• Luftfuktighet ?

  Posted by bane on 2003-02-23 at 16:20

  Har precis införskaffat mig en termo/Hydro meter från CO, kom på att jag inte hittat nånstans var luftfuktigheten ska ligga mella på ett ungefär ?.
  Har ca 28-30% under ljustiden och närmare 50% under “natt” tiden (fläkten är av under denna tid !).

  hur mycket ligger era odlingar på och vad är bra/dåligt ?

  replied 20 years, 7 months ago 3 Members · 5 Replies
 • 5 Replies
 • reaper

  Member
  2003-02-23 at 19:53

  Oavsett vad så vill plantan andas även nattetid. Nattetid utstöter plantan nämligen en uppsjö med gaser som den vill göra sig av med. Om inte dessa fläktas bort så påverkar det plantan negativt.

  Hur trivs du om du får ligga i en oventilerad liten box och sova, andas och fisa en hel natt i sträck? :)

 • bane

  Member
  2003-02-23 at 20:30

  Känns som svaret motiverade mig precis till att slå på fläkten 24H i 30 min intervaller, när jag tänker på det så verkar det ganska klart, ville bara att dom inte skulle störas av nått under sin nattsömn, men det känns som att fläkten borde dom kunna leva med !.

  Tackar !

 • bane

  Member
  2003-02-23 at 21:38

  Men åter till frågan, vad ska Hydron ligga på i ett ungefär?.
  Lite back to basic = destå mer torrt destå bättre eller finns det nån undre gräns, förutom att man tömmer krukorna på vatten ?.

 • trestor

  Member
  2003-02-23 at 23:06

  Luftfuktigheten bör ligga runt 60-70% för att vara optimalt, det växer bättre ju högre det är, speciellt kombinerat med värme. Vid hög luftfuktighet i blom kan det dock bli problem med mögel i budsen, och det är inte kul. Att ha låg luftfuktighet är inte bra, men svårt att göra något åt, då vi har väldigt torr luft i sverige på vintern. Som tur är, så är det ingen katastrof för plantorna iallafall.

 • reaper

  Member
  2003-02-23 at 23:08

  De allra flesta odlarna här på SweCan odlar på en alldeles för primitiv nivå för att egentligen behöva bekymra sig över luftfuktighet.

  De allra flesta har inte förstått vikten av att ge plantan luft i tillräckliga mängder för att kunna utnyttjas det ljus den får.

  För att inte tala om rotutrymme… många här envisas med att tvinga plantorna att leva i extremt små behållare och förstår inte varför plantorna mår dåligt. 🙄

  MEN

  Som en grundregel kan man säga att håll den normal eller hög, utom under de kanske tre sista veckorna av blommen då den gärna får vara låg (säg 20%).