• Knark är inte allt…

  Posted by upinsmoke on 2002-08-13 at 21:04

  17 augusti 2002 kl. 14:00
  Ingen bostad 2002
  Hammarby sjöstad
  I Stockholm är det nästan omöjligt att få tag i en bostad om du inte är rik eller har mycket goda kontakter. Detta gör att många stockholmare hänvisas till rivningskontrakt, tredje- eller fjärdehandskontrakt, kompisars vardagsrumsgolv eller till och med papplådor under någon bro. Om du däremot är rik är bostadsbristen inte något problem. Innerstaden töms sakta men säkert på hyresrätter, vilket gör att fattiga flyttar ut och rika flyttar in. När detta inte är tillräckligt byggs det helt nya stadsdelar bara för rika. Hammarby Sjöstad är det senaste exemplet. Lyxiga lägenheter, utmärkta kommunikationer och alla tänkbara bekvämligheter. Under augusti månad kommer detta skrytbygge och rikemansgetto att visas för allmänheten. Kom ner dit och fundera på varför inte alla som vill kan bo sådär. Passa på att kräva hundra nya Hammarby Sjöstad, där vem som helst har råd att flytta in. Lördagen den 17 augusti, klockan 14.00, samlas vi vid Fryshuset för att däfter ta oss till Hammarby Sjöstad för att studera de rika och protestera mot bostadsbrist och segregation.

  http://www.motkraft.net

  replied 21 years, 8 months ago 6 Members · 8 Replies
 • 8 Replies
 • ashtray

  Member
  2002-08-13 at 21:13

  Ett av dom ämnen jag brinner hetast för… bostadsbristen är inte precis ny utan har funnits i många år. Och år efter år efter år så har politikerna sagt att ja vi skall ta tag i detta men endå så händer inget. Vart ligger felet.. börja sparka ansvariga så kommer det garanterat att hända något, det är min mening.

 • friggs

  Member
  2002-08-13 at 21:46

  Av någon anledning har sverige haft bostadsbrist sedan efter andra världskriget. Men varför? Sverige var ju inte med i kriget? Vi fick ju inga hus bombade? Det enda som hände var att man började reglera hyresmarknaden och dess priser, så att det inte skulle bli lönsamt för privatpersoner att hyra ut. Men varför har då inte staten kompenserat detta och byggt tillräckligt med bostäder i statlig regi? Varför är det viktigare att hindra lönsamhet än att se till att folk har någonstans att bo?

 • brain

  Member
  2002-08-14 at 13:02

  Man hör ofta i medierna om hur stor bostadsbristen är i Stockholm. När jobben försvinner i mindre städer tvingas folket flytta dit jobben finns. Varför flyttar inte stockholmarna dit bostäderna finns? För att där bostäderna finns, finns inga arbeten? Jodå, det är inte lika stor brist på arbeten i mindre städer som det är brist på lägenheter i Stockholm. Naiv frågeställning kanske, men ändå….

 • atouk

  Member
  2002-08-14 at 21:51

  Det finns många skäl till varför det inte byggs några “vanligt bostäder”.
  Det primära är att det pga skatter och andra pålagor inte är lönsamt att bygga hyresbostäder idag. Det är därför som det bara byggs lyxbostäder som kostar flera miljoner, dom är lönsamma för byggarna. Självklart så vill ju byggfirmorna bygga, det är ju så dom tjänar sitt levebröd, men att inbilla sig att de skulle bygga med förlust eller gratis för att vara snälla mot sittande regering är väl naivt.
  Jag tycker att staten som trots allt dirigerar bostadspolitiken borde ta sitt ansvar och antingen sänka byggskatterna eller sätta igång och bygga själva.

 • reaper

  Member
  2002-08-14 at 22:17

  Personligen tycker jag att vi borde riva alla lyxvillor och betonghus.
  Tänk om alla levde i granhyddor istället, alla skulle ha råd att bygga
  sin egna flotta hydda, alla hade det lika ställt.. inga hemlösa osv…

  mysigt..

 • reaper

  Member
  2002-08-15 at 15:38

  har själv aldrig bott i sthlm, men lägenheterna som finns att få här i min närhet är bara skit i princip.
  jag vet att vissa är tvungna att bo i mindre önskvärda lägenheter pga sin ekonomi, men ska det behöva vara så?
  alla politiker klagar på arbetslösheten, men hur ska man kunna jobba om man inte kan bo där jobben finns?
  många väljer att bo i mindre städer just för att det garanterar dem en bostad, men då tvingas de att jobba på trista och meningslösa platser som resulterar i att de vantrivs på sina jobb.
  om man har visioner om att ha en karriär inom ett visst yrke, där jobben finns i sthlm, ska man då behöva vara bosatt där sedan födsel? för hur ska man kunna flytta dit om ens inte de som redan bor där finner bostäder?
  det borde vara en självklarhet för politiker att se till att hyreslägenheter finns i stora mängder centralt i alla städer. man ska inte behöva vara född med miljoner för att ha råd att bo centralt.
  ändra på skattelagarna, så att man kan ha hyreslägenheter i de centrala delarna av städerna. man ska inte tvingas till fula och skitiga områden bara för att man inte har råd att köpa sin lägenhet.
  det ska inte vara en svår balans för byggare och hyreshusägare kunna bygga/äga hyreshus.
  varför satsar staten inte på de saker som verkligen behövs? bostäder är väl det mest grundläggande för att invånarna i ett samhälle ska trivas?
  se till att det blir lönsamt att bygga hyreshus, annars går hela skiten under…

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-08-15 at 16:55

  Vilka är “vi” som samlas vid fryshuset då? Diverse förföljda och marginaliserade systemkritiker eller ngt mer organiserat sällskap? :D

 • reaper

  Member
  2002-08-16 at 12:26

  spock> så som jag har uppfattat det så är det individer och inte någon organisation.

  rätta mig någon, om jag har fel..

Log in to reply.