Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten Herr Thomas Lundqvists brist på argument

  • Herr Thomas Lundqvists brist på argument

    Posted by reaper on 2003-11-27 at 03:03

    Efter att ha diskuterat med en vän om den gamla myten om kopplingen mellan skunk och lösningsmedel, så sökte jag på nätet om ett samband. Mest för att se om kanske någons lilla skolprojekt till anti-drog site kanske använde sig av sådan “fakta”. Till min förvåning såg jag att Thomas Lundqvist fortfarande hänvisade till sina resultat i den studien på en portal mot droger! droginfo.com Det tvingade mig att genast skicka ett mail till densamme för att få klarhet. jag kan starkt rekommendera att de som ej läst hans rapport, gör det snarast. Titta efter på länken under “skunk”.
    Mest på skoj, så delar jag med mig av våran korrenspondens. Det vore en god gärning om fler kunde maila till honom eller hans överordnade…


    Hej Thomas.

    Jag vill bara veta om du fortfarande står för dina “upptäckter” angående skunk? Jag antar att du tagit del av den kritik som uttalats i olika kretsar, angående tillförlitligheten på dina fakta.

    Du måste ju tex. vid det här laget veta att skunk inte är en sorts cannabis av sensimilla-sorten? Och att skunk i folkmun betyder gräs av bra kvalité, och i de flesta fall är odlat i sverige av privatpersoner. Att tro att skunk#1, som är den ursprungliga strain vi talar om här, skulle vara den absolut vanligaste bland alla odlare är ju ganska befängt. Det finns strains som innehåller dubbla mängden THC, som är lika lätta att odla. Resten av dina uppgifter tål ju inte ens att granskas, och ligger på ett plan som inte ens en lekman vill sjunka till ens för kritik. För du tror väl inte på att alla hemmaodlare som förser många brukare med blomställningar av hög kvalité skulle doppa sin produkt i lösningsmedel? Om du nu har hittat främmande ämnen på växtmaterial, skulle det nog ligga närmare tillhands att jämföra dem med ämnen som ingår i vanliga kemikalier som används vid gödsling.

    Nej, det känns onekligen som du sysslar med någon form av propaganda på falska grunder. I största välmening säkert, men att styra ungdomar på rätt väg med hjälp av vita lögner hör inte vetenskapen till. Det finns många mörka kapitel i historien om lögner och vilseledning i syfte att skydda medborgare, men det hör inte hemma i den akdemiska världen av ett modernt samhälle. Jag funderar nu på att undersöka möjligheterna till att få dina rön granskade, för att se hurvida dina anslag (som jag antar att du åtnjuter?) har någon grund i allmänhetens nytta.

    Och detta handlar inte bara om att jag tycker att det livsviktigt med en fullständig och vetenskaplig beskrivning av en cannabishybrid som inte ens har någon större betydelse, utan jag är ju medveten om att du är inblandad i ett projekt som ska ge information om många vanliga droger. Och jag ser gärna att kompetenta människor styr över sådana, så att vi äntligen kan föra en narkotikapolitik som grundar sig på fakta och medborgarens kunskap, istället för på lögner och medmänniskors okunskap och inbitna kolartro.



    Hej Du.
    Intressant att denna artikel åter kommer i ropet.
    Såvitt jag kan se i din anmälan förekommer inget som tyder på att du har satt
    dig in i frågan på en kemisk nivå. När du har gjort det så kan återkomma för en
    dialog. Som en början kan du slå på ordet terpener, samt ta fram data som
    speglar förhållandet THC och CBD i de olika strain som har olika THC halter.
    Lycka till.
    mvh
    Thomas Lundqvist, som bara är offentligt anställd.

    Thomas Lundqvist
    Leg psykolog & Docent(Phd)
    Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor UsiL
    046 – 2117579
    http://www.droginfo.com

    replied 20 years, 3 months ago 19 Members · 44 Replies
  • 44 Replies
  • jack-the-tripper

    Member
    2003-11-27 at 04:36

    Frågan är hur han lyckats komma fram till att skunk innehåller terpener endast genom samtal med missbrukare!

  • mrburns

    Member
    2003-11-27 at 07:41

    don’t get me wrong fella’s…jag är på er sida. Men cannabis innehåller naturliga lösningsmedel, terpener, fenoler och diverse ämnen. Det är dessa lättfluktiga kolväteföreningar som ger cannabis dess speciella lukt (som vi tycker så mycket om :D ) Faktum är att de utgör huvuddelen av trikosomerna.

    Jag har inte läst artikeln ifråga, så jag vet inte vad han är ute och cyklar i i övrigt, men att det finns gott om naturliga lösningsmedel i cannabis det är ingen skräckpropaganda. Liknande föreningar finns i alla möjliga växter; citroner, rosor, humle…i stort sett alla växter som finns, men i synnerhet de med stark doft. Däremot har jag inte sett några forskningsresultat som visar på deras farlighet i den mängd en cannabisrökare får i sig. Då är det nog värre med de ämnen som bildas vid förbränningen av alla växtmaterial. Den gamla devisen “ju starkare gräs desto bättre för hälsan” 😆 tycks göra sig påmind, då man inte behöver dra i sig en massa annat hälsofarligt för att släcka sin törst efter thc.

    För den som är intresserad av cannabiskemi kan jag rekomendera “hashish” av Rob Clarke. Där finns nogranna tabeller av de olika kemiska föreningar som finns i cb.

  • mrburns

    Member
    2003-11-27 at 07:59

    Ok, nu har jag läst artikeln…
    Ha ha ha ha ha ha ha ha

    Vilket dravel!
    Citat:
    “Risken är att vi redan har en hel generation unga Skunkrökare som bär på långvariga skador som liknar dem vid lösningsmedels skador. Detta under en period i sitt liv när de ska skaffa sig betyg i skolan och kunskaper för framtiden”

    Sug på den alla swecanare: Vi kanske är en generation skunkrökare!

    Vissa påstår att det ursprungliga Skunket kommer från den västindiska Sinsemellan”
    Jojo, och hur korsar man fram sorter från sinsemilla? Sinsemilla är ju cannabis utan frön herr docent Lundqvist!!

    Finns så mycket dumheter i hans artikel så jag skulle kunna sitta här hela dagen för att såga honom. Men jag tror jag tar den diskussionen med honom i stället. Jag postar vår korrespondens om han svarar mig.

  • reaper

    Member
    2003-11-27 at 08:07

    Go Burns, go Burns!

    Detta lär bli intressant. Du verkar besitta mycket kunskap. Jag kommer med stort intresse följa er korrespondens.

    Keep us posted! :D

  • reaper

    Member
    2003-11-27 at 10:41

    Jag tvivlar på att Herr Lundqvist kommer att ta till sig kritiken, men han kan nog inte slingra sig hur länge som helst. Ska bli kul att läsa eran dialog, om han svarar. 😮

  • pachipachihand

    Member
    2003-11-27 at 11:20

    Ja den där artikeln är hysteriskt rolig. Här kommer en kritisk granskning på hans arbete om skunk: http://faktaomdroger.1av10.nu/doc/skunk.html

  • trestor

    Member
    2003-11-27 at 11:25

    Varför inte skicka honom den kristiska granskningen och be att han kommenterar den?

  • underdog

    Member
    2003-11-27 at 12:52

    Hade vi haft en organisation hade vi kunnat battla ut han, offentligt genom att lägga upp det på organisationens hemsida……

  • trestor

    Member
    2003-11-27 at 16:01

    och det kan vi inte göra nu menar du?

  • underdog

    Member
    2003-11-27 at 16:29

    Nej det menar jag inte. Menar bara att det vore bättre om vi hade en separat del som enbart arbetar för en legalisering. Lägger man upp på swecan så blir det inte lika seriöst intryck. Då konspirerar folk om varför vi argumenterar för cannabis, “aja men de där vill ju bara tjäna pengar på att sälja lampor och frön”.

  • reaper

    Member
    2003-11-27 at 16:39

    jag har svarat på han lite bortviftande svar. lite frutrerande att en psykolog tycker att den ingående kemiska kunskapen är viktigast här…

  • kattspya

    Member
    2003-11-27 at 22:04

    I EB2L finns det en paragraf som säger att bortalaget skall ha kontrollerat servern innan matchstart och om de väljer att delta i matchen utan att ha kontrollerat servern eller om senare problem uppstår så går det inte att klaga på saken. Har man accepterat servern har man förbrukat sin rätt till att klaga på ping och liknande.

    Paragrafen lyder:

    Jag skickade för ett tag sedan ett mail till FMN agående en av deras broschyrer. Jag fick svar av herr T. Lundkvist. Jag har inte orkat svara eftersom jag inte orkar läsa alla de rapporter han anger.

    Jag vet däremot att det finns kritik mot hans studie av (svenska) kroniska cannabismissbrukare p.g.a. att det statistiska urvalet blir skevt eftersom cannabis(miss-)bruk är såpass marginaliserat. Jag klistrar in korrespondensen nedan:

    Hej EDIT,
    FMN är en förening för anhöriga till barn, syskon eller andra som missbrukar narkotika och andra droger. Kanske är vi inte
    alltid så pålästa som Du (?), men vi vill ändå sprida den kunskap vi fått genom att titta på våra egna barn och hur de beter
    sig när drogerna är i kroppen.

    För att Du skall få ett bättre och riktigare svar än vårt skickade jag ner broschyren Du hänvisar till till Thomas
    Lundqvist, docent i psykologi och cannabisforskare. Han är väl en av de kändaste forskarna just på cannabis här i vårt land.
    Han svarar:

    Uppenbarligen är det mycket som är rätt i FMNŽs skrift eftersom det är enbart fem områden som Du angriper. Tonen är också
    lite känslomässigt anfäktad, vilket gör att man lätt kan placera Dig i kategorien “om man letar så finner man”. Så då kan vi
    leta vidare och hitta argument som isolerar dessa “fynd” till en ung man som vill röka cannabis utan dåligt samvete för sin
    hälsa. Detta vore emellertid inte så konstruktivt, så därför väljer jag att belysa dem utifrån mitt perspektiv.
    Låt mig först och främst påpeka att cannabis är fortfarande lite utforskat och därför bör man inte vara för säker i
    slutsatserna, men vi vett trots allt en del. Jag kommer dock inte att lägga ner tid på att leta upp de korrekta
    referensbeskrivningarna utan ni får helt enkelt lita på att jag återger det jag återger med vetenskaplig och beprövad
    erfarenhet.

    Så till mina svar:
    “Styrkan är flerdubblad sedan 60-talet”
    Jag hänvisar här till min sammanställning “cannabis och farlighet” som kan hittas på http://www.droginfo.com. THC % halten är inte
    tillförlitligt mått på styrkan såsom alkoholprocenten. Det finns också en bra sammanställning av J.P. Morgan i boken om
    Myter om cannabis om att %-halten i princip är oförändrad om man tittar på beslagen. Det man oftast syftar på i dessa
    uttalanden är att den psykoaktiva effekten har blivit starkare. Detta beror oftast på den kemiska sammansättningen mer än på
    THC-halten, t ex mängden CBD som minskar den psykoaktiva effekten. Den upplevda förstärkningen av effekten hos vana
    cannabisrökare är snarare en effekt av den Darwinistiska utvecklingen av cannabisplantan som ibland leder till att höga
    halter av aromatiska kolväten produceras och då förutom cannabisruset även ger ett lösningsmedelsrus.

    “Canabis ger ett nedsatt immunförsvar”
    Vi har en CB2 receptor som är placerad i immunförsvaret. T. Klein har forskat på detta och så även D. Taschkin. Deras
    resultat visar något annat än det som Du redovisar. Hur kan det vara så? För att förstå denna skillnad är det viktigt att
    påpeka att den av Dig refererade rapporten är en sociologisk rapport som basrar sig på vetenskapliga fynd som kan jämföras,
    dvs den utelämnar fynd som inte är jämförbara dvs designen i studerna måste vara på ett sådant sätt att fynden är
    översättningsbara. Det är en stor svaghet i denna rapport vilket den också har blivit kriiserad för, och därför tvekade man
    att publicera den. Nu gjordes det ändå och därför bör man läsa den med glasögon som är kritiska. Den har självklart använts
    i legaliseringsdebatten av förespråkarna för legalt cannabis. Detta då rapporten avslutningsvis bekräftar att alkohol är mer
    farligt. Det som oftast glöms bort i sammanhanget är slutmeningen “men om lika många skulle använda cannabis som alkohol så
    skulle det vara lika farligt”.

    “Personlighetsförändringar”
    Detta ord, som har en psykologisk valör, används som ett argument i debatten. Jag hänvisar till http://www.droginfo.com för vidare
    läsning om detta mer i detalj. Cannabis fragmenterar det neuropsykologiska nätverket vilket innebär att karaktärsdrag
    förändras. En bra sammanställning som jag rekommenderar Dig är “Kalant H,. Corrigal W., and Smart R (Eds): The health
    effects of Cannabis. Toronto: Addiction Research Foundation, Centre for Addiction and Mental Health; 1999. Läs och njut.
    Här finns också en förfinande utveckling av svårigheterna med psykosforskningen. En sammanställning av detta går att finna
    http://www.droginfo.com och cannabis och psykos.
    Det är nog också viktigt att påpeka att cannabinoidreceptorerna är lokaliserade på ett sådant sätt att den stör
    informationsprocessen i hjärnan. De som är känsliga för sådana avbrott bör självklart från att röka cannabis. Andreasson m
    fl lyfter fram att det höjer risken 6 ggr för psykosutbrott för de som är känsliga.

    När det gäller “amotivationssyndromet” vilket är en beksrivning av tillståndet hos den kroniska haschrökaren mellan
    röktillfällena, så finns det nog idag en ganska bra bild av detta. Jag hänvisar till mig egen forskning i ämnet och till en
    del nyare forskning än det som Du refererar till. Lundqvist T: Cognitive dysfunktions in chronic cannabis users observed
    during treatment, an integrative approach, Stockholm, Almqvist & Wiksell International, 1995,
    Lundqvist T, Jönsson S, Warkenting S, Frontal lobe dysfunction in long-term cannabis users. Neurotoxicology and teratology
    23, (2201) 437-443.
    OŽLeary DS, Block RI, Koeppel JA, Flaum M, Schultz SK, Andrasen NC, Ponto LB, Watkins GL, Hurtig RR, Hichwa RD. Effects of
    smoking marijuana on brain perfusion and cognition. Neuropshychopharmacoly 2002, Jun 26 (6), 802-16
    Nadia Solowij, Robert Stephens, Roger Roffman and the Marijuana Treatment Project Group. Cognitive functioning among long
    term users seeking treatment: Neuropsychological assessment prior to quitting. Jama 2002.

    En stor del av den passivitet som har iakttagits hos de kroniska missbrukarna kan nog förklaras av en nedreglering av
    cerebellum (motorik) som har en hög täthet av receptorer.

    När det gäller den långsiktiga effekten av THC och dess lagring i fettvävnaderna så vet vi följande: 1) En metabolit har 20
    ggr större psykoaktiv styrka än THC själv, vilket innebär att när 1/3 av elimineringen återgår till blodbanan så ger den ett
    rus samt en lågdoseffekt. Detta kan iakttagas hos de som har behandlingskontakt under abstinensperioden. 2) En förändring av
    aktiviteten på cellytan. 3) Lägre produktion av den endogena substansen anandamid under en övergångsperiod.

    Avslutningsvis kan jag inte förstå att Du använder ordet nonsens. FMNŽs skrift är en skrift som lyfter fram det negativa
    hos cannabis och som man har fog för att framhålla. Den är inte menad som en vetenskaplig skrift som Du vill att den ska
    vara för att Du ska kunna briljera med Ditt kunnande utan som ett sätt att medvetandegöra faran med att använda cannabis.
    Glöm inte att de som testar är till 70 % under 17 år. Alltså i en period när du upplever dig som odödlig. Du bör läsa hela
    meningar, t ex på citatet sida 1 finns resten av meningen “och en del av vår samlade erfarenhet om barn, ungdom, föräldrar
    och droger”.

    Du får gärna pulicera detta på sidan hemsida. Dock bör Du använda en annan debatteknik, en mer konstruktiv där man inte
    klipper ur ord ur sitt sammanhang.

    Mvh
    Thomas Lundqvist
    Docent och leg psykolog
    Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor
    Lunds Universitetssjukhus
    tel 046-2117579

    EDIT, jag hoppas Du är nöjd med ovanstående svar.

    Hälsningar
    Lena Larsson, informationssekreterare
    RIKSFÖRBUNDET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN MOT NARKOTIKA (FMN)


    Original Message


    From: “EDIT “Kattspya” EDIT”
    To:
    Sent: Thursday, October 30, 2003 12:09 AM
    Subject: Broschyren: Om Droger [igen]

    > Hejsan nu har det gått sju dagar sedan jag skickade mitt förra mail och ni har inte svarat. Jag skulle
    > mycket gärna vilja ha ett svar. Jag tänkte också tipsa om lite
    > läsning:
    > http://www.parl.gc.ca/37/1/parlbus/commbus/senate/com-e/ille-e/rep-e/repfinalvol1-e.pdf
    > http://www.parl.gc.ca/37/1/parlbus/commbus/senate/com-e/ille-e/rep-e/repfinalvol2-e.pdf
    > http://www.parl.gc.ca/37/1/parlbus/commbus/senate/com-e/ille-e/rep-e/repfinalvol3-e.pdf
    > http://www.parl.gc.ca/37/1/parlbus/commbus/senate/com-e/ille-e/rep-e/repfinalvol4-e.pdf
    > Det är Canadas rapport och den motsäger/bestrider också era “fakta”.
    > Jag hoppas att ni uppdaterar er information ev. underrättar mig om att
    > ni är ytterst oseriösa och att ni inte bryr er om fakta. Ni måste inse
    > att ett påstående är just ett påstående utan källa. Om era påståenden
    > bestrids av två stora rapporter och dessutom kallas för fakta då är
    > något väldigt fel.
    >
    > /En otålig EDIT EDIT
    >
    >
    > ===8<==============Original message text===============
    > Jag har hittat en hel del felaktigheter i er broschyr “Om droger” som jag hoppas
    > att ni åtgärdar. Jag skulle även vilja publicera ert svar på internet.
    >
    > Jag ber om ursäkt för formateringen som inte är den bästa, det
    > verkar som om min mail-client saknar vissa funktioner.
    >
    > “Vi som är avsändare av denna folder vill ge dig fakta som du
    > kan lita på. Här finner du korrekta fakta om narkotika”
    > (sida 1 Om Droger)
    >
    > Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta. Om ni tänker göra ett sådant påstående så skulle jag starkt råda er att
    > verkligen verifiera era “korrekta fakta”, men det kanske ni inte har lust med?
    >
    > Jag har plockat ut ett flertal obekräftade påståenden som förekommer i PDF:en “Om droger”. Jag kommer att redovisa vad
    > som är fel och till skillnad från er så tänker jag redovisa källor.
    >
    > “OBS! styrkan är flerdubblad sedan 60-talet”
    > (sida 7 Om Droger)
    > Om detta stämmer så är det mycket bra eftersom man behöver dra i sig
    > mindre tjära per rus. Men jag antar att ni nämner detta för att före
    > detta cannabisbrukande föräldrar skall tro att den cannabis som finns
    > idag är farligare. Det finns kritik mot den rapport som har kommit fram till detta. Bland annat skulle
    > 60-talscannabisen ha lagrats felaktigt. Jag kan tyvärr inte ange källa, så ni har inga skäl att tro på mig. OBS! Om jag
    > saknar källa anser jag att min information inte kan bedömas som tillförlitlig. Eftersom ni saknar källa och verkar tro att
    > påståenden är det samma som vetenskapligt trovärdiga källor så nämner jag detta för att ni inte skall få för er att jag
    > har rätt.
    >
    > “Det [Cannabis] ger nedsatt
    > immunförsvar.”
    > (sida 7 Om Droger)
    >
    > “At present, there is no conclusive evidence that consumption of
    > cannabinoids predisposes humans to immune dysfunction, as measured by reduced numbers or impaired functioning of
    > T-lymphocytes, B-lymphocytes or macrophages, or reduced immunoglobulin levels.”
    > (WHO Project on Health Implications of Cannabis Use:
    > A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use)
    >
    > Som ni ser har WHO fastslagit att det saknas övertygande bevis för att
    > cannabis skulle orsaka nedsatt immunförsvar. Vilket innebär att ni inte har korrekta uppgifter.
    >
    > “Långvarigt bruk av
    > cannabis kan leda till svåra personlighetsförändringar
    > (avtrubbning, likgiltighet) och direkta psykoser.”
    > (sida 7 Om Droger)
    >
    > “One of the major concerns about the psychological effects of chronic
    > heavy cannabis use has been that it impairs adult motivation. The evidence for an “amotivational syndrome” among adults
    > consists largely of case histories and observational reports (e.g. Kolansky and Moore, 1971; Millman and Sbriglio, 1986).
    > The small number of controlled field and laboratory studies have not found compelling evidence for such a syndrome
    > (Dornbush, 1974; Negrete, 1983; Hollister, 1986). The evidential value of the field studies is limited by their small
    > sample sizes, and the limited sociodemographic characteristics of their samples, while the evidential value of the
    > laboratory studies is limited by the short periods of drug use, the youthful good health of the volunteers, and minimal
    > demands made on volunteers in the laboratory (Cohen, 1982). Some regular cannabis users report a loss of ambition and
    > impaired school and occupational performance as adverse effects of their use (e.g. Hendin et al, 1987) and that some
    > ex-cannabis users give impaired occupational performance as a reason for stopping (Jones, 1984). Nonetheless, it is
    > doubtful that cannabis use produces a well defined amotivational syndrome. It may be more parsimonious to regard the
    > symptoms of impaired motivation as symptoms of chronic cannabis intoxication rather than inventing a new psychiatric
    > syndrome.”
    > (WHO Project on Health Implications of Cannabis Use:
    > A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use)
    >
    > “There is less support for the hypothesis that cannabis use can cause
    > either an acute or a chronic functional psychosis (Thornicroft, 1990).
    > Such possibilities are difficult to study because of the rarity of such psychoses, and the near impossibility of
    > distinguishing them from schizophrenia and manic depressive psychoses occurring in individuals who also use cannabis
    > (Ghodse, 1986). There is better evidence that cannabis use can adversely affect the course of schizophrenia in affected
    > individuals who continue to use it (Cleghorn et al, 1991; Jablensky et al, 1991; Martinez-Arevalo et al, 1994).”
    > (WHO Project on Health Implications of Cannabis Use:
    > A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use)
    >
    > Som ni ser saknar ni återigen belägg för era påståenden.
    >
    > “/../då de
    > aktiva ämnena är fettlösliga och bryts ned långsammare och
    > därför kan lagras i kroppen upp till en månad.”
    > (sida 7 Om Droger)
    > Jag har för mig (saknar källahänvisning) att det som lagras och kan påvisas i kroppen efter upp till en månad är
    > metaboliter av THC. Det är således inte “de aktiva ämnena” som lagras i kroppen.
    >
    > Jag hoppas att ni kommer att åtgärda dessa felaktigheter. Eller
    > åtminstone byta ut “Här finner du korrekta fakta om narkotika” mot: här finner du en hel del uppgifter som saknar belägg.
    >
    > Era publikationer är rent nonsens eftersom källhänvisning saknas. Ni
    > är lika usla som Drugsmart. Ta en titt på http://www.can.se de har sakliga
    > uppgifter med källhänvisning. Ännu en sak som ni skulle kunna göra är
    > att läsa nya (eller för den delen gamla) stora forskningsrapporter om narkotika men det kanske
    > saknas intresse?.
    >
    > Fy skäms!
    >
    > /EDIT
    >
    > ===8<===========End of original message text===========
    >

    När jag fick svaret befann jag mig i en orkessvacka så jag har inte ens orkat bena ut vad han har och inte har svarat på. Jag vet däremot att han är totalt ute och cyklar när han påstår att jag skulle ta saker ur deras sammanhang (han syftar på: “här finner du korrekta fakta om cannabis och andra droger[/..]”).

  • mooch

    Member
    2003-11-27 at 23:05

    @kanalje wrote:

    Efter att ha diskuterat med ….CUT….www.droginfo.com

    Varför i hela friden skulle du sätta dig in i en kemisk nivå när han själv bara talar hypoteser som inte har någonting med kemi att göra? Det vore ju som att bedömma en svenskauppsats med kemiska formler.

    Jag undrar jag vem som varit framme och sniffat terpentin 😆

  • mrburns

    Member
    2003-11-28 at 07:42

    Jag har ännu inte fått något svar från vår docent…men här är i alla fall brevet som jag skickade honom. När/om han svarar så lägger jag upp det så fort jag kan:

    Hej Thomas,
    Jag antar att du får (utöver din vanliga brevskörd) tonvis med mail från
    cannabisrökare runt om i landet som uttrycker sina åsikter, så jag förstår
    om du ej har tid att svara. Om du skulle kunna avvara någon minut så
    vore det ju kul förstås.
    Jag läste din artikel om “Skunk” på droginfo.com och har en del
    kommentarer till denna.
    Jag avser inte att försöka omvända dig, att jag förespråkar legalisering
    är säkert inget som förvånar dig. Jag har dock några invändningar mot
    det du skrivit:

    Skunk är en cannabisvariant bland tusen andra, och om du skiljer på
    skunk och “normal marijuana” så anser jag att det är att likställa med
    att skilja King Edward från ‘normal potatis’.

    “Vissa påstår att det ursprungliga Skunket kommer från den västindiska
    Sinsemellan, medan andra hävdar att ursprunget kommer från Afghanistan”
    skriver du i artikeln.
    Den som påstår att det kommer från sinsemella är verkligen ute och
    cyklar. Sinsemilla är ingen cannabisvariant utan är benämningen på
    opolinnerade honplantor (ordet kommer från spanskan och betyder ‘utan frön’).
    Det är per definition omöjligt att använda sinsemilla till att korsa
    fram nya varianter med; som att försöka avla på en infertil ko.
    Osakligt att ta med ett sådant påstående!

    “Växtförädlingsmetoden kommer från den industri som skapar produkter såsom
    oljor, dofter, myggmedel osv. av Cannabisplantan. Denna kunskap har
    sedan använts av odlare som har varit intresserade att i berusningssyfte
    skapa ett så “bra” marijuana som möjligt”
    Hur skiljer sig denna växtförädling från alla annan växtförädling, tex förädling
    av spannmål? Man korsar plantor av bra kvalitet för att de skall få bra
    avkomma. Att dra paraleller med framställning av myggmedel tycker jag är
    ett lågt argument för att skrämma folk.

    All cannabis innehåller naturliga lösningsmedel. Att skunk skulle innhålla
    mer av dessa än andra cannabissorter på marknaden ställer jag mig
    mycket tveksam till. Innan man kommer med ett sådant påstående så tycker
    jag att man skulle göra jämförelser med andra thc-rika varianter. Vill
    du ha tips på vilka så skulle jag kunna föreslå tex White Widow,
    blueberry, durban poison, mazar…

    Andra exempel på växter som innehåller naturliga lösningsmedel är tex:
    rosor, lavendel, alla citrusväxter, humle, tall, gran, tobaksplantan mm.
    Nu får vi ju hoppas att vi ej har ett land fyllt av granmissbrukare i
    sverige, men min poäng är att dessa kemiska föerningar återfinns överallt
    i växtriket. Vill man visa på farligheten av dessa föreningar i
    cannabis så tycker jag man skall göra en specifik studie, inte dra
    analoger från studier på sågverksarbetare.

    Jag skulle gissa mig till att mängden lösningsmedel som en cannabisrökare
    får i sig är avsevärt mindre än den mängd man drar ned i lungorna när
    man tankar bilen eller sprayar håret med hårspray. (spekulation från min
    sida) Jag aktar mig dock med att gå ut med att varna för faran med att
    fixa håret eller tanka bilen. Vår omgivning är full av föroreningar och
    miljögifter. Flitiga friluftsmänniskor som gillar att lägerelda belastar
    säkert sina lungor avsevärt vid korvgrillningen.

    Vidare skriver du:
    “Det är dock enbart mängden av aromatiska föreningar, som kraftigt ökat.
    Förmodligen är detta en följd av att balansen i växten rubbas innan den
    ska gå i blom. Dessa aromatiska föreningar är bl.a. terpener (även
    kallat terpentin), ämnen som utgör grunden för lösningsmedel, och som övergår
    till gasform när marijuanan förbränns”
    Är detta något annat än rena spekulationer? Visa mig data på detta!
    Jag tror att många hemodlare vill visa sig lite på styva linan och prata
    om “avancerade blomningstekniker” i dina intervjuer. Att framställa högkvalitativ
    cannabis är enkelt: Odla i ljus miljö. Minska antalet ljustimmar/dygn då
    plantorna ska gå iblom. Inget hokus-pokus behövs. Man försöker
    efterlikna plantornas naturliga förhållanden. Användandet av gödsel ser
    jag inte som något konstigt. De flesta växtodlare tillför gödsel.

    Jag vill dessutom återigen betona: SKUNK ÄR INGEN SPECIELL SORT med
    unika egenskaper. Det är en variant bland tusentals andra.

    Vidare ställer jag mig skeptisk till de missbrukare som du presenterar i
    din artikel. Verkar sisådär med trovärdigheten anser jag. Det finns
    tusentals cannabisnyttjare i Sverige, och du kommer aldrig i kontakt med
    de flesta.
    Jag har använt cannabis under min skoltid (inklusive skunk). Jag har
    klarat mina studier mkt bra. Mina resultat vid mönstringen var väldigt
    goda, både de fysiska testen och de kognitiva presterade jag
    toppresultat i. Jag är snart klar med min utbildning (läser 30 poäng per
    termin) samtidigt som jag jobbar, tränar och betalar skatt, tar hand om
    min familj, engagerar mig i amnesty osv. Jag har aldrig någonsin känt
    igen mig i beskrivningarna av cannabisbrukare (eller som det brukar heta:
    “cannabismissbrukare”) Jag har aldrig sniffat lim, butangas eller andra
    lösningsmedel heller för den delen.
    Jag är inte ensam om detta.

    Du plockar fram degenererade missbrukare för att visa dina “fakta”
    Tillåt mig kontra:
    Jag hade god kontakt med en mycket respekterad matematikprofessor på en
    av Sveriges bäst ansedda tekniska högskolor. Han rökte regelbundet och
    hans tankeförmåga tror jag du inte skulle kritisera.

    Jag har, som jag tidigare skrev, ingen förhoppning om att omvända dig,
    lika lite som jag står i riskzonen för att göra en helomvändning i mina
    synpunkter. Men jag tycker att artikeln om skunk är under all kritik.
    Jag håller all rökning som hälsovådlig, inklusive cannabisrökning. Vill
    du argumentera mot cannabis så tycker jag nog att du borde vara lite mer
    saklig och inte svänga ihop något om att: (ex)
    -Cannabis är farligt därför det finns konstiga kemikalier i det!

    Med vänlig hälsning

  • grandnastyb

    Member
    2003-11-28 at 11:20

    Jävligt bra skrivet MrBurns! Big ups! :D

Page 1 of 3

Log in to reply.