• Vattning med veke.

    Posted by doktor_knark on 2011-02-10 at 15:54

    Jag har vekar från weibulls som är en tjock garntråd inne i en slang. Jag undrar om denna design klarar långa sträckor, garnet torkar ju inte i slangen så man borde kunna ha en bra bit slang, problemet kan vara vilken höjd det klarar att föra vattnet.

    Till sommaren tänkte jag mig att man planterar sina plantor en bit ifrån en bäck eller våtmark. Man drar sedan vekar mellan bäcken/våtmarken och sina plantor. Då borde de kunna stå i en torr slänt eller så utan problem.

    Finns det någon som provat detta eller har använt sig av vekemetoden med riktigt långa vear eller stor stighöjd?

    replied 12 years, 6 months ago 5 Members · 7 Replies
  • 7 Replies
  • billball420

    Member
    2011-02-10 at 16:16

    Rekommendationen för “Semestervattnare” är att de skall ha vattenreservoiren ovanför plantorna.

    För att säkerställa att de orkar forsla vätska uppåt, får du göra ett praktiskt prov. Så får vi klara besked och inga spekulationer. 😉

  • doktor_knark

    Member
    2011-02-10 at 16:27

    Alltså de vekar jag har från Weibull är veken i en slang. På instruktionerna står det att reservoaren måste vara nedanför plantan, annars blir det häverteffekt och veken kommer tömma resevoaren på ett dygn och dränka plantan.

    Har man den i slang så kan man ha reservoaren under plantan och det var det som fick mig att börja fundera på mina utomhusodlingar, för jag kånkar aldrig ut 50 liter vatten i skogen igen.

    Har en tilltänkt odlingsplats som har ett vattendrag, men jag måste kanske 10 meter upp i en slänt för att det skall bli stealth. Tänkte gräva ned en veke i slang den biten vore inga problem. Tillsammans med långtidsgödning innebär det att man är där en gång och meckar rejält, men sen kan man hålla sig borta.

  • cthullu

    Member
    2011-02-10 at 16:57

    semestervattnare sägs behövas mer än en för en törstig planta.

    googla på “våtbädd”… kan vara något för dina utomhusodlingar…. låter i allafall som det något i den stilen du egentligen är ute efter från senaste inlägget.

    I korthet gräver du ned en stor balja eller skapar en “bassäng” motsv, fyllter den med lite bråte, spänner ett nät över så inte jorden ramlar ned, rejält lager jord ovanpå, klart.

    Utelämnat en del detaljer och finesser nu i konstruktionen… men du behöver ingen trasa/veke, rötterna hittar ned, och jorden drar fukten vatten ur bädden också

  • doktor_knark

    Member
    2011-02-10 at 17:53

    Jodå, min metod funkar, cthullus metod funkar, billbll420s metod funkar. :)

    Allt står att läsa i denna ypperliga powerpoint som alla utomhusodlare borde läsa!
    Alternative (more efficient) Irrigation Systems

    Nu vet jag faktiskt inte vilken metod jag skall välja!

    Metoder beskrivna i powerpointen:
    Buried Clay Pot Irrigation
    Deep Pipe Irrigation
    Wick Irrigation
    Porous Hose
    Porous Capsules
    Microcatchments

    Tack till Professor David A. Bainbridge, för denna enkla och lättbegripliga genomgång av bevattningsproblematiken vid odling utomhus i torra områden!

  • Anonymous

    Guest
    2011-02-10 at 19:09

    Har du en riktig sladdlös borrmaskin/skruvdragare så kan du ju köra med:
    http://www.haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=1282&n=30100
    Gräv ner i slänten, improvisera ihop ett lock och lägg jord/gräs ovanpå som maskering och ha den där permanent, håller i minst 10 år..
    Sen en:
    http://www.haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=2070&n=30100
    Så har du en “trappa” du kan pumpa upp vatten igenom, använd 2 eller fler baljor om det behövs beroende på höjdskillnad.

  • cthullu

    Member
    2011-02-12 at 09:54

    tanken med just våtbädd var att han själv inte ska behöva vattna alls eller fylla på varken för hand eller med verktyg….

    Under regniga perioder fylls den upp av överskottsvatten som sedan plantorna kan dra i sig under torrare perioder när det inte regnar… man kan se det som en buffert som jämnar ut vattentillgången för plantorna.

    edit: ofta gräver man alltså ut och anlägger en flera kvadratmeter stor våtbädd… ju större area desto större vattensamlingskapacitet.

  • skumbanan

    Member
    2011-11-05 at 08:38

    Efter ha läst “Alternative (more efficient) Irrigation Systems” så fick jag iden om att plantera direkt i en lerkruka med ett frigolitblock runt och bara låta den flyta på vattenytan. Små rör ner i jorden kan få syresätta rötterna?

Log in to reply.