• daggmask i krukan!

    Posted by reaper on 2005-01-19 at 10:37

    Tjo!
    jag har sökt lite info om daggmaskar här på swecan men inte hittat nåt konkret, bara jag-tror o liknande.
    här är de konkret! :)

    Jag hade mycket kompakt jord, till den grad att vatten inte kunde tränga in i mitten på krukan, där den stora rot-massan finns, på grund av att jag varken hade använt leca eller smulat bort den gamla jorden vid omplantering.
    kunde altså knappt peta ner fukt-mätaren i centrum, o de va alltid nästintill snustorrt där vilket resulterade i att allt vatten rann längs insidan på krukan o direkt ut, vilket ledde till att plantorna led av ut-torkning.
    jag köpte då en burk metmask, storlek medium i den lokala sport-fiske-butiken, o slängde ner allla i de fyra krukorna. (på dosan dom kommer i står de att de e cirka 50 mask o e ungefär 60 mm långa, dom i min va lite större, ca 7-10 cm långa.

    3 dagar efter inplantering kände jag att jorden var mer porös än tidigare, o nu e den lika porös överallt i krukan :)
    dessutom hjälper ju maskarna till att syresätta rötterna (eftersom dom gräver gångar) o bryter ner kompost-material till näring, så altså win-win situation :D

    jag använde trädgårds-jord, altså ingen plantjord, så min jordblandning har ju en del kompost-material i sig som maskarna kan leva på. jag ska skörda om 2-4 veckor, då uppdaterar jag denhär posten med antal levande maskar, så vet vi hur mycke jord dom behöver för att överleva i krukan :)
    men förutsatt att dom lever om 2-5 veckor, så kommer jag köra fler mask/kruka i nästa, o skippa näring helt o hållet, möjligen blanda ner nån mer organisk kompost som mat till dom :)

    uppdatering kommer. :)

    replied 18 years, 1 month ago 9 Members · 51 Replies
  • 51 Replies
  • mr_bones

    Member
    2005-01-19 at 11:28

    kan denna bok vara intressant?
    http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=9177760379

    Hittade info om boken här:http://www.miljo.gu.se/txt/dagg.txt

    Fibbe säljer metmask:http://www.fibe.se/index2.htm

  • reaper

    Member
    2005-01-19 at 11:59

    skönt o veta att ja int e tokig, utan de finns bevis o inte bara mina teorier :)
    dock står de väl knappast i boken hur mask trivs i krukor, me cannabis? ;) 😆

  • zomba

    Member
    2005-01-20 at 00:09

    Jag tror att maskarna gör en hel del nytta, med att bryta ner halvkomposterat och onedbrutet material samt luckra jorden.
    Finns det mycket mask i jorden när man planterar ute är det ett tecken på bra jord har jag fått lära mig och jag tycker det stämmer.

    Jag vill gärna höra mer om dina kommande maskerfarenenheter i krukodling.
    mvh
    /zomba

  • reaper

    Member
    2005-01-28 at 13:13

    Uppdatering: Nu har jag klippt ner den ena utav de fyra plantorna, rotsystemet var inte övervuxet, dock en del rötter i lecan i botten.. :)
    Av de upphittade maskarna levde alla, och såg ut att må bra, så dom åkte ner i de andra tre krukorna.

    Jag har fått en bättre och jämnare fukt-nivå i hela krukan, jorden har luckrats upp något oerhört vilket har lett till att vattnet tränger in i hela jord-volymen istället för att rinna längs insidan av krukan, och direkt ut igenom bottnen, tidigare hade jag nästan helt torrt i mitten på krukan, men blött längst kanterna, men det problemet är nu löst :)

    Så jag rekomenderar mask till ALLA som kör aning större krukor (Typ tecu25)

  • reaper

    Member
    2005-01-28 at 22:08

    vad händer om man vattnar med nån sorts gödning då? Tål maskarna det?

  • reaper

    Member
    2005-01-28 at 22:24

    Naturen mina vänner, naturen…. Det kallas ekologi… Vi har ju alla en uppgift här på jorden och följaktligen behöver man inte framställa tekniska-, kemiska- eller andra “onaturliga-” lösninger som ersätter växters, djurs eller andras uppgifter…

    Bless..

  • reaper

    Member
    2005-01-31 at 09:27

    @DirkBork wrote:

    vad händer om man vattnar med nån sorts gödning då? Tål maskarna det?

    de va delvis därför jag slängde i mask, för o slippa näring så mycke som möjligt.
    å andra sidan, mask behövs i naturen, och lantbrukare gödslar ju sina marker, i åkermark finns de mask, så visst klarar dom de, frågan e hur mycke.

    nästa odling kommer jag öka antalet mask per volym-enhet (nu ligger de på ungefär 20 individer på 11 liter)
    men det har definitivt luckrat upp jorden, det är oerhörd skillnad, rekomenderas starkt till alla me krukor. :)
    (om masken dör blir ju masken näring, så de e lixom inte hela världen om dom dör.. ;) )

    men jag använde en trädgårds-jordblandning, med mycket växtdelar, bark o sånt, tror de e bättre än ren jord för masken, så dom har nåt o käka.. :D

  • trestor

    Member
    2005-01-31 at 22:32

    Organisk näring lär vara mer eller mindre helt ofarlig för masken, oavsett mängd. Konstgödning däremot ska man nog vara försiktig med då den är mycket mer koncentrerad och i andra former. Fast är det ett problem? Odlar man med mask lär väl ändå syftet vara att odla ekologiskt och inte använda kemnäring?

  • reaper

    Member
    2005-02-02 at 01:31

    tål maskarna pyrex-n tro?

  • reaper

    Member
    2005-02-02 at 12:34

    varför inte bara prova?
    maskar kostar här 35 spän burken, me ca 50 metmask i, köp en sån, dumpa ner i några krukor o se om dom överlever till skörd :)

  • reaper

    Member
    2005-02-20 at 21:34

    Maskar har också känslor.
    Många tänker inte så mycket på maskar.. de är ju bara insekter. Fel!
    I själva verkat förhåller det sig så att maskar är ganska väl utvecklade och förhållandevis intelligenta. De kan t.ex. känna smärta och man kan lära dem enkla saker.

    Så var snälla och behandla dem med respekt, inte bara “35 kr burken”, gör inget om de dör. 😥

    Ja, jag vet att de är till för fiske och där smärtas de och dör också. Så på sätt och vis kan man ge dem ett drägligare liv genom att låta dem bo i odlingen.

    Jaja, kontentan var. Var snälla mot maskarna. :D

  • unkas

    Member
    2005-02-21 at 08:58

    Har maskarna verkligen allt de behöver i en kruka för att överleva en längre tid? Snackar om ett halvår eller så. E lite orolig över att det kan bli massa parasiter i krukan om maskarna dör (vita äckliga larver eller vaffan det är).

    Har själv dock inte haft det problemet att vattnet bara rinner längst ut med krukans kanter, när jag omplanterar mina krukväxter så brukar fuktigheten fördela sig hyffsat jämt över rotsystemet. Tillför maskarna nån mer nytta än luckra upp jorden?

  • reaper

    Member
    2005-02-21 at 10:08

    @Pladde wrote:

    Många tänker inte så mycket på maskar.. de är ju bara insekter. Fel!

    Skulle insekters rätt till liv vara mindre än maskars då?

  • reaper

    Member
    2005-02-21 at 13:23

    Atlonim: Nej, det har jag inte sagt. Men de kan åtminste inte uppfatta smärta som en mask kan. Självklart ska man inte plåga och döda dem för det.

  • mr_bones

    Member
    2005-02-22 at 07:48

    Jag kan erkänna att jag gick ner på biblioteket och lånade boken som jag länkade till ovan.

    Det är så att mask kan i pressade situationer äta i princip vilket organiskt material för att överleva. Om man tex är rädd för att en maskkompost ska börja lukta så går det att använda sig enbart av gamla tidningar istället för köksavfall. Så jag tar det som ett tecken på att en kruka med jord är fullt tillräckligt för att få en maskkoloni att trivas. Det som kan vara ett problem med att ha dom i kruka skulle vara värmen, maskar gillar inte temperaturer över 35C, det får dom att slöa till. Att maskens arbetande av jorden höjer värmen lite ytligare kanske är värt att tänka på också. Det finns viserligen en sort som gillar höga tempraturer och en varm sommardag kan en kompost nå tempraturer över 60C. Fukt är även livsviktigt för mask, blir det för torrt så dör dom. För många maskar på för liten yta kan resultera i att maskarna “vandrar” eller att en del självdör.

    När masken gräver gångar fyller den håligheten i jorden med avföring som underlättar för rottrådarna att lätt hitta nya gångar och på så sätt växa sig starkare. Avföringen i sig är mycket näringsrik och bör spegla vad masken har ätit, så för bäst resultat så kanske man bör satsa på en långsamt nedbrytande jord med näringsinnehåll som har de värden som plantan vill ha, eventuellt tillföra något extra för dom att äta på. Maskens avföring gör alla näringsämnen lättare för plantor att ta upp och cellernas förmåga att leda vatten ökar även. Detta gör att plantor med maskmylla blir mer slitstarka och kan slå bort en del parasiter och virusangrepp. Bladlöss ska tydligen ha svårt att få fäste om växten behandlats med maskavföring.

    Sen så finns det massor av olika sorters maskar. Den som XarvoX använt är röd skogsmask, den är en betesmask som är extra stor. Denna mask används av fiskare just på grund av att den inte lämnar något illaluktande sekret som kan skrämma bort fiskar. Den sortens mask som används till kompostering heter Eisenia Foetida och sak tydligen kunna äta tre gånger mer än vanliga daggmaskar. Den kan du hitta i någon grannes kompost eller så kan du beställa den över nätet.http://www.miljoeko.nu/

    Själv så tycker jag att det verkar jobbigt att leta reda på masken efter en skörd men man kan ju skaffa sig en egen kompost eller bäställa wormcastings över nätet. Jag hittade några näringsvärden på avfall som kan vara intressant om man vill starta en kompost, dom ligger på datorn men det blir inte bra när jag försöker lägga upp dom i forumet så om någon vill ha dom får jag skicka dom i ett words doc via mail.

    Masken har även inbyggda kalkkörtlar som gör att dom kan reglera ph:t i jorden till viss del, mask gillar neutral jord med värden mellan 6,5-7.

    Hoppas att jag fick med allt nu, annars så är det bara att fråga. Boken jag hämtade all info från var mycket lättläst och ganska omväxlande.

    Om man inte vill ha några fluglarver i jorden så kanske man ska strunta i att ha kompost jord och kanske kolla på earthworm castings istället.

Page 1 of 4

Log in to reply.