• Unkas sluta-röka-cannabis-guide! v1.0

  Postat av unkas på 2005-01-20 at 23:11

  Bakgrund och syfte
  Så du har alltså bestämt dig. Skälen kan vara mycket varierande, men åtgärden är densamma. Cannabis tillhör de droger med låg beroendeframkallningspotential, men att ta uppehåll eller sluta röka efter en längre tids regelbundna bruk är inte alltid det lättaste. Det går snabbt att hitta diverse svenska odlingsguider & texter om cannabis, men någon riktig sluta röka guide lyser med sin frånvaro (förutom antiknarkmaffians sidor, som ofta innehåller bristfällig & missvisande information). Därför skriver jag en egen. Jag är varken forskare eller kemist. Jag kommer inte att ta upp någon “fakta” om cannabis eller hur de aktiva ämnena fungerar i kroppen. Det jag skriver här är icke vetenskapliga data, utan kommer helt från egna erfarenheter & observationer. Jag kommer även att göra en utredning om vad ett psykiskt beroende innebär och hur man bryter det.

  Sluta röka, varför?
  Du kanske har släkt & vänner runt omkring sig som inte accepterar ditt bruk. Du kanske måste genomgå drogtester framöver. Eller så har du märkt att cannabisens negativa effekter börjat göra sig tydliga. Det sistnämnda är orsaken till att jag tog ett långt uppehåll. Att vara stenad kändes lika skönt som alltid, men jag märkte att jag kände mig konstig de dagar jag inte rökte. Mina studieresultat och min förmåga att fungera socialt blev nedsatt, och jag misstänkte att mitt regelbundna cannabisbruk hade ett finger med i spelet. Det enda sättet att få veta säkert var att ta ett långt uppehåll och vara observant på eventuella förändringar av tillvaron. Med facit i hand, var mina misstankar korrekt. Jag vill dock nämna att det är lätt att skylla alla problem på cannabis, och på så vis inte se de verkliga orsakerna. Det är inte alltid som själva drogen är problemet, men om du märkt att du på något sätt mår sämre sen du började röka, kan ett långt uppehåll vara guld värt!

  Det första steget
  En rymdforskare från NASA blev en gång tillfrågad: Vad är det svåraste med att åka till månen? Han svarade: Att vilja göra det. Poängen här är inte att det är lika svårt att sluta röka som åka till månen, utan att motivationen, själva viljan är nyckeln till framgången. Har du viljan att sluta, kommer du vara motiverad att stå fast vid ditt beslut. Varför just du vill sluta röka/ta ett uppehåll är din privata sak, men du måste ha klart för dig varför du vill göra det innan du kan gå vidare. Du bör även fundera på varför du röker som du gör, om du har några speciella situationer där du alltid röker etc. Förändringsprocessen underlättas om du har en konkret och korrekt nulägesbeskrivning.

  För min del stod antagandet att “cannabis påverkar mig negativt” som motivering till att sluta. Efter att ha uteslutet allt annat, erkände jag för mig själv att det måste vara mitt cannabisbruk som är problemet. Att fortsätta röka såg jag som ett misslyckande. Med den mentala inställningen blev jag inte särskilt sugen på att tända en hövding vill jag lova!

  Innan vi går vidare, förutsätter jag att du vid det här laget vet varför du behöver ta ett uppehåll, för det kommer att vara din motivation till att förbli rökfri! Kan nämna att detta steg behövs oavsett vilken drog man vill sluta med (inkl alkohol & tobak).

  Avtändningens faser
  Innan jag fortsätter vill jag understryka att denna fas är mycket individuell. Vissa kan lägga av med cannabis rakt av utan att känna någon egentlig avtändning, eller knappt några kännbara negativa effekter alls för den delen. Vissa kan röka på dagligen år efter år och må skitbra, klara av att sköta jobbet och sociala livet utan problem, medan andra kan uppleva starka negativa effekter redan vid måttligt bruk etc. Efter att jag har läst runt på diverse drogforum och lärt känna ett antal stoners, vet jag att många på något sätt skulle känna igen sig i det jag kommer att skriva, eller åtminstone i delar av det. Gäller främst personer som har brukat mycket cannabis under en längre tid.

  Lunds rådgivningsbyrå i narkotikafrågor delar in avtändningen i 3 faser och illustrerar dem med denna graf:

  Grafen illustrerar hur intensiteten av abstinens-liknande känslor uppträder i förhållande till mängden THC i kroppen, och ger ett tidsperspektiv på det hela. Hur vetenskapligt exakt denna graf är kan jag inte säga, men av egen erfarenhet anser jag att den stämmer hyfsat bra, därför väljer jag att inkludera den.

  Fas 1
  De första dagarna efter att jag påbörjade mitt uppehåll kändes som vanligt. På femte dagen började jag däremot märka en skillnad. Drömmarna blev markant intensivare, och jag fick svårare att somna på kvällarna. På dagarna kunde jag känna mig rastlös. Ett återfall i det här stadiet skulle vara en flykt från ovannämnda symptom. Jag var dock aldrig sugen på att röka, motiveringen att hålla ut var på topp. För mig var det effektivare att inte intala mig själv att aldrig mer röka cannabis, utan ta en dag i taget. Bestäm dig för att idag ska du inte röka ganja. Imorgon beslutar du dig för att vara rökfri den dagen osv.

  Fas 2
  Det är vanligt att det blir värre – men symptomen är övergående. Kommande dagar kändes det mer och mer som en avtändning, som om man har slängt sopor på samma ställe och nu, för första gången, tvingats städa allt. Någonstans mellan första och andra veckan efter att jag påbörjat uppehållet kändes det som värst. Jag upplevde humörsvängningar, kunde vara glad i ena stunden och ledsen i nästa utan någon direkt anledning, hade tankestormar så jag nästan diskuterade med mig själv. Enligt en teori beror detta på att cannabisens lugnande effekt inte längre är verksam, och såldes inte håller tillbaka dessa känslor.

  Om du får liknande känslosvängningar är det viktigt att inte försöka fly från dessa, utan låta allting komma fram och bearbeta dem. Fundera över vad som får dig att må bra, resp må dåligt. Observera förändringarna du känner, reflektera, identifiera några eventuella flyktbeteenden.

  Fas 3
  När andra veckan efter uppehållets början började gå mot sitt slut började jag äntligen känna av positiva förändringar. Tankspriddheten och dimman började sakta lägga sig för varje ny dag som kom. Var lite som att komma ner från en drömmig värld med mycket tankar och fantasier till något mer verklighetsorienterat. Fick lättare att förstå och delta i social interaktion mellan människor, samt lättare att tänka logiskt och reflektera.

  I det här läget är det viktigt att känna efter och jämföra skillnaden från dag till dag såväl som skillnaden mot sista rök-tiden innan uppehållet. Långtidseffekterna av cannabis kommer allt annat än omedelbart, och de smyger sig på så sakta att det är mycket svårt att observera dem. Men nu får du möjligheten att se efter i vilken grad cannabisens långtidseffekter hade påverkat dig som person.

  Om du mår dåligt
  I extrema fall kan cannabis utlösa en latent psykos. Det behöver inte vara så dramatiskt, och uppenbara sig så självklart som orden får det att låta. Om du upplever overklighetskänslor, panik-liknande känslor, ångest, rädsla, stark oro eller liknande, samt att dessa känslor är så pass kännbara så att du inte klarar av vardagen, eller dessa symptom vägrar gå över – lid inte i onödan, vänd dig till en öppenvårdsmottagning. Förklara tydligt hur du känner dig. Det finns effektiv hjälp att få, allt ifrån farmakologisk till psykologisk. Att bara få prata av sig för någon som lyssnar kan göra underverk för själen. Det ger ett bra tillfälle att reflektera och analysera. Ha inte dåligt samvete för att du söker hjälp, alla har lika rätt att utnyttja vården.

  Konsten att förbli drogfri
  Grattis. Du har slutat. Kanske upplevde du liknande symptom som jag beskrev ovan. Kanske kände du inget speciellt. Kanske var det svårare än du trodde, och du behövde hjälp för att klara det. I vilket fall som helst, är detta bara början.

  Det är 2 saker man behöver för att sluta använda en drog man använt regelbundet en längre tid. Det ena är motivationen, som jag beskrev tidigare i texten. Det andra är ändringen av livsstilen, vilket jag nu ska gå närmare in på.

  Du kommer med största sannolikhet få en känsla av saknad. Det beror på att röka har blivit en del av din livsstil. Tänk på all den tid du spenderat på att blåsa rök & flumma. Dessa stunder har du inte längre. Det uppstår ett vakum, som bara väntar på att fyllas. Det är nu du får tänka efter varför du rökte. Det kan låta banalt, jag rökte för att det var fett soft att va bäng, vad annars? Men tänk några steg längre.

  Folk provar droger av olika skäl. Oftast är det fråga om nyfikenhet på det nya och okända. Har man däremot valt att fortsätta bruka är det inte längre fråga om nyfikenhet. Man brukar en drog för att denna tillfredställer vissa behov som man har. Tänk efter noga, exakt varför rökte du? Vilka behov tillfredställde du med cannabis? Gav drogen dig en känsla av värme och gemenskap, eller kanske underhållning och spänning i vardagen? I vilket fall som helst, måste du ersätta all flum-time med någonting annat, annars kommer du känna dig tom och nedstämd i saknad av Mary Janes sällskap. Börja gå ut mera, träffa nya människor (viktigast), skaffa nya hobbyers, börja idrotta, gör det du vill göra helt enkelt (förutom ersätta cannabis med andra droger såklart).

  Den här fasen har egentligen inget slut. Det är en fortsättning på din identitetsutveckling. Jämför din nuvarande tillvaro mot hur du kände dig när du rökte. Du kommer antagligen även behöva skapa nya rutiner, se över ditt sätt att lösa problem i vardagen. Du bör även fundera över hur du ska förhålla dig till folk du brukade röka med. Undvik situationer som du vet kommer leda dig till återfall. Om du får tillbaka suget, försök identifiera orsaken. Uttryck det du tänker och känner, genom att hitta någon att prata med, eller skriv av dig på något forum. Glöm inte bort det som fick dig att sluta röka.

  Några sista ord
  När du blickar tillbaka och ser att du mår bättre nu när du inte röker, så finns det ingen anledning för dig att börja igen. Men du kan prova börja lite försiktigt och se efter hur det känns. Mitt uppehåll var drygt ett kvartal långt. Sen började jag röka lite försiktigt, inte i närheten så mycket som tidigare. Jag känner att jag hittat en nivå som passar mig, där cannabis inte på något sätt är centralt eller ingår i livsstilen, utan är bara en kul grej man gör vid speciella tillfällen, typ som att dricka champagne på nyårsnatten och födelsedagsfesten.

  Sammanfattningsvis vill jag säga att man kan sluta med vilken drog som helst om man har motivationen att göra det, och om man ändrar sin livsstil så att det inte längre finns vare sig plats eller behov för drogen längre.

  Min ambition är att denna guide ska vara så komplett som möjligt. Har ni frågor eller synpunkter kan ni skriva ner dessa i denna tråd.

  svarade 11 år, 1 month sedan 14 Medlemmar · 26 Svar
 • 26 Svar
 • fr

  Member
  2005-01-22 at 21:05

  Najs
  Har själv inte haft problem med att sluta, men som du skrev handlar det om vilja. Vill man sluta gör man det helt enkelt. :)

 • trestor

  Member
  2005-01-23 at 02:14

  Mycket trevligt med en sådan här guide!

  Däremot måste jag kritisera grafen du tog med.. den är som sagt inte vidare vetenskaplig. Det är mycket möjligt att abstinensnivån stämmer för vissa men det har inget eller mycket lite med nivån av THC att göra, helt enkelt för att det inte finns någon nivå av THC. Det som lagras i kroppen är inte aktivt THC utan nedbrutet sådant, så kallade metaboliter. Abstinensen som vissa upplever beror därför inte på kvarvarande THC som finns i kroppen utan troligen mest på psykiska/kroppsliga reaktioner som följd av att man inte längre blir stenad varje dag = inget nytt intag av THC.

 • sleepaz

  Member
  2005-01-23 at 10:44

  Bra skriven guide Unkas.
  Jag tycker det är viktigt att göra en överblick över sitt cb rökande med jämmna mellanrum.
  Cb är lite lurig ibland, det är svårt att dra gränsen när det blir för mkt. För skillnaden mellan att röka enbart lördag och att röka tors-lörd gör ingen märkbar skillnad på ditt liv.
  Att ta sig en joint efter jobbet varje dag visade sig inte påverka mitt liv alls.
  Jag ställer mig ofta frågan: Vad hade jag gjort om jag inte rökt på nu? Ofta blir svaret att jag hade nog tittat på tv eller suttit vid datorn med andra ord inte haft speciellt kul. Så ju tråkigare liv man har destu lättare är det att börja röka mer än man borde, enligt mina egna och vänner observeringar.

  Är det samhällets fel detta? Har dom skapat arbetande individer som förväntas leva enbart på helger? Och vardagarna blir som ett slags grått vakum, och på helgen så plockar många svenskar fram sin alkohol och börjar “leva”. Jag tror att många använder cb för att flylla ut veckorna lite mer. Man kan använda cannabis väldigt mkt utan att man påverkas märkbart. Det gäller bara att veta när det blir för mkt, alla klarar inte att se det själv.

 • unkas

  Member
  2005-01-23 at 22:48

  Sleepaz – har åsså varit i dina tankar. En jag känner sa en gång att i en perfekt välrd skulle ingen behöva berusningsmedel, för allt som vi skulle behöva skulle vi få av varandra. Fast man kan se på saken ur många infallsvinklar, speciellt med tanke på om man tittar vilka är det som röker – jo, folk ur alla kulturer, samhällsklasser och livsstilar.

  Trestor – thx, jag ser gärna att texten hamnar i swecans informationsdatabas om ni anser att den är användbar. Grafen tog jag med för att den innehåller 3 faktorer jag vill illustrera: Det är hur kroppen gör sig av med metaboliter, hur allmänna negativa känslor förhåller sig till reningsprocessen, samt få ett tidsperspektiv på händelseförloppet. Man kanska ska göra om den så det står metaboliter istället för thc eller nåt sånt.

 • reaper

  Member
  2005-02-01 at 22:58

  Sist jag rökte var i söndags, jag känner nedstämdhet samt svängande humör. Det måste ha något med Cannabis att göra, för jag rökte ca 3ggr per vecka. Jag kan lova, det är inte lätt!

  Unkas, det var en perfekt guide! Jag kom o tänka på en sak, man kanske bör skriva en dagbok om hela processen, dag för dag, och berätta hur dagen varit och hur man mått. Sen så man slipper gå till någon man inte kan lita på till 100 %. Man kanske kan bota sina känslor genom att skriva dagbok, någon som testat?

  Ja, jag vet inte vad jag nu tillförde tråden, men hoppas att jag nämt något onämnt :roll:, eller gett någon en ny idé.

 • unkas

  Member
  2005-02-02 at 12:18

  Kiwi – thx! Det stämmer, skriva dakbok är värt att prova. För det ger en chans att reflektera, då man tvingas formulera sina tankar & känslor, för att få ner dem på papper. Dessutom skriver man dagbok i syfte att någon ska läsa det, dvs man fyller delvis behovet av att kommunicera. När jag tänker efter borde jag ha skrivit ett stycke om just dagbok i guiden, för det är ett bra redskap i många situationer!

 • dumle

  Member
  2005-02-02 at 17:11

  Utmärkt initiativ! Jag klistrar tråden.

  Ett uppehåll eller “reality check” är något varje stoner ibland bör köra.

  När jag bestämt mig för att hålla upp ett tag och suget tränger sej på brukar jag besöka en (ickerökande) kramkompis för en flummig kväll utan cb. Att äta tända rökelse, lyssna på lugn musik, massera varandra och äta getost och oliver är en utmärkt stimulans. Bara ett tips.

  När jag har hållit upp ett tag känner jag mig lite piggare, nojjar inte lika mycket för frånvaron i skolan och känner mej mer spontan.

  Ett tips för tobaksrökare är; bli tobakssnusare! :)

 • reaper

  Member
  2005-02-06 at 00:21

  Skulle villja säga jag med att skriva dagbok eller bara skriva hur man känner sig hela tiden är mycket värdefullt. Gillade guiden väldigt mycket!
  Den fick mig att inse det jag hållt på att inse, har inte rökt sedan nyårsafton och därinnan var det ganska regelbundet. Men nu på senaste har jag som sagt inte rökt något vilket har lett till panikångestkänslor, oro, räddsla och alla möjliga läskigheter.
  Jag har misstänkt hela tiden att det kan ha berott på att jag kanske inte riktigt borde röka, eller iallafall inte i den mängd eller så regelbundet. Det är som sagt väldigt olika, vissa kan röka hela tiden i evigheter utan att må det minsta dåligt. Men när jag läste din guide insåg jag att det nog måste vara mitt cannabis bruk som lett till detta. Jag vill absolut inte klandra ganjan utan mig själv, jag hade helt enkelt inte den självdiciplinen förut att hålla mig ifrån att röka utan hitta istället på alla möjliga ursäkter varje gång till att tända en till. Jag älskade den mystiska resa man kan bege sig in på under ruset, att vandra omkring längs tågspåren och i skogen mitt i natten mitt uppe i ett cb rus är helt fantastiskt. Men tillslut märkte jag att jag hade som fasstnat för de där mystiska, jag gick in i det så pass djupt att jag lixom inte kom ifrån det. Jag var kanske inte hög alltid men mina tankar var högre upp änn det högsta bergstoppar människor har skådat om ni förstår hur jag menar. Jag var alltid i den där mystiska världen, detta ledde naturligtvis till vissa problem. Man passar inte riktigt in i samhället, folk börjar kankse ta avstånd för dem tycker man är läskig eller konstig. Detta hände också, folk tog lite avstånd men även jag tog avstånd för jag liksom tyckte det var lika bra för jag tyckte mig känna att dem tyckte min närvaro var jobbig så jag var helt i en annan värld. Så det ledde till att jag många gånger rökte alldeles ensam och detta gjorde ju inte rusen mindre mystiska som ni säkert förstår. Jag gick så djupt in i mig själv att jag aldrig trodde jag skulle komma ur mis själv. Jag är fortfarande inne i det där mystiska dock tycker jag att det känns som jag börjar komma tillbaka. Jag har varit rökfri nu i 5 veckor och 2dagar. Jag ifrågasätter fortfarande om jag någonsin kommer börja må bra igen. Humörsvängningarna är fruktansvärda, ångesten är där mest hela tiden och ifrågasättandet av min existens och mening är det jobbigaste jag varit med om nästan. Tankarna är mest inställda på vad som kommer hända när jag dör och det känns som jag abra lever för att dö och det har nästan blivit så att jag längtat efter döden vilket lett till självmordstankar, detta beror nog på att jag inte gör så mycket under dagarna och jag har inga drömmar att se fram emot, ångesten är där hela tiden och stör och humörsvängningarna såklart.
  Jag känner mig säker på att ett om inte slut på rökandet så är ett längre uppehåll ett måste för min del. Jag är dock absolut inte emot rökandet, det var ju jag själv som pressade mig så fasans hårt när det gällde de mystiska resorna in i mig själv. Jag känner fortfarande att det vore trevligt om jag i framtiden kan röka cb igen men då mera kontrolerat.
  Jag vill inte skylla något på växten i sig, jag menar det var ju inte cannabis växten som hoppade på mig, torkade sig själv, smulade sig, rullade ihop sig i ett rizzla och tvingade mig att röka upp den. Det var ju jag som valde att röka själv, ingen tvingade mig utan det var helt på eget beslut jag rökte.
  Nu vart det mer skrivet änn tänkt, från börjar tänkte jag bara skriva att dagbok kan var a värdefullt, det är något jag använt mig av eller snarare jag har haft ett block där jag skrivit upp såfort jag kommit underfull med anledningar till hur jag mår. Det har varit mycket värdefullt för jag har kommit på massa anledningar och nu håller jag på och jobbar med dem.
  Det var skönt att få vädra detta, hoppas verkligen det skall vara till hjälp för någon där ute. Ännu en gång en mycket bra guide!

  Ta hand om er allihopa!

 • reaper

  Member
  2005-02-09 at 01:48

  Måste säga att det var nyttig och rolig läsning…

  Jag har rökt varje dag nu dom senaste åren (det finns ett par dagar när det varit slut på röka men dom går att räkna på fingrarna…) och helt klart är ju att jag har ett beroende. Jag har gått i tankarna på att ta ett uppehåll ett par månader men det är en jobbig process.

  Om jag inte jag röker så fungerar inte jag ordentligt, jag får ett dåligt humör,jag svettas, har ingen aptit och det som är värst är att jag får fruktansvärt svårt att sova (istället för att sova ligger jag och svettas och vänder o vrider på mig själv .. ena sekunden är det för varmt, nästa sekund fryser man… )
  Jag har vet inte hur länge den här processen pågår då jag alltid har avbrutit den snarast möjligt.

  Varför vill jag sluta då? För jag ser faktiskt inte rökat som ett problem. Den enda egentliga “biverkningen” som jag sett från rökat är den underliga och nästan apatiska inställningen man kan få till livet.
  Under en period hade jag inte lust med något annat än att sitta hemma med samma polare i min lägenhet, kväll efter kväll och röka.
  Allt annat blir ointressant, även saker som man verkligen tyckt om att göra tidigare…

  Men jag insåg ju till slut att det var rökat som gjorde att jag kände som jag kände och när jag insett det kunde jag aktivt motverka att hamna i samma situation. Och det fungerar faktiskt, när jag får den där apatiska känslan försöker jag hitta på nånting direkt, nästan tvingar mig till att göra något. Och det fungerar, jag har roligt när jag är ute bland folk och slipper isolera mig..

  Så varför går jag då i tankarna på att ta ett uppehåll ? Som någon skrev tror jag att man behöver en reality check ibland.. Det är nog viktigt att låta känslor som CB håller tillbaka komma fram….En annan anledning är att när man röker som jag gör blir det ganska dyrt i längden om man inte säljer själv.. Räkna minst 5 gram om dan.. 400 spänn… ggr 30 dagar … Vips så var vi uppe i 12 000 :- i månaden… Nej tack.

  Då tar jag hellre ett uppehåll och låter kroppen vila och återhämta sig.. Sen, när det blir skördetider, ska jag sätta på Bob marley, plocka fram Vaporizern i vårsolen och njuta :)

  När det gäller tips för att sluta röka tror jag det viktigaste är att bryta sina gamla mönster. Till en början innebär det kanske också att det blir svårt att umgås med vänner som röker… (Dumt att utsätta sig för frestelser).
  Jag tror också det är viktigt att komma igång med något fysiskt som att gå på gym eller utöva någon idrott. Dels förbrukar man energi vilket gör att det blir lättare att somna på kvällen o dels skyndar fysisk träning på nedbrytningsprocessen i kroppen och jag tror det kan göra avskedet lättare…

  Så imorgon är min sista dag, sen är det adjö för ett tid framöver. (I HATE goodbye´s… )

  Men jag och Mary kommer ses igen… You better belive that! :)

 • reaper

  Member
  2005-02-12 at 14:31

  Väldigt bra att någon äntligen tog sig tid att skriva en sluta-röka-guide. Det behövdes verkligen. Väldigt bra skriven. Den kommer säkert att hjälpa många som har hamnat lite snett med rökat.

  Mvh. Zcrash

 • trestor

  Member
  2005-02-19 at 02:52

  Jag har postat den bland artiklarna nu, efter att ha gjort vissa små ändringar. En del stavfel, särskrivningar och annat är rättat och lite formuleringar ändrade, främst i den inledande delen om avtändning. Jag tyckte att det behövde förtydligas lite att det absolut inte är något jättevanligt med “avtändning” men att det händer för en del. Jag är faktiskt lite negativ till att använda just det ordet öht men men… till sist sket jag i grafen då jag anser att den bara är bullshit som saknar vetenskapligt underlag fullständigt. Hoppas det är ok med dig Unkas, annars som sagt en väldigt bra guide!

 • yogi

  Member
  2005-02-19 at 21:22

  Ett alternativ till det pundiga “avtändning” är det mer medicinska “utsättningssymptom” 😉

 • reaper

  Member
  2005-03-04 at 18:08

  riktigt bra guide!
  jag tror verkligen att man måste vara drogfri i stunder. annars tappar man uppfattningen om saker.
  men vad ska man göra för att hjälpa en vän som är tydligt psykiskt beroende att minska ner på rökandet när personen inte inser att han/hon går för långt?

 • reaper

  Member
  2005-06-07 at 13:01

  Jag rökte dagligen under nästan 2 år. För mig tog det många försök innan jag lyckades hålla mig rökfri en längre tid. Första gången jag gjorde ett ordentligt försök att sluta röka hade det tagit slut med flickvännen och allt var mer el. mindre skit. Då lyckades jag hålla mig rökfri i ca 3 månader. Under den perioden hade jag fortsatt kontakt med rökande vänner. Lyckades hålla mig från att röka trots att vi satt o chillade ute i vårsolen och min vän rökte för fullt…Tills en dag då jag fick ett ryck o bad om några bloss.
  Detta visade sig vara ett stort misstag. Efter den dagen började jag röka mer o mer och det tog inte lång tid innan jag var inne i dagligt rökande igen. Fortsatte så under 5-6 månader då jag började må sämre och sämre. Blev allmer isolerad och i slutperioden mådde jag så dåligt att jag höll mig undan från alla, sökte inte kontakt med någon och satt ensam hemma o rökte mesta delen av tiden.
  Jag var verkligen tvungen att sjunka riktigt lågt, “hit rock-bottom” innan jag kunde ordna upp situationen. Efter en period av kortare uppehåll o återfall under ungefär 2 månader lyckades jag slå mig fri.

  Under själva “avtändningen” svettades jag mkt i början och kände mig allmänt sjuk. Jag märkte av kraftig ökad drömaktivitet, riktigt starka drömmar dessutom. Började att komma ihåg drömmarna..Vissa sitter fast i minnet fortfarande. Efter första veckan/orna, som jag betraktade som en period av sjukdom, började jag jogga samt gå på gym. Det hjälpte sjukt mkt..Mådde mkt bättre och kände mig mer harmonisk. ( Plus en betydligt snyggare kropp efter 2 år av munchies! ) Jag har alltid varit intressarad av att måla så det började jag med igen och min produktivitet skjöt i höjden sen jag la ner rökandet. Just att ha en hobby för att hålla tristessen borta tror jag är väldigt viktigt.

  Nu har det gått 6 månader sen jag rökte sist och jag märker enbart positiva förändringar.
  Jag kan nu vara med min familj utan att känna mig skum och känna ” nä, nu måste hem så jag kan röka..”
  Skolarbete, socialt samspel med andra människor mm fungerar bättre..Känner mig som mig själv igen istället för att känna utanförskap, nedstämdhet och osäkerhet inför “skötsamma” människor man känt sen tidigare.

  Trots detta har jag senaste veckorna tänkt mkt på att röka igen..Jag har varit sjuk och bara legat hemma senaste veckan så det kan vara en förklaring. Funderar på att testa och se om man kan röka vid speciella tillfällen ( typ 10 ggr / år ) och hålla koll på sig själv. Vill absolut inte hamna i samma situation igen.. Frågan är bara om det är värt risken..

 • reaper

  Member
  2005-10-25 at 19:13

  Stämmer in ganska bra här.. mycket på faserna,,, har varit ren nu över en månad efter ett långt hålligång,, men nu börjar ja känna men så jävla trött jämt går å gäspar hela tin, kan de va relaterat till nå me de stopet nu?

Page 1 of 2