• Dricka

    Posted by reaper on 2003-10-21 at 14:51

    Thé e typ det bästa som finns att dricka när man rökt och jalla yogurt. om ni inte provat det gör det med massa socker……… :D

    replied 20 years, 6 months ago 3 Members · 5 Replies
  • 5 Replies
  • token

    Member
    2003-10-22 at 16:49

    Personligen så tycker jag att allt med socker är gott under ett CB rus.
    Men försöker hålla mig ifrån det , då jag uppfattat att det tar bort “udden” av ruset.

    Men gott e det ;)

    //Tok

  • reaper

    Member
    2003-10-22 at 18:51

    Man kan ju ta honung istället för socker, mycket nyttigare.
    Om man verkligen vill ha socker är råsocker delikat,
    särskilt om man blandar ut det med lite vaniljsocker.. ^.-

    Annars: ja, thé är förmodligen det ljuvligaste som finns.
    Nu när det börjar bli ruggigt och mörkt ute
    kan jag rekommendera Rhoibos,
    ett rött thé som smakar jul. Heter även julthé i affärerna,
    såvida de inte är onda
    och påstår att glöggthé skulle vara julthé.

    Jag tycker om thé. ^.^

  • reaper

    Member
    2003-10-22 at 20:39

    Ja! Roibos är riktigt gott! Det bästa med det är att det inte är från tebusken (det kommer från någon sydafrikans buske dade de mig i afäären iallafall) så det är ingen risk att man bli uppiggad av det. Man kan dessutom göra det väldigt startk utan att det blir bittert, så genom att blanda riktigt starkt roiboste med is får man snabbt iste.

    ZeldoX: Varför är honung nyttigare än vanligt socker? Vad jag förstått består det till stor del av fruktos, vilken är den enklaste sortens sockermolekyl vilken direkt kan tas upp av kroppens celler; har vi inte varnats för att äta för mycket snabba kolhydrater? Eller väger de andra sakerna i honungen upp detta? Bra för halsen iallafall…

  • reaper

    Member
    2003-10-22 at 22:49

    Moses: Sant, honung består av snabba kolhydrater
    men som du sa så väger de andra delarna upp det,
    särskilt om man jämför med vanligt vitt socker.
    Bl.a. innehåller honung en mängd olika mineraler
    och även B-vitaminer och en liten del protein.
    “Styrkan i honung ligger emellertid inte i de enstaka ämnena
    utan i samspelet mellan de olika verksamma ämnena” – iFORM nr 13/03

    Förutom mot förkylning, halsont och trötthet kan det användas mot
    oren hud, glanslöst hår,
    vissa magproblem och vid behandling av sår.
    Dessutom kan det hjälpa mot hål i tänderna[!!],
    självfallet inte som tandkräm men bättre än socker som sötningsmedel.

    All information är då tagen ur iFORM,
    jag hoppas de är tillförlitliga åtminstone när det gäller honung. 😉

    ZeldoX tycker om håning. ^.^

  • 108

    Member
    2003-10-23 at 08:54
    Moses wrote:
    Vad jag förstått består det till stor del av fruktos, vilken är den enklaste sortens sockermolekyl vilken direkt kan tas upp av kroppens celler; har vi inte varnats för att äta för mycket snabba kolhydrater?

    Sötman i honung kommer huvudsakligen från ungefär lika delar fruktos och glukos (druvsocker). Fruktos är leverns “favoritmat” och går i första hand dit utan att höja blodsockret om jag har fattat det rätt.

    Livsmedelsverket http://www.slv.se säger: “Vårt vanliga socker består nästan till 100% av sackaros. När den sönderdelas får man en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Invertsocker finns naturligt i honung”. 8)

    Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs när du äter ett livsmedel. Ju högre siffra, desto snabbare tas kolhydraterna upp. Enligt GI-tabellen på http://www.paulun.com har fruktos ett GI på 27 medan glukos har hela 141. Enligt samma tabell har honung beroende på sammansättning ett GI på 46-124 (snitt 78 ). Som jämförelse har sackaros (vanligt socker) GI 97 och torkade dadlar GI 147.

    PS Det brukar sägas att de nyttigaste ämnena i honung förstörs vid upphettning över 40 grader.

    PPS Jag älskar också te, helst grönt och avsvalnat med lite honung i.. :crazy:

Log in to reply.