Ett svenskt cannabisforumForumsUniversitetet – Samhälle och kulturU| Medicinsk cannabisMinimera Riskerna Med Cannabis – Set and setting

 • Minimera Riskerna Med Cannabis – Set and setting

  Postat av ashtray på 2003-05-19 at 19:29

  Set and setting

  Inledning
  I denna artikelserie är avsikten att upplysa våra läsare om hur man minimerar riskerna med att använda cannabis. Även om man lider en relativt låg risk av att råka ut för obehagliga upplevelser eller att ta skada av att använda cannabis så är det onödigt att chansa när det finns välbeprövade metoder att minimera eller tom. eliminera dom helt. I denna del skall jag belysa hur man kan minimera riskerna med att råka ut för ångest, oro, paranoia och andra psykologiska besvär som kan uppstå.

  Set and setting är ett vanligt uttryck som på svenska ungefär betyder förväntningar/mentalt tillstånd och miljö. “Set” är hur man förväntar sig reagera på cannabis och vilket mentalt tillstånd man är i när man röker. “Setting” är miljön som personen befinner sig i, sociala och fysiska. Genom att noga planera och förbereda dessa så är chanserna goda för ett behagligt cannabisrus där riskerna för eventuella obehag är så nära noll man kan komma. Denna vägledning gäller alla som brukar cannabis men gäller speciellt dom som är nybörjare eftersom det då är störst chans att råka ut för något pga. bristande erfarenhet och kunskap.

  Set (Förväntningar/mentalt tillstånd):
  Förväntningar har vi nog många av när vi använder cannabis, speciellt dom första gångerna. Många tankar virrar omkring i ditt huvud: “Kommer jag bli dum i huvudet för resten av mitt liv”, “Tänk om folk kommer känna lukten på mina kläder”, “Nu kommer säkert polisen in vilken sekund somhelst” och den klassiska moderna myten om apelsinmannen som dom flesta har hört om i dom mest fantasifulla versioner och sprids gladeligen av representanter från organisationer som CAN, RNS, FMN mfl. i syfte att avskräcka när det enda det igentligen gör är att skapa misstro och obehagliga rus. Det bästa man kan göra här är att läsa på helt enkelt, vilka eventuella risker som cannabis medför och vad som är lögner och överdrifter. Många som rökt cannabis har någon gång känt paranoia. Med paranoia menas att man tex. känner sig förföljd eller att folk tittar på dig. Man tycker sig se poliser i varje buske. Man tycker att hjärtat slår ovanligt snabbt, man blir lite rädd för att något är fel och så mentalt blåser det upp tills där man tror sig känna att skall få en hjärtattack. Om denna person innan läst att cannabis kan öka hjärtrytmen men att det inte är farligt så kunde han intala sig själv att han blåser upp något helt ofarligt till något stort så brukar det gå över. Cannabis förstärker känslor men det är inte enbart dom positiva känslorna som förstärks.

  Setting (miljö):
  När du röker så bör det göras i en miljö där du känner dig trygg och med kamrater du vet att du fullständigt kan lita på. Är det en av första gångerna du röker så bör du ha en kompis som är erfaren cannabisbrukare och som kan leda dig ur eventuella obehag som du kan råka ut för. Det är svårt att ge några specifika tips i hur man skall göra miljön så trygg och trevlig som möjligt då vi alla har olika förutsättningar och smaker. Tänd några ljus sätt på skön musik, ha lite snacks redo och beställ en pizza brukar fungera bra.

  Här är några punkter som man bör gå igenom innan man röker:

  1. Rök inte cannabis själv om du inte är en erfaren rökare.
  Ha personer du litar på i din närhet och gärna en kamrat som är erfaren cannabisbrukare dom första gångerna.

  2. Börja med små doser och vänta.
  Att överdosera är ett av dom vanligaste sätten att få ett obehagligt rus. Tycker du inte att ruset är tillräckligt, vänta minst en halvtimme innan du tar mer för det kan ta tid innan ruset kommer i full kraft.

  3. Rök bara på ställen där du känner dig trygg.
  Det är inte rekommenderat att springa omkring ute på stan om du är osäker på hur du kommer reagera. Stanna gärna hemma eller gå till någon plats du känner till, tycker om och inte blir störd.

  4. Rök bara när du känner dig mentalt stabil
  Rök inte när du mår psykiskt dåligt för som jag skrev tidigare så förstärker inte cannabis bara dom positiva känslorna utan det är risk att du förvärrar ditt tillstånd.

  5. Ha alltid på minnet att du är influerad av en drog.
  Du kommer känna dig normal om ett par timmar.

  6. Ge aldrig någon cannabis mot deras vilja eller utan deras vetskap.
  Det förhöjer risken att dom skall få ett mycket obehagligt rus och dessutom moraliskt oförsvarbart.

  svarade 11 år, 8 months sedan 9 Medlemmar · 35 Svar
 • 35 Svar
 • reaper

  Member
  2003-06-07 at 14:42

  Apelsinmannen är en herre som fått en haschpsykos och nu tror att han är en apelsin. Ibland är han rädd för att bli skalad, ibland för att bli pressad, och ibland försöker han skala sig själv. Det är skumt att man aldrig får ett namn eller ens får veta vilket sjukhus han sitter på, för alla snutar och annat pack som medelst droginformation skrämmer upp små ungar verkar känna killen.

 • sticky

  Member
  2003-06-12 at 16:35

  när vi hörde om apelsinmannen på ANT i skolan så var det en hon som hade tagit lsd.

 • reaper

  Member
  2003-06-12 at 22:47

  ashtray: Förbaskat välskrivet! :D

  Jag är så trött på den där förbannade apelsinmannen…

 • reaper

  Member
  2003-07-19 at 21:41

  apelsinmannen ROCKAR FETT NO:1

  Fin guide o kommer o FET NYTTA iframöver… Jag var på en ställe där jag va på den otryggaste ställen, tanken jaa allt i ett jag fattade inte hur allting kunde komma fram till en sisita PUNKTEN där jag vill helst inte se/bemöta/uppleva… obehagligt Vänner som man litar STARKT på är mkt viktigt o lite andra sötsaker som godis o cola som kan piffa upp humöret eller “stanna” stormen… 🙄 😉 flummade oxå att coca-cola räddar alla problem 😆 så sant!!! *ehh ni fattar säckert inte att jag tar upp om sånt men sant e det iaf LITA PÅ DET NI*

  Kram på er!!! Lär er att älska istället för att hata!

 • reaper

  Member
  2003-08-12 at 01:23

  Jag är apelsinmannen ;)

  Väldigt bra skrivet!

 • reaper

  Member
  2003-08-12 at 10:32

  Jag reagerade lite på punkt 5. Själv brukar jag försöka släppa den tanken och bara slappna av. Jag tror att även first-timers skulle må bättre, om de inte tänkte på att de var påverkade av en drog. Ofta är det denna känsla, som får folk att bete sig underligt i syfte att verka normala, stirrig blick etc.

  Välskrivet grabben!

  Peace

 • reaper

  Member
  2003-09-04 at 12:08

  När jag var yngre,typ 11, så påstod en kompis morsa att han satt på psykiatri-avdelningen i Sandviken. Det trodde jag på i ett flera år innan jag träffade en kille som jobbade där. Han garvade och upplyste mig om att det var en myt.

  Däremot hade de en intagen som ibland blev Darkwing-Duck, men han hade aldrig rökt cannbis, men personalen trodde han gjorde det(blev D.D alltså) medvetet för att driva med dem. Han hade nog bara sett för mycket tv..

 • reaper

  Member
  2003-11-22 at 12:02

  Haha, jag minns våran biologi-vikarie i högstadiet som berättade om sin vännina vilken, sedan hon tagit LSD, trodde att hon var en apelsin. :)

  Glöm nu inte att RÖKNING DÖDAR!

 • reaper

  Member
  2003-11-27 at 17:04

  Det enda lustiga jag hört talas om är bananmannen. Ungefär samma som apelsin + En snubbe som trodde att inget hörde till hans kropp så han hade skurit av sig penis tunga fingrar tår mm

 • reaper

  Member
  2003-12-21 at 15:20

  Bra guide. :)

 • reaper

  Member
  2004-03-07 at 22:53

  första ggn jag rökte på så va ja ensam i min lght.
  hade ingen aning om vad som skulle kunna hända så jag
  tänkte att om jag skulle bli helt borta iskallen å e.v behöva hjälp eller ngn att snacka med så man blev lugn så skrev jag upp 5 st telefon nummer på en lapp till mina närmaste. Uti fall jag inte va i tillstånd att komma ihåg nummer eller fatta mig på telefonfunktionen som tar fram sparade nummer e.t.c – Just in case… Det kanske kan vara ett tips om man nu röker på ensam första ggn eller inte är tillräckligt rutinerad + ensam vid rök tillfället.

  vad hände den första ggn då? Jo, det va ingen hit :( Jag fick en ruskig huvudvärk bara. de va som om jag hade en cykelhjälm på huvudet som kokade :) Hjärtat slog som fan och det stack i huden lite här å där på olika ställen växelvis. skummt? :) man kanske va för spänd oxå. + att det va olja med smul inte rent gräs (buds) det va dock ingen överdosering på oljesmulet. kanske va nå aceton kvar va vet ja :) dålig som satan blev ja :(

  men som sagt va… jag skrev upp telefon nummer på en lapp med stor text :)

  hej

 • bane

  Member
  2004-03-15 at 16:19

  >>Meek. *garv* soft setup för din första spliff, glo på top 5 telefonnummer, ifall hjärtat skulle sluta slå :).

  Men sanningen fram så har dom flesta en liknande story ang. sin “debut” samt dom 20 efterföljande gångerna, (iaf jag )

 • reaper

  Member
  2004-06-10 at 17:56

  Nice guide :D!

 • reaper

  Member
  2004-10-19 at 00:29

  Apelsinmannen… så det var en myt? Min polare berättade att hans polares polare hade överdoserat syra och trode därför att hans polare skulle skala honom. Glad att det inte är sant. ;)

  Undrar vem som kom på det? Hur kommer man på en sån sak?[/b]

 • reaper

  Member
  2004-10-19 at 04:46

  jag TROR att apelsinmannen-sägnen kommer från någon påhittig typ som tyckte syra va skoj. för er som provat, så vet ni att man får lätt för sig sådana skojjiga saker, tex så satt jag o snakkade med björnen balou och jultomten under mina tidigare bravader.. så att man på lite halvt om halvt allvar tror att man kanske e en frukt eller ett djur känns inte såddär värst otroligt.. eller så e de nån klimakteriekossa som sitter i styrelsen föräldrar mot narkotika eller nåt liknande (enbart för o ha nån å se ner på), som kläckte idén att “om man ens SER någon som röker en spliff, så hamnar man ALLTID på plattan i stockholm, silandes heroin genom knästrumpan, o tro att man e en apelsin”

  för övrigt bor apelsinmannen på Sankt Sigfrids Sjukhus i växjö :P
  (har tom hört vårdare prata om han.. ;)

Page 1 of 3