Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Kurrerings frågor – det luktar / smakar skummt

  • Kurrerings frågor – det luktar / smakar skummt

    Posted by doctordoom on 2011-05-27 at 05:27

    Jag har nu följt guiderna ganska analt och försökt göra så rätt som möjligt. Men när jag öppnar burken efter ~12h stängd så luktar dom väldigt “höiga” och inte alls som cannabis eller gott. Gjorde ett smakprov och det smakade lite… konstigt. Nästan ruttet med en underton av cannabis.

    Vad jag gjort:
    1: Väntade tills plantan jord var helt torr och ställde den i totalt mörker (3dagar).
    2: Trimmade plantan och la den på ett galler tills den var torr (ca 4dagar)
    3: La dom i en lufttät glasburk med öppet lock i 1dag.
    4: När dom var väldigt torra stängde jag locket i ~12h
    5: Har nu gjort så 4a gånger (alltså 2dagar)

    Vad har jag gjort fel/vad är det för fel? Har dom hunnit ruttna/mögla eller är det något annat fel? Kommer det komma en magisk grön fe och göra mitt weed till “korrekt doftande” weed?

    Ps. Potensen är det inget fel på, absolut inget fel på!

    replied 12 years, 11 months ago 10 Members · 32 Replies
  • 32 Replies
  • doktor_knark

    Member
    2011-05-27 at 05:38

    Gå till din lokala cigarr-handel och köp en liten rund hygrometer för humidoranvändning. Då har du hygrometern i burken när du kurerar och kommer därför alltid komma till rätt plats och inte ha det för fuktigt eller för torrt.

    Allt gräs blir inte alltid så himla gott.

  • doctordoom

    Member
    2011-05-27 at 05:50

    Typiskt, så det kommer alltså inte smaka eller lukta godare oavsett om jag kurerar längre? Typiskt. Fortfarande bättre än ful hash och oändligt mer potent :)

    Kan du säga vad jag gjort fel? Flushade jag för dåligt/lite eller är det pga fel/dålig näring?

    Skulle vilja ha ett svar så jag vet hur jag ska anpassa min nästkommande odling! Har nu Golden Label näringar :D Tack ProGrow för gratis näringen!

  • wayne

    Member
    2011-05-27 at 07:17

    Det luktar hö ett tag, man kurerar ju länge av en anledning :) tillslut ska iaf hölukten försvinna. Men om ditt weed blivit torrare än det ska bli så är det nog försent. Återfuktning verkar inte fungera.
    Men som Doktorn säger, allt weed smakar eller luktar inte bra. Hö ska det dock inte lukta, då är inte kureringen färdig.

    Vill du vara riktigt anal skaffar du som sagt en hygrometer till varje burk (ja, eller en riktigt (stor) humidor då). Om du kan mäta RH i en stängd burk under 24 timmar så kanske vi kan få reda på ifall gräset har blivit för torrt eller inte.

    Edit: Trodde Doktor Knark tipsade om en humidor först, det är därför det ser ut som jag bara upprepat vad han sagt, haha. Det får stå kvar ändå…

  • stickyicky82

    Member
    2011-05-27 at 07:21

    känns lite som att du stressat med kureringen, två dagar i glasburk är väl i minsta laget, av vad jag läst i guider å liknande

  • wayne

    Member
    2011-05-27 at 07:29

    Just ja, bra stickyicky. Två dagar gör såklart ingen kurering. Om du bara luktar hö efter två veckor kanske det är lika bra att skita i det och börja röka. Hölukten har kanske inte ens nått sin topp ännu. Men tålamod är en dygd då det kommer till kurering. Det går snabbare att frystorka ;)

  • doctordoom

    Member
    2011-05-27 at 07:43

    Tack som fan för svaren. Den var inte snus torr när jag la det i burkarna. Dom var inte snus snus torra när jag stängde burken igen. Dom var fuktiga när jag öppnade så jag tror jag är på rätt spår :)

    Menar du Wayne att det kommer lukta hö tills det är klart eller kommer det ändras under hela processen?

    Jag stressar inte :p Jag tog bara ett smakprov, gillade potensen men inte smaken. Kommer fortsätta kurera minst en vecka till.

    En fråga till: I guiden står det att man ska ha burken i kylen med stängt lock i 14 dagar. Ska man verkligen göra det / vad fyller det för funktion?

    Tack igen för snabba svar!

  • gunjab

    Member
    2011-05-27 at 07:52

    Fråga – var det inte du som hade problems med kväveövergödning här i sjukstugan … och körde nån orkidénäring eller vad det nu var du envisades med … ?
    Du har kanske läst i guiderna här att en lätt kvävebrist är normalt. Lite missvisande det, det är nämligen inte bara “normalt” utan eftersträvansvärt, av smakskäl. Kväve smakar s**t, som gammalt gräsklipp ungefär(och ditt gräs misstänker jag).
    Och det första du vill göra när du kurerar är att ha locket på för att “fuktutjämna” budsen, finns ingen anledning att peta ned de i en glasburk torra och sen lämna locket öppet.
    Du lär få leva med den där smaken och doften tyvärr… Baka en kaka på det vetja, eller gör smör på det(en tesked i teét/kaffet är en perfekt start på dagen;-).

  • doctordoom

    Member
    2011-05-27 at 08:05

    Tack som fan Gunjab!

    Jo jag hade “lite” “problem” att följa tips. Jag körde fel näring, som du säger har jag läst guiderna om NPK/näring men jag tittar inte där längre :p

    Jag körde orkidé näring, fick som sagt problem. Vad felet var är jag osäker på, lösningen var korrekt Gold Label näring som vart donerat av ProGrow (stort tack)! Så jag bättrar mig!

    Nej det smakar inte så fruktansvärt som min nödslaktade/självdöda NL planta gjorde. Sen är det väldigt tidigt i kurerings processen så jag håller tummarna och hoppet lever kvar :)

    Skulle du rekommendera att jag kör längre än 12h med stängt lock? För dom hinner bli redigt fuktiga på den tiden, eller ska jag fortsätta köra 12/12 i minst en vecka till?

    Otroligt vad med kunskap folk sitter inne på :)

  • doktor_knark

    Member
    2011-05-27 at 08:21

    Är det så att de kureras klart och smaken inte blir bättre (vilket den ofta blir när man lyckas), då kan man hoppas att skiten som ger smak är vattenlöslig och går bort med vattenkurering. Då kan du göra en vattenkurering och få ett smaklöst weed istf ett illasmakande.

    EDIT: It aint over til the fat lady singa.

  • drugsarewrong

    Member
    2011-05-27 at 08:24

    Hölukten har jag för mig är vanlig under kurering, den har försvunnit till större delen med tiden då kureringen fortlöpt. Känner man hölukt kommer denna nyans dock säkerligen finnas kvar i en viss mån, men det är mest troligen bara väta tillsammans med växtmaterialet som får det att lukta lite höaktigt. När vätan har stabiliserats och blivit en välbalanserad del av gräset så pass att man når den där åtråvärda gränsen att budsen är mycket förnämt “fuktiga” i fingertopparna precis när man plockar ut dem, fast lätt bryts sönder och inte måste rivas eller ryckas i så bör budsen ha sin fulla och avsedda karaktär när det kommer till lukt och även smak. Detta kan ju dock påverkas av just näringen och det är därför man flushar ordentligt innan skörd.

    Det är i det senare skedet av kureringen som mycket av strainens karaktär plockas fram i sin helhet, och detta tar enligt min erfarenhet oftast över hölukten totalt. Vissa strains har dock den egenskapen att lukta och smaka lite åt det hållet till att börja med, det beror helt enkelt på vad det är man har dragit upp ur jorden.

    Vattnade du med rent vatten sista ~2 veckorna? Man vill att näringen ska ha förbrukats innan man hugger av stammarna för att plantans naturliga smak ska få blomstra.

    Kurering tar för övrigt upp emot 1-2 månader, även om jag själv upplevt att kureringen kan vara färdig redan efter 2-3 veckor. Lång kurering eller förlängd torkning (torka i hög luftfuktighet, dvs ca 50%) är dock inget att rädas, tvärt om förbättrar det smaken. Ska man vara riktigt fin i kanten så vill man torka budsen i alla fall 1-2 veckor och kurera i ca en månad.

    Det handlar dock mycket om att gå på känsla. Ta ut en bud, rör om lite i burken och känn efter. Det ska aldrig bli snustorrt när man precis öppnat burken utan man ska känna att där någonstans finns fukt, men man ska ändå inte kunna känna fuktighet på utsidan av budsen.

    En perfekt torkad och kurerad bud, det kan få det att sprätta i baguetten på vilken fransman som helst.

  • doktor_knark

    Member
    2011-05-27 at 08:27

    Håller med DAW. Det är en stor skillnad mot att vara lite off i kureringen och att kommit till “the sweet spot”, så troligen är du bara lite för tidig i ditt utlåtande.

  • gunjab

    Member
    2011-05-27 at 08:49

    Öppna morgon och kväll om de hinner bli bra fuktiga under den tiden, 12 h är inget att föjla slaviskt det är bara riktmärke. Är de “redigt” fuktiga så får du snarare öppna oftare, du kan även ha ut de på tidningspapper om de inte torkar tillräckligt i glasburken. Det är lite balansering, handlar om att få en så utdragen/långsam torkningsprocess(fuktutdrivning) som möjligt. Utan att det börjar mögla under tiden.

    Nu kanske jag missat nå´t, när du säger 12/12 menar du att du har locket öppet i 12 h..? Det behöver du inte, bara länge nog så det hinner torka(lagom mycket..). Jag vädrar ett par timmar på sin höjd, och är de riktigt fuktiga så tidningspapper. Morgon och kväll, eller med längre mellanrum beroende på hur fuktiga de är.

    Hoppas det blir bättre…processen pågår ju alltjämnt ändå så det är bara vänta och se.=)

  • wayne

    Member
    2011-05-27 at 09:17

    Fast att torka i en till två veckor är alldeles för länge tycker jag. Två veckor så har man fnösktort gräs som smulas sönder vid beröring. Jag har aldrig torkat buds längre än en vecka. Inte ens topcolor i storlek med 2 liters cola. Då ligger väl min normala luftfuktighet runt 20-30% kanske.
    En månad är väl knappt en kurering förresten, men det beror ju på hur gräset är såklart. Vissa sorter kanske man inte vill kurera för länge då smaken inte är särskilt önskvärd :)

    Man ska inte låta budsen ligga instängda i burkar i kylen i 14 dagar som det står i guiden heller. Det krävs syre för processen. Det finns en bra tråd om det där här nånstans har jag för mig…
    Fortsätt som du gjort, men se upp så du inte låter burkarna stå öppna för länge… Jag håller med gunjab, i början kanske 12 timmar öppet lock är okej men inte någon längre stund. De ska som sagt bara vara torra på utsidan när du stänger locket igen. Det ska fortfarande finnas fukt i mitten och budsen ska liksom kunna tryckas ihop lite… Du får börja ta med budsen på jobbet för att ha koll ;)

    Det finaste blir nog om man kan hänga upp hela plantorna i ett utrymme som håller runt 55-65% RH hela tiden, var på skalan är väl en smaksak. (Jag har aldrig gjort så, man måste kanske torka plantorna i lite lägre RH först för att undvika mögel, men har man god ventilation borde det gå ändå.)

    Ps, räkna med att den här kureringen blir som det blir. och nästa och nästa… kurering kan vara den svåraste biten i hela processen från frö. Men det underlättar absolut med hygrometer i burken. Då kan du ha nästan exakt koll. Jag ska försöka hitta tråden på mrnice jag brukar hänvisa till när det handlar om kurering

    Edit: Ändrade rh%

  • doctordoom

    Member
    2011-05-27 at 09:43

    Ah gott, då vet jag att jag är på hyfsat rätt spår.

    Anledningen till att jag köra 12/12 öppet/stängt är för att jag jobbar. Chefen vet att jag röker men dom andra vet inget, så några burkar på jobbet kommer inte på fråga! Därför kör jag stängt lock när jag är på jobbet och öppnar/känner/pillar/luktar när jag kommer hem och pillar lite under kvällen/natten.

    Jag är inte så fruktansvärt orolig att det inte försvinner hö doften. Innan jag klippte ner den hade min garderob börjat lukta RIKTIGT underbart. Jag gillar inte riktigt doften/odören av cannabis men denna luktade väldigt spännande. Väldigt bekant doft. Rökt cannabis några år och varit i Ams några gånger men ALDRIG hört talas om något som luktar så här.
    Luktade exakt som:

    Hoppas den kommer tillbaka efter ytterligare någon/några veckors kurering :D

    Tack för hjälpen. Fantastiskt att se så många med så mycket kunskap :) Swecan.org är fan-i-mig en ren guldgruva!

    Stay cool boys n’ girls!

  • wayne

    Member
    2011-05-27 at 09:47

    Har googlat lite (fan vad bra det är med :site i google, forumets söktjänst borde använda sig av googlesök)

    det här har jag postat förut, det är Franco (från GHSC) som skrivit lite om kurering: http://www.francogrow.com/web2/pages/grow-area/drying-and-curing-cannabis.php

    här var den andra tråden jag pratade om. Den var visst inte så bra men en användare (reaper nu) berör de 14 dygnen i stängd burk som står i guiden och som du nämnde. https://swecan.org//viewtopic.php?t=498764

    Hittade tillslut en post med metoden jag tjatat om… Vet inte vilken som är originalposten men klistrar in lite text här och länkar till en post. Det går ju att söka på fraser i texten om man vill hitta originalet, jag tror det innehåller bilder.

    This method is particularly effective for folks who are starting out, those looking to maximize quality in a shorter period of time, and folks who’s like to produce a connoisseur-quality product each and every time with no guesswork involved.

    It’s a very simple and effective process:

    Cut the product, trim it per your preference, but don’t dry it until the stems snap. Take it down while the stems still have some flex, but the product feel dry on the outside. This is a perfect opportunity to drop the dry-feeling flowers onto a screen and collect prime-quality kief that would otherwise get lost in the jar.

    Jar the product, along with a Caliber III hygrometer. One can be had on Ebay for ~$20. Having tested a number of hygrometers – digital and analog – this model in particular produced consistent, accurate results. Then, watch the readings:

    +70% RH – too wet, needs to sit outside the jar to dry for 12-24 hours, depending.

    65-70% RH – the product is almost in the cure zone, if you will. It can be slowly brought to optimum RH by opening the lid for 2-4 hours.

    60-65% RH – the stems snap, the product feels a bit sticky, and it is curing.

    55-60% RH – at this point it can be stored for an extended period (3 months or more) without worrying about mold. The product will continue to cure.

    Below 55% RH – the RH is too low for the curing process to take place. The product starts to feel brittle. Once you’ve hit this point, nothing will make it better. Adding moisture won’t restart the curing process; it will just make the product wet. If you measure a RH below 55% don’t panic. Read below:

    Obviously, the product need time to sweat in the jar. As such, accurate readings won’t be seen for ~24 hours, assuming the flowers are in the optimal cure zone. If you’re curing the product for long-term storage, give the flowers 4-5 days for an accurate reading. If the product is sill very wet, a +70% RH reading will show within hours. If you see the RH rising ~1% per hour, keep a close eye on the product, as it’s likely too moist.

    http://www.rollitup.org/harvesting-curing/417298-hygrometer-tool-used-hassle-guess.html

Page 1 of 3

Log in to reply.