• Sötsur sås

    Posted by friggs on 2003-08-28 at 14:53

    Klassisk kinesisk sötsur sås

    3 dl vatten
    4 msk socker
    3 msk ris- eller vitvinsvinäger
    3/4 tsk salt
    2 msk ketchup
    2½ tsk potatismjöl, utrört i 2 msk vatten
    eventuellt 1/4 tsk karamällfärg (kan uteslutas)

    Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrul, Låt det sjuda upp. Tillsätt stegvis det utrörda potatismjölet och rör om medans såsen tjocknar.

    replied 20 years, 8 months ago 4 Members · 8 Replies
  • 8 Replies
  • reaper

    Member
    2003-08-29 at 22:55

    Inte för att sura och klaga på ditt söta recept … men jag har en helt annan uppfattning om hur man gör söt-sur sås.

    I en flaska häll :

    2 delar god vinäger
    1 del soja
    Lite sweet chili eller sambal olek

    sen har man i socker och skakar tills det löst sig, mer socker, skaka … fortsätt tills lösningen är mättad.

    Där har du sötsursås med drag i ! Funkar till nästan allt. Till ris, nudlar, friterade grejer eller “nödmunchie” med bara vitt bröd att doppa i.

  • token

    Member
    2003-08-30 at 02:09

    Men fasen nu måste man ju testa båda varianterna juh :)

    Jag återkommer med mitt utfall om vilken som va mummsigast.

    //Tok

  • reaper

    Member
    2003-08-30 at 12:36

    friggs är mer sötsur sås än den andra.
    Den är nämligen en sötsur chillisås , vilket inte är samma.

  • friggs

    Member
    2003-08-30 at 12:56

    Tack brajja!
    Som sagt är såsen jag beskrivit sötsur, samma sorts sås som du får på klassiska kinakrogar om du beställer fritterade räkor i sötsur sås etc… och dessa är aldrig särskillt starka i smaken.

  • reaper

    Member
    2003-08-30 at 21:47

    Helt rätt Friggs … tycker ändå att min gör sig bättre till både friterade räkor, ris, nudlar och allt annat där det passar med sötsurt. Lite sting ska det allt va i den …

    Chilin är dessutom optional.

  • zap

    Member
    2003-08-30 at 23:04

    köp Mrs Chengs istället
    http://www.mrschengs.com/produkt2.php3?saser=1&id=8

    hon har mycket godis hon

  • zap

    Member
    2003-08-30 at 23:20

    ett tips om ni gillar kinamat

    Wokgrönsaker


    1 burk Wokgrönsaker
    1 msk sesamolja
    3 msk Woksås
    ½ buljongtärning
    1 Kebab Feferoni eller 1 tsk sambal oelek
    2 dl Vatten


    fräs 5 min, koka 15 min


    sen kan man äta vad som helst till

    jag kokar i 15 min för att bambuskotten ska bli mjukare, behövs egentligen inte, ta mindre vatten bara, kokar tills det börjar fräsa

  • zap

    Member
    2003-08-30 at 23:29

    en till

    Kinagryta, smakar som biff m bambuskott på kinakrogen


    Kycklingfilé, (fläsk / nötkött)


    > Marinera
    Bambuskott
    Gul lök, eller (Purjolök)
    (Morot)
    (Broccoli)
    ½-1 buljongtärning
    Vatten
    1-2 tsk Arrowrot (Redning)
    Olivolja


    Tillsätter ibland extra
    (Woksås)
    (Sambal Oelek)
    (Salt)


    (Marinad, 1 st kycklingfilé)
    2 msk woksås
    1 msk sesamolja


Log in to reply.