Ett svenskt cannabisforum Forums Swecan Arkivet Deezacks startguide.

  • Deezacks startguide.

    Posted by dod on 2002-07-30 at 22:55

    Deezacks startguide.

    Det finns lika många åsikter som det finns odlare, dessa svar är enbart menade som riktlinjer då alla får olika resultat beroende på hur mycket tid man lägger på sin odling, för individuell hjälp så ber vi er ställa era frågor i forumet.

    Vilka frö skall jag välja?

    Att välja ett frö kan ofta vara första problemet för en som nyligen kommit i kontakt med odling av Cannbis. Vilka frö som är bäst råder det säkerligen lika många åsikter om som det finns odlare, vilket som är bäst är kanske inte det mest intressanta för nybörjaren utan snarare vilka frö som är billiga och vilka som är lätta att odla. Vi på SweCan rekommenderar att ni tittar in på någon seedbank som har ett stort urval och läser igenom lite olika strains för att sedan välja en som passar er och er plånbok.

    Det står så mycket om lampor, vilken är bäst?

    Att välja en lampa kan tänkas vara steg två när man har valt ut lämpliga frön.
    För att få ett gott resultat bör man sträva efter att ge plantan ett så brett ljusspektra som möjligt, detta kan man tyvärr inte uppnå med vanliga glödlampor.
    Det billigaste alternativet, därför antagligen också det bästa för nybörjaren, är lågenergilampor (LE-lampor).
    LE-lamporna har ett ganska stort spektra i det blå och vita spektrat och passar sig därför bäst till den vegetativa fasen i plantans liv. Det fungerar att använda LE genom hela cykeln men resultatet blir inte det bästa. Hur många LE som behövs beror ofta på utrymmet man odlar i etc. Men kort och gott kan man säga att ju mer ljus, ju bättre mår plantan.
    Vill man ha riktigt bra resultat så är det givna alternativet en HPS-lampa.
    HPSen, som står för High Pressurized Sodium (Högtrycksnatrium), levererar ett mycket brett ljusspektra som även är väldigt energirikt. En HPS består både av en armatur, som också innehåller tändanordning, och en speciell lampa. Det finns olika lampor beroende på vilket ljus man vill ha. Det finns lampor som lämpar sig för en fas men det finns även lampor som kan lämpa sig för båda faserna, återigen bestämmer plånboken.

    Slutligen kan man säga att LE är ett alternativ för den som odlar för första gången eller den som bara vill testa. LE lampor kan man köpa för ca 50:- på flertalet ställen i Sverige, men man bör räkna med att man får använda 4-5 stycken per planta.
    HPS däremot kan vara lite pilligare att få tag i eftersom det är svårt att köpa över disk, dock finns det flera postorderföretag som man kan beställa av. En 400w HPS kan kosta mellan 1100 – 1500:- och har man tänkt odla seriöst är den väl värd pengarna.

    Medan en LE ger ungefär 700 lumen så ger en 400w HPS ca 55 tusen lumen, så kan du själv tänka på hur pass mycket effektivare en HPS är gentemot ett gäng LE.

    Hur gror man bäst ett frö?

    Att gro fröna är inte alls svårt, men ändå finns det ett otal olika tillvägagångssätt.
    En del väljer att direkt plantera fröet i en kruka med jord, vilket är det enklaste sättet där är, men samtidigt kan det hända att fröet inte gror, och då står man där med en tom kruka. Andra väljer att lägga fröna på ett fuktigt papper tills dom visar en liten “svans”, en rot som sticker ut, sedan planterar dom fröet i en kruka.
    En tredje och väldigt enkel metod är att köpa sig torvbricketter hos en trädgårdshandlare.
    Dessa fungear så att man lägger dom i vatten så sväller dom upp och bildar en liten
    torvkruka. I denna stoppar man sen ner fröet och låter den stå på lämplig plats. Efter ett par dagar tittar en liten planta upp och även någon rot har kommit fram genom torven, då är det dags att plantera hela torvbricketten som den är med plantan i, ner i en kruka med jord. Man behöver alltså inte ta bort torvbricketten, mycket enkelt. 30 st bricketter kostar ca 45:-.

    Hur stor betydelse har jorden?

    Har du fått hem dina frön och ordnat dig en lampa? Då är det dags att plantera.
    Många rekommenderar Hasselforsjord eftersom den sägs vara lämplig för Cannabisodling, men det går bra med de flesta jordsorter. Det man bör tänka på är att jorden inte får ha för lågt pH-värde, den får inte vara för sur, eftersom detta då kan hindra plantan från att uppta näring. Inte heller får den vara för basisk, dvs ha för hög pH. Ofta har blomjord ett ganska lågt pH-värde, runt 5,5-6, det man då kan göra är att blanda i kalk i jorden för att höja pH-värdet och samtidigt ge plantan lite extra tillskott.
    Jorden bör heller inte vara allt för hårt packad, därför är det lämpligt att blanda ut den med lecakulor och eventuellt lite vermikulit.

    För de som är intresserade av att blanda egen jord finns här ett recept;
    Kali Mist skrev:
    Här är receptet på jorden.
    En del perlite, en del vermiculite och två delar blomjord. Plus en matsked dolomitkalk per liter jord så får du en luftig och väldränerad jord med bra ph, dessutom slipper man Mg brist då kalket innehåller det i tillräckliga mängder.

    Vilken näring är bäst?

    Näringen är en ganska viktig detalj för din plantors välbefinnande, tyvärr kan det vara lite svårt att hitta den perfekta näringen för Cannabis. Det finns dock specialnäring att köpa av diverse Headshops, exempel på dessa är Terra Vegga för den vegetativa fasen och Terra Flores för blomfasen. (<-- är det rätt namn på närigen?)
    Självklart finns det andra alternativ som fungerar och som i vissa fall är betydligt billigare, exempel på dessa är Blåkorn, Pokon Orkidenäring och Algomin.
    Vad man bör tänka på är att näringens innehåll anges i ett sk. NPK-värde där N står för kväve, P för fosfor och K för kalium. Det man skall eftersträva är ett högt N-värde för veg och ett lågt N-värde för blommning.

    Vad innebär toppning?

    Att toppa en planta innebär helt enkelt att man klipper av den och låter mindre sidoskott växa upp och bilda två eller flera nya toppar. Det finns olika varianter av toppning och olika sätt att utnyttja dessa tekniker, för att hålla ner längden på svaret så föreslår vi att du frågar i SweCans forum ifall du behöver hjälp med toppning.

    Vad innebär det att ha en hydroodling eller bubblare?

    Att odla med sk hydroteknik innebär att man inte använder sig utan jord som medium för plantorna, istället låter man som istället stå i nätkrukor där rötterna ges möjlighet att fritt hänga ner i vatten. Detta kan ju till en början låta lite underligt, men så är faktiskt fallet, plantorna växer direkt i vatten.
    För att kort beskriva det så kan man säga att det går ut på att frigöra koldioxid och syre i vattnet för att rötterna skall kunna ta upp ämnena snabbare än de kan när de växer i jord. Det hela går ut på att man har en luftpump som hela tiden pumpar ner luft så att det bubblar kraftigt i behållaren bland rötterna.
    Fördelen med hydroodling är att man slipper gammal jord och allt som hör där till, det växer MYCKET snabbare och det är lättare att ha full kontroll på näring etc.
    Att bygga sig ett eget hydrosystem är inte så svårt som det till en början kan verka, och när det väl är igång behöver man endast kontrollera vattenivåer och näringsvärden med jämna mellanrum. Är du intresserad av att hydroodla så ber vi dig ställa dina frågor i Hydroforumet där odlare med erfarenhet kan hjälpa dig.

    Replik angående ljusinfo:
    Du uppfattar ljuset som vitt eftersom det är blandat av olika färger.Så långt stämmer det.
    Men vitt ljus har väldigt kort våglängd (hög energinivå) som mäts i Nm. Alltså, ju lägre värde på Nm desto högre energinivå.
    Här har du massor med info om ljus. Kolla länken längst ner angående färgtemp.
    http://www.misty.com/people/don/light.html
    Ännu mer:
    http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm#S-2
    Info om färgtempratur:
    http://www.inlandreef.com/mhcolor.html

    replied 21 years, 9 months ago 0 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

    Sorry, there were no replies found.

    The forum ‘Arkivet’ is closed to new discussions and replies.

    Start of Discussion
    0 of 0 replies June 2018
    Now