Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen Vart kommer de olika cannabissorterna ifrån från början?

  • Vart kommer de olika cannabissorterna ifrån från början?

    Posted by markus004 on 2011-07-10 at 19:12

    En kanske dum fråga.(och kanske fel forumsdel, ursäkta för det isåfall.) men fick frågan idag hur man egentligen fick fram dessa olika strains, från början vill säga.

    Alla olika strains har ju olika lukt och smak osv.
    Men hur gjorde man egentligen från början för att få fram dessa olika strains med olika smak och lukt. Denne person som undrade detta, tyckte det var väldigt skumt att det fanns såpass många olika strains med så pass många smaker osv

    Om vi drar ett exempel.
    *Hur fick dom fram strainen Grapefruit?
    Om svaret på den frågan blir tex; “Dom mixade c’99 med en annan strain”
    *hur fick dom då fram c’99?
    Om svaret blir; “dom mixade x med x”
    *hur fick dom fram x?

    ja, ni förstår säkert :p Jag undrar om någon vet hur allt kom till från början, eller så…

    replied 12 years, 10 months ago 6 Members · 7 Replies
  • 7 Replies
  • doctordoom

    Member
    2011-07-10 at 19:22

    Här kan du kolla när GHS är ute och jagar nya strains :) http://www.youtube.com/watch?v=CqFiucWKo-8

    Kanske inte direkt ett klart svar på vad du frågar, men en väldigt intressant och sevärd film/dokumentär/serie :)

  • hexlax

    Member
    2011-07-10 at 20:18

    Nu ska jag ta en risk här.

    Jag vill påstå att alla typer av CB härstammar av vilda landraces.
    Alltså typer som naturligt finns i vissa klimat och som sedan korsats fram/förädlats genom tid.

    Dessutom så har du från en planta lika många “olika” phenotyper som du har frön skulle jag säga.Alla är unika och ingen har samma utseende osv som de andra.
    Vilket i sig gör att plantor som är stora korsats vidare med andra stora plantor för att få ännu större osv.

    Gör ett experiment.
    Gå till ica och köp på dig en påse med kidneybönor eller liknande.
    Plantera ut på lagom stor plats.
    Jämför sen hur de olika plantorna ser ut och växer och vilken typ av frukt vissa bär,som andra inte har,olika färger på blommor vid blom osv osv.
    Sen spar du dom phenotyper du tycker är roliga eller som du tycker att du får bäst “frukt” på,låter dom blomma och behåller “frukten” i detta fallet bönorna och planterar ut igen nästa år,eller om du är snabb redan i år.Då har Du selektivt bestämt vilken typ av frukt och vilken typ av växt du vill ha till nästa gång du odlar.Starkast gener..störst blommor finast blad finast blommor osv osv.

    Ganska intressant faktiskt

    Det betyder samtidigt Att OM du håller på tillräckligt länge och manipulerar gener så kan du nånstans i framtiden få fram en planta som blir gigantisk har extremt bra skörd och klarar sig så pass länge Ute att den kan frö-så sig själv.(gäller ju visserligen inte CB eftersom de har andra förutsättningar än bönor men det där rättar ni till när ni läser =)

    Och då har du en Svensk land-race helt hypotetiskt.

    Tanska om jag inte minns helt fel har ju lyckats med att få sina typhooner att frö-så sig själva ute i Danmark. Om det var ett misstag eller inte så funkade det ju tydligen

    Edit Spell check and corr.

  • allan

    Member
    2011-07-10 at 20:41

    Intressant Hexlax.

    Om man kollar på strainhunters india så ser man klart och tydligt hur dom olika phenotyper påverkas av höjd över havet osv ju längre upp ju mer indica och längre ner mer sativa. Som du säger en planta som frö-sår sig själv anpassar sig för just det stället.

    Men detta är bara mina gissningar har inga riktiga källor på det och skrev lite snabbt bara. reklam på filmen jag ser på tv haha :-)..

  • cthullu

    Member
    2011-07-10 at 21:11

    ja, man tror att växten från början kommer från himalaya eller altaibergen.

    Alla sexuellt förökande växter och djur har ganska hög anpassningsförmåga och när den hamnat i olika områden har den anpassat sig och vi ser stor skillnad på indicasorter från blåsiga torra ställen och på tropiska sativor t.ex.

    Plantan trivs som bäst på ställen som faktiskt är ganska sällsynta och kortlivade i naturen – mycket tillgänglig näring och inte för mycket konkurrens (av stora solblockerande träd), vilket t.ex. uppstår efter saker som jordskred, bränder, m.m.
    Detta innebär att för att överleva är plantan bra på att kolonisera nya områden.
    Fågelfrön av alla slag har en förmåga att kunna förflytta sig långa sträckor. :)
    Som hampabönderna säger, man ser när det är dags att skörda på de stora fågelflockarna…

    När människan började odla och röja mark skapade vi plötsligt massa bra platser för den att kolonisera och kontakten människa-hampa var oundviklig :D

    Det tidigaste kända bevisen för människor använder hampa är ca 6500 – 7000 år sedan. Då har det såklart uppstått medveten selektering som hexlax beskrev ovanpå den naturliga selekteringen av miljön.

    Det som hänt de senaste 50 åren med globaliseringen och tillgängligheten av olika sorter från olika delar av världen är att mer exotiska så kallade out-crosses kunnat göras, dvs sorter som selekterats både av naturen och människan i helt skilda delar av jordklotet kunnat sammanföras i en skala som antagligen inte skett tidigare.

    edit: OT men om jag inte minns fel så är det faktiskt inte tanska som har tagit fram thyphoon, utan han fick fröna från ett hippiekolektiv på en ort som heter thy där den odlats under många många år innan, sedan har han namngett den och börjat sälja och producera. Så _gissningsvis_ är den en lantras som importerats någonstans ifrån på 70 talet och sedan aklimatiserats till danska förhållanden under många generationer.

  • hexlax

    Member
    2011-07-10 at 23:40

    @cthullu wrote:

    edit: OT men om jag inte minns fel så är det faktiskt inte tanska som har tagit fram thyphoon, utan han fick fröna från ett hippiekolektiv på en ort som heter thy där den odlats under många många år innan, sedan har han namngett den och börjat sälja och producera. Så _gissningsvis_ är den en lantras som importerats någonstans ifrån på 70 talet och sedan aklimatiserats till danska förhållanden under många generationer.

    Sant jag syftade dock på i sin senaste bilddagbok skriver han något om born in the wild..minns inte helt så jag kan ha helt fel =)

  • jelloh

    Member
    2011-07-11 at 15:09

    Man skall ju även komma ihåg att berusningshampa förädlats säkert lika länge som växten använts i det syftet så troligen är även “lantraserna” mer eller mindre framförädlade lokalt i några hundra år jämfört med lokal vildhampa som kanske inte alls ger samma skördar men säkert är härdigast…

  • markus004

    Member
    2011-07-11 at 17:42

    Intressant läsning :) Tack för svar

Log in to reply.