• Nytt gromedium

  Posted by hst on 2003-01-19 at 12:21

  Jag har med gott utfall testat “vattenpolymer” som gromedium. Vattenpolymer är genomskinliga svällande korn som suger åt sig näring och vatten. Som gromedium tillsatte jag bara vatten och efter ca 24 timmar hade 9/10 frön grott. Det var även väldigt enkelt att plocka bort fröna från vattenpolymerna utan att skada grodden. Nästa test blir att prova om det även fungerar som sticklingsmedium.

  replied 19 years, 12 months ago 3 Members · 6 Replies
 • 6 Replies
 • carlse

  Member
  2003-01-19 at 12:47

  Jag har själv sneglat på detta med vattenpolymer och det verkar
  i flera avseenden vara suveränt.

  I Sverige säljs det bl.a. på postorder av företaget Colora Färgjord HB

  http://www.colora.biz/

  Det går även att köpa hos välsorterade blomsterhandlare.

 • reaper

  Member
  2003-01-19 at 15:49

  Coolt. Ska knalla ner till mr. blomsterhandlare och testa dem då… Kolla in denna tråd som jag skrev för ett tag sen! Han sa dock att det ska blandas med jorden. Men sticklingar gick att trycka ner direkt. EFtersom det är genomskinligt ser man rötterna och när det är dags att plantera om..

  https://swecan.org/forum/viewtopic.php?p=62466&highlight=#62466

  Finns även något från samma tillverkare som heter BasketMate som tydligen innehåller följande näring också: NPK 14-9-15 + 2 MgO +
  spårelement (Bor, Koppar, Järn, Magnesium, Molybden och Zink).

  Hur skulle detta funka för våra kära tomater tro? 😉

  Gillar ditt nickname, raolduke! Stort HST-fan? Det är jag.. Han skriver så klockrent..

  Reply To: Strains för odling ute i Sverige

 • hst

  Member
  2003-01-19 at 18:46

  Jag ska prova att rota ett par sticklingar bland kornen om ett par veckor. Frågan är dock om jag ska hälla i litet näring också? Eller kanske en rotstimulator? Rekommendationer är välkomna.

  (jo, jag är stor hunter-fan. F.n. läser jag advokatens memoarer: The autobiography of a Brown Buffalo – Oscar Zeta Acosta. Riktigt bra faktiskt!)

 • reaper

  Member
  2003-01-19 at 18:51

  @raoulduke wrote:

  Jag ska prova att rota ett par sticklingar bland kornen om ett par veckor. Frågan är dock om jag ska hälla i litet näring också? Eller kanske en rotstimulator? Rekommendationer är välkomna.

  Vilket kör du? SwellGel?

  @raoulduke wrote:

  (jo, jag är stor hunter-fan. F.n. läser jag advokatens memoarer: The autobiography of a Brown Buffalo – Oscar Zeta Acosta. Riktigt bra faktiskt!).

  Å fan. Har inte fått tag på den. På stadsbiblioteket finns den inte med i sökdatabasen och jag har inte sett den hos ngn bokhandlare heller.. Den har stått på min lista över böcker att införskaffa ett tag nu!

 • hst

  Member
  2003-01-19 at 22:54

  Min colora färgjord är samma sak som swellgel (vattenpolymer utan näring). Har bara Canna Substra hydronäring och får införskaffa rotstimulator om det behövs.

  Apropå Acosta kan jag rekommendera http://www.bokus.com. Brown Buffalo kostar 151kr där.

 • reaper

  Member
  2004-06-24 at 23:42

  Ursäkta att jag drar upp en gammal tråd men jag har tänkt använda swellgel till min blivande SOG odling, så att jag inte behöver vattna så mina armar blir trötta och svullna. Är det lämpliigt? Jag tänkte blanda lite swellgel, lite leca, lite perlite och vanlig jord.

  Sprider sig vattnet från gelen till resten av jorden, så när jorden är torr nån cm ner är det dagt att vattna, precis som vanligt, eller samlas det bara lite själva gelen och man bör avvakta lite med att vattna?

  Vad tror ni?

Log in to reply.