• EU möte om lätta droger på måndag!

  Posted by reaper on 2002-10-11 at 18:14

  Hittat på tv4.se under nyheter – “fler nyheter – alla telegram”

  Eftersom jag inte kunde få fram URL:en så kopierar jag hela artikeln här, hoppas det är okej.

  EU står inför ideologiskt avgörande om “lätta droger”

  EU står inför ett avgörande beslut om synen på narkotika, enligt den svenska regeringen. Risken är dock stor att justitieminister Thomas Bodström tvingas kompromissa.

  Regeringarna i EU förbereder gemensamma minimiregler för olaglig handel med droger. Vid ett justitieministermöte i Luxemburg på måndag ska de försöka komma överens politiskt.

  Men diskussionerna inför mötet har visat på djupa ideologiska motsättningar. I varsin ände av det politiska spektrat står Nederländerna och Sverige.

  Coffeeshops

  Den hårdaste striden gäller om all olaglig överlåtelse av narkotika ska kriminaliseras, eller om länderna var för sig ska få bestämma om små mängder av exempelvis cannabis ska kunna undantas. I klartext handlar det om framtiden för Hollands beryktade coffeeshops.

  Sveriges linje är kompromisslöst för total kriminalisering, en hållning som riskerar att tvinga in justitieminister Thomas Bodström i ett hörn.

  Länderna måste vara eniga för att nå en överenskommelse, och utvecklingen i en lång rad EU-medlemsländer de senaste åren har gått mot en försiktig avkriminalisering av så kallade lätta droger som cannabis för eget bruk.

  Förändringen syns tydligt i länder som Belgien, Storbritannien, Tyskland och Portugal, förutom Nederländerna. – Det är klart att den utvecklingen förr eller senare sprider sig även till EU:s ministerråd, befarar svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp).

  Vinner mark

  I parlamentet vinner förespråkarna för en mindre hård linje i narkotikafrågan mark, ledda av italienske radikalen Marco Cappato, som själv vill se en legalisering.

  – De enda som tjänar på förbudet är mafiosos, precis som Al Capone gjorde på prohibitionen i USA, säger Cappato till TT.

  Parlamentets rådgivande uttalande i den här frågan blev just en kompromiss mellan den svenska och nederländska linjen, något som Schmidt absolut inte vill se i ministerrådet.

  – Jag tycker inte Sverige ska släppa sin hållning. Frågan har mycket hög profil just nu. Den är oerhört känslig och det är viktigt att inte ge efter för tidigt, säger han.

  Hellre ska Sverige då ta nesan av att bli det land som omintetgör en uppgörelse, anser Schmidt.

  Det säger sig regeringen vara beredd att göra, men diplomater med insyn i förhandlingarna talar också om en möjlig kompromiss. – Det handlar om att det inte ska se ut som att övriga EU-länder godkänner den holländska modellen, säger en svensk diplomat.

  TT

  replied 21 years, 5 months ago 9 Members · 38 Replies
 • 38 Replies
 • fr

  Member
  2002-10-11 at 19:27

  Håller tummarna att det går bra, även om det kommer ta lång tid tills det händer något i Sverige verkar det gå åt rätt håll även här.

 • tom-forcade

  Member
  2002-10-13 at 17:54

  Att Nederländerna skulle stänga sina coffeeshops är helt uteslutet. Det kommer inte att bli någon uppgörelse den här gången.

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 18:44

  Undrar bara hur det kommer sig att det gått bra för alla länder som legaliserat cb förutom holland……

  o ni får gärna skriva ett inlägg här sen o berätta om hur det gick på mötet

  😆 😆 8)

  Da Doler

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 18:49

  Tror det blir som Tom Forcade säger.

  Fast o andra sidan..vilka länder är det förutom Sverige som är för en repressiv linje?

 • tom-forcade

  Member
  2002-10-13 at 19:07

  @Mamomym wrote:

  Tror det blir som Tom Forcade säger.

  Fast o andra sidan..vilka länder är det förutom Sverige som är för en repressiv linje?

  Frankrike och(Berlusconis)Italien är väl de enda stora EU-länder som kan jämföras Sverige. Av de mindre är väl Finland och Grekland ganska repressiva.

 • professorn

  Member
  2002-10-13 at 19:13

  Men i både frankrike och italien ser väl polisen mellan fingrarna för mindre cannabis-brott..?!

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 19:17

  Fast i Finland är de ganska snälla till cannabis användare. Eller?
  Vi har en finne här på forumet..vi kan fråga honom.. :D

  Har hört att Grekerna är rätt glada vid att röka. Fast det kanske är en osanning.

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 20:41

  Ojojojoj han kommer få vika sig, Bodström.. vad kul det ska bli… :)

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 20:44

  han kommer åka på stor däng ifall han fortsätter den BENHÅRDA linjen.

  Men Bodström har fan rökt själv…. :D :D

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 00:26

  greengiant, jag var i Frankrike i sommras och de slänger rökat om de ser en, så muddrar de en och tar om man råkar ha något i fickor också. Men de anmäler inte bara säger att “Du är medveten om att det där är olagligt va”. Hände faktist att de muddrade folk som inte rökte heller fråga mig inte varför.

 • mooch

  Member
  2002-10-14 at 16:13

  Inga rapporter från mötet ännu?

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 18:47

  Det här är från TT:

  “Sverige säger nej till en EU-överenskommelse om mer lika straff för knarkhandel. Justitieminister Thomas Bodström ville inte gå med på Nederländernas förslag att tillåta försäljning av små mängder “lätta” droger./TT”

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 18:50
 • mooch

  Member
  2002-10-14 at 19:04

  http://www.drugnews.nu/nyhet.asp?id=1707

  ”Vi accepterar inte att EU:s skattebetalare ska finansiera den drogliberala konferensen i EU-parlamentets lokaler, vars syfta är att underminera FN:s narkotikakonventioner och urvattna FN:s barnkonvention!”, menar Europe Against Drugs”

  Nu blir jag ilsken! Jag är också skattebetalarna och jag är glad över att mina skatte pengar för en gångs skull används till något vettigt i det där parlamentet i Bryssel.
  Tror de att de för allas talan?

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 19:24

  Nio organisationer, främst svenska, protesterade på måndagen i ett gemensamt uttalande mot propagandakonferensen på tisdag och onsdag i EU-parlamentet.

  Europe Against Drugs (EURAD), European Cities Against Drugs (ECAD), Hassela Nordic Network (HNN), Föräldraföreningen mot narkotika, (FMN), Sveriges invandrare mot narkotika (SIMON), Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS), Norden Mot Narkotika (NMN), Nykterhetsröre lsens samarbetsorgan i Stockholm (NSO) ochj Svenska Carnegie Institutet

  No shit..

Page 1 of 3

Log in to reply.