Ett svenskt cannabisforum Forums Swecan Arkivet Kvantitet eller kvalitet

  • Kvantitet eller kvalitet

    Posted by carlse on 2003-02-27 at 17:50

    Jag håller sedan en tid tillbaka på och plöjer igenom all litteratur och alla forskningsrapporter i ämnet Cannabis inför en bok som jag håller på och skriver på. Och en sak som slog mig och som bekräftas av flera av varandra oberoende studier är att kvalitet och kvantitet inte alltid hänger ihop.

    Det förekommer stora variationer ifråga om koncentrationen av de psykoaktiva beståndsdelarna, företrädelsevis då THC, och det ensamt viktigaste faktorn är genetik. En sort (“strain”) som är genetiskt betingad att innehålla en hög procent THC kan odlas till att få låg THC-halt, och en sort som genetiskt är betingad till att ha låg THC-halt kan odlas till att få hög THC-halt. Om växtvillkoren däremot är gynnsamma så att plantorna får den näring, den luftfuktighet, det luftombyte, den temperatur och de soltimmar de behöver så slår dock genetiken igenom bättre.

    Vad är det då för växtfaktorer som huvudsakligen ändrar halten av THC och övriga psykoaktiva beståndsdelar i Cannabis? Jo, först och främst tillgången resp. bristen på vissa näringsämnen. En undersökning som utförts där man planterat sticklingar från en Afghanskt viltväxande planta i jord men där jorden haft litet olika näringsinnehåll visar på ett intressant resultat (växtvillkoren har i övrigt varit identiska).

    Plantor som odlas där jorden har ett överskott av Kalium (K) och ett underskott av Kalcium (Ca) har visat sig ge plantor med allmänt lägre halter cannabinoler inkl. en lägre THC-halt. Skillnaden var 1 till 7, dvs de övriga plantorna hade ca: 7 gånger högre halt THC.

    De plantor som innehöll högst halt med cannabinoler och THC var odlade i jord som innehöll en för låg halt Magnesium (Mg), en för låg halt Järn (Fe) och en jord som hade ett lägre Ph-värde (surt). Emellertid så var dessa plantor kortare, de hade ett färre antal noder, ett färre antal blad per nod och en mindre total torrvikt. Om dessa halter däremot är alltför låga så att plantorna visa tydliga yttre tecken på näringsbrist så producerades knappt några cannabinoler alls.

    Skillnaden i THC-halt mellan de som innehöll minst och de som innehöll mest var en faktor på 1 till 9. Och skillnaden mellan de som innehöll mest och de som odlades i “normal” jord var en faktor på 1 till 3.

    De plantor som å andra sidan växte sig störst och starkast och som slutligen kom att ge störst skörd (högsta torrvikt) var de plantor som fick växa i jord innehållande en jord som låg lite under det neutrala (dvs var svagt surt), hade en högre halt Fosfor (Ph), Kalium (K) och Kalcium (Ca) än normal jord.

    Konsekvensen av det blir alltså att de plantor som kan växa med ett överskott av de viktiga näringsämnena Fosfor (Ph), Kalium (K) och Kalcium (Ca) också ger störst skörd (= kvantitet), men om plantorna lider brist på Magnesium (Mg) och Järn (Fe) stressas de till att producera större mängd cannabinoler, inkl. större mängd THC (= kvalitet). Men denna stress gör också plantorna mindre med mindre mängd färdig cannabis som resultat.

    I en annan studie där man jämförde skillnaden i ljus visade att halten av cannabinoler och THC inte är beroende av hur mycket / hur litet ljus som plantorna får. Dvs koncentrationen är oförändrad. De plantor som däremot får mera ljus växer sig också större och starkare. I denna studie så provade man med olika typer av lampor och ljus för att försöka få plantorna att producera mera cannabinoler, dock utan att lyckas. Så kvantiteten kan justeras med såväl mängden ljus som ljustidens längd. Men kvaliteten påverkas ej.

    I ytterligare en studie studerade man skillnaden i temperatur, och hade två identiska odlingar där temperaturen var 22 respektive 32 grader Celsius. Man justerade även luftfuktigheten (eftersom högre temperatur torkar ut plantorna snabbare och därmed kräver högre luftfuktighet). De plantor som odlades i den högre temperaturen (och luftfuktigheten) visade sig innehålla en högre halt THC. En annan skillnad man konstaterade var att plantorna som växte i den högre temperaturen och luftfuktigheten växte sig större. Konsekvensen är alltså att man får en högre kvalitet och kvantitet med högre temperatur under förutsättning att man kan kompensera med ökad luftfuktighet.

    En annan sak man kunde konstatera var att det inte finns någon skillnad mellan hur snabbt en planta växer och halten med THC och övriga cannabinoler.

    I en annan studie jämförde man om temperaturskillnader mellan dag och natt påverkade halten THC. Man kunde då konstatera att halten THC var som störst om man dygnet runt kunde hålla en temperatur kring 24 grader Celsius. Identiska plantor som hölls under konstant 24 grader dag som natt innehöll 5 gånger så hög THC-halt jämfört mot plantor då nattemperaturen sjönk ned till 12 grader. Om man ökade temperaturskillnaderna så minskade THC-halten ytterligare. En annan nackdel var att man kunde konstatera att alltför stora temperaturskillnader också skapade ett större antal icke önskvärda hermafroditer. En effekt som däremot av fröodlare kan anses som önskvärd var att med låg nattemperatur fick ett avsevärt större antal självbefruktande honor (önskvärt för att få fram feminiserade frön).

    Konsekvensen är alltså att för att få kvalitet så måste plantorna också få en så stabil temperatur som möjligt dygnet runt

    ==========================================

    replied 21 years, 2 months ago 0 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

    Sorry, there were no replies found.

    The forum ‘Arkivet’ is closed to new discussions and replies.

    Start of Discussion
    0 of 0 replies June 2018
    Now