Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Varför ventilera? Luftkvalitet under luppen

  • Varför ventilera? Luftkvalitet under luppen

    Posted by reaper on 2008-11-14 at 20:33

    Tjohej,
    Om man bortser helt från temperaturreglering, vad finns det då för anledningar att ventilera?

    CO2
    Det blir mycket enklare att styra/maximera värdet vid lågt luftombyte..

    O2
    Om jag fattat rätt så har plantan nytta för syre under natten samt att det inte gör nån skada under dagen.

    RH
    Samma som CO2.

    Anjoner
    Enligt sproutinghealth.se så har ett hårt luftkonditionerat run 0-25 anjoner/m3 och en skog (framåt kvällen antar jag) 50.000 anjoner/m3.
    Jag vill minnas att jag läst att skogen har en mycket lägre nivå av negativt laddade joner på morgonen än annars under dygnet.

    Det ska även vara ett fast förhållande mellan positivt och negativt laddade joner. Ju fler av ena desto färre av andra.

    Det här är ett område som jag är mycket intresserad av, så om någon har info om detta så posta gärna. 😉

    Personliga erfarenheter styrker allt detta som försäljarna nämner.. både jag, mina husdjur och fönsterväxter mår mycket bättre i rum där vi har jongeneratorer. Det blir inte heller mindre intressant när man hittar patentansökningar och forskningsstudier med anjoner och plantor.

    Jag har problem att hitta studier publicerade gratis på nätet men sproutinghealth länkar till denna. http://www.suga.gr.jp/sugainst/pdffile/tomato_e.pdf (känns dessvärre ganska oseriös :(

    Vad mer finns det som påverkar luftkvalitet?

    Slutsats
    Om jag inte missat något så borde ett så lågt som möjligt luftombyte under dag och natt samt ett 100% luftombyte på morgonkvisten vara det bästa för plantan.

    Är jag helt ute o cyklar? :)

    ps. Jag kanske ska tillägga att jag nog skummat igenom varenda post på alla growforum jag känner till som tar upp jonisatorer/ajoner mm.. allt handlar då bara om dofthantering.. inte ens ett ord om dess möjlighet att förhindra mögel 😯

    replied 15 years, 5 months ago 4 Members · 9 Replies
  • 9 Replies
  • frome

    Member
    2008-11-14 at 23:23

    Jag vet inte riktigt vad du skrev om där för jag har myst med min senaste skörd, men en anledning till ventilation är att förhindra mögel finns troligen många fler anledningar

  • reaper

    Member
    2008-11-14 at 23:58

    Hej Frome,
    Jag tror inte mögel blir ett problem så länge man håller en hög nivå utav anjoner och ser till att luften hela tiden rör sig i rummet.

    Ha de mysit 8)

  • ryder

    Member
    2008-11-16 at 17:12

    Nej jag förstår inte heller varför man skall byta luften så ofta. Det finns tillräckligt med CO2 i 1 kubikmeter luft för att odla upp en planta på ca 40g (torkad) om jag inte minns fel, visst inte så effektivt på slutet när det är väldigt lite CO2 men det går!

    Har man inte problem med värmen så behöver man ingen ventilation i princip. Luftfuktigheten bli också mer kontrollerbar.

    Sen det med joner och anjoner är helt nytt för mig. Det får du gärna förklara vidare på vilken effekt dom har!

  • reaper

    Member
    2008-11-16 at 19:07

    Hej Ryder,
    Jag är rädd att jag inte vet varför plantor växer bättre i en miljö med hög nivå av negativt laddade joner. Det pågår mycket forskning om detta, och det kanske betyder att ingen vet.. än.. :S

    Jag springer in i återvändsgränder hela tiden.. till och med NASA kräver stålar för åtkomst till deras forskningsresultat. Bromsa utveckling pga girighet.. gör mig såå förbannad 👿

    Vad som är lätt att bevisa idag är iaf att höga nivåer av katjoner (positivt laddade joner) stoppar eller kraftigt försämrar plantors tillväxt.

    Jag återkommer i denna tråden om jag hittar något konkret.

  • frome

    Member
    2008-11-16 at 20:54

    Borde inte denna ligga under u forumena

  • ryder

    Member
    2008-11-16 at 21:23

    Okej, trevligt att få reda på nått nytt iaf. Även om det inte var så mycket kanske :P

    Vet du någon jämförelse i hur mycket det påverkar tillväxten i plantor?
    I procent eller så…

  • reaper

    Member
    2008-11-16 at 21:54

    Jag är rädd att jag inte har så mycket att komma med än.. tycker det är ganska tungt att ta mig igenom all information.

    Resultatet på dom rapporter jag läst har minst sagt varit varierande. Bästa hittills måste vara en odling av basilika där frö och stamvikt ökade med ~13% samt bladverk med ~18%. Det finns också dom som inte nått några noterbara resultat (på andra växter).

  • reaper

    Member
    2008-11-18 at 20:15

    Tja! Jag kommer bara på två anledningar på rakt arm som inte är nämnda. Rätta mig om jag har fel men om man har en fläkt riktad mot plantan för ventilation så kommer detta drag att göra att plantan blir kraftigare under veggfasen. Detta för att inte knäckas av de “hårda vindarna” som den tror sig uppleva och plantan blir då grövre och stabilare när det kommer till blommning.

    Det andra var något jag snappade upp i artikeln “Lite om co2 och fotosyntes” där författaren skriver

    Prandtls gränslager
    På ytan av ett blad bildas det ett tunt lager av luft som inte är i rörelse. Det är detta som kallas Prandtls gränslager. Det fungerar som en buffertzon som försvårar bladets upptagningsförmåga av CO2 och andra näringsämnen. Tjockleken på det här lagret kan minskas genom luftcirkulation. Normalt är det 0,05 mm tjockt.

    Hoppas jag inte är helt ute och cyklar

  • lagens_brutna_arm

    Member
    2008-11-18 at 22:48

    @conscientia wrote:

    Det ska även vara ett fast förhållande mellan positivt och negativt laddade joner. Ju fler av ena desto färre av andra.

    Nja, det där kan jag inte hålla med om.. Tvärt om borde det vara, ju fler anjoner, desto fler katjoner.

    Förstärkning av stammar genom vind har ju inget att göra med luftombytet, bara den interna cirkulationen. Detsamma gäller Prandtls lager, då dess tjocklek är bara beroede av graden av turbulensen. Turbulensen i sin tur beror av strömningshastigheten kring plantorna och en karaktäristisk längd (och även densitet och viskositet men det kan vi anta vara konstanta storheter i en odling). (Turbulensen kan beräknas med reynolds tal ifall nån är intresserad..) Inte heller den karaktäristiska lägden kan vi göra så mycket åt i en odling. Den borde kunna tas som nåt medel av bladtjocklekar bara för att ha nåt att räkna med då det är just kring bladen som turbulensen är som viktigast..

    Summa summarum är det ingenting annat än strömningshastigheten kring bladen som avgör turbulensen, och denna kan vi styra bra mha fläktar. Alltså har inte luftombytet någon påverkan så länge vi har fläktar i utrymmet.

    Sorry om jag svävade ut en aning ot, tycker transportprocesser är mycket intressanta fenomen.

    MVH// LBA

Log in to reply.