• Fifflar Sverige med statistiken?

  Postat av paddington på 2002-09-11 at 10:56

  När man i Sverige hela tiden gömmer sitt narkotikapolitiska fiasko bakom att inte “de siffror som tillämpas inom EU är jämförbara” får man bilden att t.ex. Holland skulle “fuska” med sin rapportering. Nu snubblade jag på detta uttalande på ingen annan hemsida än CAN:

  “Kontroversiell svensk definition
  För två år sedan ändrade Folkhälsoinstitutet plötsligt definitionen av narkotikarelaterad dödlighet i sin årliga rapportering till EU. Numera redovisas endast cirka 1/3 av dödsfallen i Socialstyrelsens officiella statistik. Både svenska forskare och företrädare för EU-organet EMDDA ifrågasätter beslutet. Jämförbarheten med andra länders trender försvåras och risken är att Sverige får en underrapportering av fallen, säger Julian Vicente, ansvarig för statistiken kring drogrelaterad dödlighet inom EMCDDA.”

  Sverige har redan idag usla siffror, hur många liv skördar Svensk repression egentligen? Detta är tveklöst något som pressen borde kunna nappa på. Sprid och förfäras över censuren.

  svarade 20 år, 4 months sedan 2 Medlemmar · 5 Svar
 • 5 Svar
 • reaper

  Member
  2002-09-11 at 20:27

  Undrar på vilket sätt de ändrade den?!?

 • paddington

  Member
  2002-09-11 at 21:51

  Jag frågade Ted Goldberg om detta.

  Det var tydligen Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, som på egen hand beslöt om den ändrade definitionen. Många forskare ställer sig frågande till det hela då Gunnars motiv bara kan spekuleras om.
  I varje fall har EMCDDA relativt nyligen beslutat om hur man ska definiera drogrelaterade dödsfall, och om alla länder följer denna definition, får vi kanske fram lite jämförbar statistik om ett par år.

  Intressant att man kan ändra urvalsgruppen som ska representera en av de parametrar vi utvärderar vår narkotikapolitik efter utan att det ens motiveras eller diskuteras. Kanske en slump, en rutinliknande sak, eller så mörkar man för att undvika kritik. Snett som fan är det i varje fall.

 • reaper

  Member
  2002-09-11 at 22:08

  Heter han verkligen Ågren?
  =)

  Ger man ingen orsak för ändringen, befarar man det värsta helt enkelt…

 • reaper

  Member
  2002-09-12 at 06:04

  Det fanns en rätt bra artikel om det här i nya A&N.

 • reaper

  Member
  2002-09-12 at 07:26

  @Mamomym wrote:

  Heter han verkligen Ågren?
  =)

  Hahaha 😆 😆