Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Övrigt odlande Första svamparna! P. Cubensis – Ecuador

  • Första svamparna! P. Cubensis – Ecuador

    Posted by torparn on 2007-03-19 at 12:06

    Snart dags att skörda min första flush!

    Startade med 6 burkar, 3 Ecuador och 3 Combodia. Substratet var nog lite för blött, bara en burk som tog fart. Ceasade 1 Ecuador i en glasslåda, tog runt 3 dagar för mycelet att växa igenom ca 7 dagar till första bilden.
    Mitt terrarium är runt 30l. Kopplade in en ultraljudsvattenfuktare för att få det så gott som självgående. Får se om det skapar problem…

    Första svamparna börjar visa sig

    2 dygn senare

    1 dygn senare

    1 dygn senare

    Samma dag, lite närmare

    Slangen där jag leder in fukten

    replied 17 years, 1 month ago 4 Members · 11 Replies
  • 11 Replies
  • reaper

    Member
    2007-03-19 at 14:17

    Ahhh…mitt område! :)

    Luftfuktaren är bra, du behöver nog tillföra lite mer syre dock samt lite ljus för att öka pinset och för att få en jämnare flush.

    Ventilerar du?

    Ett hett tips är att köra straigt cocos i casinglagret = större flush inkl. större frukter dessutom så eliminerar du nästan risken för mögel då det inte finns några näringsämnen ÖHT i cocos..

    Vad är det för substrat? Ris?
    Testa ett mer näringsrikt substrat så skall du få se på explotion, rhizomorfernas mecka. ;)

    Snyggt är det hur som helst, vilken temp ligger du på i fruktfasen?

    Må bäst…

  • torparn

    Member
    2007-03-19 at 15:07

    Tror luftfuktaren trycker in ganska mycket luft också, har 3 små utlopp i nedre delen för luftombyte. Har du nån koll på hur jag ska blanda 17,5% H2O2 till luftfuktaren?

    I och med att det var första försöket så följde jag instruktionerna ganska noga, så det blev vanlig såjord och vericulit ceasing. Ska helt klart testa cocos nästa vända. Finns det nåt behov att kalka cocosen eller substratet?

    Körde med ris av samma anledning som ovan (MM guide). Nästan gång blir det rismjöl i några burkar och worm castings/vericulit i resten. Har inte hittat nån tryckkokare än, så jag har inte möjlighet att testa andra substrat som popcorn än. Vad rekomenderar du?

    Har haft dålig koll på temp och fuktighet.. Min RH-mätare stannar på 80%. Terrariet har moddats för ljusinsläpp och det stod på ett element i söderfönster under pinningen, så den fick bra med ljus. Däremot så slarvade jag lite med att lufta under den första veckan, så det är nog därför det var såpass ojämn flush.

    piz

  • torparn

    Member
    2007-03-19 at 15:27

    Bild på setupen. Locket kom inte med, men det är runt 20cm stort cirkulärt hål som jag limmat på en bit plast för ljus.

  • riot

    Member
    2007-03-19 at 17:55

    stonErollEr: Vad för kokos menar du? Vanlig kokos som används till CB-odling, eller mer finfördelad? Har för mig att jag läst nåt om det där…

    torparn: :hippie: bra jobbat

  • reaper

    Member
    2007-03-19 at 19:00

    Cocos binder ju vatten fenomenalt och det är precis det som ett casinglager behöver göra, kalk kan vara bra att ha i dock så har jag för mig att det är en relativt låg dos som behövs.
    Coir me dlite längre fibrer är det jag mestadels sett folk använda, själv har jag inte märkt någon nämnvärd skillnad i resultat på coir vs pressad cocos.

    Det är cocosens vattenbärande förmåga man är ute efter helt enkelt.

    Tryckkokare behöver du endast får grains..eller helkorns substrat, mitt favorit substrat är hirs med skal/fågelfrön det ger de absolut minsta kornen vilket i sin tur leder till fler kontaktytor om man skall spawna.

    Vilket snabbar upp kollonialiseringen.

    Spawna går däremot mycket bra att göra med ex råris till..you name it..men förslagsvis hästskit. :) [DÅ ska ni få se på tillväxt och POTENS.]

    Man klarar sig väldigt långt utan en tryckkokare, de flesta bulksubstrat behöver inte tryckokas eller rättare sagt mår inte bra av att tryckokas det är pastörisera man vill göra..precis innan kokpunkten 90-95C i ca 45-50min för exempelvis dynga/halm.[halm bör dock förkokas ca 24timmar innan, alltså man kokar/pastörierar låter stå över natten och kokar igen dagen efter, detta för att kläcka eventuella endosporer som tivs i ex halm.[för att förhindra ex mögel..man låter förenklat de sporer som finns i halm kläckas och sedan kokar/pastöriserar man ihjäl dom.] :)

    Den optimala tempen under “burk”-fasen är 28C, vid pinset eller övergången till fruktfasen skall den sänkas något. 25-26 är underbart fint om mna lyckas men nån grad under gör ingenting. Använd gärna en LE lampa under pinsett och lufta 2-3ggr dagligen samt mista med en h2o/h2o2 blandning.
    “luftningen” är mestadels för att få bort co2 och inte endast för att tillföra syre som man skulle kunna tro, co2 är helt enkelt INTE bra för pinset.

    Hmm..Måste kolla upp exakta koncentrationen för h2o2 blandning för mist/spray-flaskan det bör vara samma koncentration för luftfuktaren.
    Risken med en luftfuktare är att det blir FÖR fuktigt och man få en ojämn flush pga det, sätt den på en timer att snurra ca 5min varje timme eller så.

    Själv så använde jag en luftpump med en syresten i en behållare med h2o2 /vatten blandning+perlit ovanpå för att få upp luftfuktigheten bra.
    Jag använde mig av 70liters backar, samma model och färg som den silverfärgade på bilden. :) CO om jag inte missminner mig. ;)

    åhhhh..vad jag skriver.. 🙄 Men det är så kul att få dela med sig ibland. ;)
    d-khan skulle kunna bidra med en hel del härinne oxå..

    Må bäst…

  • riot

    Member
    2007-03-19 at 19:54

    Om jag inte minns fel ska man blanda 3% h2o2 med vatten i ration 1/10.
    För hydroodling (växter :P) gäller 25ml per 10 liter vatten…

    Jag har läst att vanlig kokos med långa fibrer inte är bra, men jag tror inte att det stod nån anledning. De skrev att den kokos man skulle använda var nån mycket mer finfördelad variant, som var mer lik jord. Var på shroomery jag läste detta. Kokos binder vatten bra, men torkar fortare än jord enligt min erfarenhet. Kanske inte gör så stor skillnad när det står i ett utrymme med så hög luftfuktighet? Har inte använt kokos själv, men litar på dig. Men man kan ju diskutera ändå…

    Skulle hampafrön fungera som substrat alls? :P Skalade hampafrön kanske?

  • torparn

    Member
    2007-03-20 at 15:39

    Har skördat nu, vart ca 50g blött. Hur mycket brukar ni få i en glasslåda?

    Var tvungen att testa en färsk svamp för att känna konsistens och smak. Vart redigt förvånad när det knappt smakade alls… Inga problem att ha kvar den i munnen och tugga. Men om 50g = 5g torrt så vet jag inte om jag skulle få i mig allt…

    När det gäller H2O2 lösningen, så tror jag det var 11ml 3% till 1l vatten. Fast det är lite drygt att köpa dom små flaskorna, så jag köpte 1l 17,5% på färghandeln och hur man ska blanda det vet jag inte..

    Luftfuktaren trycker ju in luft också och jag har 3st 6mm hål längst ner i backen för att trycka ut CO2. Sen kan man ju undra hur mycket problem glasslådorna skapar med sina höga kanter. Borde ju vara ett bra ställe att samla all CO2 🙄

    Har för mig att jag läst att det ska vara fin cocos, men om det går bra att odla med halm så kan det väl inte va nå problem med cocosens fibrer. Sen brukar det vara ganska “pulvrigt” i botten på cocos bricksen.

    Jag har också funderat på hampafrön, har inte sett nån som använder det dock. Nöten är ju ganska hård, kanske går om man krossar dom. Det är ju extremt mycket näring just i hampafrön..

  • razer

    Member
    2007-03-20 at 15:52

    jag kan inte se bilderna 😮 :( har du några länkar du kan länka till tro :?:

  • torparn

    Member
    2007-03-20 at 15:54

    @razer wrote:

    jag kan inte se bilderna 😮 :( har du några länkar du kan länka till tro :?:

    Du måste använda SSL; https://

    https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=461301#461301

  • razer

    Member
    2007-03-20 at 17:08

    @torparn wrote:

    @razer wrote:

    jag kan inte se bilderna 😮 :( har du några länkar du kan länka till tro :?:

    Du måste använda SSL; https://

    https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=461301#461301

    okey thx ❗ ser riktigt fint ut det där iallafall!

  • reaper

    Member
    2007-03-21 at 07:02

    Jag har haft samma tanke med hampa frön tidigare..men fröerna är för rika på olja för att passa som ett bra substrat dets kulle säkerligen fungera till viss del men det finns inga fördelar med att använda det vs någon annan typ av korn substrat.
    Co2´n måste fläktas ut då det bildas i hela lådan med högsta koncentration vid botten av lådan/terrariet”, som su påpekar Torparn så är kanter i utrymmet ett bra sätt att sammla co2 i ex bigpack lådor, vilket vi inte vill ha :)

    Må bäst…

Log in to reply.