• Posted by lays on 2005-04-26 at 21:36

    Har läst lite om detta och blir mycket nyfiken på detta.. Jag har tänkt och testa detta på några plantor nu till sommaren (Både cb och vanliga växter) Så jag tänkte höra vad ni har att säga om det, har någon testat det? Är det möjligt att odla cannabis såhär? Jaa lite reflektioner om ämnet helt enkelt..

    http://www.odla.nu/artiklar/odla_i_sand.shtml <---- Länk om ämnet..(Ligger det i fel forumsdel är det fritt o flytta rätt den)

    replied 18 years, 7 months ago 6 Members · 13 Replies
  • 13 Replies
  • reaper

    Member
    2005-04-27 at 10:54

    I en liten kruka kanske det skulle gå, då trycket inte är så stort. Har man en större kruka och vattnar så kommer sanden sjunka ihop så pass att lufttillförseln till rötterna blir låg. Blöt sand blir geggig, alla har vi lekt i sandlådan efter en regnig dag :D mao inte bra…

    En annan nackdel är att sand inte har ett bra ph värde, vilket är lika viktigt som ljus för en planta som växer i “hydro”…

    Lecakulor är nog det du ska pröva om du inte vill odla jord. Dom håller en perfekt fuktighet och syretillförseln ligger på max. Det finns även PH-buffrade Lecakulor att hitta hos våra shoppar. Nackdelen med leca blir att du får vattna oftare men det betyder att dina rötter får en mycket bättre förutsättning att ta upp syre vilket är väldigt viktigt…

  • lays

    Member
    2005-04-27 at 12:31

    Jag ska läsa på ämnet lite mera och testa att odla lite tomat och chilli i sand i sommar och återkommer med lite info till hösten..

    @MotherTrucker wrote:

    Lecakulor är nog det du ska pröva om du inte vill odla jord. Dom håller en perfekt fuktighet och syretillförseln ligger på max. Det finns även PH-buffrade Lecakulor att hitta hos våra shoppar. Nackdelen med leca blir att du får vattna oftare men det betyder att dina rötter får en mycket bättre förutsättning att ta upp syre vilket är väldigt viktigt…

    Låter intressant, var finns det fakta om detta?

  • biologen

    Member
    2005-07-26 at 18:32

    Såg ett program på TV om en svensk man som hade flyttat ut i Saharaöknen och skapat sin egen oas därute. De första åren så fraktade han ut lastbilslaster med finaste matjord för att odla i men han tyckte det gick sådär och provade att odla i ren sand och kom underfund med att det var helt överlägset när det handlar om odling, såklart med näringtillförsel.

    Men det var det här med syret. Om man gör så här då.

    Det är vatten i dunken för att inte torka ut sanden så fort.

  • reaper

    Member
    2005-07-26 at 19:07

    Har man finkornig sand så geggar den ihop sig ordentligt, men om man skaffar sand med större kornstorlek så borde problem med syretillförsel försvinna. Om det skulle fungera med mindre geggig sand så skulle det vara som en fattigmans hydro, tror jag får prova, tror jag kan få tag i sand med ganska lagom kornstorlek.

  • lays

    Member
    2005-07-26 at 19:48

    Intressant Biologen.. Vet nu inte om det är att jag är jätte tröt men, har du lust att förklara bilden lite bättre :?
    Får jag en fin förklaring så kan det hända att vi har ett expriment på gång innan fredagen :D

  • reaper

    Member
    2005-08-08 at 15:43

    Jag har odlat på 50/50 blandnig av jord och sand det funka fint? Tycker även att sand är ett bra medium till sticklingar.

  • m00nshimm3r

    Member
    2005-08-08 at 21:30

    Använde du bara sand eller 50/50 sand och jord till sticklingarna?

    Mvh

  • Riot

    Member
    2005-08-08 at 21:32

    Bara sand såklart, det förstår man ju när man läser texten.

  • reaper

    Member
    2005-08-15 at 14:48

    @m00nshimm3r wrote:

    Använde du bara sand eller 50/50 sand och jord till sticklingarna?

    Mvh

    Lite jord och mycket sand, har inte använt ny jord till sticklingarna efter som jag tänkte att det skulle bli för mycket näring då. Men det kanske inte spelar nån roll? Sand har jag tagit från en sandlåda och sen kokat den eftersom jag varit rädd för att dra in sjukdommar.

  • biologen

    Member
    2005-08-15 at 17:59

    Oj sorry skulle jag förklara lite också! 😳

    Jo tanken var bara att hela tiden pressa luft genom sanden med en vanlig luftpump vilket borde stimulera en enorm rottillväxt som därmed gör så att plantan växer bättre. Vattendunken i mellansteget är bara där för att mätta den passerande luften med fukt och på det sättet förhindra uttorkning av sanden så fort.
    Själva krukan består av en ytterkruka och en innerkruka som har limmats ihop lufttätt. Gärna med ett litet avstånd från botten på innerkrukan till botten på ytterkrukan så att innerkrukan “svävar” i luften i ytterkrukan!

  • reaper

    Member
    2005-09-15 at 00:59

    Tänkte bara tipsa er som gillar sand om att det i zoobutikerna finns massor av olika sand , allt från riktigt finkornig till nästan grus.

    tittar man på industrin så kan man hitta blästersand av allt från sten , metall , aluminiumsilikat , nötskal (!) , plast osv. praktiskt taget alla material finns som blästersand.

    aluminiumsilikat tex. suger inte vatten jämfört med sandlådesand , är helt ren och släpper igenom luft , finns i alla möjliga kornstorlekar från damm till ca 2.0 mm korn

    Sandlådesand måste väll vara det sämsta när man fritt kan välja kornstorlek och material och sedan experimentera friskt ?

  • Skumbanan

    Member
    2005-09-26 at 10:11

    Alltså grabbar… om ni skall ha ett neutralt näringslöst medium så vore väl ändå mini-lecakulor bäst? Sen om man är snål så kan man ju krossa stora leca till lagom storlek. Ni löser syretillförselproblemet och krukorna blir inte astunga, och när man ändå är i farten kan man ju sätta en vattenreservoar med pump o timer.. nämen, börjar det inte likna en hydroodling? ;)

  • reaper

    Member
    2005-09-26 at 16:50

    Intressant ämne..

    Skumbanan: Jo visst inomhus ja, men utomhus är det lite drygt med lecakulor så då är sand mer praktist.

Log in to reply.