• Processen med förundersökning.

  Postat av smookey på 2014-05-14 at 16:10

  Har en fundering som jag inte lyckats få svar på under dagen men kommer ringa olika instanser för imorgon, men skulle vilja lufta det här då forumet har en mängd begåvade personer.

  Torskade för ett tag sedan och tänker inte gå in på allt för många detaljer just nu. Men en dag var jag nere i källaren och märker att folk är på ovanvåningen och går upp och möter 2 konstaplar.

  För att dra ner posten så konstaterades det efter förhör.
  1 Framställning
  2 Innehav
  3 Bruk.

  Proce4ssen var vad jag antar det vanliga, slakt av plantor och utrustning bortforslad osv.

  Fick igår ett brev där det står att Förundersökningen läggs ner och rör Ringa Narkotikabrott.

  Det ända jag kan tänka mig är att dom haft misstankar om något som vart ringa och det föranlett besöket och när dom sen kom ditt och hittade blommorna så gjordes ett nytt ärende varvid det gamla slopades.

  Var ju ett gäng blommor som dock alla var väldigt “små” men ändå det skulle ju inte finnas nån anledning tycker jag till att dom skulle lägga ner det.

  Så det jag undrar över är ju om det hlt enkelt är så att åklagaren kan lägga ner en förundersökning för att starta på en ny med dom nya bevisen som finns.
  Jag ser personligen inte logiken i att avsluta en pågående utredning för att starta en ny när nya bevis presenteras.

  Blev lite rörigt det där och jag ber om ursäkt. All insikt är välkommen.

  svarade 6 år sedan 3 Medlemmar · 7 Svar
 • 7 Svar
 • drullper

  Member
  2014-05-21 at 02:46

  Hej!

  Jag har väldigt lite erfarenhet av området, men jag vet att det finns möjligheter att utvidga en förundersökning. Om den enskilde delgetts misstanke så tror jag gärningsbeskrivningen kan ändras längst vägen.

  Uppgiften om den nedlagda förundersökningen låter konstig, det borde dessutom vara en “lätt pinne” över uppklarade brott för åklagare/polis.

  Om ingen kommer med ett bättre svar här så ser jag att du har två möjligheter för att få svar, det ena är att sitta still i båten och se vad som händer. Det andra är att ringa åklagaren som skickat ut brevet och ställa en öppen fråga om vad pappret du fått i din hand innebär. Gör du det sista så nämn inte något om det andra, är det så att de bommat och gjort fel så vill du inte väcka den björn som sover, problemet är att även din öppna fråga kan väcka björnen så det finns en viss risk ändå.

  Är det så att det bara hade blivit småböter kan åklagaren av processekonomiska alternativ ha valt att kanske se mellan fingrarna. De har enorma arbetsbördor och jag kan förstå om de prioriterar. Sen finns det åklagare med många olika åsikter, vissa är minst lika liberala som oss.

  MVH

  Drullis

 • smookey

  Member
  2014-05-22 at 12:06

  Kan tillägas också att en kamrat som var med om det hela och var där vid tillfället också fått hem brev där det står att förundersökningen läggs ner.
  Har försökt ringa polisen i 3 dagar nu för att höra med förundersökningsledare hur det går med ärendet eftersom man sitter i en osäker situation då man inte vet riktigt hur det står till.
  Men tror jag följer ditt råd för närvarande Drullis och bara avvaktar.
  Har dock gått ca 1,5 månader nu utan att man hört något så man blir ju fundersam.

 • exil

  Member
  2014-05-22 at 13:20

  Var det inget ordentligt i blom och de skrev att förundersökningen blivit nerlagd så är det nog just precis så. Köp en lott. Har fått det meddelandet en gång och bara bugade och bockade.

 • smookey

  Member
  2014-05-22 at 19:28

  Lider dock av extrem paranoia just nu så.
  Men som sagt om det nu faktiskt är nedlagt så är ju ingen gladare än jag.
  Fått en helomvändning i livet därefter med fast anställning och grejer så skulle vara synd om dom positiva sakerna går i krasch så att säga.
  Kom precis hem efter besök hos vänner och fastnade i nykterhetskontroll, kan väl bara säga att dom visade ett större intresse för en nu. Så oavsett om det är nedlagt eller inte finns det i deras register. Hade iofs inget att dölja eller så och deras prov på plats visade inget heller. Valde den dagen dom kom på besök att sluta där och då.

  Angående blommorna så hade dom precis bytt till 12 ett par dagar innan så det var mest löv. Kommer ge det lite mer tid och se. Har jag inte hört nått inom 6 månader kommer jag nog kunna tro att det är lugnt.

 • smookey

  Member
  2014-06-04 at 12:05

  Så blev inkallad på förhör och godkännande av bland annat husrannsakan och det som sades i första förhöret osv.
  Vart 3 punkter som det ursprungligen handlade om.
  Bruk, innehav och framställning.
  Var ren vid tillfället så åklagaren släppte första punkten och därav brevet man fick hem.
  Kul att se vilka förutfattade meningar konstaplar i fält har då det stod i Deras rapport.
  “xx stöttes på i trappan, uppenbarligen påverkad av narkotika pga röd sprängda ögon, glansig blick och allmän förvirring.”
  Det faktum att man kommer upp och upptäcker att 2 poliser bara gått in i huset är ju också en orsak till att man kan se förvirrad ut.

  Siffrorna från labbet uppmätte det hela till 157g torkad vikt så får se vartåt det leder.
  Kommer lägga in lite mer utförligt här sen då det alltid finns ett intresse i communityt av folk som råkar på våra kära konstaplar.

 • drullper

  Member
  2014-06-27 at 13:02

  @smookey wrote:

  Siffrorna från labbet uppmätte det hela till 157g torkad vikt så får se vartåt det leder.

  Stod det något om styrka? Har de bara torkat och vägt utan att pröva styrkan så kan man alltid bråka om att det var industrihampa, att det inte fanns någon potens i den… har de då eldat upp skiten kan det sätta åklagaren i en tuffare sits… I bästa fall kan du komma undan helt.

  Jag vet inte hur din ekonomiska situation är, men det skulle vara bra att fundera kring om du vill anlita en försvararsadvokat… och även fundera på vem denne skulle vara…

  //D

 • smookey

  Member
  2017-03-23 at 21:24

  Inte varit online här på bra länge, trodde också efter hackningen att sidan var borta för gott.

  Tänkte väl jag skulle avsluta den här tråden lite om vad som hände eftersom det nu gått nästan 3 år.

  Brevet hem om att det var nedlagt visade sig beröra punkten om Brukande av narkotika. Proverna dom tog visade att jag inte hade något i systemet.
  Så den punkten kunde dom inte bevisa.
  Vad det gällde innehav och framställning så gick ju det till rättegång och slutade med fällande dom. Eftersom jag gjort mig av med alla papper från rättegången kan jag inte svära på rubriceringen. Utfallet efter prat med myndigheterna och en del väntande så kom domen. Blev 40 timmars samhällstjänst och några tusen i böter.
  Med facit i handen hade det kunnat sluta värre, Fick ha körkortet kvar och det är väl till stor del ett minne blott hela grejen nu, så vidare man inte fastnar i en nykterhetskoll då är dom fortfarande skeptisk mot en.
  Har vid 2 tillfällen blivit stoppad och poliserna har försökt hävdat att dom känner lukten av cannabis i bilen, jag brukar be dom sluta ljuga och ge sig om dom inte har nått vettigt att komma med.
  Har inte haft något med örten att göra på över 3 år nu. Sanningen är ju att jag saknar det men skulle jag prova det igen så lär man ju hamna i en nykterhetskoll dagen efter eller liknande.
  Jag hoppas alla som håller på fortfarande därute går säker och slipper hamna i den här sitsen.
  Jag kom som sagt lindrigt undan, men det blev mycket ångest och annat. Vad lärde jag mig av allt det här? Jo lått aldrig lamporna vara tända när sotaren kommer förbi och lås alltid dörren till ditt growroom.