• Re: Problem med luftfuktigheten

  Posted by carlse on 2002-09-30 at 08:26

  @Kega wrote:

  Får inte upp luftfuktigheten över 30%. Just nu ligger den på 24% :?
  Har ställt in skålar med vatten, Har även byggt en liten anordning med Wettex duk framför bordsfläkten. Men luftfuktigheten kommer iaf inte över 30%. Plantorna verkar inte må så bra. Bladkanterna viker sig lite uppåt och torkar.
  Dom bor under en 400W HPS. Tempen ligger mellan 28-30c i “skuggan”.

  Nåra förslag?

  Det låter märkligt att du inte kan få upp luftfuktigheten högre, och 30% är alldeles för lite under veggfasen för att plantorna ska kunna växa och må bra.

  Spruta ofta bladens underkanter med vatten (s.k. bladmatning), lägg in blöta wettexdukar, vattna krukorna oftare med lite vatten (för att fukta det översta jordlagret). Det måste helt enkelt fungera.

  replied 21 years, 6 months ago 5 Members · 6 Replies
 • 6 Replies
 • token

  Member
  2002-09-30 at 10:34

  @Odlaren wrote:

  Om du har pengar: satsa på en luftfuktare…

  Hittade en billig sådan för 50 kr på ett ställe som säljer gammalt skrot.

  Bra ide :)
  Har nämligen samma problem nu när jag har bytt odlingutrymme.
  VArt köper man en?
  Skortupplad iof, men om det inte finns där menar jag.

  //Pi

 • carlse

  Member
  2002-09-30 at 14:35

  @Kega wrote:

  Hur hög luftfuktighet bör man sträva efter under veggfasen?
  Förstår att det krävs högre fuktighet vid högre temperatur, men om man ligger vid en 28-32c?

  Har hängt in en fuktig handduk, satt in 2 skålar med vatten och wettex m.m, får se hur det går.

  Kan plantorna bli stressade av att det blåser för mycket på dom? När dom är små alltså. Min bordsfläkt går på högsta hastigheten så det fläktar ju på rätt fint i skrubben :)

  Luftfuktigheten bör nog ligga runt 50% åtminstone. Enda problemet man kan få med alltför hög luftfuktighet är att risken för mögel och ohyra ökar, särskilt om ventilationen är för dålig.

  Visst kan alltför mycket blåst utgör stress på plantorna, särskilt när dom är små. Men jämfört med andra stressmoment så gör det knappast någon skada. Erfarenheten talar för att växterna bara mår bra av att bli fläktade.

 • opagaddur

  Member
  2002-09-30 at 14:53

  du kan inte fixa en extra dörr av nå slag då? om du bygger en egen dörr så kostar ju inte det mer än kanske nån 100lapp å då kan du såga å fixa hur mycke du vill i den :)

 • carlse

  Member
  2002-09-30 at 16:37

  @Kega wrote:

  Jag kan tyvärr inte såga i dörren så ventilationen är under all kritik 🙄
  Brukar ha dörren lite öppen, men då sjunker luftfuktigheten rätt mycket.
  Har jag dörren helt stängd så ligger den på 45-50%, men då stiger tempen till 33-34c också :(

  Det är bättre att ha 34 grader varmt och en luftfuktighet på 50% än en temperatur på 28 grader och en luftfuktighet på 30%. Ju högre luftfktighet desto högre värme kan man ha utan att det blir problem. Men ventilation är minst lika viktigt som ljus eftersom det starka ljuset även innebär att växterna kräver mera koldioxid. Om du inte fixar med bra ventilation så kommer du att få än större problem (om och) när växterna växer sig större.

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-10-01 at 15:52

  Det är bättre att ha 34 grader varmt och en luftfuktighet på 50% än en temperatur på 28 grader och en luftfuktighet på 30%.

  Det skulle jag inte hålla med om, baserat på ren erfarenhet. Skulle snarare säga att det är lika dåligt.
  Man bör dock försöka komma upp i iaf 40% relativ luftfuktighet för att inte stressa plantorna. Däremot så lönar det sig att sänka fuktigheten så mycket som möjligt de sista veckorna i blom, vilket brukar frosta upp budsen på ett trevligt sätt :)

  24% är hur som helst alldeles på tok för lågt. Försök åtminstone spraya plantorna ordentligt varje dag tills problemet är löst.

 • reaper

  Member
  2002-10-06 at 20:16

  Många hygro-meters är ofta felkalibrerade när dom står på hyllorna. Blöt upp en handuk och vira in den i, kalibrera sedan så att mätraren står på 100% efter ca 20 min……………………………….

  ps:luftfuktighet kan liknas vid “relativ fuktighet”, om luft-tempraturen stiger kan den hålla mer vätska. Men andra ord>Ökar man luft-tempraturen sjunker den relativa fuktigheten, såvida man inte tillsätter vätska(vatten)


  äh orkar inte,->

Log in to reply.