• Bästa vattnet att andvända?

    Posted by reaper on 2007-11-30 at 20:26

    Om man fick välja det bästa vattnet som finns att vattna med. Vad skulle det vara för vatten och vilka värden skulle det ha?

    Är destilerat vatten bra (ren H2O)?

    replied 16 years, 4 months ago 8 Members · 37 Replies
  • 37 Replies
  • bone

    Member
    2007-11-30 at 23:19

    @sherlia wrote:

    Om man fick välja det bästa vattnet som finns att vattna med. Vad skulle det vara för vatten och vilka värden skulle det ha?

    Är destilerat vatten bra (ren H2O)?

    Jag hade inte vattnat med destillerat vatten även om det hade varit bra. Betalar inte för blomvatten :P
    Hade jag fått välja så hade mitt kranvatten haft ett naturligt ph på 5,2. Hade varit skönt att aldrig behöva ph regulera ;)

    Mvh / Benet

  • reaper

    Member
    2007-12-02 at 18:56

    5.2 naturligt måste vara för icke jord. Jag ska ha för jord ;)

    Andledningen varför jag frågar är för att jag kan tänka mig att skapa det perfekta vattnet bara för att testa skillnaden.

  • bone

    Member
    2007-12-02 at 19:03

    @sherlia wrote:

    5.2 naturligt måste vara för icke jord. Jag ska ha för jord ;)

    Andledningen varför jag frågar är för att jag kan tänka mig att skapa det perfekta vattnet bara för att testa skillnaden.

    Nä det måste inte vara för jord. Läs om Slans ideer i denna tråden https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=28372

    @Slan wrote:

    Man kan tycka det, men mina tester vid olika PH är otvetydiga.
    Eller så ljuger min våg som en borstbindare. ;)
    Jag har testat vikt, smak och styrka vid lite olika PH i bevattnigsvattnet under annars identiska odlingsförhållanden.
    Hydro: PH 3.0 4.0 4.5 5.0 5.1 5.2 5.4 5.5 6.0 7.0 7.5 8.5 10.0.
    Jord: PH 4.0 4.5 5.0 5.1 5.2 5.3 5.5 5.8 6.0 6.2 6.5 . 7.0 7.2(mitt vatten) 7.5 7.80 9.0 10.0
    Coccos PH 5.2 5.5 6.5

    Alla medier är överlägsna i styka och size vid PH 5.2.
    Och då snackar vi inte enstaka veckotester på enstaka plantor. ;)

    Jag tor jag har att jag vet varför mina resultat är så… Har att göra med jordens naturliga PHbuffringskapacitet de första veckorna sen liknar det som sagt mer ett hyrosystem när jorden är urtvättad.

    /Slan

    Mvh / Benet

  • selk

    Member
    2007-12-02 at 19:37

    Regnvatten är mycket bra! Inget klor eller hårdhetshöjande tillsatser. Naturligt PH på ca 6-6,5.

    Man bör dock vara lite försiktig med hur regnvattnet samlas in så att man inte får med sig ohyra in i sin odling.

  • reaper

    Member
    2007-12-02 at 19:45

    Regnvatten är omöjligt av massa andledninger.

  • selk

    Member
    2007-12-02 at 19:50

    Ja, det är ju inte alltid så praktiskt att ta rätt på regnvatten…

    Om kostnaden inte är något problem så är väl rening med “omvänd osmos” bra, tar bort hårdheten och föroreningar nästan lika bra som destillering men med mindre energiåtgång. Används av hydro-odlare i USA och england vet jag. Men det är väl lite overkill, vi har ju trots allt väldigt bra kranvatten i sverige! Bättre att lägga pengarna på en lampa till vilket bör göra mycket mer för skörden.

  • dzharas

    Member
    2007-12-02 at 20:33

    @Selk wrote:

    Regnvatten är mycket bra! Inget klor eller hårdhetshöjande tillsatser. Naturligt PH på ca 6-6,5.

    Man bör dock vara lite försiktig med hur regnvattnet samlas in så att man inte får med sig ohyra in i sin odling.

    Det räcker inte att koka den???

  • selk

    Member
    2007-12-02 at 20:54

    @dzharas wrote:

    Det räcker inte att koka den???

    Skulle du koka allt regnvatten innan du vattnar för att få bort ohyran menar du? Ja, det skulle väl funka i teorin…

    Med tanke på att varje planta kan förbruka 10 liter vatten i veckan när dom vuxit till sig så blir det en j-a massa vattenkokande. Tror man skulle lessna efter nån vecka.

  • reaper

    Member
    2007-12-03 at 16:38

    Andledningen varför jag vill veta det är för att jag kan inte komma på någåt annat som kan vara felet med min odling när jag vet till 100% att frön, jord och belysningen är inte vad som orsaker mina problem. Det enda jag har kvar att testa är i fall nånting i mitt utrymme orsakar nån slags förgiftning via luften eller ifall vattnet innehåller någonting dåligt. Jag håller just nu på att gro några frön och har skapat ett helt anorlunda odlingsutrymme som inte har nånting som det förra utrymmet har. Om det inte är utrymmet kan det endast vara vattnet det är fel på. Det är derför jag vill veta vad det absolut bästa vattnet att vattna med är.

    Vatten man kokar och och sen kondenserar (typ som en hembrännare). Skulle sådant vatten vara bra tror ni? det borde ju anses som destilerat vatten?

  • selk

    Member
    2007-12-03 at 19:42

    Det är väldigt osannolikt att det är vattnet det är fel på… Om du ger oss lite mer info om ditt odlingsutrymme och vad som är problemet kanske vi kan hjälpa till!

    De vanligaste problemen är (enligt mig):
    1. Övervattning
    2. Övergödning
    3. Fel miljö (Temperatur/Luftfuktighet/ventilation)

  • reaper

    Member
    2007-12-04 at 00:00

    Tro mig när jag säger att jag verkligen menar att jag gått igenom allt som har med “nybörjar” misstag att göra. Det jag handskas med är inte menskilgt och jag börjar tro på alvar att gud han själv jävlas med mig :D

    Ok lite saker jag testat..
    –Vattning
    -Ph korrigering till ett värde mellan 6.5-6.8 på avrinningvattnet
    -0%, 50%, 100%, 150% tillsatt i vattnet (blåkorn)
    -näring tillsatt före, vid minsta tecken, undertiden.
    -Testat vattna så att jorden aldrig blir torr, vattna när krukan känns lätt, vattnat när jorden känns torr, vattnat när jorden verkligen är snustorr.
    –Jord
    -Jag har testat följande jordsorter. P-jord, U-jord, Så/kaktus jord, Wiebulls krukväxtjord, Blommjord, barkmull(näringfritt) & Planteringjord.
    -Samtliga sorter har hafft 0%, 20% och 30% perlit i jorden.
    -Med och utan Lecakuler i botten/topppen
    -Tillsatt extra magnesium, fosfor, kväve, järn (+ några andra ämnen i massa olika expriement)
    –Fröhantering
    -Testat gro dem i papper, trasa samt i ett glas med vatten (alla gånger har 98% av fröna fått svans).
    -Sått fröna allt mellan 0.5-2.0 cm djupt.
    –Luft/utrymme
    -350 kubiks utsugtfläkt
    -200-100-70cm (h*b*l)
    -Data fläktar riktade mot planter
    -Luftfuktighet mellan 40-60%
    -Väggar = räddningsfilt, Tag+Dörr = vit träskiva, Golv+ hyller = vitmålade med högblank färg från coop (vet att matt är bättre).
    -Tempratur ca 24-26 grader vid planterna.
    -Renlighet = TOP
    –Belysning
    -Testat 2st blivita lysrör, 10st 20W LE, 1*250w MH cooltube (alla försök separat).

    Jag har förbrukat över 300 frön i form av tester.

    EXAKT ALLA HAR GETT SAMMA FEL, och här är det roliga.. jag säljer dessa frön och samtliga jag säljer dom till har lyckats och gett mig väldigt bra kredits för underbara frön… visst är det ironiskt? =)

    Som saggt mina enda saker jag kan tänka mig nu är vattnet är förgiftat på nå sätt eller så är det utrymmet som avger nån gift i luften som plantan suger i sig.

    Tror du fortfarande du kan hjälpa mig ? =) Jag snacka med snubben som skapa denna tråd… http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=11688
    den har 220.000+ besök och är nog den mest kända tråden när det gäller problem med cannabis… han har inte kunnat hjälpa mig.

    Jag säger som så här. 100 frön GRATIS till den som lyckas ge mig tips så problemet löses…

  • reaper

    Member
    2007-12-04 at 00:20

    Testa att destilera vattnet i alla fall.
    Om det nu är något gift i vattnet bnorde det försvinna.
    Bara du kompleterar med rätt näringar, bör det fungera.
    Kolla om du har egen brunn eller hur stort område som tappar vatten från
    samma ställe.
    Någon grannes/väns vatten kanske ger bättre resultat.

  • reaper

    Member
    2007-12-04 at 00:43


    Fin bild på hur man destilerar men det är lite dyrare än det ser ut.
    Rostfritt matrial är näst intill svindyrt och samma sak gäller koppar.å då återstår bara hur jag ska kunna bygga en sådan här doning på ett bra sätt för att destilera drygt 5 liter vatten åt gången.

    Jag sått och fundera på att andvända en vanlig kastrull som behållare och sen skapa resten. Rostfri plåt kan jag nog få fram gratis och passar som lock men det är just sen det kan bli bökigt att få det att bli billigt. Några ide’er?

  • pinkhaze

    Member
    2007-12-04 at 10:02

    På många orter i landet används calcium i vattnet för att göra det mjukt (så att det går åt mindre tvättmedel etc) detta är ju pissekasst för våra små och avhjälps bäst med reverse osmosis-filter.
    Dom är dock ganska dyra men i ditt fall verkar det definitivt värt det.

    Att destillera skulle jag inte rekommendera eftersom man tar bort viktiga salter och det kan vara svårt att tillsätta dom igen i korrekt mängd. Destillerat vatten är inte bra för oss människor heller…

    Mer info om detta fanns på Overgrow för länge sen… så länge sen…

    Vart man kan hitta det nu är väl kanske hg420 eller icmag… kan leta om det behövs.
    Vart man kan köpa filtret minns jag inte just nu men jag kanske kommer på det…

    Lycka till

    -ph

    edit: http://www.vattenfilter.com/ <--- dom har ett för 4700kanske ska tillägga att jag haft erfarenhet av dessa filter i flera år. har inget just nu dock eftersom jag flyttat runt en del men funkar finfint IMÖ.

  • bone

    Member
    2007-12-04 at 18:51

    PinkHaze: Nja, nästan rätt.

    Kalciumfosfat och magnesiumfosfat orsakar permanent hårdhet. Permanent hårdhet fälls inte ut av kokning.
    Kalciumsulfat och magnesiumsulfat orsakar temporär hårdhet. Temporär hårdhet fälls ut av uppvärmning och kokning och bildar avlagringar.

    Avhärdning.
    Olika metoder används för att göra ett hårt vatten mjukt. I kalk-sodametoden tillsätts kalciumhydroxid och natriumkarbonat.

    Från wikipedia:
    “Det mesta dricksvattnet inklusive grundvattnet i Sverige är mjukt, vilket beror på att största delen av Sverige har en sammansättning av urberg och morän vilket gör vattnet mjukare. På många platser och särskilt i landets kalkrika områden är dricksvattnet i de kommunala ledningarna hårt. Exempel på regioner med hårt dricksvatten är Uppsala, Öland, Gotland, större delen av Skåne m.fl. platser. Det vatten som rinner i Skånes största tätorter Malmö, Lund och Helsingborg är däremot mjukt, vilket beror på att vattendistributionen till stor del sköts med att vatten tas från Bolmentunneln eller avhärdas som vid Vombsjön. Även Uppsala skall under 2007 gå över till mjukt vatten med hjälp av avhärdare som tar bort kalken, trenden går mot mjukare vatten i ledningarna p.g.a. miljökrav då hårt vatten bland annat leder till att koppar fälls ut i varmvattenledningarna.”

    Från Umeå Universitet:

    “Gör vattnet mjukt
    1. Tag 1 liter av det hårda vattnet i en kastrull.
    2. Tillsätt ½ kryddmått soda (natriumkarbonat; Na2CO3) och rör om så att det löser sig.
    3. Värm lösningen tills det kokar.
    4. Filtrera vattnet genom ett filter sedan det svalnat något. Vattnet som rinner igenom filtret är det mjukgjorda vattnet.

    Variation – tillverka själv din soda.

    Om du råkar ha natriumbikarbonat (= “bikarbonat”) hemma, men saknar soda (natriumkarbonat; Na2CO3), så kan du själv till verka sodan. Lägg bikarbonatet i en eldfast skål på en plåt i ugnen och sätt värmen på 200 °C. Bikarbonatet avger då vatten och bildar soda.
    Tag ut sodan ur ugnen efter cirka 10 minuter vid 200 °C. Var försiktig så du inte bränner dig!”

    Jag klurade på en sak, hur går det för dina krukväxter? Skumt om dom klarar sej om det är vattnet det är fel på. Prova att avhärda?

    Mvh / Benet

Page 1 of 3

Log in to reply.