Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Säkerhet Får man ha så här kort varsel?

 • Får man ha så här kort varsel?

  Posted by dr-snuggles on 2003-03-04 at 07:33

  Ofta när det är något i alla lägenheter i vårt hus som ska fixas till får jag en lapp där det står ungefär “Den 6/3 2003 kommer vi att justera balkongräcken i alla lägenheter. Om ingen är hemma använder vi huvudnyckel.”. Poängen är alltså att de skickar ut lappar om det max ca 2-3 dagar innan jobbet utförs. Måste man inte meddela tidigare än så? Det vore ju väldigt opassande om man skulle ha en odling igång och de får för sig att de ska olja garderobsgångjärnen…

  replied 21 years, 2 months ago 4 Members · 9 Replies
 • 9 Replies
 • Token

  Member
  2003-03-04 at 10:47

  Det lät konstigt med sådan kort varsel.

  Jag fick 2 sotare in här i lägenheten utan någon som helst varsel. 😯

  Hyresvärden hävdar att han satt upp lappar men jag har inte sett dem.
  Men men sotarna kunde intek ommigt sämre vald tid, för det låg både pipor/rizla/bongar oav och en hel del gräs på bordet oxå + tomma ölbrukar och vinflaskor i lägenheten.

  Deras ända komentar va något i stilen “Här hade ni festat ser jag” med en riktigt stort leende på läpparna.

  //Tok

 • reaper

  Member
  2003-03-04 at 12:15
  Romsan wrote:
  Ofta när det är något i alla lägenheter i vårt hus som ska fixas till får jag en lapp där det står ungefär “Den 6/3 2003 kommer vi att justera balkongräcken i alla lägenheter. Om ingen är hemma använder vi huvudnyckel.”. Poängen är alltså att de skickar ut lappar om det max ca 2-3 dagar innan jobbet utförs. Måste man inte meddela tidigare än så? Det vore ju väldigt opassande om man skulle ha en odling igång och de får för sig att de ska olja garderobsgångjärnen…

  Använd 7-tillhållarlås eller 9-tillhållarlås eller vad de kallas nuförtiden som komplemement. Hos mig ingår det som standard, och de brukar be om att man ändrar dadumet om det inte passar, annars att endast ha huvudlåstet låst så att de kan komma in om man inte skulle vara inne.

  Hos mig (allmämnnyttan) är problemet att de anmäler att de ska komma FÖR långt i förväg. Och eftersom jag är ganska glömsk med sådant (har alltid varit) så ringer de plötsligt på dörren. Problemet är att de aldrig kan säga ungefärligt klockslag när de tänker komma. Men se till att också ha dörrkikare, så kan man ställa undan sånt de inte bör se om du skulle vara hemma. Är du förberedd och inte hemma så bommar man naturligtvis för. De har ingen rätt att snoka i något förutom det som det står att de tänker åtgärda.

 • dr-snuggles

  Member
  2003-03-05 at 18:47

  Tack för all information. Det bör tilläggas att det är en olustig känsla över hela situationen även om man inte odlar hemma. Det blir ju så att man en hel dag vet att om det ringer på dörren och jag inte öppnar inom 10 sekunder så är det någon som öppnar med huvudnyckel och stövlar in.

 • reaper

  Member
  2003-03-05 at 19:06

  Jag vet hur det känns. Under min förra odling höll dom på och grejjade i lägenheten, så man fick information var och varannan dag om att “vi ska göra det och det, å är du inte hemma använder vi huvudnyckel”… Det är ju inte mycket att göra åt det. Ringer man och säger att de inte får använda huvudnyckel lär de ju undra vad fan som är på gång. Då är det bättre att försöka vara hemma när de komme och om man inte kan, så får man väl försöka “boka om” tiden.

  Vad det gäller att hålla odlingen hemlig när det är folk i lägenheten, får man helt enkelt ha fantasi: Få bort all lukt, isolera bort allt ljus och ljud, fixa lås o.s.v. Själv hade jag en lapp på garderobsdörren där det stod att den inte fick öppnas p.g.a. ljuskänslig fotoutrustning… Fast det är klart att den var låst också.

  Tycker man att det är intressant att veta om folk varit inne och VART de har varit, är det ett ovärdeligt gammalt trick att sätta en tändsticka mellan dörren och dörrkarmen när man stänger den. Har något öppnat medan man varit borta lär tändstickan ligga på golvet.

  Förövrigt bör man nog inte vara alltför nojjig vad det gäller hyresvärdens reparatörer. För det mesta gör de samma saker i en jävla massa lägenheter och är antagligen inte intresserade av att snoka, speciellt inte “stora” hyresvärdar, då man lätt blir ganska anonym bland hundratals andra hyresgäster. Då är det nog värre med de små, som bara äger ett par hus. De är säkert mer intresserade av att veta vilka som egentligen bor i deras hus…

 • Token

  Member
  2003-03-05 at 21:49
  Falcon wrote:
  Token wrote:
  Det lät konstigt med sådan kort varsel.

  Jag fick 2 sotare in här i lägenheten utan någon som helst varsel. 😯

  Hyresvärden hävdar att han satt upp lappar men jag har inte sett dem.

  I såna fall kan du faktiskt stämma hyresvärden och begära skadestånd. Något jag gjorde vid ett tillfälle mot ett kommunalt bostadsbolag, men jag drog sedermera tillbaka anmälan eftersom jag fick en ursäkt samt gratis bredband i 2mån, något som förvisso också är tveksam hantering, men jag ansåg mig iaf kompenserad.

  Jag kan ju inte ävda något om jag inte har några bevis på att han inte hade satt upp några papper på det?

  //Tok

 • professorn

  Member
  2003-03-05 at 23:10

  Byt lås?

 • reaper

  Member
  2003-03-06 at 16:40

  Så här är det enl Jordabalken betr. hyresvärdars rätt till tillträde av hyresrätt:

  26 § Hyresvärden har rätt att utan uppskov få tillträde till lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn eller utföra förbättringsarbeten som inte kan uppskjutas utan skada. När lägenheten är ledig till uthyrning, är hyresgästen skyldig att låta den visas på lämplig tid. ( Detta är alltså mer akuta saker, EJ underhåll av vanlig karaktär )

  Efter tillsägelse MINST EN MÅNAD i förväg får hyresvärden i lägenheten låta utföra mindre brådskande förbättringsarbeten som inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten. Sådana arbeten får dock inte utan hyresgästens medgivande utföras under den sista månad som hyresförhållandet består. (Det är troligen detta som diskuteras i frågan)

  M.a.o. har hyresvärden inge rätt att springa in och ut med kort varsel! Vidare tror jag jag knappast några lappar i trappen räcket. Det bör ske med brev/e-post.

  Slå din hyresvärd på fingrarna med lagboken! 8)

 • reaper

  Member
  2003-03-12 at 12:37

  Skulle tro att de flesta anlitade hantverkare mer eller mindre skiter i om dom skulle se plantor i garderoben. Ens hyresvärd är en annan grej dock. Själv har jag dilemmat att jag behöver få min ventilation lagad men med tanke på min odling så släpper jag inte in någon “opålitlig” person hos mig, reperationen får helt enkelt vänta :)

 • reaper

  Member
  2003-04-03 at 20:28

  Ja de flesta hantverkare jag känner röker ju på själva , så risken skulle väl vara att de snor litew av ens stash :)

  För ett par år sen fick jag översvämning i lägenheten när jag var på jobbet , POLISEN ringde till mitt jobb och meddelade det hemska , de hade varit tvugna att bryta upp dörren så att brandmännen kunde åtgärda felet.

  Jag hade både bong paper och lite hasch i en frimärkspåse framme på bordet .8O 😯

  När jag kom hem stod piketen och väntade , de ville ge mig min nya nyckel till lägenheten , de följde även med in för att visa vad som hade skett……..Allt jag kunde se var mitt hasch på bordet, var i total apatisk chock och väntade på att bli arresterad , men nähe då , de bara flinade och gick….kanske tycke de att jag redan led i o m att ALLT som var under knähöjd varit indränkt i avloppsvatten….

  sen tog jag tre riktigt feta ena bara för att bli lite normal…

Log in to reply.