EU möte om lätta droger på måndag!
Hittat på tv4.se under nyheter – “fler nyheter – alla telegram”
Eftersom jag inte kunde få fram URL:en så kopierar jag hela artikeln här, hoppas det är okej.
EU står inför ideologiskt avgörande om “lätta droger”
EU står inför ett avgörande beslut om synen på narkotika, enligt den svenska regeringen. Risken är dock stor att justitieminister Thomas Bodström tvingas kompromissa.
Regeringarna i EU förbereder gemensamma minimiregler för olaglig handel med droger. Vid ett justitieministermöte i Luxemburg på måndag ska de försöka komma överens politiskt.
Men diskussionerna inför mötet har visat på djupa ideologiska motsättningar. I varsin ände av det politiska spektrat står Nederländerna och Sverige.
Coffeeshops
Den hårdaste striden gäller om all olaglig överlåtelse av narkotika ska kriminaliseras, eller om länderna var för sig ska få bestämma om små mängder av exempelvis cannabis ska kunna undantas. I klartext handlar det om framtiden för Hollands beryktade coffeeshops.
Sveriges linje är kompromisslöst för total kriminalisering, en hållning som riskerar att tvinga in justitieminister Thomas Bodström i ett hörn.
Länderna måste vara eniga för att nå en överenskommelse, och utvecklingen i en lång rad EU-medlemsländer de senaste åren har gått mot en försiktig avkriminalisering av så kallade lätta droger som cannabis för eget bruk.
Förändringen syns tydligt i länder som Belgien, Storbritannien, Tyskland och Portugal, förutom Nederländerna. – Det är klart att den utvecklingen förr eller senare sprider sig även till EU:s ministerråd, befarar svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp).
Vinner mark
I parlamentet vinner förespråkarna för en mindre hård linje i narkotikafrågan mark, ledda av italienske radikalen Marco Cappato, som själv vill se en legalisering.
– De enda som tjänar på förbudet är mafiosos, precis som Al Capone gjorde på prohibitionen i USA, säger Cappato till TT.
Parlamentets rådgivande uttalande i den här frågan blev just en kompromiss mellan den svenska och nederländska linjen, något som Schmidt absolut inte vill se i ministerrådet.
– Jag tycker inte Sverige ska släppa sin hållning. Frågan har mycket hög profil just nu. Den är oerhört känslig och det är viktigt att inte ge efter för tidigt, säger han.
Hellre ska Sverige då ta nesan av att bli det land som omintetgör en uppgörelse, anser Schmidt.
Det säger sig regeringen vara beredd att göra, men diplomater med insyn i förhandlingarna talar också om en möjlig kompromiss. – Det handlar om att det inte ska se ut som att övriga EU-länder godkänner den holländska modellen, säger en svensk diplomat.
TT
Log in to reply.