Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Första odlingen, utkast över första garderobsritningen.

  • Första odlingen, utkast över första garderobsritningen.

    Posted by reaper on 2008-12-05 at 15:37

    Har aldrig odlat förut men ska nu försöka sjösätta min första odling! Jag vet inte om jag ska fråga i nybörjarforumet eller design & konstruktion. Men eftersom jag inte kan mer än det lilla jag sugit upp på Swecan så postar jag här. Här är ett första utkast:

    1. Plantorna (obvious)
    2. Fläkt som ska plantorna att sjögräsgunga. Kanske en luftfuktare, men behövs det?
    3. Utsug, kolfilter och cooltube i ett. Kanske tar mig lite huvud över vatten (medveten felsägelse) när jag tror att det ska gå att koppla ihop dem?
    4. 400hps som hänger från skjortstången. Onödigt stark för garderoben?
    5. Är datorfläktar jag tänkt ska fungera som kraften till utsuget. Alltså det blir de fläktarna som pushar ut all varm luft. Är de tillräckliga eller behövs en kanalfläkt?
    6. Ballasten till lampan.
    7. Insug av luft utifrån byggnaden. Alltså från rummets redan existerande ventilationstrumma.

    Då ska jag föklara miljön runtom garderoben. Precis bredvid garderoben sitter rummets vanliga insug för färsk luft, alltså en vanlig ventilationtrumma som suger upp kall luft utomhus och pushar ut varm smutsig luft från rummet. Detta tänkte jag borde räcka som insug, men ska jag försöka rikta ner den med hjälp av en ventilationsslang så att det inte bara suger upp den varma luften som befinner sig upp i garderoben?
    Skulle det rentav vara bättre att ha cooltuben kopplade till insuget? Skulle det gå att istället pusha ut all stinkande lukt ur rummets egna ventilationstrumma så att man inte behöver skapa ett kolfilter? Spelar ju ingen roll om stanken är utanför.

    Summering av frågorna:

    Hur bör jag ordna med insug/utsug? Ultimata vore om man kunde pusha ut luften ur den redan existerande ventilationstrumman så att kolfilter inte behöver införskaffas.
    Hur nödvändigt är det med luftfuktare?
    Är en vanlig bordsfläkt i plantornas höjd tillräckligt för att simulera naturligt vindmotstånd?

    Det oklaraste är hur insug/utsuget ska se ut. Där hoppas jag få hjälp av er.

    replied 15 years, 4 months ago 2 Members · 23 Replies
  • 23 Replies
  • reaper

    Member
    2008-12-05 at 16:13

    Hur bör jag ordna med insug/utsug? Ultimata vore om man kunde pusha ut luften ur den redan existerande ventilationstrumman så att kolfilter inte behöver införskaffas.
    Hur nödvändigt är det med luftfuktare?
    Är en vanlig bordsfläkt i plantornas höjd tillräckligt för att simulera naturligt vindmotstånd?

    Om du bor i villa så borde det väl inte vara något problem att använda ventilationen till utsuget. Om man bor i lägenhet eller radhus och ventilationen delas med andra så kanske det inte är någon bra idé, nu vet jag inte om det fungerar så men jag skulle ta reda på det innan om jag skulle göra så. Om du gör det behövs ju inget kolfilter som sagt, så det är nog värt att kolla upp och eventuellt spara en del pengar på.

    Luftfuktare är ju viktigt om du vill optimera förhållandena för plantorna, men absolut ingen nödvändighet. Jag kör utan eftersom jag inte har råd med någon luftfuktare och det går.

    En vanlig bordsfläkt räcker mer än väl till att stärka dem när de är små och räcker säkert till att blåsa på topparna när plantorna blivit större också. Det var vad jag använde i alla fall.

  • reaper

    Member
    2008-12-05 at 16:24

    Bor i lägenhet och tror inte att luften delas med alla andra. Det skulle ju va jävligt roligt om allas rums skulle börja lukta skunk. Men tror inte detta då hålet till rummets ventilationshål är även ett hål på utsidan, fast med ett filter på.

    Men om jag ska va ärlig förstår jag inte skillnaden på utsug och insug. Jag menar, både måste väl ta in och ut luft? Ventilationshålet i mitt rum för tillfället tar ju in kall luft och trycker ut kall luft. Är det ett insug eller utsug? Om det är en av dessa, hur är motsatsen?

    tack för hjälpen annars Urbana!

  • reaper

    Member
    2008-12-05 at 16:53

    Det måste både komma in och ut luft ja, där luften kommer ut blir ju då utsuget xP

    Om ventilationen ser ut som du säger så kan du ha utsuget där. Dra en ventilationsslang från kanalfläkten och fäst vid ventilationen och ha ett passivt insug så långt ner som möjligt, där den kyligare luften finns.
    Poängen med ventilationen är ju att dra ur den varma luften och dra in ny frisk kyligare luft.

    Jag vet inte hur du menar med att det både tas in och pressas ut kall luft. I en lägenhet har man såvitt jag vet aldrig bara ett ventilationshål. Luft måste komma in någonstans, och måste därför åka ut någonstans. Så minst två finns det väl alltid.

  • reaper

    Member
    2008-12-05 at 19:38

    Ok jag fick en lite kort lektion i termodynamik för att förstå insug/utsug. Insug är den som bara suger in och utsug är den som bara surger ut. Detta förstod jag innan. Men jag förstod inte hur ventilationen i mitt rum fungerade. För den har ju ingen fläkt som pumpar ut/in luft, så hur kommer den ut? Och då kände jag redan till termodynamikens nollte huvudsats lite gran men förstod den inte helt.

    Hur som helst. Han tror att öppnar jag den ventilation som egentligen står för hela mitt rum kan vara tillräcklig. Men jag kör nog på Urbanas idé istället för att få en större luftcirkulation. Eftersom att jag även måste kyla ner min lampa så drar jag ett ventilationsrör från trumman till lampan och sen ha utsuget vid öppningen av lampans rör. Såhär:

    1. Plantorna
    2. Bordsfläkt och luftfuktare
    3. Ballast
    4. Lampa
    5. Insug. Fläkt som pressar in luft från rummet.
    6. Utsug. Ett hål till utomhus. Där kommer det automatiskt sugas upp luft då luften utanför är mycket kallare och kommer försöka stabilisera den varma stinkande luften från garderoben.

    Men frågan är om lampan blir tillräckligt nerkyld? Vad tror ni?

  • gevalia

    Member
    2008-12-06 at 04:25

    @Kollektivisten wrote:

    […] Precis bredvid garderoben sitter rummets vanliga insug för färsk luft, alltså en vanlig ventilationtrumma som suger upp kall luft utomhus och pushar ut varm smutsig luft från rummet. […]

    Det där förstår jag inte. Finns det en fläkt där? Eller är det en passiv ventilationstrumma? Om det är ett “insug för färskluft”, då kan väl detta insug inte samtidigt “pusha ut varm smutsig luft från rummet”?

    @Kollektivisten wrote:

    […] Men om jag ska va ärlig förstår jag inte skillnaden på utsug och insug. Jag menar, både måste väl ta in och ut luft? Ventilationshålet i mitt rum för tillfället tar ju in kall luft och trycker ut kall luft. Är det ett insug eller utsug? Om det är en av dessa, hur är motsatsen? […]

    Vad som stämmer är att du inte vet om det är ett insug eller ett utsug, och vad skillnaden är. Vad som inte stämmer är att det samtidigt skulle vara både och. Och förresten, varför hävdar du att det är både insug och utsug när du inte vet skillnaden mellan insug och utsug?

    @Kollektivisten wrote:

    […] 6. Utsug. Ett hål till utomhus. Där kommer det automatiskt sugas upp luft då luften utanför är mycket kallare och kommer försöka stabilisera den varma stinkande luften från garderoben. […]

    Är det inte så att det kommer *automatiskt* att strömma in luft från väggventilen, eftersom det är kallare utanför?

    Några saker som bör klaras ut: Hur fungerar din väggventil? Är det en fördel eller en nackdel att använda den som utsug? Vilken fläktkapacitet behöver du? Dessa frågor hänger ihop. Om du ska ha kolfilter bör du rita in detta separat i skissen. Om du inte har stenkoll (vilket inget tyder på), då bör du förstås ha kolfilter. Här har du den *absolut* enklaste lösningen: Ignorera väggventilen, använd kolfilter, se garderoben som en separat enhet.

  • reaper

    Member
    2008-12-06 at 14:02

    Om man använder ventilationen som passivt insug så har man ju alla eventuella värmeproblem lösta i alla fall. Man lär ju i princip kunna få minusgrader där inne :P Men kör du så behöver du en fläkt och kolfilter ja.

  • reaper

    Member
    2008-12-06 at 14:11

    Några saker som bör klaras ut: Hur fungerar din väggventil?

    Det är en passiv ventilationstrumma. Det är ett hål mot utomhus (jag vet inte hur man böjer utomhus så det passar till mot). Detta hål kan stängas och öppnas. Utomhus är det kallt. Inomhus är det varmt. Så när jag öppnar hålet så kommer det automatiskt in kall luft i rummet för att försöka jämna ut de olika temperaturerna så att de är samma.

    Vad som stämmer är att du inte vet om det är ett insug eller ett utsug, och vad skillnaden är. Vad som inte stämmer är att det samtidigt skulle vara både och. Och förresten, varför hävdar du att det är både insug och utsug när du inte vet skillnaden mellan insug och utsug?

    Jag byggde min okunniga teori på att jag höll handen vid ventilationshålet och kände hur det kom in kall luft. Samtidigt tänkte jag att det också måste åka ut varm luft någonstans. Hittade inget annat hål och antog att det måste åka ut i samma hål. Men du menar istället att det kan komma in luft från olika glipor till hallen? Typ som dörrglipor osv? Jag menar, det kan ju inte bara vara utsug, då blir det ju tillslut vakuum i rummet.

    Är det en fördel eller en nackdel att använda den som utsug?

    Fördelarna: Jag behöver inget kolfilter, då den stinkande lukten ändå kommer sugas ut. Dessutom så behöver jag inte köpa dyra kanalfläktar för nedkylning till min lampa. Så den ända fläkten jag skulle behöva är den som trycker in luft till garderoben från rummet.

    Nackdelar: Det kommer stinka utanför min lägenhet. Det kanske inte är tillräckligt starkt utsug. Det kanske blir för kallt när lampan inte är på.

    Så att helt ignorera väggventilen är ju onödigt då det fortfarande är en naturlig ventilationstillgång som kan utvinnas på ett enkelt sätt.

    Jag kan ju dock ha fel, jag har ju inte ens testat det jag propagerar för. Men om någon vet var jag har fel och var det kommer gå fel, förklara gärna.

  • reaper

    Member
    2008-12-06 at 14:14

    Men kör du så behöver du en fläkt och kolfilter ja.

    Förlåt men jag kanske har missförstått användningen av kolfilter. De är väl till för att neutralisera den stinkande gräs lukten? Har jag den passiva ventilationstrumman så åker väl den stinkande lukten utomhus och är inte längre mitt problem?

  • reaper

    Member
    2008-12-06 at 14:17

    Jag måste tacka ni som hjälpt mig här på forumet. Jag menar, ni gör en altruistisk handling då ni inte tjänar något på att hjälpa mig (förutom egen personlig vinning).

    Jag är beroende av eran hjälp för att jag förverkliga mina egna önskningar och vill visa min tacksamhet över att ni hjälper mig med att förverkliga mitt personliga projekt. Tack så mycket.

  • gevalia

    Member
    2008-12-06 at 14:57

    Få se nu: Du har en passiv ventil (utan fläkt) som leder ut till ett hål i väggen. Genom den strömmar det in luft. För att kunna använda den för utluft behöver du stor fläktkapacitet, hur stor vet jag inte, från en kanalfläkt. Om luften sugs ut på gatan kan det lukta på gatan, i alla fall om du bor på nedre botten.

    Du kan använda ventilen som insug, men man brukar ha insuget nertill och utsuget upptill, så att luften strömmar nerifrån och upp, genom hela setupen. Jag är inte säker på att det är en fördel att ha ett högt tryck på insuget, man brukar ju rekommendera passivt insug, utan fläkt. Du skulle kunna använda en ventslang eller ett ventrör för att leda luften från ventilen till golvet i setupen, då får du ett insug med rejält ös i, jämförbart med ett insug med fläkt, men är detta en fördel?

    I första hand tror jag att du behöver testa och se hur det fungerar i praktiken. Jag förespråkar fortrarande min “ignorera väggventilen-teori”. Så vitt jag kan förstå är detta just den *enkla* lösningen, och den *komplicerade* lösningen är att bygga in ventilen i systemet.

    @Kollerktivisten wrote:

    […] Jag byggde min okunniga teori på att jag höll handen vid ventilationshålet och kände hur det kom in kall luft. Samtidigt tänkte jag att det också måste åka ut varm luft någonstans. Hittade inget annat hål och antog att det måste åka ut i samma hål. Men du menar istället att det kan komma in luft från olika glipor till hallen? Typ som dörrglipor osv? Jag menar, det kan ju inte bara vara utsug, då blir det ju tillslut vakuum i rummet. […]

    Det finns alla möjliga ventilationslösningar, till stor del beroende på husets ålder. Utifrån allt du har skrivit är det tydligt att väggventilen är (enbart!) en inluftsventil.

    @Kollerktivisten wrote:

    […] Samtidigt tänkte jag att det också måste åka ut varm luft någonstans. Hittade inget annat hål och antog att det måste åka ut i samma hål. […]

    Nej, detta är omöjligt. Om kall luft strömmar in, då kan det inte samtidigt åka ut varm luft genom samma hål.

    @Kollerktivisten wrote:

    […] Men du menar istället att det kan komma in luft från olika glipor till hallen? Typ som dörrglipor osv? Jag menar, det kan ju inte bara vara utsug, då blir det ju tillslut vakuum i rummet. […]

    Frågorna är felformulerade. Menar du inte tvärtom? Det finns en inluftsventil, var är utluftsventilen? Kanske ingenstans, kanske inte i samma rum. Det är hela lägenheten som räknas, inte bara rummet. Och det spelar stor roll om huset är byggt 1890 eller 1990.

    @Kollerktivisten wrote:

    […] Fördelarna: Jag behöver inget kolfilter, då den stinkande lukten ändå kommer sugas ut. Dessutom så behöver jag inte köpa dyra kanalfläktar för nedkylning till min lampa. Så den [enda] fläkten jag skulle behöva är den som trycker in luft till garderoben från rummet.

    Men väggventilen är ju *inte* en “naturlig utluftsventil”, utan precis tvärtom, en “naturlig inluftsventil”. Så du behöver just en kanalfläkt för att vända riktningen på den kalla luft som annars skulle strömma in i setupen. Kylning av lampan är rimligtvis fläktens sak. (Om det från ventilen skulle strömma in kall luft som kyler lampan, då har du ett *insug* genom ventilen, inte ett utsug.)

    @Kollerktivisten wrote:

    […] Nackdelar: […] Det kanske inte är tillräckligt starkt utsug. […]

    Alltså behöver du en kanalfläkt. Utan den tror jag inte det blir något utsug alls.

    Jag ser fyra lösningar:
    1) Ignorera ventilen.
    2) Led den kalla inluften i en slang eller ett rör från ventilen till setupens golv.
    3) Använd ventilen som utsug (kräver extra fläktkapacitet).
    4) Som i 2), men led luften till cooltubens inluftsända.

  • reaper

    Member
    2008-12-06 at 16:37

    Byggnaden är byggd under tidigt 70-tal tror jag. Jag bor inte i lägenhet, det kanske har varit missvisande av mig att jag hela tiden benämna mitt hem som en lägenhet, utan det är ett rum som är kopplat till en lägenhet på 10 rum där jag bor.

    Få se nu: Du har en passiv ventil (utan fläkt) som leder ut till ett hål i väggen. Genom den strömmar det in luft. För att kunna använda den för utluft behöver du stor fläktkapacitet, hur stor vet jag inte, från en kanalfläkt. Om luften sugs ut på gatan kan det lukta på gatan, i alla fall om du bor på nedre botten.

    Ok. Nu verkar all fakta fall på plats. Ventilationstrumman är ett insug av kall luft. Och jag förstår att du förespråkar att jag överger idéen om att inkorporera ventilationstrumman. Det får mig att vakna upp till den dystra ekonomiska situation jag står inför ifall att jag vill realisera det här projektet.

    Den ända fördelen jag ser med att integrera rummets ventilation är att den varma lampan blir väldigt nerkyld. Men det kräver ju också att jag har ett starkt utsug. Men detta blir ju även en stor nackdel när lampan är avstängd. Så jag blir nog tvungen att köpa mig en kanalfläkt och göra mig ett kolfilter.

    Vad sägs om det här istället?

    1. Det artificiella livet
    2. Vindsimulatorn
    3. Luftfuktighetssimulatorn
    4. Energisimulator
    5. Solsimulatorn
    6. Insug, tänkte att en liten datorfläkt räcker för det
    7. Utsug, en 120 datorfläkt som forsar sin luften från garderoben till lampröret (röret som lampan befinner sig i) och en liten 80mm fläkt som sitter på andra sidan av lampröret som fläktar in luften från lampröret till resten av ventilationsröret.
    8. Kanalfläkt, var borde den befinna sig i de olika stadierna av utsuget?
    9. Kolfilter

    Här blir jag helt oberoende av rummets ventilation. Vad tycks? Hör gärna invändningar och åsikter i fall att det finns något att invända om.

  • gevalia

    Member
    2008-12-06 at 16:47

    Jo, det ser bra ut. Frågan är varför du skulle behöva ett aktivt insug, och om fläktarna till cooltuben behövs. Det är omdiskuterat var man ska placera kanalfläkt och kolfilter om man har cooltube.

  • reaper

    Member
    2008-12-08 at 18:28

    Ok, jag blir tvungen att göra en ekonomisk lösning. Den ser ut så här:

    1. Blommorna
    2. Lampa och ballast
    3. Varmlufts utsug
    4. Kallufts insug, integrerat med rummets existerande ventilationstruma.

    Jag förstår självklart att det blir problematiskt att ha varmlufts utsuget i botten och kallufts insuget i toppen. Men det är meningen att endast ha det så under vegg-perioden. För när det blir dags att sätta plantorna i blom så har jag förhoppningsvis en kanalfläkt som kan göra insuget till ett utsug. Dock så är det ju inte säkert att en kanalfläkt räcker för att göra om insuget till utsug, men då får jag lösa det på ett annat sätt. Jag skippar cooltuben då röret som sitter runtom lampan är gjort av plast och aldrig blir att använda till en cooltube.

    Frågor:

    Vad är en kanalfläkt? Jag har förstått att den skiljer sig från en datorfläkt, men vet inte hur. Förutom att den är starkare.
    Hur stort blir problemet att utsuget är på botten och insuget på toppen?

    Var kan man köpa ventilationsrör? Antagligen på industri och yrkesaffärer men vet inte vilken specialisering.
    Vilken färg är bäst att ha inuti garderoben (ni har säkert hört frågan hundra gånger innan) och var köper man den färgen? Jag har sett på massa olika odlingar att de har någon plasttapet som reflekterar.

    Kan detta funka? Om inte, varför?

  • gevalia

    Member
    2008-12-08 at 18:40

    Du har en stor garderob, och det är en fördel. Tuta och kör, och se vad som händer! Ett sätt att förbättra planen vore att (i enlighet med mitt förslag nr 2 ovan) leda den kalla ventilluften ner till trean, och ha fyran som varmluftsutsläpp. Men fortfarande tycker jag att du målar in dig genom att du vill ha ventilen med i systemet.

    Jag har ingen aning om vad som kommer att hända med luften om du gör som i skissen. Hur trean skulle kunna bli ett varmluftsutsug förstår jag inte. På vilket sätt kommer den varma luften att sugas ut genom trean? Jag antar att ventilens kalla luft kommer att rasa ner genom fyran, och att rummets kalla luft kommer att sugas in genom trean.

    Om du målar garderoben bör det vara i en matt vit färg, så matt som möjligt, och så vit som möjligt. Sådan färg, råvit takfärg eller liknande, köper du var som helst där man kan köpa färg, till exempel i en färghandel. (Vanliga vitlaminerade garderobsytor är annars helt OK.)

  • reaper

    Member
    2008-12-08 at 22:50

    @Kollektivisten wrote:

    Jag har sett på massa olika odlingar att de har någon plasttapet som reflekterar.

    Mylar kallas “plasttapeten” för, och kostar runt 80kr metern. Det enklaste är att måla med vitt som Gevalia säger.

    Ang. din ventilationsteori så tror jag att luften kommer gå det motsatta hållet än det du beskriver. Luften kommer sugas in i garderoben längst ner och åka ut längst upp.
    Luften blir varmare än rumstemp vid lampan. Då kommer den stiga och pressa sig ut genom ditt ventilationhål. Samtidigt kommer rumstempererad luft att sugas in från hålet längst ner i din garderob.
    Allt detta kan kanske fungera hyffsat helt passivt(utan fläktar), med det skulle säkert funka mycket bättre med en fläkt vid utsuget(längst upp) som suger ut luften.

    Det är iaf jag vad tror. Lycka till med bygget!

Page 1 of 2

Log in to reply.