• Skördetid!!! Hjälp mig med fördjupningen…

    Posted by r on 2011-01-10 at 15:53

    Jag måste ta detta som jag läste i “-Canabisodling den kompletta guiden-” från nybörjar nivå till nånstans där jag befinner mig. …
    När det gäller skörd så står det skrivet så här… (Frågeställning kommer efteråt)

    1. Klipp av budsen och samtliga blad från plantan så att det enda som är kvar ser ut som ett träd utan löv. Lägg budsen och löven i var sin hög (spara samtliga löv och gör hasch av det).
    2. Trimma bort alla små löv som sticker ut från budsen.
    3. Ta fram en kartong eller liknande och spänn några linor tvärs över kanten.
    4. Häng buden på linorna och ställ lådan i ett mörkt och ventilerat utrymme (undvik fuktig miljö). Och låt lådan stå i ca 5-7 dagar. När stammen kan knäckas av då vet du att det är ok att gå till nästa steg.
    5. Placera samtliga buds i glasburkar och förslut tätt med lock(fyll burkarna).
    6. En gång per dag i två till tre veckors tid ska du öppna upp burkarna och ventilera budsen. På detta sätt så sprider sig fukten jämt bland budsen. Om detta inte görs så är busen väldigt torra på utsidan och fuktiga på utsidan, detta kan leda till att mögel bildas och att det brinner dåligt.

    1+2. Vad blir skillnaden om man klipper av budsen direkt från plantan? Blir det mindre klorofyll kvar när man torkar?
    Vad blir skillnaden om man tex klipper hela plantan och torkar antingen liggande eller hängande och sen klipper budsen och torkar eller börjar kurera direkt?
    Jag har hört de som drar upp plantan med de närmaste rötterna eller klipper stammen och doppar i kokande vatten 10-20 sekunder för att plantan ska avlida och klorofyllproduktionen stanna, och sen klipper av stora blad och torkar hela plantan innan man klipper av buds och mindre blad?
    3. Ingen kommentar.. Någon som har?
    4.Mörkt och svalt eller mörkt och rumstempererat? Hos mig varierar det mellan 20 och 15 grader inne och låg luftfuktighet, räcker det med att ställa en burk med vatten i lådan för att luftfuktigheten ska ligga lite högre?
    Hur viktigt är det med luftfuktighet när man torkar? Långsammare torkning=Bättre resultat, så därav en högre luftfuktighet?
    5. klart dom ska i glasburkar men sen då…
    6. Jag har läst nån annanstans att man ska ha tex 4-6 timmar luftning/dygn när man kurerar i glasburk. Kurerar man någon tid i frysen eller är det bara förvaring?
    Här behöver jag veta mer helt klart! Kan man “snabbkurera” till bra resultat utan bismak? Tex på en vecka? Det är bara en av mina Zamad 2:a generationen som ska ner nu, jag har en till men ska vänta tills 80-90% av tricomerna är bruna för att få ett med lite mer indica stuk på den.

    replied 12 years, 5 months ago 5 Members · 5 Replies
  • 5 Replies
  • z0rdim

    Member
    2011-01-10 at 22:16

    1+2: Finns många skolor här, själv föredrar jag att klippa lagom stora kvistar för upphängning, jag trimmar även samtidigt som jag skördar. Sen får de hänga mörkt i ~14 dagar, snabb vädring en till två ggr per dygn (De är klara för att klippas ned och förpackas när stammen lätt knäcks och går av vid bryttest). Är det en stor skörd så går det direkt vidare till förvaring i lagom stora påsar, i dubbla lager i någon form av plastburk (desto mer lufttät desto bättre) i frysen.

    Sen kan man ju fråga sig om det är bättre eller inte, själv vill jag påstå att det är en smaksak. Vist torde budsen dra till sig de sista från stammarna om de får hänga upp och ned i mörker. Men hurvida det gör någon verklig skillnad mot en slutprodukt som blivit nedklippt till budnivå redan vid skörd är nog svårt att visa.

    3: jag använder galgar för att hänga kvistarna lagom löst (3-5 kvistar per galge). Men kör man buds så verkar ölflak vara nått som gärna används. Spänna linor är väl för att de inte ska ligga och bli skadade mot kartongen, utan hängtorka.

    4. Du vill inte ha någon extra fukt, rumstemp och fuktighet är helt ok (dock inte odlingsrumstemp iom att det skulle torka för snabbt och inte smaka lika bra). En garderob fungerar utmärkt.
    Har du en liten skörd så räcker det att vädra en gång om dagen, har du en riktigt stor så får du vädra lite oftare. Ett stängt utrymme är altså att föredra då de torkande växterna bidrar med lagom luftfuktighet, någon extra fuktare behövs alltså inte.

    5. Sen förvaring, jag föredrar frys som jag nämt ovan, väljer du att kurera så fryser du när du är nöjd med kureringen för att bibehålla budsen i samma status.

    6. Ett bra odlat och ordentligt flushat gräs behöver inte kureras övht för att få en ljuvlig smak. Här ser jag bara att det finns två alternativ, ordentlig kurering eller ingen kurering alls, försök däremellan leder allt för ofta till öckligt surt gräs.
    Man kurerar inte i frysen, det är bara förvaring. kurering sker mörkt, gärna på ett lagom varmt ställe, typ ovan kyl. Viktigt att lufta dagligen, men rör sig inte om några timmar, utan mest bara setill att det blir ett luftombyte i burken. Också viktigt att inte packa budsen övht i burken, utan ska ligga löst och fint.

  • r

    Member
    2011-01-12 at 23:11

    Det låter stabilt! Har hört och läst en hel del olika men nu blir det verkstad! :)
    Får se om kureringen ens blir nödvändig, men jag kommer att exprimentera lite och prova mig fram efter tycke och smak.
    Tack z0rdim!

  • kush

    Member
    2011-02-19 at 20:37

    jag brukar låta dem torka mörkt ca 4dagar, temp max 20grader,kanske 5 om buds är större.
    sen börja cura dem,öppna burken 3gng om dan vädra 15-20min i 5-10dagar,,,sen är det klart,på sätt får jag riktigt sticky och mycket smakrik röka,och dem håller sig klibbiga i veckor. skulle aldrig torka mer än 8dagar! Smaken är som baken 😉
    vh/kush

  • sammy420

    Member
    2011-03-03 at 02:54

    Allt beror på vilken kvalité man är ute efter, vill man ha välsmakande weed med nice konsistens så kurerar man, de är bara så enkelt.

    A & O är att använda en bra hygrometer i alla stadier av torkningen, i torkrummet, i burkarna osv..

    Att odla en planta i 3 – 4 månader utan att ta hand om slutprodukten ordentligt är lite som att bestiga mount everest men vända 100 meter från toppen…

    Men de är bara min ödmjuka åsikt..

  • webbs

    Member
    2011-11-12 at 17:37

    Tjo!

    Jag tror du gör detta svårare än det måste vara. Att skörda, torka och kurera är som att göra nudlar, alla gör olika. Men det är faktiskt inte svårare än att hänga upp rökat någonstans där det är mörkt och rumstempurerat, låt torka…RÖK.
    Jag brukar klippa bort alla blad och sedan hänga grenar med buds på en hopvikbar tvättställning och sedan lägga en filt/lakan över ställningen så budsen hänger i mörker undertill. Viktigt med denna metod är att inte det täckande tyget inte når ända ner till golvet, utan man ska lämna lite avstånd till golvet så luften inte blir stillastående.
    Kurering med glasbukar och luftning med jämna mellanrum är bra för att få bästa glöd och smak med len finns rök, dock så är detta inget som påverkar effekten så väldigt mycket.
    Kurering är dock väldigt enkelt att göra,
    1.torka budsen så dem är torr på utsidan
    2. lägg i lufttät burk (detta gör så att kvarvarande fukt i budsen sprids jämnt över budsen igen)
    3. öppna burken och låt utsidan torka igen. repitera tills budsen inte är fuktiga efter en period i burken.


    Förenklat kan man säga:
    Du behöver inte fundera så mycket över detta om det inte är viktigt att smaken och lenheten är på topp, beng kommer du bli även om du bara kapar stammen och hänger hela busken på tork.

Log in to reply.