Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Lite odlings frågor

  • Lite odlings frågor

    Posted by lillamari on 2012-01-05 at 05:13

    tjenixen är helt ny här har inhandlat lite saker och har lite frågor och jag har läst odlings guiden och sökt på det jag saknar svar på . tänkte berätta vad jag har för saker om det är till någon nytta

    veg 250 w lågenergi
    . bloom 400hps.
    .medium jord .
    .fläktar med temp och hygro reglerare .
    .liten luftfuktar.
    krukor 11liter.
    dr90 tält.

    Min tanke är att ha 4 plantor med jord då det verkar bäst som nybörjare
    och det jag inte förstår på min ph/ec mätare står det ppm misstänker att det är något man räknar om .vad är det för något och hur använder man ppm hoppas någon förstår mvh Mari

    replied 12 years, 3 months ago 8 Members · 14 Replies
  • 14 Replies
  • hexlax

    Member
    2012-01-05 at 06:59

    det här kanske kan hjälpa dig.

    saxat från hydrophonics.

    “Whether using soil or hydroponics for your gardening, the proper balance of your growing environment can be the life or death of your plants. This area helps with the proper maintenance of:

    pH: (chemistry) p(otential of) H(ydrogen)
    TDS: total dissolved solids
    PPM: parts per million
    EC: electrical connectivity

    http://www.4hydroponics.com/convertPPM.asp

    Jag har väldigt lite koll på mätare och dylikt så du kommer förmodligen att få ett bättre svar om du bara väntar.Men detta kan vara en start kanske ?

  • Anonymous

    Guest
    2012-01-05 at 07:59

    PPM står för part per million alltså miljontedelar och ger dig ett svar på hur mycket näring i saltform som finns i din näringsblandning.
    Du behöver egentligen inte hålla så mycket koll på pH eller EC i en jordodling men det är ändå bra att ha en mätare, du kanske uppgraderar till hydro en vacker dag och då är en en pH/EC mätare helt avgörande.
    Någonstans mellan 1.000 och 1.500 PPM är normalt för en näringslösning som man doserat enligt förpackningen(men kan vara upp till eller t.o.m över 2000), många mätare visar 1.0 istället för 1.000 och 1,5 istället för 1.500 osv du får kolla i bruksanvisningen vilken skala din mätare använder.
    Om t:ex din normala näringsdos fungerar bra så kanske du vill höja ditt EC från 1.5 till 1.7.
    Att hålla på och testa sig fram till optimalt EC för en nybörjare är ingenting man skall laborera med, jag skulle rekommendera dig att inte göra det eftersom det ofta ställer till problem med övergödningen, känner man sin näring och sitt strain och är erfaren hydroodlare så kommer du börja labba med det på naturlig väg längre fram i din odlingskarriär.
    Du kan mäta EC för “skojs skull” så länge och mät ditt pH men ligger det mellan 5.5 och 7 så behöver du inte köra pH+/- över huvud taget i en jordodling.

    Kör du en organisk näring som t:ex BioBizz så kommer ditt uppmätta EC värde att vara missvisande eftersom all näring inte är i saltform, kör du en kemisk näring som GHE, Hesi eller vanlig Canna så kommer du få mer rättvisa mätvärden.

    Att lära känna sina plantor och se på dom hur dom mår är mycket mycket viktigare än att maniskt sträva efter att hålla t:ex pH 5.5 och EC 1.8 i en jordodling.
    Jorden kommer ändå att buffra pH värdet på det du häller i men i en hydro måste du hålla dig inom vissa marginaler för annars kan man “låsa” olika näringar vid olika pH och ett för högt EC kan döda dina plantor på en halvtimme och ett för lågt EC kommer leda till att dom växer skitdåligt.

    Koncentrera dig på dina plantor och ge dom så mycket ljus och kärlek som möjligt och försök njuta av resan, allt labbande med pH/EC/annat kommer komma på naturlig väg senare.
    Jag har själv ett antal pH/EC mätare som ligger i en låda och samlar damm eftersom jag odlar i jord men den dag jag kanske byter tillbaka till hydro igen så kommer dom fram ögonaböj.

    Tänk på att bara vattna med vatten de första 3 veckorna eftersom jorden redan innehåller gott om näring och börja sen med halv dos i någon vecka eller två.

    Ha det bäst och lycka till med din odling.

  • cosmodude

    Member
    2012-01-05 at 12:15

    Sen så när det gäller pH, så är det “nyttigare” för plantan ifall du ligger på ett stabilt pH värde, än om du skulle skifta med det ifall du ligger innan för ramen om ett bra pH värde. Växten är aningen anpassningsbar och den kommer anpassa sig i en mindre skala efter omständigheterna den står vid. Så om du kan hålla ett stabilt värde på 6.2 säg, så hade jag rekomenderat dig att göra det istället för att hålla på och skifta det. Sen så är ju alltid optimalt pH optimalt satt säga. Jag personligen kör på 6.8, det fungerar bäst för mig, medans vissa kanske kör med aningen mindre eller snäppet högre.

    Sen lite när det gäller vattningen överlag så är ett väldigt användbart verktyg att lära sig se på sina plantor när det är dags att vattna dom. För dina växter kan varken läsa eller se såsom vi kan och är därför inte beroende av ett schema som passar odlaren. Detsamma gäller väl lite frågan om näring. Dina växter ska hälst inte slokna av p.g.a vatten brist, när du har vattnat, så lyft lite på krukan och försök memorera vikten på den så du vet hur den känns. Sen efter en dag eller så så känn på den igen, är den extremt lätt, så är det förmodligen dags att vattna den så den inte torkar ut. Dock så är det rekomenderat att du låter jorden torka ut lite mellan vattningarna, det förser jorden med mycket syre som är väldigt nyttigt för dom.

    Att låta vattnet så är också en bra idé då det gör vattnet aningen mer syre-satt än vid direkt vattning, så låt en behållare med vatten stå över dygnet och skaka runt den lite då och då för att få vattnet i rörelse så blir det kanon. Häll dock aldrig i näringen i vattnet när det ska stå och dra, näringar kan binda sig till andra näringar och skapa saker som är oönskade. Vänta tills precis innan vattning med näringen och ställ dom sedan svalt och mörkt för att minimera risken att alger bildas i din närings lösning.

    Så det var väl min lilla text som är vatten relaterad. Hoppas något kommer till nytta så önskar jag dig lycka till med ditt projekt!

    Mvh / Cosmodude

  • Anonymous

    Guest
    2012-01-05 at 12:47

    @Cosmodude wrote:

    Att låta vattnet så är också en bra idé då det gör vattnet aningen mer syre-satt än vid direkt vattning, så låt en behållare med vatten stå över dygnet och skaka runt den lite då och då för att få vattnet i rörelse så blir det kanon. Häll dock aldrig i näringen i vattnet när det ska stå och dra, näringar kan binda sig till andra näringar och skapa saker som är oönskade. Vänta tills precis innan vattning med näringen och ställ dom sedan svalt och mörkt för att minimera risken att alger bildas i din närings lösning. Cosmodude

    Stillastående vatten blir inte syresatt det är vatten i rörelse som syresätts, prova att ha fiskar i ett akvarium utan pump och se efter själv.
    Däremot är det bra att låta kranvatten stå ett dygn eller två eftersom klorföreningar som tillsätts på vattenverket då kommer att få en chans att dunsta av men mer syresatt kommer det inte att bli.

  • cosmodude

    Member
    2012-01-05 at 13:03

    Är det såpass Vardagsterrorist? Grymt att du sa det för då har jag fått det hela om bakfoten. Att vatten blir syresatt via rörelse vet jag, dock så trodde jag att det “absorberade” syre genom att stå stilla med rörelse lite då och då.

    Jag antar att jag har blivit lurad av synen då om man kollar på vattnet som har stått, så fäster sig alltid luft bubblor på kanten av behållaren så det är väl lätt att falla för den. Men då är frågan, bubblorna som uppstår när det har stått en stund. Är det då bara luft som redan finns i vattnet som har bundit sig och slagit “rot” på behållaren?

    Ursäktar ifall jag skräpar ned tråden lite men detta är något jag skulle vela få rätt och riktigt :)

    Mvh / Cosmodude

  • spinoza

    Member
    2012-01-05 at 14:08

    @Cosmodude wrote:

    Jag antar att jag har blivit lurad av synen då om man kollar på vattnet som har stått, så fäster sig alltid luft bubblor på kanten av behållaren så det är väl lätt att falla för den. Men då är frågan, bubblorna som uppstår när det har stått en stund. Är det då bara luft som redan finns i vattnet som har bundit sig och slagit “rot” på behållaren?

    Ja det är exakt vad det är. Luften som lösts upp av vattnet bildar bubblor på väggarna i ett glas om det får stå stilla. Stillastående vatten lämnar alltså ifrån sig löst luft tills det uppstår en jämvikt. Det enklaste sättet att syresätta vatten är att hålla det i rörelse. Ju mer det rör sig dess mer luft (syre) absorberas. Se akvarier exempelvis.

    Till Mari:

    Du ska odla jord, eller hur. Då behöver du inte bry dig om ppm överhuvud taget. Bekanta dig däremot med begreppet pH som för jord odling är mera användbart. Du kommer att använda din pH mätare för maximalt tre olika scenarier:

    1) Du vill mäta ditt o-gödslade bevattningsvatten innan du vattnar (det bör justeras så det ligger runt pH 6,5)
    2) Du vill mäta ditt bevattningsvatten efter du tillsatt gödsel. Oftast inte nödvändigt eftersom näringslösningar är konstruerade så att dom själva justerar vattnet till rätt pH. Jag har mätat HESIs jordnäringar i mitt vatten och det landar på exakt pH 6,5 men vad andra ger har jag ingen aning om.
    3) Du vill mäta vattnet som rinner ur krukan efter vattning. Det är ovanligt och är bara nödvändigt (eventuellt) om du har problem med plantan, den verkar sjuk eller övergödslad eller vad det kan vara.

    Du kommer att vattna omväxlande med o-gödslat vatten och gödslat vatten. Mäta ditt o-gödslade kranvatten och justera det ner till pH 6,5 eller vad nu den allmänna konsensusen är, vissa säger 6,2 andra säger 7,0. Jag säger 6,5 :D Använd antingen “pH ner” eller “pH minus” som du kan köpa från odlingsbutiker eller gör det själv med citronsyra. Lite experimenterande krävs innan man får till det rätt första gången, kanske 15 till 30 minuter.

    Om du är nyfiken kan du mäta ditt gödslade vatten också men mixtra inte med pH på det så mycket. Det är normalt inte nödvändigt.

    Jag har personligen aldrig behövt mäta avrinningsvattnet och förhoppningsvis gäller det för dig också.

    Lycka till !

  • lillamari

    Member
    2012-01-06 at 12:02

    tusen tack för svaren men förstår riktigt inte . Vi tar exempel vis 1.6 Ec vad är det på i ppm det är det jag är nyfiken på hur man räknar om ec till ppm för alla strains jag tittar på står där ec inte ppm . jag vill bara lära mig om alla tänkbara saker inom cb som jag inte har lyckats goggla eller söka mig fram och som sagt känner ingen annan som varken-sej röker eller odlar

  • cosmodude

    Member
    2012-01-06 at 13:24

    Lillamari :

    Så vitt som jag vet så borde 1.6 EC bli 1600-PPM. Men alla EC mätare behöver nödvändigvis inte visa antalet PPM i samma värde men att 1.0 är 1000ppm är rätt vanligt. Men jag hade kollat bruksanvisningen på din EC mätare för att vara säker hur mycket du ska konvertera siffran den visar till :)

  • lillamari

    Member
    2012-01-08 at 18:26

    okej då förstår jag att 1,6 i ec är lika med 1600ppm .. men är det helt säkert för enligt den kalkylatorn som hexlax posta så stämmer inte det att 1,6 ec blir 1600ppm

  • xtrazi3

    Member
    2012-01-08 at 18:43

    Ok om jag lånar denna tråd?

    Fann dessa Co2 tabletter på PG’s någon som har erfarenhet av dessa?

    http://www.professionalgrow.se/sv/co2-tabletter

  • allanballan

    Member
    2012-01-08 at 19:09

    dom känner jag inte till, jag har kört på dessa: http://odlingsbutiken.se/co2/251-no-mercy-co2-tabletter.html

    en tablett delas i 5delar till 20liter vatten!
    Lär bli billigare, och går inte att överdosera!

  • xtrazi3

    Member
    2012-01-09 at 13:27

    Okok, fungerar dem bra?

  • allanballan

    Member
    2012-01-09 at 13:41

    Jag hade nog för mycket drag i min ventilation för att märka nått av det, men det är klart dum växte ju på av bara f-n, så vem vet!?

  • wttafak

    Member
    2012-01-09 at 20:47

    Om jag ska sammanfatta allting jag läst om co2 så verkar det inte vara särskilt lönsamt om man inte har väldigt lite ventilation eller “slutet” rum, men då måste man ju börja investera i AC osv också.

Log in to reply.