Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Mäskblandning för 25L-dunk?

  • Mäskblandning för 25L-dunk?

    Posted by reaper on 2008-06-26 at 08:55

    Någon som har något bra recept?

    Testade 2 vanliga paket strösocker (dom är väl på 2kg om jag inte minns fel?) samt ett halvt paket jäst för söta degar (“färsk”, dvs inte torrjäst). Lade i lite äppelbitar också från kanske 6 äpplen, skalen ska ju tydligen vara fördelaktiga på något sätt för jäsning (läste på ett brygg-forum) och äpplen innehåller ju som bekant en hel del fruktsocker.

    2 dagar senare – ingen som helst reaktion..

    Har provat att göra mäsk säkert ett 15 tal ggr genom åren från olika recept både härifrån och från andra ställen, men jag har ärligt talat aldrig fått det att bli någon form av reaktion. Kan bubbla till om man skakar på det möjligen, men det går ju bort efter 5-10 sek. Fattar inte varför det aldrig funkar :?

    replied 15 years, 9 months ago 7 Members · 27 Replies
  • 27 Replies
  • bone

    Member
    2008-06-26 at 09:08

    Löser du upp sockret ordentligt?
    Se till så att blandningen inte är varmare än fingervarmt när du blandar ner jästen, allt ska vara helt upplöst i vattnet.
    Använd ett helt paket kronjäst för söta degar och 6kg socker.

    Mvh / Benet

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 09:17

    Jag har ganska hett vatten (i stort sett så varmt som går att få ur kranen) detta eftersom det svalnar rätt snabbt och enligt vad jag förstått så ska processen starta lite snabbare om vattnet är ljummet/varmt?

    Den här gången blandade jag först i socker och jäst och sen fyllde jag på med vatten, läste nånstans om någon som gjorde så med bra resultat. Men jästen ska alltså i sist? Tycker det borde fördela sig ändå när man skakar på det..

    Drar ner och köper mer jäst och socker och ser vad som händer.

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 09:52

    gud va roligt med folk som aldrig bakat i hela sitt liv ;)
    jag kan inte låta bli att gotta mig lite på din okunskap, men tyvärr så verkar det som att större delen av svenska manliga befolkningen besitter i pricip noll kunskap om matlagning..

    men istället för att gotta mig i ditt klaver så kan jag ju faktiskt försöka hjälpa till.. ;)
    blanda aldrig jäst med varmt vatten, då dör jästen! absolut varmaste är fingervarmt, typ 35-37grader. jag kör alltid på iskallt vatten (när jag blandar till odlingen), tro mig, jäsprocessen kommer att starta.
    när din mäsk får slut på socker så slutar den jäsa, detta kan man åtgärda genom att fylla på mer socker efter cirka en vecka (måste dock göras innan jäsprocessen stannat av helt). ett annat sätt som kan ta kål på din jäst är att den uppnår en alkoholprocent på 17-18%, då dör också jästen. detta går också att komma runt, när du fyller på socker så häller du först ut halva blandningen och fyller på med färskt vatten.

    jag har själv endast 2 liters flaskor i min garderob, så jag vet inte hur länge det tar innan man måste addera mer socker i en 25liters dunk. men det märker du om du kollar in den varje dag, man ser hur jäsningen stannar av. ett “jäsrör” (finns att köpa i dom flesta butiker) är bra att ha, då syns det tydligt hur häftig jäsprocessen är..
    hoppas det här hjälpte lite ;)

    Peace

  • bone

    Member
    2008-06-26 at 10:04

    mkultra: Jag löser upp allt sockret i kranvarmt vatten och sen när det svalnat och blivit fingervarmt så häller jag upp en liter sockervatten som jag löser jästen ordentligt i. Sen häller jag tillbaka jästvattnet i dunken, skakar friskt och väntar :mrgreen:

    Rumble: Hehe, I’m with you :D

  • radix

    Member
    2008-06-26 at 10:10

    Jäst för söta degar? Den tål väl knappast mer än 4-6% alkohol innan den ger upp?

    Använd vinjäst så får ni användning för allt det där sockret. Min rekommendation för 25 liter vore nog två kg socker som sen efter kanske tre veckor fylls på med två kg till. Glöm heller inte jästnäring.

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 10:53

    @Radix wrote:

    Jäst för söta degar? Den tål väl knappast mer än 4-6% alkohol innan den ger upp?

    så vitt jag vet klarar sig vanlig torrjäst till 17-18%, men detta är något jag lärt mig från swecan, så jag kan inte gå i god för detta..

  • radix

    Member
    2008-06-26 at 11:12

    Hm länge sen jag bryggde vin och var insatt i sånt här. Hittade en kort lista iaf efter en snabb googling.

    Jästsort – alkohol i %

    Bakjäst – 12
    Berncasteler – 8
    Steinberger – 10
    Bordeaux – 11
    Champagne, Bourgogne – 12
    Sauternes – 15
    Madeira, Portvin, Malaga – 16
    Sherry, Tarragona, Tokayer – 17
    Universialjäst – 20

    Universaljäst och så kallad Turbojäst är extremt snabbjäsande och för odlingsändamål alldeles för oberäknelig och ojämn i CO2-produktionen.
    Vinjäster är pålitliga och jämna, IME. Lämpligen väljer man starkvinsjäst.

    Alla jästar kan ‘sabbas’ med för hög sockerhalt, dvs de blir slöa och mätta och saktar ner jäsprocessen. Detta märks tydligt när man gör vin, då det påverkar både smak och slutlig alkoholhalt samt får hela processen att ta mycket mer tid än om man adderat mindre mängder socker efterhand.

  • kiddo

    Member
    2008-06-26 at 12:16

    @Radix wrote:

    Jäst för söta degar? Den tål väl knappast mer än 4-6% alkohol innan den ger upp?

    Använd vinjäst så får ni användning för allt det där sockret. Min rekommendation för 25 liter vore nog två kg socker som sen efter kanske tre veckor fylls på med två kg till. Glöm heller inte jästnäring.

    min jäst verkar dö efter 3 dagar eller nått.. helt kass med vanlig jäst! ska köpa vinjäst nu ist!

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 13:23

    @Rumble wrote:

    gud va roligt med folk som aldrig bakat i hela sitt liv ;)
    jag kan inte låta bli att gotta mig lite på din okunskap, men tyvärr så verkar det som att större delen av svenska manliga befolkningen besitter i pricip noll kunskap om matlagning..

    men istället för att gotta mig i ditt klaver så kan jag ju faktiskt försöka hjälpa till.. ;)
    blanda aldrig jäst med varmt vatten, då dör jästen! absolut varmaste är fingervarmt, typ 35-37grader. jag kör alltid på iskallt vatten (när jag blandar till odlingen), tro mig, jäsprocessen kommer att starta.
    när din mäsk får slut på socker så slutar den jäsa, detta kan man åtgärda genom att fylla på mer socker efter cirka en vecka (måste dock göras innan jäsprocessen stannat av helt). ett annat sätt som kan ta kål på din jäst är att den uppnår en alkoholprocent på 17-18%, då dör också jästen. detta går också att komma runt, när du fyller på socker så häller du först ut halva blandningen och fyller på med färskt vatten.

    jag har själv endast 2 liters flaskor i min garderob, så jag vet inte hur länge det tar innan man måste addera mer socker i en 25liters dunk. men det märker du om du kollar in den varje dag, man ser hur jäsningen stannar av. ett “jäsrör” (finns att köpa i dom flesta butiker) är bra att ha, då syns det tydligt hur häftig jäsprocessen är..
    hoppas det här hjälpte lite ;)

    Peace

    Ok, då är nog mysteriet löst, för jag brukar alltid har ganska varmt vatten i. Finns ju tyvärr ingen “idiot’s guide” till mäsk vad jag kunnat hitta hehe, skulle nog behövt en sån då jag inte har några förkunskaper för vare sig bakning eller hembränning ;)

    Jag har en slang från dunken (en sån typisk hembrännings-dunk), är väl bara dra ner den i ett glas vatten, om det bubblar bör det ju läcka ut CO2.

    Körde i ett paket torrjäst för söta degar, får se om nått händer.

    Får väl ta och beställa Vinjäst då om det är bättre, borde väl gå att hitta online nånstans…

    Tack för svaren.

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 14:27

    Men herre min skapare!!!
    Att göra mesk?!!?!? Vart ligger iq nivån här egentligen???
    Kom igen nu ditt lilla miffo! Det är ett under att du kan andas fortfarande med tanke på din hjärnkapacitet!

    Puss puss!

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 14:30

    @Editor wrote:

    Men herre min skapare!!!
    Att göra mesk?!!?!? Vart ligger iq nivån här egentligen???
    Kom igen nu ditt lilla miffo! Det är ett under att du kan andas fortfarande med tanke på din hjärnkapacitet!

    Puss puss!

    😆

    Tur vi har inlägg som ditt då som höjer IQ-nivån på forumet ;)

    “Mesk” stavas “mäsk”, “iq nivån” stavas “IQ-nivån” :) Imponerande att du kan stava till “hjärnkapacitet” dock. Puss!

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 14:40

    Nån som kör CO2 hela vägen i blom föresten, har läst att det kan ge lägre styrka THC’n. Någon som märkt något negativt?

  • bigbanana

    Member
    2008-06-26 at 14:55

    Editor verkar vara sååå trevlig, en sån som man vill ha som kompis… Mmmm vad ironisk jag är.

    Har också mäsk i 25 litersdunkar och så länge det kommer bubblor ur slangen så kommer det co2. Kör bara lite sporadiskt när jag kommer ihåg att ombesörja…

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 15:41

    @Editor wrote:

    Men herre min skapare!!!
    Att göra mesk?!!?!? Vart ligger iq nivån här egentligen???
    Kom igen nu ditt lilla miffo! Det är ett under att du kan andas fortfarande med tanke på din hjärnkapacitet!

    Puss puss!

    hej och hå.. och jag tyckte att jag var hård.. ;)
    ingen fråga är för dum för att ställas men det finns en jäkla massa dumma svar…

    @mkultra wrote:

    Ok, då är nog mysteriet löst, för jag brukar alltid har ganska varmt vatten i. Finns ju tyvärr ingen “idiot’s guide” till mäsk vad jag kunnat hitta hehe, skulle nog behövt en sån då jag inte har några förkunskaper för vare sig bakning eller hembränning ;)

    härligt :) du ska nog se att det går bättre nu
    kanske jag måste sätta mig ner och skriva ihop en guide som handlar om mäsk, eller en guide om CO2, har faktiskt sökt en själv… hmm det skulle vara något..

  • reaper

    Member
    2008-06-26 at 15:43

    @mkultra wrote:

    Nån som kör CO2 hela vägen i blom föresten, har läst att det kan ge lägre styrka THC’n. Någon som märkt något negativt?

    ja, jag kör CO2 hela vägen, jag har mycket svårt att tro att detta skulle vara negativt för plantan. någon som har mer erfarenhet?

Page 1 of 2

Log in to reply.