Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten UNT 18/12 – Sandra, 18, var drogmissbrukare

 • UNT 18/12 – Sandra, 18, var drogmissbrukare

  Posted by reaper on 2002-12-18 at 22:48

  http://www2.unt.se/articleskaktus/1,2837,AV_ID=220961-A=B,00.html

  I det här fallet rörde det sig tydligen om just cannabis. Man undrar ju hur mycket fakta de tar reda på när de skriver sådana fruktansvärt dåliga artiktlar som den här.
  Allt som skrivs känns på något vis väldigt oavslutat. Den som har skrivit artikeln kanske vill att läsarna ska skapa en egen uppfattning efter alla cikulerande myter och fördomar.

  Här är några citat som inte beskrivs mer i artikeln än vad som står här;

  “Efter första gången provade hon på marijuana flera gånger, och därefter började hon testa hasch.”

  “Flera gånger blev jag blev nyfiken på hur det var att vara påverkad så jag testade igen, men med tiden som gick blev det lättare.
  Det tog drygt ett halvår innan hon var helt fri från drogerna och hon fick som alla andra missbrukare abstinensbesvär när hon försökte sluta.
  — Jag kunde till exempel börja kallsvettas på bussen.”

  “Skulle Sandra ha fått rätt information från början och haft en annan umgängeskrets skulle hon förmodligen inte ha blivit hasch- och marijuanamissbrukare, säger hon. Just därför funderar hon på att gå runt i skolor och berätta om sina upplevelser och försöka hindra fler ungdomar från att hamna i samma sits som henne.”

  Längst ned på sidan hittar ni en knapp – “Tyck till”. Skulle ju vara kanon att se om något av de svaren jag hoppas på ens kommer att nämnas i något följande nummer av tidningen…

  replied 20 years, 11 months ago 10 Members · 25 Replies
 • 25 Replies
 • powerpuffgirl

  Member
  2002-12-19 at 06:32

  Om det rör sig om cannabis, så förstår jag inte hur någon kan dö av det. Inte visste jag att man kan ta en överdos av det, som amn kan med tex alkohol och GHB.
  Nej, det är viktigt att man får upplysning och inte skräckpropaganda. Dock ligger det mycket i att får en dubblesidig bild av det hela. Det “politikst korrekta” säger att man blir galen i huvudet och landar som en pundare på plattan efter att man har tagit ett bloss, samtidigt som man ser att folk som röker lever helt normalt och att det inte försiggår något missbruk.
  Själv känner jag just inte många här i Sverige som röker, men i Tyskland har jag en vän som är över 30 och han har rökt mer eller mindre regelbundet sedan han var 16, och han är nog den mest psykiskt stabila människa jag känner. OK, han har väl sina problem han också, men han verkar mindre “trasig” än vad jag själv är.
  Och vad det gäller mig själv så har mina depressionsanfall minskat sedan den gången jag testade majja i Tyskland för första gången för 3 år sedan.
  Sedan tror jag inte att grupptryck är någon bra anledning att använda droger. Både skrämselpropaganda och att göra saker som man inte egentligen vill är sådant som får folk att må dåligt, vad det än gäller!

  Ha en bra dag, allihop!

 • pachipachihand

  Member
  2002-12-19 at 07:25

  Det är väldigt tacksamt både för tjejen och författaren av artikeln att skylla hennes dåliga studieresultat. Det framgår inte om hon använt andra droger heller, och då borde det slå hål på myten om att man börjar med tyngre grejer. Bara några tankar… :?

 • carlse

  Member
  2002-12-19 at 08:00

  Det är tacksamt att skylla på droger och att man “missbrukat”
  droger istället för att se de verkliga problemen som oftast inte
  alls har någonting med droger att göra. Denna typ av artiklar
  bidrar endast till att förstärka den missuppfattning som allmänt
  finns om droger, och särskilt då om cannabis.

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 09:14

  Att det ens är lagligt att skriva om sådana lögner, det är uppretande. Kan man inte anordna en stor träff med tusentals människor som röker på i tv för att bevisa att det inte är farligt…=)

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 12:18

  Stämmer in hyfsat bra på mig, men det gjorde det redan innan jag rökte första gången så…

  Droger är ju en perfekt sak att skylla alla problem på :?

 • trestor

  Member
  2002-12-19 at 16:35

  @Powerpuffgirl wrote:

  Om det rör sig om cannabis, så förstår jag inte hur någon kan dö av det.

  Det kan man inte heller. Dödlig dos för cannabis ligger på flera kilo, och det inser vem som helst att det är omöjligt att inta sådana mängder.

 • pachipachihand

  Member
  2002-12-19 at 17:11

  Varför skyller dom inte dåliga studieresultat på alkohol någonsin? Jag tror inte det kan vara så bra att missbruka alkohol samtidigt som man studerar…

 • fr

  Member
  2002-12-19 at 17:54

  Redan titeln visar att det är en okunnig skribent, Zhinous Nowrouzi. “Drogmissbrukare” var hon minsann. Odlade hon inte “drog” hemma i gardroben också?

 • atouk

  Member
  2002-12-19 at 18:22

  @Carlse wrote:

  Det är tacksamt att skylla på droger och att man “missbrukat”
  droger istället för att se de verkliga problemen som oftast inte
  alls har någonting med droger att göra. Denna typ av artiklar
  bidrar endast till att förstärka den missuppfattning som allmänt
  finns om droger, och särskilt då om cannabis.

  Huvudet på spiken, nästan. Själv ogillar jag starkt när människor skyller sina brister på “missbruket av cannabis”. Såg detta ganska ofta i min ungdom och det störde mig oerhöt. Varför jag skrev ‘nästan’ är för att jag anser att pesoner som beter sig så ställer till större skada än nyhetsartiklarna som hadlar om dem. Få ‘nyheter’ får något större genomslag, de flesta passerar obemärkta genom medibruset medans dessa personer ofta lyckas med sin föresats att övertyga sin närmaste okunniga omgivning om orsaken till tillkortakommandet samt att det är så synd om dem. Det är det det handlar om oftats, ‘tyck (synd) om mig’. Alltså att någon vill få sin självömkan bekräftad av andra. Det är i och för sig mänskligt men jag gillar det ändå inte.

  Jag har ett vid upprepade tillfällen sett killar ragga tjejer(med starka moderskänslor) på detta sätt, genom att berätta vilket elände de genomlever spetsat med antydningar i stil med ‘med rätt kvinna(dig) vid min sida så kan jag bli en bättre människa’. Snubben har egentligen aldrig haft för avsikt att sluta röka och därför spricker det stormiga förhållandet eftersom han konstant sviker henne.

  Vilken bild får hon av cannabisbrukare? Hon tror i det flesta fall att det är det hemska knarket som förstör deras fina förhållande eftersom förälskelsen får henne att se rökat och inte killens beteende(lögn/svek) som det egentliga problemet. Hon kommer troligen att hata allt vad cannabis och flummare heter för lång tid och kanske med viss rätt eftersom det var så hon upplevde det.

  Cannabisbrukare som använder sitt bruk på detta sätt sabbar mer än något annat för resten, i varje fall på gräsrotsnivå.

 • friggs

  Member
  2002-12-19 at 19:17

  Vad som slår mig när jag läser artiklar som denna är att man helt bortser från personens ålder. Hon är tonåring, och hennes beteende är helt normalt för en tonåring.

  Hennes beteende hemma förändrades, det var alltid massa bråk och Sandra orkade inte göra något alls.

  Ja, tonåringar bråkar med sina föräldrar, det här till. Det är därför det kallas för tonårsupproret. Jmfr med trotsåldern, eller tänker ni skylla det på droger det med? Nej just det, det kallar ni för ADHD å börjar trycka i 4-åringar Ritalina.

  Sandra orkade knappt gå till skolan, det gick sämre för henne i alla ämnen. Hon brydde sig varken om skolan eller något annat.

  — Jag kunde till exempel börja kallsvettas på bussen. Jag, som tidigare varit en social person som alltid pratade med alla, blev folkskygg, säger Sandra. Under en tid vågade jag inte ens gå på stan, det var hur jobbigt som helst.

  Ja kära Sandra, sånt här upplever många tonåringar, det är därför BUP trycker i ungarna Zoloft och Cipramil. I tonåren så har man hormonsvängningar, dom sträcker sig ofta en tid efter tonåren också. Det blir bättre, oavsett om du röker eller ej. Att blanda ihop dessa hormonsvängingar med beroende och abstinens är farligt, för du riskerar att få helt fel hjälp.

  Jag hade själv en förjävlig tonårsperiod, var deprimerad, bråkade med mina föräldrar, bytte umgänge, tyckte att alla runt mig var idioter och skolkade från skolan med dåliga betyg som resultat. Och allt detta utan att ha rökt en cigg eller ens smakat så mycket som en droppe alkohol. Det är så det är och det går över med tiden.

 • powerpuffgirl

  Member
  2002-12-19 at 20:08

  @Trestor wrote:

  @Powerpuffgirl wrote:

  Om det rör sig om cannabis, så förstår jag inte hur någon kan dö av det.

  Det kan man inte heller. Dödlig dos för cannabis ligger på flera kilo, och det inser vem som helst att det är omöjligt att inta sådana mängder.

  Exaktelemente! 😆

  Berättade om denna artikel för en av (de få pålitliga) kompisar jag har, och han sade att “då måste juh människan ha käkat flera kilo eller så”.
  Han är inte fullt så drogliberal som jag, men har ändå en liberal syn på de hela för att vara svensk. Vi vär båda tvungna att småle! :) 😮

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 20:52

  mr_rock_berry:
  smart idé, det är ju inte precis som om de skulle kunna gripa allihopa….
  då skulle nog folk fatta vilket stort intresse det är och hur pass socialt accepterat det är…

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 23:55

  Dax att tycka till ordentligt. 😈

 • reaper

  Member
  2002-12-20 at 00:38

  Ehum…dåliga skolresultat…vad behändigt att skylla på något *utanför* sig själv. Alla har ju olika förutsättningar, och skolan är inte det bästa sättet att mäta varken intelligens, förmåga eller framgång. (Tillägg: det är ofta just skolan som dödar folks motivation att plugga) Själv har jag alltid varit “begåvad” vad det gäller inlärning, särskilt om jag fått plugga ifred och som jag själv vill, men det har inte hindrat mig från att ha ställt till det ordentligt mellan varven..hehe

  Ärligt talat så tror jag att den där tjejen har hittat sina 15 minutes of fame i den där tidningen och med sin framtida skolturné som varnande föreläsare: en roll, färdig och skapad, utan att hon behövt forma den själv och se vem HON är. Vad tryggt för en identitetssökare: jaha, nu klär jag på mig rollen som före detta missbrukare, lite halvcoolt va. Klart. Misslyckanden strykta, relationer läkta – hon har ju “varit där” och ska lära ungar att “inte göra om hennes misstag”. Vackert, storsinnat, vuxet. För enkelt…

  …vissa växer aldrig upp…”det var inte jaaaag…”

  Cat

  P.S. Ursäkta om jag låter lite elak, men människor som vägrar ta ansvar för sig själva och sina liv går mig på nerverna. Att frånsäga sig sitt ansvar är att frånsäga sig sin värdighet och sälja sin självrespekt till floskelspottare. 🙄

 • sphincter

  Member
  2002-12-20 at 02:00

  Cat, maste bara halla med dig i din sista mening.

  Alltid ar det nagon annas fel att det gar snett. Folk far inte lara sig att ta
  ansvar for sina egna handlingar i en stat dar staten bestammer vad du
  ska ata, dricka eller roka.

  Sphincter

Page 1 of 2