Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Utomhusodling Nu knäcker vi 12/12-problematiken vid utomhusodling!!!!!

  • Nu knäcker vi 12/12-problematiken vid utomhusodling!!!!!

    Posted by reaper on 2006-10-11 at 20:00

    Hej på er, uppfinnare och problemlösare i knarkträsket. 😉

    Imponerad av den kunskap och de smarta lösningar som presenteras här på SweCan så ställer jag mig förvånad till att problematiken runt sen blomning utomhus saknar en enkel och bra lösning. Det tar jag dock för givet att vi kan råda bot på. Självklart går det att välja en strain med Ruderalis-gener, men jag misstänker att jag inte är ensam om att vilja odla strains som Neville’s Haze utomhus (det blir nog iofs att påbörja blomningen pre-pubertalt, men det kanske vi kan leva med), och få dem färdigblommade.

    En av anledningarna att vilja odla utomhus är att möjlighet saknas för inomhusodling, vilket utesluter förblomning eller färdigblomning under HPS:en. Metoden att springa runt i busken med svarta sopsäckar känns inte helt tilltalande det heller. Vad sägs om att vi slår våra kloka huvuden ihop, för jag vet att ni finns där ute: idésprutor och ämneskompetenser med tillräcklig kreativitet för att lösa det här, och tar fram en enkel och bra lösning på 12/12-problematiken vid utomhusodling? Vill ni starta på ett blankt papper så ska ni sluta läsa här. Nedan finns några idéer som jag av olika anledningar förkastat, mest på grund av att det blir alldeles för komplicerat och/eller dyrt att genomföra, men som kanske kan sparka igång kreativiteten. Tänk KISS (Keep it stupid simple).

    Att leda solljus.

    Tanken var att först ScrOG:a under en glasskiva (och på så sätt minimera tillsyn och nätpillande) för att sedan ersätta glasskivan med ett nät när det är dags att blomma. När plantan ska sättas i blom placeras ScrOG:en i en ljustät låda och solljus leds ner och in i lådan. Ljusinsläppet regleras i 12-timmarsintervaller.

    Variant 1.
    Fånga upp ljuset med parabol eller lins och använda någon form av ljusledare för att få ner ljuset i lådan. Inte helt trivialt att konstruera för hemmasnickraren, men hmmm….borde inte detta finnas färdigutvecklat redan? Jo då! Kolla

    http://www.parans.com/produkter.htm

    Svenskt företag och allt. Någon som börjar ana ugglor i mossen? Den som misstänker att kostnaden vida överstiger nöjet av att röka gräs är på helt rätt spår. Priset för den minsta installationen hamnar omkring hundra tusen kronor. 😳 Man brukar ju säga “Smakar det så kostar det”, men så gott är det inte även om det vore en snygg lösning.

    Variant 2.

    Sätt upp polerade rostfria plåtar och spegla ner solljus mot konkava linser i lådans lock som sprider ljuset ner i lådan. Att efter 12 timmar sluta till ljusinsläppet är ett problem som borde kunna lösas. Bortsett från den tveksamma ljusmängd som kan tänkas nå plantorna så finns yttreligare två jätteproblem. Bara Gud vet hur många speglar som krävs för att gardera mot solens förflyttning, eller hur komplicerad en automatisk förflyttning av speglarna kommer bli. Dessutom är det ju inte helt stealth.

    Att skapa ett “sovrum” för plantan.

    Tanke 1.

    Detta skulle praktiseras i trädodlingar eller odling i energiskog då plantan är placerad en bra bit ovanför marken. När det är natti natti-dags för plantan så vänder vi den upp och ned. Under plantan finns ett rör i lämpligt material som är avsågad på längden till en cirkelsektor från 0 till 180 grader. Ytterligare ett rör med samma innerdiameter som det första rörets ytterdiameter sågas till på samma sätt. Under dagtid ligger rörhalvorna i varandra. På natten vrider vi röret med större diameter så att detta sluter öppningen. Tätning med gummilister och t.ex. ljustätt tyg (cordura kanske?). Hoppas ni förstår hur jag menar. Tyvärr kommer ju detta kräva en hel del mekanik för att få plantor och rör att rotera, plus att det kräver utrymme för roterande plantor. Sedan tillkommer det säkert problem av typen vad händer vid regn och stark vind? Går det att göra stealth? Hur kommer plantan att må upp och ner i ett tätslutande rör?

    Tanke 2.

    Ni som är lite nyfikna av er har säkert monterat isär ett Lypsyl eller liknande läppvalla. Något modifierad och kraftigt förstorad så skulle samma princip som plasthöljet till ovan nämnda att kunna användas för en planta. Mekaniken borde kunna vara ok att konstruera för hemmafixaren, men det känns fortfarande som idén är lite för wild and crazy.

    Jag läste någonstans på SweCan att “ibland lottar vi ut fröer”. Vad säger ni, admins och moderatorer? Skulle inte en fröpåse kunna tillfalla uppfinnaren av den mest tilltalande idén enligt VIP-gänget, och en påse till den som kommer upp med den i framtiden mest använda idén? Något för att tända fler gnistor. Personligen bidrar jag med 10 st Duckfoot-frön till den person som kläcker idén jag själv fastnar för.

    replied 14 years ago 19 Members · 66 Replies
  • 66 Replies
  • fredrik

    Member
    2006-10-11 at 20:37

    Har tidigare suttigt och funderat på något liknande. Ett litet förådshus med glastak, motordrivna vågräta “gardiner” som går på timer. Extra lampor så att plantorna får ljus även då solen står så lågt att dessa inte belyses.

    Längre kom jag inte förrän jag började fundera på vadfan jag skulle med ett sådant hus till.

  • reaper

    Member
    2006-10-12 at 08:28

    @Fredrik wrote:

    Längre kom jag inte förrän jag började fundera på vadfan jag skulle med ett sådant hus till.

    Vad kom du fram till då, förrutom att du inte skulle gå vidare med idén?

    Nej, finns det tillgång till el så att man kan köra lampor så hamnar inte lösningen riktigt i den kategorin jag tänkt mig. Underförstått så behöver det här kunna lösas med på sin höjd ett bilbatteri (fritidsbatteri).

  • reaper

    Member
    2006-10-12 at 12:09

    eller så kan man köra utan batteri. såg ett program där man använde gamla metoder för att dra ner kostnader i en modern industri..
    man “drog upp” en fjäder.. ni vet en sån som små leksaksbilar har till exempel.. men det skulle kräva att man gick till sin utomhusodling varje dag och drog upp den där fjädern. men jag kan tänka mig att den här metoden är billig och pålitlig.

  • reaper

    Member
    2006-10-12 at 19:20

    Hmmm… Inte så tokigt, Stiffy420! Med simpel mekanik så kanke det skulle räcka att dra upp 1 gång per vecka 😉

    Jag skulle vilja se fler konkreta lösningsförslag, även om de förkastats.

  • reaper

    Member
    2006-10-12 at 20:37

    glömde nämna en ganska väsentlig funktion med den här tekniken..

    får se nu.. ska försöka förklara..

    dom hade tillämpat den här idén på ett bord. alltså, man lägger en tyngd på bordet som får fjärdern att spännas. den energin som fjädern nu innefattar utnyttjar man till att driva ett par hjul som får bordet att röra på sig..

    edit: ändrade så människor förstår…

  • skumbanan

    Member
    2006-10-17 at 09:43

    Om inte anordningen skall vara stealth så har jag en lika enkel som billig lösning att bestämma ljuset närvaro/frånvaro.

    Börja med att bygga ett vanligt litet odlingshus av glas eller plast. Du kan bygga det så det går att öppna precis hur du vill. Tricket ligger i ramen du sen bygger som skall omge växthuset.

    Denna ramen skall sen förflytta sig så dess toppossition befinner sig ovanför växthuset, och bottenpossitionen befinner sig jäms med grunden av växthuset. Ljustät plast (med mylar på insidan om man vill ta vara på ljuset från eventuella lampor) fästes mellan ramen och grunden så den skrynklar ihop sig när ramen är nere och vecklar ut sig när ramen är i toppossition.

    Luckor monteras i ramen som öppnar sig när ramen sänks och stänger sig när ramen höjs upp igen. Mellan grunden och ramen sätter man gängstål i alla hörn. Muttrar sätts om gänstålen i ramen så den följer med upp/ner när gängstålen vrids.

    Längst ner på alla gängståll sätter man kugghjul och en cykelkedja löper runt allihop. Någonstans på cykelkedjan monteras en motor med växellåda som styrs av 2 timers (ja 2)

    Detta är klurigt att förklara men jag skall försöka. Jag ville göra en så billig konstruktion som möjligt och timers kostar inte så mycket.

    Varje timer har varsin adapter som ger likström till motorn. Man gör polerna motsatta från strömkällorna så att; När timer1 matar ström till motorn så ramen når toppossition så matar timer2 ström när ramen skall ner igen.

    En strömbrytare (av återfjädrande modell) monteras så att strömmen bryts till Timer1 när ramen är i toppossition. Timer1 bryter också strömmen (men inte vid lika exakt tillfälle) Timer2 sänker sedan ramen för att även den brytas vid exakt tillfälle av en strömbrytare.

    Tänk på att bygga växthuset en aning upphöjt så luckorna inte skymmer solljuset för plantorna när ramen är nere i botten då luckorna kommer stå rakt upp längs växthusets kanter. Växthusets tak måste luta på båda sidorna som ett hustak så luckorna öppnas genom att de trycks upp i mitten mellan luckorna och inte för nära gångjärnen då det kommer bli för trögt och växthuset kanske skadas i kanterna

    Glöm inte att köpa fuktsäkra grejjer.

    Detta bör inte vara omöjligt att genomföra, inte omöjligt alls. Inte heller att få det helt ljustätt. Inget hindrar dig från att montera in extra ljuskällor i växthuset.

    Denna iden kläckte jag medans jag sket.

  • reaper

    Member
    2006-10-17 at 20:42

    Nu börjar det likna något!!! Jag tror jag hänger med på allt utom hur du tänkt dig att taket ska funka. Kan du beskriva det på nytt så är du bussig.

    Jag ser fram emot fler muggbesök från din sida. 😆 Tack för att du tog dig tid.

  • skumbanan

    Member
    2006-10-17 at 21:08

    Så… uppdaterat. Hoppas det är mer lättförståeligt.

  • kagemusha

    Member
    2006-10-18 at 18:54

    Jag tog din ide och ritade ner min egna version av den.

    Bilden är borttagen pga att imageshack tagit bort den.

    Det svarta är ramen som går över växthuset.
    Det blå är ett gånggärn så att ramen går att “fälla ner”.
    Det röda är tyg/plast material som kan vikas ihop när ramen är nerfälld.
    Det gröna är en A-ram som är till för att hålla block och talja system för
    att ta bort en del av viktenspänningen på repet som är i den lila färgen.
    Den oranga är en motvikt för att ytterligare justera tyndgen. På så sätt
    räcker det om motorn som driver det hela, den gula, är klen. Därav kan
    man driva den på väldigt lite ström. Dvs går att driva på batteri.

  • reaper

    Member
    2006-10-18 at 20:20

    Strålande, Skumbanan och KageMusha!

    Om jag förstår KageMushas bild så är det två “markiser” eller typ överdelar (solskydd) till en barnvagn som fälls ihop. Vi kanske kan kombinera idéerna och använda Skumbanans ram med gängstänger, men byta ut ev. luckor mot markiser i toppen på konstruktionen. Det skulle hålla nere storleken väsentligt.

    Fler idéer!!! Förenklingar av de befintliga????

    Härliga tankegångar måste jag säga.

  • skumbanan

    Member
    2006-10-18 at 20:59

    Hmm, anorlunda än vad jag hade tänkt mig men det kan nog fungera. Kanske lite onödigt jobbigt med en stor ställning m.m men det kan ju funka.

  • reaper

    Member
    2006-10-19 at 08:15

    Blir plantan 2 meter hög så måste markiserna vara 2 meter i varje riktning på KageMushas idé (om man inte binder ner eller liknande). Det kommer se ut som en flygande jätteödla i busken. 😉 Plus en ställning ovanför. Det blir lite…..opraktiskt. Nu börjar det dock närma sig genomförbara idéer. Mer, mer, mer… Förbättra, förenkla. :)

  • kagemusha

    Member
    2006-10-19 at 15:56

    @Knickidicken wrote:

    Om jag förstår KageMushas bild så är det två “markiser” eller typ överdelar (solskydd) till en barnvagn som fälls ihop.

    Jo precis. tänk dig två markiser som dras upp med hjälp av motvikten och
    motorn.

    Det är svårt att förenkla en design när man inte vet dom exakta omständigheterna
    runtomkring. Du säger att min konstruktion skulle vara ett groteskt stor ute
    i skogen. Tja, fast är det skog inblandad så kan man ju ersätta hela ramen
    med träd.

    Då skulle man mer eller mindre bara behöva “markiserna”.
    Ska den vara heltäckande så kommer den behöva ha en viss storlek.
    Om man dessutom vill att plantan ska få så mycket ljus som möjligt så
    måste “ljus-skyddet” vara så långt som möjligt.

    Edit:
    Man skulle även kunna använda markis-tekniken, fast göra den rund.
    Men då kommer jag inte på någon lösning på hur man skulle kunna få
    det helt mörkt längst upp. Inte utan att annars skugga plantan hela tiden.

  • reaper

    Member
    2006-10-20 at 08:50

    @KageMusha wrote:

    Det är svårt att förenkla en design när man inte vet dom exakta omständigheterna runtomkring.

    Sant. Jag hade ju faktiskt inte pekat på vilken typ av utomhusodling det var tänkt för. Lämnar det öppet till konstruktören i fortsättningen. Vad tänkte du som lämplig placering?

    @KageMusha wrote:

    Man skulle även kunna använda markis-tekniken, fast göra den rund. Men då kommer jag inte på någon lösning på hur man skulle kunna få det helt mörkt längst upp. Inte utan att annars skugga plantan hela tiden.

    Det borde kunna funka om man gör den högre än plantan. Solen står ju aldrig i zenit i vårt sköna land, så det borde inte vara något problem med skugga. Det här låter som enklaste idén hittills.

    Jag har fått förslag från några i bekantskapskretsen också.

    Bygg ett ljusskydd av t.ex. en säck spänd över en ställning som sedan hissas upp och hissas ner över plantan med hjälp av motvikt, rep eller vire och en elmotor.

    Gräv en grop (har vi hört detta tidigare 😉 ) där vi hissar plantan upp eller ner med Skumbanans gängstångsidé. En fjädrande lucka blir själva ljusvakten.

  • kagemusha

    Member
    2006-10-20 at 14:24

    @Knickidicken wrote:

    Sant. Jag hade ju faktiskt inte pekat på vilken typ av utomhusodling det var tänkt för. Lämnar det öppet till konstruktören i fortsättningen. Vad tänkte du som lämplig placering?

    Jag utgick ifrån att placeringen skulle kunna variera så mycket som möjligt.
    Det var därför jag inkluderade den stora ramen. Men som jag sa tidigare,
    finns det träd eller stolpar eller, tja vad som helst som skulle kunna ersätta
    ramen så skulle jag använda det.

    @Knickidicken wrote:

    Det borde kunna funka om man gör den högre än plantan. Solen står ju aldrig i zenit i vårt sköna land, så det borde inte vara något problem med skugga. Det här låter som enklaste idén hittills.

    Solen står inte i zenit, men om man vill ha fullständig mörker för att
    förhindra ljusstress för plantan så måste man täcka över hela plantan.
    Atmosvären och molnen kommer att reflektera in ljus i konstruktionen
    annars. Även om det kanske inte är så mycket.

Page 1 of 5

Log in to reply.