hur det blir om man ska göra ett piss prov och blir positiv men man hävdar att man rökt i holland.

  replied 21 years, 2 months ago 9 Members · 47 Replies
 • 47 Replies
 • gronis

  Member
  2002-11-13 at 00:50

  Det är olagligt att ha thc i blodet i sverige…så du åker dit endå

 • Powerpuffgirl

  Member
  2002-12-14 at 11:29

  Jag blir så arg när jag läser sådant!

  Vet dock att det har varit uppe rättsfall när folk har rökt utomlands, i Christiania eller Holland, där det är så gott som lagligt. Om jag inte minns fel, så fick de mildare staff just för att de kunde bevisa att det var där de hade rökt.

  Men straffad blir man, men jag vet inte vad man får för straff för att ha rökt en joint eller för att man har THC i blodet.

  Någon annan som vet? Letade på sökfunktionen på “straff”, “röka”, “cannabis” och ville ha alla orden med, men då fick jag inget svar.

  Läste i någon skrift , några sociallagar eller något, minns inte riktigt, att man kan få sex månaders fängelse om man röker en joint, men det kan väl inte vara möjligt?? Tror att straffet för ganska grovt sexuellt ofredande ligger på något sådant, en kompist till mig sade det, men osvuret är bäst.

  Någon som har bättre koll på Svea Rikes lag än jag?

 • reaper

  Member
  2003-01-05 at 20:24

  Jag tror inte att det finns någon rättspraxis (ännu ) betr detta. Man kan däremot inte säga att det är generellt olagligt att ha TCH i kroppen i Sverige. Detta ämne kan man tex få i sig genom att använda Hampolja vid matlagning. Det finns även t.ex Cannabisläsk med små mängder THC i som skulle kunna ge utslag i ett test. Vidare är Cannabis med en THC-halt på 0.3% godkänd som Industrihampa i EU och Sverige måste lyda detta.

  Jag tror att man skulle ha god chans att bli friad om man kunde styrka att man tex rökt i Holland eller Danmark. Man kan knappast begära att de som varit där eller tom bor där, sitta i karantän alt. vänta med resor till Sverige tills de är “rena”!?

  Bor man i tex Skåne skulle jag ALDRIG erkänna att jag rökt i Sverige, därmot att jag rökte fett i Danmark eller att jag gjort te på laglig Industrihampa.

  Ovanstående resonemang visar bara hur ohållbart den sjuka och ogenomtänkta lagen lätt kan kringås. I princip är det bara att kasta jointen på Öresundsbron och åka ( ej köra) till Sverige tokstenad.

  Skulle samtliga som testade posivit hävda att de rökt utomlands skulle det gå till rättegång och kosta maaaaaaaaasor med pengar för staten.

  Fängelse finns förvisso med i straffskalan ( 6 mån ) men har aldrig utdömts och kommer knappast göra det heller. Böterna blir det samma med det kostar med i tid/arbete!

  Smoke & Peace

 • funk-doctor-spock

  Member
  2003-01-05 at 21:23

  Industrihampa är väl inte lagligt i Sverige?

 • reaper

  Member
  2003-01-05 at 22:50

  Kolla in den här länken ang. psykadeliska bokhandelns ägare som fänglsats för “lagliga” cannabisprodukter:

  http://www.flashback.se/showarticle.php?id=41

 • reaper

  Member
  2003-01-06 at 12:43

  Toddy – Jo, jag känner till detta. Ett klart Justitiemord. Konstigt nog överklagade han inte domen och media har inte visat något större intresse ( ännu ) Tror dock att han borde ha möjlighet att överklaga till tex EU-domstolen och även vinna. Åklagaren & co HAR gjort fel.

  Funk Doctor Spock – I alla fall inte olaglig..Tror inte att man kan bli dömd för innehav av industrihampa. Kolla här:

  EU säger att Sveriges hampaförbud är olagligt

  Generaladvokat Christine Stix-Hackl säger i ett beslutsunderlag till EU-domstolen att Sveriges odlingsförbud av industrihampa är olagligt.

  Ekobonden Ulf Hammarsten har utmanat den svenska narkotikalagstiftningen, och står åtalad för grovt narkotikabrott. Detta efter att ha odlat ett fält av industrihampa med låg rushalt (max 0,2 procent THC) utanför Laholm. Hampa är en bidragsberättigad jordbruksprodukt i övriga EU-länder, med undantag för Grekland.

  Stixl-Hackl anser i utredningen att varken allmänna narkotikakonventioner eller FN:s konvention mot olaglig handel med narkotika är tillämpliga i målet. Inte heller godtas förbudet med motveringen av hälsoskäl.

  Flera bönder i Sverige avvaktar EU:s utlåtande om hampa och står beredda att så nya skördar. Ulf Hammarsten är med i föreningen Hampanätet som nu förbereder en marknadsföringskampanj av hampaprodukter. Det vill säga ifall man lyckas upphäva det svenska odlingsförbudet.

  Hampa är en nyttoprodukt som kan användas till bilinredningar, kläder, rep och vindkraftspropellrar med mera. Oljan kan användas till bränsle, kosmetika och medicin. Om Sverige inte följer EU-beslutet väntar höga dag-för-dag böter. Det är oklart när ett slutligt avgörande kommer från EU-domstolen.

  Generaladvokatens utlåtande kan läsas här:
  http://curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/gettext.pl?lang=sv&num=79978991C19010462&doc=T&ouvert=T&seance=CONCL&where=()

 • funk-doctor-spock

  Member
  2003-01-06 at 16:50

  Jo jag vet att industrihampa är fullt lagligt i EU, men ett av Sveriges krav när vi gick med i EU var ju just att även fortsättningsvis ha sista ordet vad gäller alkohol och narkotikapolitik. Det finns många exempel på fall där svensk lag strider mot EU-lagstiftningen och såvitt jag vet så har det hittills inte hjälpt att klaga i EU-domstolen..

 • reaper

  Member
  2003-01-06 at 19:15

  Sant, fast saker förändras och om Sverige “skulle ha sista ordet” betr. detta ärende, skulle den Industrihampaodlande bonden givetvis blivit dömd.

  Dock vågade inte rätten göra detta då det strider mot EU-lagstiftningen och därmed vidarebefordrade det till EU-domstolen för ett utlåtande. Saken är ännu inte avgjord men det mesta pekar på att han ej kommer att bli fälld och därmed är det lagligt att odla Industrihampa i Sverige.

  Vi håller förstås tummarna för den grönde bonden!

  Må gott!

 • chong

  Member
  2003-01-07 at 10:43

  Vad jag förstår kan dom inte göra någonting åt om du rökt i Holland eller t.ex Danmark. Däremot är det väl inte så bra om du har ett säkerhetsklassat jobb eller länsstyrelsen får reda på det Då du kan få problem med ditt körkort.

  Mvh chong.

 • reaper

  Member
  2003-01-09 at 17:56

  man får samma straff om man pissar positivt oavsett om man rökt på en rymdfärja under hollänsk flagg eller hemma. vi är svenska medborgare som går under svensk lag i sverige och inte diplomater, ja de flesta av oss i alla fall.

 • reaper

  Member
  2003-01-13 at 11:47

  Bäste Toronto,

  Svenskar och de som vistas i Sverige lyder normalt under svensk lagstiftning.
  Dock håller jag inte med dig betr. ditt resonemang. I och med att man kan få i sig THC via lagliga produkter ( se tidigare inlägg ) så är det inte automatiskt olagligt att ha THC i blodet.

  Vidare är det lagligt i många länder i Europa och även i övriga världen att röka Cannabis och jag tror inte för en sekund att tex en Spanjor på besök i Sverige kan dömas för ringa narkotikabrott om han lämnar ett positivt prov innehållande THC och samtidigt hävdar att han rökt i sitt hemland Spainen. No way!

  Har du något lagrum eller rättsfall att hänvisa till? Det vore MYCKET intressant att läsa om.

 • Powerpuffgirl

  Member
  2003-01-13 at 19:48

  Nej, skulle man omsätta det i praktiken, att det är olagligt att ha THC i blodet i Sverige, så skulle man väl vara tvungen att ta pissprov på alla holländare som kommer hit, och det skulle ju inte vara annat en ren och skär hets mot folkgrupp. 😯

  Sedan finns det länder i världen där det mer eller mindre ser ut så. I Schweiz så får du röka om du är schweizisk medborgare. För utlänningar är det förbjudet, om jag har förstått det hela rätt.

 • reaper

  Member
  2003-01-20 at 11:47

  Om jag åker över till finland, knäcker ett 6-pack och drar upp mig till 0.4 promille och kör omkring i min bil är jag fullt laglig. Lessnar jag på karelen och bestämmer för att köra över till sverige så åker jag däremot dit så det visslar om det. Detta eftersom att jag befinner mig i sverige och går under svensk lag. Mycket svårare än så är det inte.

 • reaper

  Member
  2003-01-20 at 13:05

  Toronto,

  Helt sant. Skillnaden är, om vi antar att du forftarade har mer än .0.2 promille alkohol i blodet när du kör in i Sverige, så kör du därmed sämre.

  Kommer du däremot till Sverige som turist tex från Schweiz, och hade rökt för några månader sedan eller tex om du använder hanmpolja i din matlagning, kommer du aldrig bli dömd för det i Sverige om det nu mot förmodan skulle avkräva ett urinprov av dig. För att kunna döma dig måste de styrka att du rökt i Sverige.

  Du kan du knappast anses som påverkad även om du har spår av THC orskat av att du rökte för tex tre månader sedan. Givetvis skulle jag inte råda dig till att köra bil men om du bara går på gatan, kan de aldrig fälla dig. Du gör det en smula lätt för dig och jag skulle gärna vilja läsa ett rättsfall som styrker det du säger.

  Det är inte alltid som lagboken gäller, praxis är lika starkt eller tom starkare. Tex i Nederländerna är coffeshops förbjudna enligt lag men praxis säger att man kan bortse från lagen. Mycket svårare är så är det inte, såväl i Sverige som i Nederländerna.
  Som sagt, ett rättsfall vore intressant, inte bar vad du anser. Fact rules!

  Må gott!

 • reaper

  Member
  2003-02-05 at 22:15

  G-Hopper
  Snarare du som gör det en smula lätt för dig. Jag följer lagboken, hävdar du annat ligger bevisbördan hos dig.

  Om frågan däremot tagit sig till en tillräckligt hög instans för att sätta prejudikat har jag svårt att tro att rätten valt den liberalare linjen.

  Lycka till!

Page 1 of 4

Log in to reply.