• Tankar kring utomhusodling

    Posted by Osopolar on 2006-10-27 at 09:58

    Jag har under flera sommrar odlat ute i den svenska naturen med minst sagt blandat resultat, som nybörjare var oftast valet av strain fel senare var platsen och förarbetet bristfälligt som bäst. Nu de senaste åren har jag fått lite mer rutin och insett av det trots allt går att få några små fina plantor även här uppe i norrland. Det som begränsar nu är framför allt hur mycket man vill, orkar och framför allt vågar spendera vid plantorna för bevattning och näringstillförsel. För faktum är att hur mycket jobb man än läger ner så spelar kärleken som man ger plantorna vid anpassad bevattning och näringstillförsel stor roll.

    Det som man skulle eftersträva är en odling där man kan odla i steriliserad jord endast. Full sol hela dagen. Kontinuerlig tillförsel av vatten och näring utan krångliga bevattningslösningar. En skyddad plats som inte blir upptäckt. Och helst allt detta utan att behöva besöka platsen mer en två gånger, en vid plantering och en vid skörd.

    Har klurat länge på hur man skulle lösa det här och har nu kommit fram med ett förslag jag skulle vilja ha lite feedback på.

    Flotten
    Tänk er att man bygger en flotte lagon stor för att rymma säg 6st Självbevattnande balkonglådor modell större. Flotten konstrueras så att man kan fylla flytdunkarna med vatten och där i genom bestämma hur lågt i vattnet flotten ska ligga. Balkonglådorna sänks ner i flotten precis ner till vattennivån, vattenreservoaren i lådorna öppnas med hål ut mot den fria vattenmassan vilket kommer garantera kontinuerlig vattentillförsel.

    Balkonglåderna fylls med önskad odlingsjord tex hasselfors u jord och långtids näring kan även tillföras. Om sjöns pH är för lågt kan man även tillföra lite kalk till jorden för att få ett bättre pH.

    Flotten placeras i tex en vassrugg i en mindre otillgänglig sjö, målas kamoflerat grön och täcks med tex mossa och vass.

    Borde inte detta ge en odlingsplats med full sol, kontinuerlig bevattning och näringstillförsel. Och om plantorna är könsbestämda vid plantering borde man bara behöva besöka platsen vid plantering och när man misstänker att skörd börjar närma sig.

    Bara en idee men jag skissar på den och kommer kanske göra ett försök till nästa sommar.

    Är medveten om att man inte kan odla några jätteplantor i balkonglådor men jag tänker mig strains som Masterlow, Lowryder och LR korsningar både pga AF och att lägre plantor är mindre vindkänsliga, och lättare att dölja.

    Förslag eller ideer mottages gärna.[/b]

    replied 17 years, 4 months ago 2 Members · 3 Replies
  • 3 Replies
  • reaper

    Member
    2006-10-27 at 10:54

    Kolla min tråd om Osmocote. Verkligen passande näring om du funderar på att odla utomhus i kruka och vill slippa springa med näringslösning…

  • reaper

    Member
    2007-01-03 at 11:25

    Nu postar jag något jag inte har praktisk erfarenhet av i ett universitetsforum vilket kanske inte är det bästa, men jag har läst en hel del så tänkte jag ge dig några kommentarer.

    Cannabis är extremt törstig, vilket gör att den lämpar sig mycket bra som växt i strandkanten. Det är så den växer vilt på många ställen. Att odla den med ständig tillgång till vatten ställer dock till en del problem. Det måste finnas tillgång till syre runt rötterna annars börjar rotsystemet ruttna. Vid odling i kruka brukar en uttorkning då och då ta hand om problemet. Det kanske finns andra anledningar att låta jorden torka ut. Någon mer insatt än jag får gärna komplettera uppgifterna. Om din sjö är frisk så borde sjövattnet vara tillräckligt syresatt för att du ska kunna odla direkt i vattnet utan jord, men då är givetvis näringstillförseln inte helt trivial. Ska du ha jord med kontinuerlig tillgång till vatten så behöver du tillföra syre till jorden på något annat sätt, t.ex. med väteperoxid. Jag har tyvärr inget svar på hur det skulle kunna gå till på något enkelt sätt. Hoppas dock att du testar ändå. Det är så vi blir klokare. LR blir färdig på 8-10 veckor så det kanske inte hinner bli rotröta, vad vet jag.

    Nu var det ju inte alternativa sätt du frågade efter, men ska du odla LR så borde det inte vara något problem att blanda en så näringsrik jord att det räcker under 10 veckor. Skulle t.o.m. tro att Hasselfors U-jord eller P-jord håller måttet. Då behöver du bara plantera ut, vattna vid utplantering, rensa bort hannar och skörda. Någon övrig vattning eller näringstillförsel ska inte vara nödvändig.

    Lycka till och berätta hur det gick.

  • Wax

    Member
    2007-01-03 at 12:46

    Man behöver faktiskt inte besöka plantorna så ofta. Jag hade 2 plantor som jag nästan lämnade åt döden i sommras pga att dom inte va planterade på ett gömt ställe, eller de va dom tills bonden klippte ner den “övergivna” åkern. 😯

    Dom besökte ja inte på kanske en och en halv månad, sen när skörden va beräknad för andra plantor i samma ort så gick jag iaf dit för o kolla om dom ens stog kvar, då hittar jag 2 st buskiga, fina och skördmogna plantor! 😉

Log in to reply.