• reaper

    Member
    2009-07-13 at 10:14

    Intressant klipp! :D och purple LE utsöndrar sånt uvb ljus eller?

    Mvh Sara

  • cthullu

    Member
    2009-07-13 at 11:20

    Japp. De är inte som många tror bara en kombo av vanliga veg och blom LE:s.

    Även akvarielysrör med actiniskt ljus gör det. (typiskt använt av folk som odlar koraller i saltvattensburkar)

    Förra gången jag odlade prövade jag ett tag en kombo av t5 rör, “Aquablue+” (dagsljus och actiniskt i samma rör) och varmvit. Svårt att bedöma skillnaden dock då jag inte hade någon identisk kontrollsetup utan det actiniska att jämföra med. Sen så smällde jag på med hps och mh ett tag också…

    Hursomhelst, det blev iaf inte dåligt, som polaren sa dagen efter han fått smakprov: Det där är fan inte bara vanligt röka – du måste ha lace:at det med något.

    Men tror det egentligen det berodde mest på generna + att det var färskt.
    Sen lät jag den nog gå en bra bit på övertid också, blir ganska “tugnt” då.

    Mitt råd blir nog att prova gärna som komplement, men inte purple som enda belysning. (Har faktiskt några pyttesmåttingar under endast en purple LE just nu och tycker det är lite sisådär tillväxt, den ödslar ju många watt på just uv ljuset som egentligen inte är intressent innan blommningen)

  • sticklingen

    Member
    2009-07-13 at 12:09

    När ni gör era experiment är det viktigt på att aldrig glömma att stänga av UVB-ljuset innan ni öppnar odlingen. Om ni inte diggar hudcancer och ögonskador.

    Jag tycker den där youtubevideon är ett av de absolut sämsta exemplen eftersom han tom säger att de blommade olika länge med och utan UVB.

    På icmag har jag läst att några har fått lite annan karaktär på ruset eller en annan smak/lukt. Men jag har inte sett nån som kunnat påvisa nån styrkeökning. Allra minst när de labtestar, men det är inte så många som provat än.

  • cthullu

    Member
    2009-07-13 at 12:28

    Håller absolut med om att man ska inte utsätta sig för överdrivna mängder.
    Och ja, man blir lite trött/torr i ögonen om man stirrar in i dem för länge hehe.

    Men nu är ju inte uv-b alls lika farligt som uv-c som det låter som du kanske tänker på…. (och verkade som de i filmen använde en rejält fet uv lampa)

    Du får en rejäl dos uv-b varje gång du går utanför dörren eller ligger på stranden och solar. Det är uv-b som orsakar solbränna när du ligger där på stranden….
    (stoppas av t.ex vanligt glas föresten, det är därför du inte blir brun om du sitter i solen bakom ett fönster inomhus)

    Men ett enstaka lysrör eller en 125W purple är nog absolut ingen större panik kortare stunder.

    Och de skulle inte säljas utan feta varningstexter om de var jättefarliga.
    (och lysrören säljs ju överallt av seriösa återförsäljare till saltvattens akvarister)

    Är iaf så jag tolkat alltihop, hoppas jag har rätt 😯

    Däremot bör man medans plantorna är unga t.ex. sätta ett litet engång plastglas över dem för att skydda dem mot solbränna/uttorkning.

  • sticklingen

    Member
    2009-07-13 at 13:08

    Man utsätter sig för mycket högre UVB-doser från dessa lampor än man ens kan utsätta sig för vid ekvatorn. Det är absolut UVB jag tänker på. Små doser kanske inte skadar men en liten dos varje dag o det är ingen liten dos längre. De kommer väl ändå med varningstext?

    I ett akvarie kommer ingen UVB-strålning läcka som du själv säger eftersom det är glas runt hela akvariet. Inte i ett terrarium heller där de är betydligt vanligare. Man ska släcka lamporna även där innan man sticker ner fingrarna inuti.

    Även om risken är liten så tycker jag den är onödig. Dessutom är det inte så svårt o hålla armen på 5cm avstånd i ett par minuter utan o tänka på det. Stekt fläsk vare serverat. :D Man ser ju faktiskt inte ljuset och kan då lätt glömma. Personer har rapporterat att de blivit både solbrända o fått brännblåsor.

  • cthullu

    Member
    2009-07-13 at 14:04

    Hmm….

    Nej, varken akvarierören eller purple LE growlights kommer med någon form av varning alls. På LE tillverkarnas hemsidor står det dock varningstext just för småväxter men inget annat. (och har innan jag fattade det torkat ut en hel del småttingar under mina akvarierör)

    Många akvarieramper med t.ex MH och t5 rör kombon eller bara t5 skall vara upphängda lite ovanför och har inte något skyddsglas heller och ingen varning om att inte använda just sådana rör.

    Nu skrämde du mig lite så kollade efter lite spectrums…. och tror jag hittat källan till förvirringen. :)

    Actiniska rör och purple ser ut att innehålla frekvenser från ca. 360 (eller 350 om man ska safe:a) nanometer och uppåt vilket alltså är UV-A och inte UV-B.
    Sen är väl det säkert inte heller nyttigt i extrema mängder, men inte nära så farligt som B eller C. (?)

    Men vidhåller att det inte alls är skönt att stirra på ljuset för länge men kanske bara är vanlig överexponering då eller så har uv-a den effekten (?) hmmm.

    Alla tillverkare verkar dock hävda samma saker om deras purple som de pratar om i filmen om jag inte missupfattade något… men å andra sidan är väl growlights tillverkare ungefär lika ärliga och bra på att försöka hype’a sina produkter som seedbanks hehe 👿

    länkar:
    http://www.nlites.co.uk/growgood/eco-light.htm
    http://www.nlites.co.uk/growgood/assets/site-graphics/light/1.PURple.jpg
    http://www.nlites.co.uk/growgood/assets/site-graphics/light/2.Actinic.jpg
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Ultraviolett_str%C3%A5lning

  • sticklingen

    Member
    2009-07-13 at 14:35

    UVA är det ljus man har på nattklubbarna så att de vita kläderna lyser upp. Helt ofarligt i de mängderna. :) Man ska självklart inte stirra in i några lampor.

  • reaper

    Member
    2009-07-13 at 17:22

    Tja!
    Uv ljus är lika skadligt för växter som för oss. Purple har nästan inget, vad man gör är att optimera de frekvenser som är mest användbara för växten.PUR står för Photosynteticaly Useful Radiation och är huvudsakligen en blandning av blått och rött, med mycket lite gul/orange. Jag har 220W röd LE och 48W Purple och man ser hur topparna sträcker sig dit. Det jag tyckte var intressant i videon var att trixen skulle vända sig och fungera som en lins.

    Kan vara kul att se lite olika spektrum. Först ser vi tydligt mängden Uv i Purple. Sedan spektrum i en MH……… En HPS……… och en Purple

    Skalorna är olika men man kan se att Purple har mer strålning i de frekvenser som man tror plantor lättast tillgodogör sig. Jag använder sticklingar från samma moder och samma förutsättningar för övrigt, och märker en markant skillnad. De Purple jag har är rör Slimline T5. Mycket lätta och lättmonterade med en högpolerad reflektor till varje rör. Tittar man på min 220W LE, så ser man att en stor del av ljuset strålar in mot centrum, inte bra. Så jag tänkte övergå till denna typ av rör som finns i många olika spektrum som man kan kombinera till eget behag.
    Jag ser att allt fler provar Purple, så vi borde se mer information så småningom.

    Lev&Lär. Stone

  • cthullu

    Member
    2009-07-13 at 19:35

    känner att vi slide:at lite OT med allt prat om purple, men skulle bara vilja tillägga några saker: (jag har fräschat upp och läst på lite också hehe)

    Att de där två sista spikarna inte är “nästan ingenting”, dom är definitvt bevisat tillräckligt för att hålla stenkoraller vid liv och tillräckligt för att döda nya skott på landväxter.

    Litar dessutom mer på spektrum bilderna där för MH och HPS, de ser ut att vara uppmätta med spektrograf medans purple bilderna ser ut att vara idealiserade och handritade / interpolerade väldigt mycket. Spikarna kan mycket väl var smalare och högre t.ex, men de kanske är helt korrekta också.

    Sen är det ju också så att effekten av UV ljus egentligen inte är kvantiserad (?) även om vi dragit ett tvärt streck (315 nm har jag för mig) och kallar det A på ena sidan och B på andra. Korta våglängder i A torde ha snarlik effekt som “långa” i B…(?)

    Det fanns också nyare rapporter som indikerade på starka samband mellan UVA och födelsemärken och celldöd (även om mekanismen där var mer indirekt än direkt som med UVB)

    Nåväl man ska ju inte jaga upp sig och överdriva i onödan, sålänge man inte överexponeras…

    Lite annat mer hands-on att tänka också kanske:
    Angående MH och dess uv output brukar ju alltid “riktiga” armaturer för MH ha härdat skyddsglas och konverterings bulbar väldigt massivt glas jmf med hps. (eftersom de sätts i HPS armaturer utan härdat glas) titta på en SunMaster och en Sylvania GroLux t.ex och jämför.

    Kul att det finns fler som kör med t5 rör föresten :)

    Anyway, out of topic, så slutar här nu.. men någon kanske borde starta en purple tråd eller något där alla som testat kan säga vad de tycker / tyckte om dem i praktiken.

    EDIT: lite stavning.
    EDIT: tog bort lite för OT text, jag har en förmåga att pladdra på för mycket! 😳

  • reaper

    Member
    2009-07-13 at 20:41

    Hej!
    Kul att diskutera.
    Tes, Antites, Syntes.
    I videon jag länkade till, pratar man om mycket lite Uv tillskott, typ en liten LE för Ödlor&Ormar, och inte hela tiden. Detta ljus hjälper Reptiler&Oss och allt levande att billda E-vitamin, och lite A.
    Alla ljuskällor har Uv i olika grader. Men det finns lika många metoder som det finns odlare. Det som fungerar för mig, oavsett, Sol, Medium, Näring, kanske inte funkar för Dig.

    Vidare.. 😯
    Stone.

  • reaper

    Member
    2009-07-31 at 16:42

    jag har köpt en le lampa, UV-Blacklight.

    Jag har hört att andra växter växer ifrån UV ljus, så jag hade tänkt bygga en armatur av 6400k, 2700k och 1 blacklight i mitten. Jag återkommer med bilder.

    Jag vet inte om det gynnar thc utvecklingen, men vissa hävdar att det bildas fler trichomes (crystaler) för att skydda blomman. Det betyder dock inte att det blir potentare. Men jag vill försöka göra små (korta) plantor. Och det kan bli ett kul experiment.

    Man kanske kan använda Blacklight i scrog?

Log in to reply.