Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Mäsk helt värdelöst?

  • Mäsk helt värdelöst?

    Posted by reaper on 2008-02-14 at 20:02

    Jag har 2st 1,5L flaskor med mäsk i min setup, de var inte så länge sen jag blanda ny mäsk i båda 2 å ställde in dom sen idag har jag blandat ny..

    Blandningen består av 1l vatten 3dl socker och 1/3 jäst!
    Sen har jag ett litet hål i korken som jag satt en tejpbit för för att få upp lite “tryck”

    Men hur vet jag att de här äns funkar?
    Jag satte en 1L plast påse över flaskan och sen en gummi snodd runt och presa ut all luft från påsen, borde jag inte då se ganska väl hur påsen fylls med CO2…

    Men jag måste säga de att de går jävligt segt att fylla upp den där lilla påsen.. Jag vet att de tar ett tag för mä’sken innan de börjar jäsa där inne men nu har de gått flera timmar och påsen har ju knappt jäst nåt alls.. :?
    Och hål är de inte i den de har jag kollat…

    Bara jag som tycker mäsk verkar funka dåligt?
    Finns de inget bättre? Citronsyra och bikarbonat hur funkar de ni som prövat?

    replied 15 years, 11 months ago 11 Members · 56 Replies
  • 56 Replies
  • reaper

    Member
    2008-02-14 at 21:47

    Tror det tar mer än ett par timmar för att hela processen ska vara i full gång, sen är det väl inte värsta trycket heller? Är du säker på att du har rätt dosering av allt? Finns guide annars.

    Citronsyra och bikarbonat är ganska häftigt, då får du se på action! Blir sjuka reaktion direkt, dock så är det inte så långvarigt, du måste fylla på typ 2 ggr om dagen. Senaste odlinge körde jag både mäsk och citronsyra.

    Tredje alternativ är ju ättiksyra och äggskal, om jag inte missminner mig. Dock har jag inte testat det, kanske något du bör testa? :P

  • reaper

    Member
    2008-02-14 at 21:55

    Joo jag vet de brukar gå lite segt innan de händer nåt men 6timmar borde ju räcka tycker jag.. ang doseringen så spelar de nog itne så jätte stor roll hur man gör de som händer är att jästen äter sockret och bildar CO2 eller har jag fel?
    Och när sockret är slut så jäser de inte mer..

    Att köra bikarbonat kanske man ska pröva endå bara de håller några timmar så är de ju bra förut satt att de ger mycke CO2 :P

    Annars kanske äggskal och ättiksyra kan va nåt att sattsa på..?
    Jag vet iat att om man lägger ett ägg i ättiksyra så äts skalet upp av syran de gjorde jag när jag va liten mins jag hehe Nån som prövat de?

  • lagens_brutna_arm

    Member
    2008-02-14 at 23:10

    @rattan wrote:

    Citronsyra och bikarbonat är ganska häftigt, då får du se på action! Blir sjuka reaktion direkt, dock så är det inte så långvarigt, du måste fylla på typ 2 ggr om dagen. Senaste odlinge körde jag både mäsk och citronsyra.

    Har verkligen citronsyra någon effekt i sig? Om den löses tillsammans med bikarbonat kan det påskynda reaktionen i vilken bikarbonaten avger CO2, men den reaktionen vill vi väl verkligen inte skynda på…? Om citronsyra löses i vatten (eller mäsk) har jag svårt att se att CO2 skulle kunna avges.. Då händer väl inget annat än att den spjälkas upp i protoner och citratjoner??? Däremot är det ett mkt bra pH-ner.. 🙄

    Har jag fel?

    MVH LBA

  • eddwin

    Member
    2008-02-15 at 00:53

    Ett par tips när man använder mäsk

    1. små flaskor så som 1 till 1,5l är nästa ingen ide att använda för att det väldigt lite Co2 en 5l dunk är att föredra då får plantorna en hel del Co2

    2. ett bättre sätt att sprida Co2 i ett odlings rum är att sätta en slang i korken på dunken och dra slangen runt plantorna en liten bit över dom
    sen gör man många små hål i slangen runt plantan (fungerar på samma sätt som ett dyrt Co2 system)

    3. använd helst inte bakjäst det är mycket bätter krut i vin eller turbojäst
    men dem är igentligen till 20 och 25l satser men det är inga större problem väg bara upp jästen och dela på 5 (om man anväder en 5l dunk)
    läs också på jäst paketen hur mycket socker man ska använda (tänk på att lösa upp socker ordenligt)

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 02:12

    Hm okey hadde för mig jag läste att turbos jäst inte skulle vara nåt bra :?

    Men hur funkar vin och turbojäst vart får man tag på de? finns ju 7dagars vin man kan köpa då får man jäst med men vart köper man de löst? :?

    Kanske ska pröva lite större behållare också som du säger..
    Men vad menar du med att lösa upp sockret väl? Jag brukar hälla i socker sen ljumet vatten å sen jäst å skakar flaska som fan…

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 07:38

    Mja..turbojäst är det för mycket action i..poff och sedan borta vi vill ha en långsam och effektiv jäsning med så mycket Co2-produktion som möjligt.

    +20C, jag har haft 10liter åt gången, torrjäst för söta degar..i jummet vatten..tempen är viktig för att få igång processen korrekt.

    Att leda ut Co2 via en slang är ypperligt bra med slangen vid topparna, co2 är tyngre än luften, det sjunker därför ned och täcker plantorna.

    Må bäst…

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 10:13

    @stonErollEr wrote:

    Mja..turbojäst är det för mycket action i..poff och sedan borta vi vill ha en långsam och effektiv jäsning med så mycket Co2-produktion som möjligt.

    +20C, jag har haft 10liter åt gången, torrjäst för söta degar..i jummet vatten..tempen är viktig för att få igång processen korrekt.

    Att leda ut Co2 via en slang är ypperligt bra med slangen vid topparna, co2 är tyngre än luften, det sjunker därför ned och täcker plantorna.

    Må bäst…

    Jag har alltid kört på samma.. Jäst för söta degar, ljummet vatten och socker.
    Har iofs aldrig velat med slangar som ska leda co2 utan haft hinken öppen men framför fläkten så den fördelar co2:n jämnt.

    Vad jag har märkt så när jäsprocessen väl är igång så kan man ta en liter av det gamla vattnet och blanda ner i nytt ljummet vatten med bara socker i.

    Att kalla mäsk för värdelöst tycker jag är lite att ta i, när processen är igång som bäst så bubblar det ju ur hinken som om det kokade i den 😆

    Ok det luktar lite men har man kolfilter eller annan bra ventilation så kör på bara, men man vill ju inte åka dit med odlingen för att mäsken luktar hembränningsverkstad..

  • bone

    Member
    2008-02-15 at 10:58

    Jag kör med detta receptet till 4l dunk (fd spolarvätska)

    1/4 pkt vanlig kronjäst
    1 liter bryggsocker
    3,5 liter vatten.

    Jag blandar nytt var 3:e dag, dvs häller ut allt gammalt och in med nytt fräscht. Tycker det tar längre tid att börja bubbla om jag sparar hälften av den gamla mäsken och bara fyller på med socker/vatten..

    Mvh / Benet

  • eddwin

    Member
    2008-02-15 at 16:15

    det är klart vill man han en lång jäsning så är det kanske lite dumt med turbojäst det tar ju 10-15 dagar så är all Co2 slut men det gör inget när man har en hembränningsapparat ;)

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 16:46

    Det tar ca 18-20tim för jäsningen att komma igång med bakjäst (Den ska vara söt) (bara för att det bubblar betyder inte det att jäsningen satt igång, det är en massa andra ämnen som frigörs mm). Spelar ingen roll hur varmt vattnet är det är bara funkar så. Runt 2gram jäst, 2dl socker och 1 liter vatten ger tillräckligt för ca 10 kvadratmeter så man behöver inte köra med 5liters dunkar om man inte vill :) Räcker en vecka ungefär sen är det bara att slänga i lite socker till så fortsätter det :)
    Att leda Co2 via en slang ser fränt ut men ger lika mycket effekt som fräna solglasögon i en 745:a. Mer rekomenderat är att ha mäsken en bit ifrån (om man har lite större utrymme) så sköter fläktarna jobbet, i en garderob har man ju inte så mycket val så det är bara att ställa in flaskan och se glad ut.
    BÄST är att göra en vinsats i samma rum istället för då får man ju vin oxå hehehehe o man nu gillar vin såklart.

  • eddwin

    Member
    2008-02-15 at 17:05

    men om man har många plantor så går det åt mycket Co2 och då tycker jag att 1-1.5l är för lite.
    slälv kör jag med 30l vin hink som står utan för odlings utrymmet och leder in Co2 med slang och der fukar bra för mig.
    att sätta vin är inte helt fel ett vin som jag kan rekomdera är Ekens körbärsvin väldigt enkelt att brygga smakar underbart finns på http://www.pgw.se

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 17:36

    Jag har ju ganska litet utrymme så de mästa jag får plats med är en 5l dunk men jag ska se om jag kan ragga fram en sån så ska jag pröva med en sån… Jäst för söta degar kan man ju också pröva de kanske funkar bättre än den vanliga bakjästen..

    Men om man har en 5L dunk å bikarbonat metoden då? är inte de bäst tror ni? Så fyller man på kanske 2gånger om dan? Vill helst ha så mycke CO2 som möjligt så dom blir stora och fina hehe

    Edit: Fan om de tar 18-20 timmar innan procesen är igång på allvar så förstår jag att de itne hände så mycke på bara 6 timmar hehehe 😆

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 17:48

    Som jag skrev så är det en massa andra ämnen som frigörs :) Bikarbonat är mer effektivt om du planerar att göra sprit av din mäsk (vilket jag inte hoppas när det bara är 5liter) (Ger ca 1.5liter 40% sprit) så kör med sötdegs jäst :D

  • reaper

    Member
    2008-02-15 at 17:56

    @Morbiddragon wrote:

    Som jag skrev så är det en massa andra ämnen som frigörs :) Bikarbonat är mer effektivt om du planerar att göra sprit av din mäsk (vilket jag inte hoppas när det bara är 5liter) (Ger ca 1.5liter 40% sprit) så kör med sötdegs jäst :D

    Heheh okey om jag kan göra sprit så lätt så kanske man ska skita i att odla och börja bränna hemma hehe nä skoja bara :P

    Men jag ska pröva jäst för söta degar ist men är de stor skillnad på de och vanlig bakjäst? :?

  • felicia

    Member
    2008-02-15 at 18:10

    går även bra o lägga i lite potatis skivor och äpple skivor….
    fungerar som bränsle till jäsningen som sockret…
    vanlig mäsk dör ut för fort enligt mig…
    + att socker e dyrt… man vill ju inte byta ut det för ofta…

Page 1 of 4

Log in to reply.