Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Sjukstugan Växer inte under HPS?!

 • Växer inte under HPS?!

  Posted by reaper on 2003-02-22 at 14:19

  Hejsan Allihopa!
  Jag har tagit upp det här förut, men de råd jag fick gjorde inge förbättring på mitt problem och platorna dog. Jag har inte orkat bry mig om att starta nytt sen dess pga av problemet jag hade, men jag tänkte att jag måste fråga en gång till om nån kan berätta vad som är så fel, det kliar i fingrarna..

  PROBLEMET ÄR att så fort jag ställer en planta under HPSen i mitt blomutrymme så börjar dem gulna och växa otroligt sakta i några dagar sen slutar dem helt at växa och bara gulnar mer och mer sen dör dem helt. Mitt utrymme är för en planta bara ca30*30*70 med en 70w HPS med plexiglas skiva under, jag har bra ventilation och temperaturen går aldrig över 30C

  Först odlade jag en C99 från frö i ca 2 veckor under LE, växte hur bra som helst, tät och fin! sen tänkte jag att eftersom jag inte hade någon planta i utrymmet med HPS så flyttade jag över den dit och vegga lite där.. Plantan börjar gulna och slutar växa helt efter bara nån dag. Fick inge bukt på problemet och flyttade tillbaka till LE och då började den växa fint igen gröna nya blad. Sen när den hade hämtat sig så ställde jag tilbaks den under HPSen och samma sak händer, jag får tips om näring, jag vattnar med näringslösning, ingen förändring.. plantan dör efter ett tag, jag tappade lusten att kämpa när det inte gick nå bra.
  Men jag bestämmer mig för ett nytt försök, jag får en stickling som jag rotar och låter växa typ 2 veckor under LE, sen ställer jag in den för blommning, där växer den och visar små buds, men blomning går alldeles för sakta, plantan strechande typ inte mer än 5cm(den var ca:20cm när den flyttades över från veg till blom), och i vanliga fall dubblar dem ju fan längden, jag vattnade med näring hela tiden, men till slut så står den still i växten helt, och bladen gulnar.

  Jag fattar verkligen inte vad som är fel, jag har satsat som fan på mitt utrymme, allt är ju perfekt, mycket HPS ljus (för mycket?) , bra ventilation och temepertur!
  Det är en grej bara som jag inte har någon koll på, kan det vara något med luftfuktigheten?

  Ytterst tacksam för svar på det här problemet!

  Mvh Testiklas

  replied 17 years, 11 months ago 6 Members · 20 Replies
 • 20 Replies
 • trestor

  Member
  2003-02-22 at 14:42

  Hmm, konstigt.. SÅ kass brukar ju inte HPS vara.. ;)

  Svårt att svara på faktiskt, men jag kan ju säga att 70w HPS inte är speciellt mycket ljus, dina LE ger förmodligen mer. Läste inte hur många du hade men HPS är egentligen inte speciellt effektiva förren uppåt 250w eftersom de har så dåligt spektra. Varför inte köra med både HPS och LE samtidigt?

 • reaper

  Member
  2003-02-22 at 14:47

  Din HPS är kanske gammal? De blir ju sämre ju längre de har varit använda.
  Testa att köra med både hps och LE.
  Lycka till!

 • yogi

  Member
  2003-02-22 at 14:51

  En 70 W HPS på 30×30 cm är fullt tillräckligt för att dra upp och skörda 30-40 g. Jag började själv min odlarbana med liknande förutsättningar. Nackdelen är att 70 W inte penetrerar lövverket speciellt långt ner så det lönar sig inte att vegga någon längre tid. Men som Trestor säger kombinera med LE för ännu bättre effekt.

  Angående ditt problem så har jag ingen aning. Om det är som du säger med 30 grader, bra vent osv ska det inte vara några problem. Hur långt ifrån plantan har du lampan? Det kan vara bra att i början ha ett relativt långt avstånd, 30-40 cm för att vänja plantan vid HPSen. Lite bilder skulle definitivt hjälpa.

 • reaper

  Member
  2003-02-22 at 15:06

  Jag testade att ha plantan långt från lampan till att börja med, men ändå uppkom problemet! Jag ska testa med några bagseeds att kombinera HPSen med LE.. Jag ska även försöka låna kamera så fort som möjligt så får ni se hur allt ser ut..

  Men det kan inte va något med luftfuktigheten då?

 • reaper

  Member
  2003-02-22 at 19:58

  det var inte överbevattning eller övergödning som orsakade det problemet som jag vill lösa.. Jag testade både med och utan näring, jag råkade övergöda en gång, men då blev symptomen annourlunda..

  Kan symptom som dessa uppkomma vid för låg luftfuktighet, eller vad är symptomen på det?

  Var kan jag köpa, eller hur kan jag bygga en luftfuktare? Det är ju bara ett utrymme på 30*30*70 som ska fuktas..

  (Är rätt yr, vette fan hur symptom stavas, är det rätt?)

 • reaper

  Member
  2003-02-22 at 20:09

  ok, nej jag har aldrig brytt mig om den tidigare.. Men visste inte om det var viktigt eller ej, man läser ju lite disskutioner hur man ska höja/sänka luftfuktigheten.. Så jag tänkte fråga iaf, om det kanske var den som var boven i dramat..

  De är ju så konsigt allting, jag fattar ingenting, ska testa att komplettera med LE och titta om någon förändring sker..

 • dod

  Member
  2003-02-22 at 20:29

  Du skulle kunna prova med att låta plantorna långsamt vänja sig vid HPS:n.
  Börja bara med en timme eller två och dubbla belysningstiden varje dag till du får den tid du vill ha. Belys med LE också under hela ljusperioden.

 • reaper

  Member
  2003-02-23 at 12:55

  jo, jag ska testa det också.. Men om inte det funkar, så är jag övertygad om att det är högre makter som satt sig emot mitt odlande! 😥

  Tack för alla svar hittills, jag ska sätta nya frön idag och testa med de tips jag fått, och så ska jag ta lite kort på det försöket så ni får se hur mitt utrymme ser ut och om plantorna visar dessa symptom trots alla försök till förbättring så ska ni få se dem också så kanske det blir lättare at lösa mysteriet..

  Skriv gärna om ni skulle ha några mer ideér om vad det kan va!

 • reaper

  Member
  2003-02-23 at 18:57

  jag tror inte att det var jorden, jag hade nämligen nyöppnade påsar båda gångerna och det var olika sorter, jag såg inte till några skadeinsekter heller..
  Men jag ska köpa alldeles ny jord och allting ska va perfekt och så får vi se hur det funkar nu när jag skruvat in 2st 20w LE i utrymmet också..
  jag ska ta det försiktigt med HPSen också, som DoD skrev..

 • carlse

  Member
  2003-02-23 at 20:27

  Gulnande blad på en späd planta är tecken på att plantan inte kan försörja alla blad med näring. Vanligtvis beror det på övervattning eller uttorkning. Hur ofta man ska vattna kan man inte säga eftersom det beror på så många olika faktorer, bl.a. krukans utseende och storlek, jordens kvalitet, lufttemperatur, luftfuktighet, ljusets intensitet och spektrum, m.m. Tryck ner ett finger djupt ner i krukan morgon och kväll för att känna hur jorden känns, och vattna endast då jorden känns torr. Vattna då ordentligt och låt allt överskottsvatten runna ur. Dock är en 70W HPS meningslös att använda. Alla HPS-lampor har ett väldigt snävt ljusspektrum, och en HPS med så liten effekt ger i princip inget ljus utanför ljustoppen som ligger i det orange-röda delen av spektrat. Under växters vegatativa fas behövs det ordentligt med blått ljus, så skaffa något växtljusrör, akvarielysrör eller kallvit lysrör

 • reaper

  Member
  2003-02-23 at 20:43

  Utrymmet som jag har problem med är ju mitt blomutrymme, så HPSen är till för blommning. Där är den väl bättre än LE? Jag har ju kombinerat med 40w LE nu också..

 • yogi

  Member
  2003-02-26 at 10:26

  @Carlse wrote:

  Dock är en 70W HPS meningslös att använda. Alla HPS-lampor har ett väldigt snävt ljusspektrum, och en HPS med så liten effekt ger i princip inget ljus utanför ljustoppen som ligger i det orange-röda delen av spektrat.

  Struntprat! Möjligen är det meningslöst i teorin men ingen som provat skulle hålla med. Det går faktiskt att få hyfsade skördar utan att ha optimala förhållanden. 70 W är perfekta i en microsetup och till mindre SCRoG . Verkar dock inte så populärt här men en snabb koll på OG visar att det är mycket vanligt

 • reaper

  Member
  2003-02-26 at 11:44

  @Carlse wrote:

  Gulnande blad på en späd planta är tecken på att plantan inte kan försörja alla blad med näring. Vanligtvis beror det på övervattning eller uttorkning.

  Ok, mina barn lider av allt fler ljusgröna blad, påväg mot gult. Jag trodde att det berode på vätskebrist (krukorna var riktigt torra), men jag vattnade igår och bladen fortsätter ändå så sakteligen att gå mot gult (det är inte topp bladen, utan medelgamla blad, mest småblad på sidskotten).
  Min fråga är, hur lång tid kan man räkna med att det tar innan plantan slutar gulna efter att man åtgärdat problemet? Jag funderar på om det är något annat som är boven.

  PS. de är i vegg och jag hade i en dos substral nu när jag vattnade, första näringen de får näring och de är mer än en månad gamla DS.

  PS2. Jag kör med 400w son-t agro hps DS2.

 • reaper

  Member
  2003-02-26 at 14:13

  Du och jag Kega verkar ha exakt samma problem! Bra med bilder också, men va ska man göra åt problemet? Känns skönt att man inte är helt ensam iaf.. Det måste ju nästan va luftfuktigheten? Men hur ska man lösa det. Jag som har så litet utrymme borde inte det finnas nån lätt lösning, så jag iaf kan testa det på mitt nya försök som borde stick upp ur jorden tills i morgon..

 • zap

  Member
  2003-02-26 at 14:25

  om det går utan att det blir alltför varmt så kan du minska ner på ventilationen, då blir det fuktigare luft

Page 1 of 2