Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Odlingsplatsen – design & konstruktion Hemmabygge av kanalfläkt och kolfilter (långt och flummigt)

  • Hemmabygge av kanalfläkt och kolfilter (långt och flummigt)

    Posted by dennis14 on 2009-12-11 at 13:18

    Hejsan alla tomatodlare. Jag är som många andra här en total rookie när det kommer till att odla hemma men har bestämt mig för att göra ett tappert försök.

    Problemet som jag har märkt (och många andra också) är att det inte är gratis att börja från början. Det ska inhandlas medium, krukor, lampor m.m m.m och det dra lätt iväg pengarmässigt.

    Jag har funderat lite på hur man kan göra saker själv istället för att köpa alla prylar och nu är jag framme vid ventilation. Kan man göra sitt egna kolfilter med fläkt för en billigare peng än vad diverse butiker säljer dem för.
    Som läget är just nu så är jag enbart i brainstorming-fasen men kommer uppdatera här längs med hur bygget går. Feedback är grymt uppskattat – allt från ris till ros är välkommet.

    Idag börjar jag med kanalfläkten. De saker som jag tänkt inhandla är
    1. En datorfläkt. inte den billigaste ute på marknaden utan en med ett ganska bra volymström. (~90m³/h)
    2. En FFF-modell. Vad fan är en FFF-modell? Jo, FFF står för friformsframställning där man ritar en modell i ett CAD-system och som sedan gör en exakt kopia på modellen i plats. Mer om FFF-teknik går att läsa om på http://www.valand.gu.se/personalen/boardy/texter/FFF/metod1.html

    Det kostar inte allt för mycket att få ut en sådan modell och man kan göra en design som passa just er bäst.

    Nästa steg är beräkningar – mer direkt flödesräkning. Med hjälp av Bernoullis ekvation (http://www.pumpportalen.se/pumphandboken/11/4-5.html) så kan man beräkna hur hög strömningshastigheten blir vid olika tvärsnittsarea. För att göra ett enkelt exempel. Om fläkten har en tvärsnittsarea på 50mm² och som blåser mot en strypning av röret som har tvärsnittsarean 25mm² så fördubblas strömningshastigheten. Det är ett bra och ekonomiskt sätt att få ut mer effekt ur sin fläkt utan att köpa en för dyr jäkel.

    Det enda man kan ändra med genom minskning av tvärsnittsarena är strömningshastigheten eftersom Q=c1*A1=c2*A2. Det som är av intresse är hur stor strömningshastighet en kanalfläkt med D125mm och volymström på 350m³/h ger. Lite beräkningar.

    Beräkning av tvärsnittsarea på en omkrets av 125mm (0,125m) mha formeln A = r2 · pi.

    A = (0,125/2)² * pi -> A = ~0,012m²

    Omvandlig av 350m³/h till m³/s:
    350/3600 = 0,09722m³/s

    Eftersom Q (volymströmen) är konstant i systemet så blir strömningshastigheten:
    c=Q/A -> 0,097/0,012 -> c=~8m/s

    Det är detta värdet jag vill att min hemmagjorda kanalfläkt ungefärligt ska klara av. Dags att beräkna med en 90m³/h kanalfläkt. En tvärsnittsbild på hur jag tänkt mig systemet.

    Beräkna om 90m³/h till m³/s
    Q=90/3600 -> Q= 0,025m²/h
    strömningshastigheten (c) är 8m/s (beräknat från 350m³/h-fläkten)

    Detta ger från formeln Q=c1*A1=c2*A2 att

    A = Q/c -> 0.025/8 -> A = 0,0031m²

    Beräkning av radie på hålet mha A = r2 · pi:

    0.0031 = r2 * pi -> r2 = 0.0031/pi -> r = sqrt(0.0031/pi) -> r = 0,03m -> 30mm.

    Alltså måste tvärsnittsarean som leder ut luften mot kolfiltret vara max 60mm i diameter.

    Dagens räkningar till ända. Nu har jag lite info om hur min FFF-modell ska se ut. Om det finns intresse över huvudet taget att följa denna tråd så kan jag uppdatera längs byggets gång.

    Vad tror ni gubbs? Kan man bygga ett hemmasnickrat kolfilter som passa ett rör på 60mm och som hjälper mot odör?

    Edit: Såg att jag la inlägget under bildbanken… Det kanske inte var min mening i början. Om mods känner att den kan vara här så låt gå ;)

    replied 14 years, 3 months ago 4 Members · 5 Replies
  • 5 Replies
  • reaper

    Member
    2009-12-11 at 13:54

    Gösta tror inte du kan öka effekten på ett sådant sätt, möjligen att det känns som det blir mera blås från fläkten då luften komprimeras men det borde inte ge större luftflöde i m3/h snarare skulle jag vilja hävda att luftflödet sjunker om du går ner i dimmensioner på grund av att motorn i datorfläkten är alldeless för klen.

  • dennis14

    Member
    2009-12-11 at 14:08

    @GoestaGren wrote:

    Gösta tror inte du kan öka effekten på ett sådant sätt, möjligen att det känns som det blir mera blås från fläkten då luften komprimeras men det borde inte ge större luftflöde i m3/h snarare skulle jag vilja hävda att luftflödet sjunker om du går ner i dimmensioner på grund av att motorn i datorfläkten är alldeless för klen.

    Precis som du säger så kan man inte påverka volymströmmen (m3/h). För det så krävs en bättre fläkt. Det som var min ursprungstanke var att skapa ett större flödeshastighet. För jag har läst runt lite på forumet här och hört att det blir problem om man försöker använda en vanlig datorfläkt som utsug då man har kolfiltret i samma “kedja”, alltså datorfläkt -> kolfilter. Det har att göra med hastigheten på flödet. Och med högre strömningshastighet så blir det förhoppningsvis inga problem att koppla dit ett egendesignat kolfilter.

  • baralillajag

    Member
    2009-12-11 at 14:29

    All strypning bromsar flödet och hjälper mao inte upp flödet genom kolfilter (begränsar flödet mer på en datorfläkt än på en kompressor).
    Om alla areor hålls maxade så hålls även flödet maxat.
    Stor area är nyckeln – gör kolfilter med stor area.

  • lagens_brutna_arm

    Member
    2009-12-13 at 10:28

    Som goestagren och baralillajag säger kommer det inte att funka som du beskiver det. Anledningen till detta är:
    1. vad du har läst runt på forum stämmer inte, det är inte strömningshastigheten utan volymsflödet som är det avgörande. strömningshastigheten vill du ha ner innan passagen genom filtret.
    2. Du har inte tagit med förluster i dina beräkningar, om du stryper flödet genom att gå ner i dimension kommer detta inte bara att påverka hastigheten på flödet utan det kommer också att bromsa luften så att din fläkt inte längre ger 90m3/h vilket du antagit som konstant.

    när du designar ett kolfilter-fläkt system vill du inte ha en stor hastighet genom filtret utan tvärtom, du vill att luften ska gå så långsamt som det bara är möjligt för att få maximal uppehållstid runt kolpartiklarna. Det är där reningen sker och den går inte omedelbart.. Därför vill du öka arean på filtret för att få ner fluxet [m3/(m2*s)]med bibehållet flöde. förlusterna i filtret blir dessutom mindre om du ökar arean. Filtret kommer att strypa flödet ytterligare och en datorfläkt kopplad i serie med ett kolfilter ger bara en bråkdel av de utlovade 90m3/s. För att göra tryckfallsberäkningar på flöden genom porösa bädda kan du använda dig av Erguns Ekvation.
    Lycka till!

  • reaper

    Member
    2010-01-27 at 13:09

    Hur gick det sen Dennis? Är inne på samma problem – min plånka undviker gärna kanalfläkt+trafo, men det verkar ju inte gå helt enkelt :)

Log in to reply.