• Posted by reaper on 2009-03-03 at 17:15

    Tja alla glada odlare!!

    Nu är min första odling strax klar att skördas. Har läst lite på hemsidan och vad jag förstår så tar de cirka en månad att skörda, sammanlagt med alla moment….? Stämmer det? Finns de några andra sätt som inte tar lika långt tid eller?

    Tack på förhand! :D

    replied 15 years, 1 month ago 5 Members · 14 Replies
  • 14 Replies
  • shubbe

    Member
    2009-03-03 at 19:07

    Att skörda tar ju inte en månad, utan det är vell ändå torkandet för att få budsen till det bästa som tar cirka en månad? 😳

  • z0rdim

    Member
    2009-03-03 at 19:44

    Det tar timmar att skörda om man samtidigt trimmar växterna (om du har en odling i hobbystorlek).

    När plantorna är trimmade och hängda upp och ned i lagom stora kvistar i mörkt och torrt utrymme så tar det två till tre veckor att torka (när de tjockaste stammarna går att bryta av och det typiska krash ljudet som blir av torra växtdelar som bryts är det klart (krashljudet uppstår även tidigare, men växten är fortfarande för seg för att gå av, då är det inte klart)).

    Klipper du bort alla buddar på direkten och torkar går det snabbare, men blir sämmre smak (hurvida det blir sämmre kvalitet på produkten låter jag vara osagt) (Den här metoden är inte att rekomendera!)

    Normalt när man trimmar råkar man dock klippa bort en och annan bud, dessa kan man torka på det viset (brukar även torka nån enstaka bud finfördelad i ugnen på 50 grader för att fira skörden (detta förämmrar både smak och potens, men det är det värt för att fira =P)).

  • reaper

    Member
    2009-03-03 at 19:46

    @shubbe wrote:

    Att skörda tar ju inte en månad, utan det är vell ändå torkandet för att få budsen till det bästa som tar cirka en månad? 😳

    Men han skriver ju

    vad jag förstår så tar de cirka en månad att skörda, sammanlagt med alla moment….?

    Med alla moment måste han väl mena skörda, frisera torka kurera ,,,,,

    Vell vell 😉 Ja det stämmer och ja det gör det.Du kan justera detta lite olika men för att få ut en optimal slutprodukt så bör du göra som proffsen.
    Och som du vet, den som väntar på ngt gott.

  • wayne

    Member
    2009-03-03 at 19:55

    @z0rdim wrote:

    När plantorna är trimmade och hängda upp och ned i lagom stora kvistar i mörkt och torrt utrymme så tar det två till tre veckor att torka (när de tjockaste stammarna går att bryta av och det typiska krash ljudet som blir av torra växtdelar som bryts är det klart (krashljudet uppstår även tidigare, men växten är fortfarande för seg för att gå av, då är det inte klart)).

    Mina buds var SNUStorra långt innan det gick att bryta av stammarna. Tyckte det var rätt konstigt, någon som vet vad det kan bero på?

    Och ska man inte trimma bort bladen bland budsen efter att man torkat för bästa resultat? Det är ju en del fukt i bladen så är dom kvar tar det ju längre tid att torka…

  • z0rdim

    Member
    2009-03-03 at 20:32

    Skulle säga att trimma bladen innan eller efter är en smaksak, gör ingen märkbar skillnad (risken ökar dock att mögel får grogrund om halvfuktiga blad täcker fuktiga budds) (viktigare att ha tillräckligt långa kvistar, så torkprocessen får ta lagom tid imho).

    Sen har jag läst att man behöver över 200g buds för att en riktig kurreringsprocess ska äga rum (om det stämmer eller ej kan jag inte verifiera). Själv har jag alltid nöjt mig med budsen när de fått hängtorka i tre veckor (sen har jag viserligen flushat growen ordentligt i slutfasen) (inte heller märkt någon sämmre potens jämfört med annat gräs, däremot så har jag fått smakat mycket som varit rent äckligt för att kurreringen misslyckats (även om det fortfarande varit potent)).

  • wayne

    Member
    2009-03-03 at 20:38

    @z0rdim wrote:

    Skulle säga att trimma bladen innan eller efter är en smaksak, gör ingen märkbar skillnad (risken ökar dock att mögel får grogrund om halvfuktiga blad täcker fuktiga budds)

    Bra poäng.

    @z0rdim wrote:

    Sen har jag läst att man behöver över 200g buds för att en riktig kurreringsprocess ska äga rum (om det stämmer eller ej kan jag inte verifiera).

    Det låter märkligt. Klorofyllet bryts ju ner oavsett. Men det blir kanske för lite RH i burken (eller vad man nu använder) ifall det är mindre mängder gräs där i? Å andra sidan borde det kunna lösas genom att man använder en mindre behållare.

    @z0rdim wrote:

    Själv har jag alltid nöjt mig med budsen när de fått hängtorka i tre veckor (sen har jag viserligen flushat growen ordentligt i slutfasen) (inte heller märkt någon sämmre potens jämfört med annat gräs, däremot så har jag fått smakat mycket som varit rent äckligt för att kurreringen misslyckats (även om det fortfarande varit potent)).

    Hm, menar du att om man misslyckas med en kurering kan smaken bli sämre än om man inte kurerar alls? Har det inte möglat isåfall?

    Och var det inte märkligt att mina buds blev snustorra långt innan stammarna blev torra? Eller har det att göra med storleken på plantorna?

  • shubbe

    Member
    2009-03-03 at 20:51

    z0rdim, låter du dom bara hänga i tre veckor på samma ställe?
    För så som jag har läst så säger alla att man ska låta dom hänga där i 2-3 dagar, för att sedan flytta budsen till lufttäta glasburkar som ska vara öppna i 12 timmar, stängda i 12 i två till tre veckors tid.. Eller funkar det lika bra att köra så som du gör?

  • z0rdim

    Member
    2009-03-03 at 21:02

    Nej, inte möglat, snarare surnat eller härsknat… så smak och lukt upplevts iaf…

    Sen har jag inte hittat något mer om det där med vikten, mer än att jag vet att jag läste det för några år sedan här på swecan =) kanske var annan mängd än jag minns. Nån som vet mer? (kan ju också varit en myt) (Sen att klorofyl bryts ned till socker? gör knappast gräset mer potent)

    Jag är själv dålig på att svara på frågor om kurrering då jag aldrig fördjupat mig i det.

  • shubbe

    Member
    2009-03-03 at 21:10

    @z0rdim wrote:

    Jag är själv dålig på att svara på frågor om kurrering då jag aldrig fördjupat mig i det.

    Okej, någon annan som kanske har svaret på tungan och har lust att hosta fram det? För z0rdims sett verkar ju mycket mer smidigt! 😆

  • z0rdim

    Member
    2009-03-03 at 21:13

    @shubbe wrote:

    z0rdim, låter du dom bara hänga i tre veckor på samma ställe?
    För så som jag har läst så säger alla att man ska låta dom hänga där i 2-3 dagar, för att sedan flytta budsen till lufttäta glasburkar som ska vara öppna i 12 timmar, stängda i 12 i två till tre veckors tid.. Eller funkar det lika bra att köra så som du gör?

    Ja, låter dem bara hänga på kvist upp och ned i en mörk och torr garderob, redan trimmade innan de hängts in. Vädrar dagligen genom att svänga dörren ett par ggr så luften byts ut (första veckan eller så är det inget problem med lukten, då det bara luktar blött hö typ, senare kan det bli mer av ett problem, om än angenämt =P).

    Den metod du beskriver har jag faktist aldrig hört.

  • wayne

    Member
    2009-03-03 at 21:20

    @shubbe wrote:

    z0rdim, låter du dom bara hänga i tre veckor på samma ställe?
    För så som jag har läst så säger alla att man ska låta dom hänga där i 2-3 dagar, för att sedan flytta budsen till lufttäta glasburkar som ska vara öppna i 12 timmar, stängda i 12 i två till tre veckors tid.. Eller funkar det lika bra att köra så som du gör?

    Om du bara låter de hänga i två, tre dagar innan du åker ner i lufttäta burkar kan jag tänka mig att du får fuktproblem. Man ska väl lägga ner budsen i brukar då de är torra på utsidan, men fortfarande rätt så fuktiga inuti. När budsen ligger i en lufttät burk vandrar fukten från mitten av budsen till ytan och sätter sig även på glaset. Då öppnar du burkarna så att dom (till ytan) torkar igen. Den fukt som då är kvar i budsen börjar då krypa ut igen och så börjar processen om. Så håller du på tills du är nöjd med smak, konsistens och lukt.
    Jag har dock aldrig riktigt kurerat själv.

    Det var en rätt så intressant tråd om detta här någonstans… Jag skall se ifall jag finner den igen.

  • wayne

    Member
    2009-03-03 at 21:23

    Ha! Jag fann den. Tur att ordet “halveringstid” inte används så ofta här på Swecan.

    https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=52247&highlight=halveringstid
    Kanske inte var exakt det du var ute efter men lite intressant kanske det är?

    Sök gärna reda på halveringstiden för klorofyll! ;)

  • shubbe

    Member
    2009-03-04 at 11:16

    Tack Wayne!
    En riktigt lärorik tråd och jag förstod direkt 8)

  • jackherer

    Member
    2009-03-24 at 00:40

    @shubbe wrote:

    z0rdim, låter du dom bara hänga i tre veckor på samma ställe?
    För så som jag har läst så säger alla att man ska låta dom hänga där i 2-3 dagar, för att sedan flytta budsen till lufttäta glasburkar som ska vara öppna i 12 timmar, stängda i 12 i två till tre veckors tid.. Eller funkar det lika bra att köra så som du gör?

    Ett sätt som fungerar väldigt bra är “burk metoden”, Ta först skörden trimma av löv från budsen för att minimera mögel risk, klipp gärna av grenarna på budsen så långt in som möjligt så att dom inte ruttnar och bildar mögel. Indica är mycket lättare att trimma än sativas då sativas har mycket fler blad än indicas.När allt är trimmat häng in budsen i ett skåp eller liknaden där luftfuktigheten helst ska vara runt 50-60%, ha gärna en fläkt där också men det är viktigt att den inte blåser direkt på budsen. Nu ska dom hänga där runt 5-15 dagar, inspektera dom varje dag så att där inte bildats mögel eller spinn. När grenen “knäcks istället för att böjas är det dags att ta fram glasburkarna. Klipp upp dina buds i lagom storlek lägg dom sedan i en lufttät glasburk ovanpå varandra men inte så att dom pressar på varandra. Ställ burken(burkarna) på ett svalt och torrt ställe, Ta av locket 5-7 gånger om dagen och låt det vara av i några minuter för att sedan sättas på igen. Byt gärna plats på budsen så att dom som låg underst i början ligger överst lite då och då. Denna processen kan pågå från allt mellan dagar till veckor, Som sagt man får väl test smaka dom lite då och då. Sen så har du ett röka som smakar både gott och som är skonsamt mot halsen.

    Have a good one 8)

Log in to reply.