Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten Lite småintressanta grejjer, dock inget jätteviktigt

 • Lite småintressanta grejjer, dock inget jätteviktigt

  Posted by deezack on 2002-10-04 at 13:45

  Hallå

  tänkte lite på några intressanta saker, om än petitesser ;)

  1. Drogmotståndarna säger att man inte kan bruka droger, utan endast missbruka, men ett missbruk tyder väl på att man inte kan hantera ett bruk? Alltså, ett missbruk kan inte existera utan att ett bruk också existerar som referens. Dvs, dom använder ett ord som egentligen säger att man kan bruka droger utan problem. Så antingen får dom vara snälla att öppet erkänna detta, eller använda ordet “bruka” istället för “missbruka”

  2. Även om tex en polis, eller en terapeut säger sig vara objektiva i sin bedömning gällande knark är detta fel eftersom de enda de kommer i kontakt med är de som har “gått ner sig i skiten”. Det är ju ingen åp ett behandlingshem som kan säga att man kan bruka droger, men det är ju inte så konstigt eftersom man inte söker sig till behandling om man inte har problem. Vidare gör ju förbudet att vi som är BRUKARE inte kan gå ut med det eftersom vi få blir fängslade i princip. Dvs, de enda som “allmänheten” kommer i kontakt med är dessa som har fått problem och varit tvungna att söka hjälp. alltså är det inte så konstigt att våra drogmotståndare påstår att alla blir pajjade av tex cannabis. Det tragiska är att dom inte verkar inse detta själv.

  3. Jag hörde på radion idag att en ny eu-rapport har visat att sverige har högst andel tunga missbrukare, och att denna grupp har ökat med 70% de senaste 20 åren, men också att vi har högst dödlighet bland missbrukare. Vidare fick jag höra att sverige är det land där minst antal invånare röker cannabis. Vad man också kan ana är att vi är ett av de länder där det sups mest i hela världen. Med denna infon kan man ju ganska enkelt se att cannabis inte är en inkörsport, utan snarare alkohol, eller droger i allmänhet.

  4. Vad gäller droginformation så skiter jag rätt mycket i hur mycket dom ljuger om cannabis osv, däremot tycker jag det är helt fel att jag i ett sk demokratiskt samhälle inte har rätt att bestämma över mitt eget liv och min egen kropp. Lögnerna har mindre betydelse eftersom dom kommer självdö efter ett tag. Problemet är att vi inte lever i ett fritt land. Jag förstår inte varför man tex får hoppa fallskärm eller klättra på berg, men inte röka en drog.

  Tack och hej ;)

  replied 21 years, 6 months ago 7 Members · 16 Replies
 • 16 Replies
 • professorn

  Member
  2002-10-04 at 16:20

  Intressant och finurligt. Jag håller med om dina analyser. Väl skrivet!
  Speciellt 2 och 3 är bra saker att ta upp och utveckla, kolla statistik och sånt.

  gg

 • reaper

  Member
  2002-10-04 at 17:34

  I och för sig så måste det vara något fel på den rapporten…den påstår att bara 1 av hundra ungdomar har rökt cannabis det senaste året..

  Jag vet inte hur de definierar “ungdomar”…??????

  Att det bara skulle vara t.ex. 1 av 100 niondeklassare som rökt det senaste året finner jag otroligt….

  Ungdomarna har idag (med jay leno, thats 70’s show) en betydligt liberalare syn än på 80-talet…

  Dessutom ökar beslagen….

  Jag undrar hur de har fått ihop det…

 • reaper

  Member
  2002-10-04 at 18:47

  Det var nån jeppe på Socialdepartementet (eller har jag blandat ihop det och Socialstyrelsen?) som helt själmant beslutade att allt bruk härmed ska kallas missbruk i Sverige, oavsett ifall det råkar ha med “riktigt” missbruk att göra eller ej. Jag har för mig att de argumenterade för att eftersom allt bruk är olagligt, är det ett missbruk. 🙄

 • reaper

  Member
  2002-10-04 at 20:23

  en av 100 stämmer ganska bra med andra studier. att det finns så många
  tunga missbrukare i sverige kan alltså inte skyllas på cannabis vilket
  ju blir intressant. det finns alltså länder med många fler som använder
  cannabis men som har mycket färre tunga missbrukare.

  vore interessant med en kommentar till detta från nolltoleranslobbyn.

 • m

  Member
  2002-10-04 at 21:16

  Skulle vara intressant att veta hur många som ljuger om sina drogvanor i enkäterna. Lite svårt att ta reda på kanske :) Man får väl göra en speciell enkät om det :)

 • paddington

  Member
  2002-10-04 at 22:29

  Att allt bruk är missbruk som FMN Lena brukar predika beror på att det enligt svensk lagstiftning är så. Allt icke medicinskt nyttjande av narkotika är att betrakta som missbruk. Man lagstiftar alltså om folks beteende så att inga undantag tillåtes. Helt snett och givetvis inget som stärker förtroendet för narkotikainformationen.

  1 utav 100. Det är sannolikt bara ett önsketänkande som blev ett skrivfel. Jag hörde ekot ta upp denna rapport, eller vad det nu är som föranleder dessa artiklar, och där var det 1 av 10. Jag kan förövrigt inte för mitt liv begripa varför det anses vara så viktigt med att få har provat narkotika?
  Speciellt inte om vi trots att få provar, vilket beror på traditioner som håller på att brytas och inget annat, har ett relativt högt antal tunga narkomaner och en hög dödlighet. Jag kan bara tolka det som att det är jävligt svårt att testa droger i dagens Sverige utan att få problem, vilket naturligtvis till stor del är ett resultat av att samhället totalt fryser ut och kriminaliserar de som bryter denna norm.

  Vad händer när våra siffror når de nivåer som finns i övriga Europa då gränserna suddas ut i och med nätet och alla ungdomar som reser etc.? Om inte politiken anpassas kommer man att kriminalisera en halv generation istället för att föra en dialog med densamma.

  “Worst case scenario” vore om regeringen svarar mot det ökande “missbruket” med att slå in på den väg som “alternativkommisionen” på RNS site drugnews.com vill att vi ska vandra. Där finns förutom drogtester, kräkmedel och polisinsatser för miljarder också ett krav på att döma till fängelsestraff för ringa narkotikabrott. Något som man äckligt nog redan i teorin har med i straffskalan för detta brott och därmed skulle kunna implicera relativt enkelt. Detta skulle resultera i att ravekommisonen får befogenhet att placera undomar som berusat sig på fel vis i fängelse upp till 6 månader. Tänk efter och rys.

  Dessbättre är det svårt att finna experter och forskare på området som anser att det finns skäl att ytterligare skärpa straffpolitiken. Problemet är väl snarare den ofantliga okunskap som finns i stugorna och därmed bland väljarna. Jag hoppas på vår nya polischef som föredrar RFHL före RNS t.ex. och tror dessutom att Bodström förstår mer än han törs yttra.

  Den som lever får se, själv går jag och lägger mig.

 • reaper

  Member
  2002-10-04 at 22:30

  Håller helt med dig Deezack. Speciellt punkt 2 o 3.

  Detdär skulle man väl kunna skriva om till en flyer. Så skulle folk kunna printa o sprida ut dom. Kanske i Swecans namn? Kan nån säga om/hur de skulle gå att göral? Till punkt 3 borde man väl skaffa referenser i så fall, men det borde väl inte vara omöjligt.

  Jag måste ändå säga att jag tror att sakligare information i skolorna skulle göra det lättare för samhället att hålla kontakt med dom som brukar eller missbrukar.

  Vet inte hur det är med 1 av 100. Tyckte jag läste nåt om runt 10% här nånstans för nån da sen. Hur som helst så hör väl Sverige (o Finland) ändå till dom länder där cannabis använd minst. Kanske främst på grund av kulturella orsaker.

  Bra skrivet hur som helst.

  JeppisBoy

 • friggs

  Member
  2002-10-05 at 00:18

  @nyfiken wrote:

  I och för sig så måste det vara något fel på den rapporten…den påstår att bara 1 av hundra ungdomar har rökt cannabis det senaste året..

  Jag vet inte hur de definierar “ungdomar”…??????

  Att det bara skulle vara t.ex. 1 av 100 niondeklassare som rökt det senaste året finner jag otroligt….

  Ungdomarna har idag (med jay leno, thats 70’s show) en betydligt liberalare syn än på 80-talet…

  Dessutom ökar beslagen….

  Jag undrar hur de har fått ihop det…

  Young adult syftar till personer i åldrarna
  15-34.
  Siffran är lika stor för gruppen 15-64 vilket är märkligt eftersom de flesta (påstås) prova droger i sin ungdom och sen lägga av. Underlaget för undersökningen i sverige var också litet, 2000 personer. Man talar inte heller om hur många av dessa 2000 personer som var i åldersgruppen 15-34 respektive 15-64. Därtill framgår att man använt sig av “interv. (face to face interview), phone” (telephone interview), mail (mailed questionnaire).”. En i mina ögon osäker metod i och med att det handlar om att folk ska erkänna brott som kan ge 6 månaders fängelse.

 • reaper

  Member
  2002-10-05 at 00:37

  Det finns internationella undersökningar som jämför många länder
  och visar ungefär samma siffror. Finns länkar på swecans sidor. De
  två undersökningar som jag tänker på visade lite olika men det var
  bara ngra % som skiljde.

  Internationellt sett verkar det vara så att i länder som tillåter Cannabis
  röker fler (inte så konstigt) men det går inte att se ngt samband mellan
  det och missbruk av tunga droger. Sverige bedriver heller ingen forskning
  i dessa frågor utan låter moralister och tyckare utforma politiken.

  Jag tror på de undersökningar som gjorts av internationella organ och jag
  tror att dom stärker vår sak. Dom visar att fötryck inte hjälper mot
  missbruk ju!

 • friggs

  Member
  2002-10-13 at 11:24

  @Enzo wrote:

  Kan någon vara så snäll och tala om för mig var ni ser gränsen mellan bruk och missbruk?

   Enligt DSM-IV:
   (minst ett av kriterierna ska vara uppfyllda):

   • Upprepad droganvändning som leder till oförmåga att uppfylla sina förpliktelser i arbetet, skolan eller hemma.

   • Upprepad användning i situationer som riskerar hälsan för sig eller annan.

   • Rättsliga problem till följd av användning.

   • Ständiga eller återkommande sociala problem till följd av användning.[/list:u]
   @Enzo wrote:

   Ni behöver ju inte kasta ut mig från forumet bara för att jag börjar tycka att legaliseringsdebatten är löjlig, men så är det ju.

   Vi kastar inte ut folk utan skäl, dessa skäl är oftast att personen beter sig dumt och ägnar sig åt spamming, personliga påhopp, eller liknande dumheter. Att du är av en annan åsikt än vi räcker inte för att vi ska stänga av någon@Enzo wrote:

   Swecan må vara moget och seriöst, men egentligen består forumet av ett visst antal medlemmar som aktivt engagerar sig i debatten och dessutom söker och förmedlar information. Resten ( mig inräknad också antar jag ) är bara en samling…whatever, som hasplar ur sig en massa: Way to go, bra skrivet, kan vi inte trycka en flyer osv. efter varje uttalande som är för en legalisering.

   Vi får väl hoppas att denna resterande hälft en dag också mognar, tänker efter själva och börjar engagera sig. Många här är väldigt unga och har knappt gått ut gymnasiet, hur stora krav ska vi ställa på dessa? Sen finns det självklart dom som aldrig kommer att tänka på andra än sig själva, som bara vill legalisera för sin egen skull, men så är det ju med allt. Jag blir själv mest irriterad på dessa ständiga hejjarramsor, och skulle vilja slippa dom helt. Men samtidigt känner jag inte att det vore rätt att stänga ute dessa, för en dag som sagt kanske en av dessa “supportrar” själva ställer sig upp och kommer med idéer eller information som vi andra inte kan.

   @Enzo wrote:

   Men så är eller var jag också missbrukare. Jag vet inte när man kan kalla sig vanlig efter ett missbruk. Hur lång är preskriberingstiden månntro?
   Det finns en annan sida än er sida, det finns folk som missbrukar hasch och marijuana. Är jag verkligen ensam om att vara medveten om det? Personligen kan jag gå så långt att jag drar gränsen mellan bruk och missbruk vid ett bruk där man är fullt kapabel att fungera normalt.

   Visst finns det folk som missbrukar hasch och alkohol och spel och sex och internet och mat. Vi förnekar inte heller det. Men missbruk försvinner inte på grund av att man förbjuder det. Det finns en mängd psykiska faktorer bakom missbruk och vill du bli av med ett missbruk är det dessa du måste koncentrera dig på, inte själva missbruket som bara är ett symptom.

   @Enzo wrote:

   Jag vet att man kan jobba, men som missbrukare söker man sig kanske till yrken där det går att smyga med det och där det kanske till och med går att röka på jobbet.
   Jag kommer inte ihåg om det var här eller på gamla psykboken som vi gjorde en lista över vad vi arbetade med. Det visade sig ganska snabbt att de flesta av oss studerade eller hade mindre ansvarsfulla jobb. Jag har för mig att det av någon underlig anledning var en jävla massa som jobbade inom postverket. Inget ont i det, men posten har väl i alla tider varit känd för att hysa en hel del skummisar, inte sant?

   Vad jag sett här så är det inte många (om någon) som jobbar på posten. Återigen måste vi se till åldersfördelningen. Att personer under 30 studerar eller har lågavlönade jobb är ganska naturligt, det gäller hela vår befolkning och har knappast något med missbruk att göra. Vid tidigare förfrågningar här på swecan har IT-sektorn varit starkt representerad, inte heller det ärkonstigt eftersom IT-sektorn har varit den snabbast växande sektorn under hela 90-talet. (för övrigt så finns det en överrepresentation av lesbiska kvinnor som jobbar som brevbärare, menar du då att dessa är ansvarslösa eller att dom tar droger?)

   @Enzo wrote:

   Alltså går det inte att dra gränsen vid hur många joppar man röker om dagen utan huruvida man fungerar yrkesmässigt, studiemässigt och socialt. De flesta som röker umgås i kretsar där rökning är accepterat. Det finns flera inlägg i olika drogforum ( även Swecan ) där folk klagar över att deras kompisar är så jäävla trångsynta etc. Dessutom finns det flera som har föräldrar som röker själva, eller har rökt i sin ungdom och tycker att det är okej att deras barn gör det och då kan man väl tala om ett socialt arv, eller är jag helt ute och cyklar?

   Jag vet inte riktigt vad du vill säga när du å ena sidan påpekar att många saknar socialt arv medans andra har det. Båda grupperna brukar trots allt cannabis.
   @Enzo wrote:

   Äh, egentligen skiter jag i vad folk pysslar med, och eftersom ni alla är så för en legalisering och så förbannade över att man i en demokrati inte kan få röka sig lite så antar jag helt enkelt att ni har bruket under kontroll.

   // Enzo

   Alla har inte kontroll men majoriteten har det. De som inte har kontroll behöver självklart hjälp, inte straff. Det är över 50 år sedan man övergav aversionsterapin inom psykologin.

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 13:50

  Jag har den synen att gränsen bruk missbruk måste bedömas utifrån
  individens situation. Nolltoleranslobbyn vill definiera det det så att om man
  använder ngt som är olagligt så är det missbruk. Då kan missbrukare till-
  komma och försvinna över en natt!

  Den diagnostiska manualen som ngn hänvisar till försöker lösa det på ett
  annat sätt men tar inte hänsyn till om patienten och dess omgivning
  upplever ngt problem. t ex; om du är under 20 och dricker systemssprit
  är du missbrukare mendan du kan dricka på krogen och inte vara det
  (legalitetskriteriet). Det här blir ju absurt. Man blir missbrukare i ett
  land men inte i ett annat.

  Om en person upplever problem med alkohol eller knark men inte kan
  kan lägga av, då har man ju ett problem som går att diskutera oavsett
  legalitet eller moralsyn.

 • trestor

  Member
  2002-10-13 at 14:46

  Varför göra det så svårt?

  Jag säger att missbruk är ett bruk som leder till problem av ett eller annat slag för individen. Dock får man undanta rättsliga problem till följd av att drogen är olaglig, då det inte är någon följd av drogen utan lagen.

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 14:47

  Rättsliga problem till följd av användning

  Isåfall är man brukare om man knarkar lite i smyg, men missbrukare om farbror polisen kommer på det.

 • paddington

  Member
  2002-10-13 at 20:34

  Det är kanske tur att folk som Enzo ibland lägger in lite andra vinklar på vår klubb för inbördes beundran. Men jag tycker inte alls att “legaliseringsdebatten är löjlig”. Den syn snittsvensken har på cannabis är sjuk, den är fel. Massor med fördomar och myter florerar. Sedan spelar det ingen roll om massor med folk röker mer än de borde.

  Debatten behöver en motpol till RNS och folk som Axen-Olin, att här sedan finns mycket yngre folk är som sagt inte mycket att säga om, inte heller att endel kanske vinklar saken till sin egen. Man kan ju faktiskt inte tolka rapporter som förespråkar en legalisering (t.e.x Canada) som att cannabis är som godis eller tv. Det kan vara mycket farligare, men jag tror inte att alla dessa rapporter och uttalanden hade tolkats så om inte vi haft en så verklighetsfrämmande syn på narkotika i Sverige. Det föder motreaktioner. Att söka efter sambandet mellan yrke och droganvändning håller inte. Dels är det en självuppfyllande profetia då man egentligen inte får något jobb om man röker. Man är kriminell. Få personer mitt i karriären har tid med cannabisforum. I staterna visade en stor studie enligt Marijuana Myths, Marijuana Facts att de som använde cannabis hade en högre meddellön än de som inte gjorde detta. Inte fan tolkar jag det som att jag får bättre jobb av att röka gräs.

  Sedan detta med bruk och missbruk. Vad menar du? Att någon ska berätta var gränsen går? Det är alltid upp till var och en. Droger är lömskare än de flesta vanor och många är nog de som upptäcker att de plötsligt lever ett liv de anpassat till sitt drickande/rökande/Doom lirande istället för att anpassa dessa vanor till sina liv. Jag har gjort det med GHB och, tror jag, lärt av mitt misstag. Dock ser jag inte något skäl att göra helt om för det. Man kan bruka droger av de flesta slag, inklusive cannabis. Det kan man inte enligt lag. Det är fel. Alltså finns vi.

  Man måste alltid försöka tänka efter lite extra, alla har ju laster. Problemet är att man i Sverige idag inte kan ha en balans, allt döms ju ut. Hur kan det vara fel att sträva efter nyansering? Vad ska Swecan göra med dem som man tycker verkar naiva eller för unga? Slänga ut dem? Vem avgör isåfall vart gränsen går?
  Dina kommentarer är väl inte vansinniga, men jag tolkar det ändå som att du kritiserar swecan. Det får man göra. Frågan är väl bara vad du tycker man ska göra åt de problem som finns? Stänga ner?

 • raja-ram

  Member
  2002-10-14 at 03:34

  Tycker att det är positivt när folk kommer in här med en lite annan inställning än den stora massan på forumet. Ibland känns det som att debatten här är lika onyanserad som den bland svenska politiker, fast åt andra hållet då förstås. Sitter man här och läser utan att höra ett ont ord om cannabis – ingen förnekar att det finns dåliga sidor med det, men ingen tar heller upp det (fast nu har det ju förstås tillkommit ett forum angående negativa effekter) – då blir man kanske lite hjärntvättad till slut.

  Personligen märker jag att varje gång jag för debatt med folk som är emot avkriminalisering/legalisering/drogbruk så blir min bild lite mer nyanserad. Jag har dock svårt för debatter där legaliseringsförespåkarna på ena sidan spottar ur sig en massa legaliseringsargument, och förbudsförespråkarna spottar ur sig sina argument – utan att någon sida lyssnar det minsta på den andra sidans argument. Jag tycker att det är båda sidors ansvar att i en debatt ta åt sig den andra sidans argument.

  Själv är jag för en legalisering i framtiden och en avkriminalisering av bruket i dagsläget.

  Hmm, vet inte riktigt vad jag vill komma fram till med mitt inlägg, men nu har jag fått vädra ut mina åsikter lite i alla fall. :D

Page 1 of 2

Log in to reply.