• Torkningsfråga

    Posted by zambaku on 2011-03-12 at 22:38

    Jag börjar nu känna mig ganska säker på att jag klarar av själva odlingen. Torkningen är jag dock lite osäker på.

    Så jag tänkte kolla så att jag fått rätt för mig:
    När det vita börjar bli brunt/rött är det dags att sluta med näring och bara vattna, när det har blivit 75% brunt är det dags att skörda. Då ska jag klippa av budsen, hänga dom på tork. (Går det att bara hänga dom rätt upp och ner från en klädlina i rummet, eller måste det vara mörkt och sådär?)

    När grenarna är så torra så dom lätt kan knäckas så ska budsen läggas i en lufttät glasburk. Öppna burken 1 gång om dagen i 2-3 veckor. (Rapa burken)
    Sen såvitt jag förstått ska det vara klart, och så är det bara att förvara i en burk i skafferiet där det är mörkt o’ svalt, eller i en förslutningsbar påse i frysen.

    replied 13 years, 1 month ago 3 Members · 4 Replies
  • 4 Replies
  • wayne

    Member
    2011-03-12 at 22:54

    Jag tycker att du ska låta de gå längre än 75% bruna pistiller.

    Det måste inte vara mörkt, de torkar ju ändå (snabbare såklart) men de tappar ju lite styrka om de utsätts för ljus. Frågan är om du skulle märka någon större skillnad… Det är viktigt att det är god luftcirkulation då de torkar för att förhindra mögel. Och ja, häng upp dem istället för att lägga i papplådor eller något, då är ökar mögelrisken.

    Det är risk att du torkar dem för mycket om du väntar tills stammarna knäckts. Det beror bl.a. på hur kompakta buds, hur tjocka stammar och så vidare man har. Jag tycker att är en dålig regel att gå efter.
    Kläm på budsen istället, de ska vara torra på utsidan men fortfarande fuktiga inuti så de är lite mjuka och så.

  • apex

    Member
    2011-03-12 at 23:20

    Jag har provat medtoden med att använda glasburk som jag har öppen några timmar, stängd osv. (hittade ngn tråd om det)

    Men jag vet inte om det gjorde ngn skillnad för kvallen på grejjerna (ingen referens som jag bara torkade tills det var knastertorrt…)

    Hur viktigt är det med att torka långsamt och använda sig av burkar osv, blir det ngt skillnad?

  • wayne

    Member
    2011-03-12 at 23:54

    Man ska aldrig torka till det blir kanstertort. Man kan återfukta men det är kört att kurera budsen ändå.

    Det blir bättre lukt och smak och röks lättare om man kurerar än bara torkar.

    Om man inte vill eller kan hålla på med burkar så kan man torka det som vanligt och sedan lägger man det ej tillslutet i frysen (som måste vara självavfrostande). T.ex. i en kartong eller plastlåda utan lock. Efter 20 dagar + är det färdigt att frysa in tillslutet eller förvara i en lufttät burk någon annanstans.

    En annan bra metod om man kurerar i burkar är att lägga ner en RH-mätare tillsammans med budsen, på så sätt kan man hålla koll på fuktigheten i budsen. Nu är jag osäker men tror att kureringen är färdig när RH i burken håller sig stabilt på ca 60%. (Sedan har ju alla olika preferenser för vad som är färdigkurerat…)

  • doktor_knark

    Member
    2011-03-13 at 06:44

    En hygrometer för cigarrhumidor ät guld värt när man torkar röka. Släng ned den i burken och stäng locket, läs av. Öppna locket och stäng för mätning tills du når ett stabilt värde på ungefär 60%.

    Tro mig, torka rätt är värt besväret.

    Liten smidig hygrometer kan hitta i cigarrbutiken, men clas ohlsson har en som kanske går ned i en vanlig glasburk. Allt du behöver är en liten analog, så kommer du alltid röka ditt röka när det är som bäst.

Log in to reply.