Ett svenskt cannabisforum › Forums › Universitetet – Cannabisodling › U| Utomhusodling › Växtzoner – karta
Växtzoner – karta
Posted by Opagaddur on 2003-05-14 at 19:18Tänkte att jag skulle leta reda på en växtzonskarta så folk kan se vilken zon dom bor i. Så kan man se om det är bra eller dåligt på just sitt ställe
Nåväl.. desto rödare desto bättre gissar jag heh.
Hoppas jag inte slösar platts i forumet nu. 🙄Edit:
Trycker in den andra zonkartan som finns länkad här också:
(eh.. 🙄 tror inte att det erfoderliga tillståndet gäller här, men skitsamma )replied 10 years, 3 months ago 10 Members · 16 Replies- 16 Replies
Vad exakt är det dom kollar för att göra såna där odlingszonkartor?
Tog saken i egna händer och kollade upp det. Här är lite mer information:
http://www.tradgard.org/hemtradgarden/500/zonkarta.htmpassar på att fråga om nån vet när man törs sätta ut plantorna om man bor i zon 5, ska man vänta tills efter de berömda järnnätterna har varit (efter 10 juni), eller tål de några frostnätter, sist jag odlade ute tog de ingen skada av att stå några dar i kyla innan skörd, men det va ju på hösten och det blev kallare för varje dag så de kanske härdades lite, det är kanske skillnad att sätta dem i svalt klimat direkt från rumstemp.
Det finns lokala variationer. Inne i en stenruin tex (utan tak då 🙄 ) så är klimatet bättre pga vindlä och att stenen kan hålla värmen kvar på natten. Mitten av Gotland har odlingszon två på en annan karta, där kommer frosten mycket tidigare än tex Visby.
Sveriges indelning i växtzoner är mer ett utryck för vilken vinter det är i de olika zonerna. Den anger för vilka buskar och träd som kan övervintra i en viss zon. T. ex kan det stå, härdig i zon 1. Detta betyder att det är en viss risk om man chansar att odla denna buske i t.ex zon 3. Hur sommaren blir i Sverige vet man aldrig. Det viktiga vid utomhusodling är att välja en sort som blommar tidigt, helst redan i Augusti och är fullt mogen första eller andra veckan i September. Septemberblommande sorter är lite osäkert, eftersom September är en höstmånad där vädret kan slå om och bli kallt inom ett par dagar!
Har ingen erfarenhet av utomhusodling. Ser att det snackas en del om att de inte hinner blomma ut ordentligt. Gäller det endast i de områden med minst antal soltimmar eller överallt i riket?
I zon 1 och 2 borde de väl blomma ut ordentligt? Eller?
Jo, zon 1 och 2 borde kunna blomma rätt bra, men inte med alla sorter. EN sådan här zonkarta är ju också väldigt osäker.. ska mest bara ses som en fingervisning, lokala förhållanden är viktiga!
Opagaddur,
du anger inte källan till den zonkarta som du har klistrat in.
Jag tycker att den verkar lite mysko. Det är ju till exempel
välkänt att stora delar av Stockholm med omnejd tillhör
zon 2, inte zon 3.Då litar jag mer på den karta som Raja Ram länkar till:
http://www.tradgard.org/hemtradgarden/500/zonkarta.htmOpagaddur
Bra initiativ!
Jag tog kopior på kartorna, om de skulle försvinna från nuvarande server:
http://img243.imageshack.us/img243/9169/odlingszonerxu5.gif
http://img224.imageshack.us/img224/9536/zonkartaintervq9.jpgsom reaper säger anger växtzonerna vinterförhållanden och betyder isåfall inget för oss eftersom vi odlar ettårigt .
Det borde vara Latitudskalan vi ska gå efter eftersom den anger mängden ljus/mörker och det är nog snarare den som bestämmer NÄR plantan börjar blomma och hur snabbt den blommar.
Som vi vet är det Mörkret som triggar blommningen och därför blommar det tidigare söderut, och visserligen är även säsongen längre..
men det har fortfarande inget med vintern att göra.
på sommarn är det nog snarare kallare än varmare vid kusten dessutom.En lämplig sida för att kolla tidigare års temperaturer och frostnätter – http://www.temperatur.nu/
En annan variant är att utnyttja sig av SMHI:s olika klimatkartor. Finns för både vinter och sommar, samt för hela året:
@Baloo2 wrote:
En annan variant är att utnyttja sig av SMHI:s olika klimatkartor. Finns för både vinter och sommar, samt för hela året:
Jag tror att alla SMHI-kartorna baseras på ett snitt för tiden mellan 1960 och -90 då det var lite kallare klimat. Klimatet har blivit lite mer vänligt sedan dess.
Här jag bor har det varit mellan 2 och 3 veckor längre tid mellan första och sista frost, de senaste åren.@heltborta wrote:
När skulle man kunna börja odla i zon 6?
Den andra tisdagen i maj kl 11:45:16 en sekund senare och allt är förstört, en sekund tidigare och allt är förstört. Det måste vara den sekunden den dagen, (om inte ekorren hunnit se sin egen skugga, då är det såklart en vecka senare men kl 12:13:00)
Använder ni sunt förnuft kommer ni fram till att samma svar är tillämpligt för samtliga regioner och de flesta typer av växter, dvs när tjälen gått ur marken (gärna några plusgrader i backen också) och frostrisken minskat alt försvunnit. Sen finns det säkert olika mycket frostresistans i olika strains, är osäker hur motståndskraftig cannabis är (potatis har tex ingen frostresistans medans påskliljor inte bryr sig nämnvärt). Oavsett lär frosten säkert bidra till att stressa plantorna så man kanske kan undvika det. Lämpligt kan vara att förodla inomhus tills dess att frostrisken försvunnit och sedan sätta ut dem för att få ett visst försprång.
Så fråga er själva, när funkar det för er, ni bor ju där så ni borde veta. Vädret skiljer sig från år till år. Så nej, det är inte den andra tisdagen i maj kl 11:45:16 som gäller utan vädrets makter och det sunda förnuftet.
//D
Det viktigaste när man sår utomhus är jordtemperaturen, lufttempen är ointressant då en planta kan klara av förhållandevis låga temperaturer.
Gäller för tomater, squash, paprika och annat så det bör vara det samma för cannabis. För intresserade kan ni få väldigt fina kartor över nedebörd och allt annat mysko som ni kan tänkas behöva om ni ringer runt lite till olika myndigheter.
Hur ska jag veta vilken zon jag tillhör? 😮
Vilken zon är jönköping i? 😯
Log in to reply.