• Kapillärkondenstion

    Posted by cthullu on 2009-08-08 at 21:22

    Osäker på om det här skulle postas här eller i Utomhus, men oh well:

    Bakgrund: Har några krukor med ca 50/50 jord cocos stående på balkongen.
    Är ej hampa i dem, men törstiga, solälskande, snabbväxande och stora aggressiva rotsystem så bör vara ganska likvärdigt CB i fråga om detta.

    Observation: På senare tid har jag noterat att trots verkligen gassande sol och galet snabb tillväxt så väger krukorna ganska mycket och är _ordentligt_ fuktiga uppepå varje morgon när jag står där konfunderad med vattenkannan redo.

    Först täntke jag att det måste regnat under natten och tänkte inte mer på det.
    Jag har nu inte vattnat på hela veckan och det bara växer på.
    Krukorna är helt torra precis i översta toppskiktet varje kväll.

    Har två tomma krukor med endast jord och blandat med lite vanlig leka som också står där och de är snustorra och väger ingenting.

    Spekulation:
    Drog mig nu till minnes en resa till Kanarieöarna för länge länge sedan.
    Där var mycket odlingmark aldeles kolsvart.
    Guiden förklarade att den var täckt med mycket porös fin vulkanisk sten, och vidare att det är så hela det traditionella jordbruket såg ut där förritiden.
    Ön saknade i princip helt färskvatten och det regnar inte där. Bönderna kallades “magic men” för att den ändå kunde odla grödor.
    Luftfuktighet har de däremot gott om, då det är öar mitt i Atlanten.
    Vulkanstenen drog vatten ur luften och ner i marken!

    Kollade upp nu att fenomenet heter Kappilärkondensation ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Kapill%C3%A4rkondensation ) och jag misstänker att det är vad som sker

    Kan detta stämma? Om inte, vad är det då som händer?
    Eventuellt om det inte är fråga om kapillärkondensation kanske det kan var så att cocosen leder ned daggen i jorden varpå det fortsätter att bildas ny dagg hela tiden som strömmar ned under de timmarna hmm. En slags dagg-booster-turbo.

    Det här måste alltså dessutom röra sig om ansenliga mängder väta oavsett, och det måste komma ur ingenstans/luften…

    Som sagt, snabbväxande törstiga växter i krukor helt utan någon leca eller liknande tork-skydd i direkt gassande sol från ca klockan 13 till klockan 20 varje dag.

    Givetvis vill man veta exakt vad som händer, de gynsammaste förhållanden/paramtetrarna då det sker, och sedan se om/hur man utnyttja effekten på ett bra sätt vid utomhus CB odling någon gång….

    EDIT: fixade så länken ska funka, dumma svenska teckan.
    EDIT: Kanarieöarna skulle det vara, inte Azorerna.
    EDIT: Hittade en artikel som nämner “dry farming” där, http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/sum/2004/00000020/00000003/art00015

    replied 14 years, 2 months ago 3 Members · 6 Replies
  • 6 Replies
  • cthullu

    Member
    2009-08-09 at 08:51

    Såhär lite klar i skallen på morgonen börjar jag bli tveksam till vad som händer.
    Eventuellt är det bara väldigt bra vattenkonservering pga cocosen eller något liknande i kombination med dagg som återfuktar topplagret eller något hmm.

    Önskar jag hade en våg hemma och kunde mätt de mornar jag tyckt det varit som tydligast. Skulle varit bra med ett diagram för hela veckan per timme över krukvikt, luft temperatur, substrat temperatur, luft fuktighet, och vindstyrka.
    (har ju kännts som varma nätter med extrem fuktighet, och dessutom bor jag nära vattnet så det kanske blåser extra väta därifrån om vinden ligger rätt)

    Ännu en artikel om odling med vulkanstens täckning, som fokuserar mer på egenskapen att faktiskt dra väta ur luften än att bevara fukten i jorden.

    “It is shown that these contrary findings can be explained by the higher hygroscopicity of the dry loam soil, resulting in condensation gains beyond the strict definition of dew. Differences in plant-availability of non-hygroscopic dew water and hygroscopic water uptakes are discussed, and conditions under which mulching would show positive condensation effects are defined. This includes a theoretical section demonstrating that non-hygroscopic mulch layers of a proper thickness can provide small amounts of dew to plant roots at the mulch-soil interface.”
    http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=20296167

    Eventuellt borde man prova att skaffa sådan vulkansten och täcka en utomhus site som på en plats med hög luftfuktighet hmm. (nära vatten) Tror knappast det
    skulle täcka en CB plantas behov, men båda effekterna av vulkanstentäckning (fuktighetsbevarande och tillförande) samt det regnar ju här – kanske kan dra ned behov av manuell bevattning betydligt om den inte kan eliminera det helt.

    Oh well, dags att sluta flumma och fånga dagen! :)

  • billball420

    Member
    2010-02-02 at 18:05

    Väcker liv i den här tråden nu, för jag stod precis inne på Plantagen och tittade på en påse med vulkansten. Enligt beskrivningen skall man plantera växten med jordklump i en tät kruka med mycket vulkansten på botten, runt om och ett tunt lager ovanpå.

    Stenen innehåller näring för flera månader och om man fyller den till hälften med vatten, räcker det 1-2 veckor. OBS att krukan saknar avrinning.

    Jag skall göra ett försök med en av mina nysådda Swefrutty Diesel i en lite större (5 l) ytterkruka. Stenen kostar 99:- för en påse med ung 5 l.

    bill

    EDIT: Hittade länk här

  • cthullu

    Member
    2010-02-02 at 18:38

    Spännande, fyll gärna på denna tråd med resultat senare! :D

    Skulle vara mycket intressant med ett någorlunda kontrollerat balkongexperiment i sommar med detta också (lämpligtvis med majs eller tomater då för säkerheten) innan eventuella försök på friland…
    För den som vill söka/googla mer på ämnet (täckning med vulkansten) heter det alltså “tephra” på engelska.

    En ide’ vid odling utomhus i slutna kärl/hinkar kan vara att borra små hål 10 cm upp eller så för att garantera att de inte dränks om det regnar för mycket men fortfarande fungera som långtidsvattenreservoarer…
    (lite som att man kan gräva ned en balja/hink fylld med leca eller bråte som en vattenreservoar en bit ned under sina växter… kommer inte ihåg riktigt vad det kallas, våtbädd kanske det var)


    Och som historik med det jag upplevde som startade tråden så kom och försvann fenomenet på några veckor, (varande under perioden då det var extrem luftfuktighet.)

  • billball420

    Member
    2010-02-02 at 19:25

    Finns det något som talar mot att så direkt i vulkansten? Det stora näringsinnehållet kanske? Jag brukar så i U-jord, med bra resultat, men stenen kanske är för näringsrik?

    bill

  • cthullu

    Member
    2010-02-09 at 20:04

    ingen aning, testa om du har gott om frön! :)

    Passar på att flika in att den vulkanstenspåse du länkade till inte ser likadan ut som den den vulkansten de hade på kanarieöarna (helt kolsvart), samt att påstillverkaren verkar rekommendera att man alltså ska odla passivt hydro med vulkanstenen som medium, medans bönderna där borta (storskaligt) odlade i jorden, med ett lager vulkanisk sten ovanpå för att behålla fukt och även dra väta ur luften ned till plantorna.. (OT: de hade för övrigt grymt goda små inhemska potatisar)

  • baralillajag

    Member
    2010-02-09 at 20:19

    Bill – Verkar rent logiskt smartare med en Hempy bucket-variant (dvs hål 5 cm upp från botten), än en helt sluten kruka (tycker jag). :)

Log in to reply.