Ett svenskt cannabisforum Forums Swecan Arkivet Cannabis, från lungor till urin. Skriven av Josef_K

  • Cannabis, från lungor till urin. Skriven av Josef_K

    Posted by xeno on 2003-02-25 at 23:20

    Låt säga att vi röker en joppe. Vad händer egentligen i kroppen? Låt oss följa de aktiva betåndsdelarna på en resa genom vår egen kropp.

    Det går på några sekunder till minuter innan röken passerar över lungornas kapillärbäddar på samma sätt som gasutbytet sker när vi andas. Vi koncentrerar oss härmed på THC som nu börjar cirkulera runt i kroppen inbäddat i huvudsakligen blodfetter, men till viss del av plasmaproteiner. När det kommer till hjärnan fäster det på så kallade CB1-receptorer (som normalt sett används för det kroppsegna ämnet anandamin, vars effekter och funktioner mer eller mindre är okända) och stimulerar vissa processer inom nervcellen som gör att den vidarebefordrar signaler lite förändrat.
    Dessa receptorer finns på neuroner (nervceller) som ligger i det limbiska systemet (känslor, minneshantering) och i två delar som är av betydelse för rörelser, substantia nigra samt lillhjärnan.

    När receptorerna stimuleras känner vi av effekterna av drogen. Men THC är allt annat än målsökande för CB1-receptorer (faktiskt är bindningsstyrkan till receptorn ganska låg). Den största delen av ämnet fortsätter att cirkulera runt en hiskeligt massa varv i kroppen. I levern bryts THC ned till en rad olika produkter (metaboliter).
    Av de tre huvudsakliga nedbrytningsprodukterna är en psykoaktiv, 11-hydroxy-tetrahydrocannabinol eller förkortat 11-OH-THC. De andra är inaktiva och påverkar inte cellerna.
    Efter nedbrytningen följer produkterna med blodet igen och kommer så småningom till hjärnan, där de möjligen kan påverka receptorerna, men med svag bindningsstyrka. 11-OH-THC däremot har högre bindningsstyrka och påverkar därför starkare än THC (delta-9-tetrahydrocannabinol).

    Efter några timmar har nästan alla ämnen släppt från sina receptorer och den största delen av dosen vi fick i oss när vi rökte är metaboliserad och på väg att lämna kroppen. En viss del av de nedbrutna produkterna som kommer till njurarna renas från blodet och lämnar kroppen med urinen. I vila går en fjärdedel av allt blod till njurarna, så ganska mycket blod kommer dit.

    Men, allting lämnar inte kroppen direkt. Eftersom THC är ett starkt fettlösligt ämne, så håller det sig till fett när det cirkulerar i blodet (som ju består till väldigt stor del av vatten).
    Fett som vi får i oss genom maten och som är nödvändigt för vår överlevnad färdas hela tiden i blodet, oftast packat i stora partiklar som kallas lipoproteiner. Fett som inte används lagras i fettdepåer som valkar/bröst/rumpa, ja ni vet. Även hjärnan består till stor del av fett, som fungerar som stödjevävnad åt nervcellerna.

    THC följer med sina fettpartiklar in i dessa fettdepåer och lagras tillsammans med det övriga fettet. Väl inne i de här fettrika cellerna gör det ingenting, eftersom det då inte kan binda till några receptorer.
    När det sedan släpps ut (för att kroppen förbränner fettet) så cirkulerar det i blodet på sedvanligt sätt, varvid det t.ex. kan komma upp till hjärnan och fästa där, eller kanske rensas ut via njurarna.

    Eftersom fettdepåerna förnyas hela tiden så tar det olika lång tid innan all THC och dess nedbrytningsprodukter är borta från kroppen. Det kan ta ett par veckor eller ännu längre tid, beroende på hur mycket som har lagrats. Värt att notera är dock att det hela tiden är väldigt små mängder som utsöndras, varför koncentrationen i plasman är försvinnande liten. Att dessutom bara en bråkdel av metaboliterna fortfarande är aktiva, plus det faktum att en ytterst liten minoritet av det cirkulerande THC fäster på receptorer borde få de flesta att inse att det här inte kan ge någon nämnvärd effekt på människan.

    De första gångerna man röker är det inte alla som känner av cannabis. Det beror på att hjärncellerna har alldeles för lågt antal CB1-receptorer. Men när kroppen utsätts för THC upprepade gånger produceras nya receptoerer, och man kan känna av ämnet.
    På samma sätt kan kroppen producera färre receptorer eller stänga av (blockera) de som finns, för att man inte ska bli så påverkad. Det är detta som kallas för tolerans. Vid kronisk exponering av ett ämne så stängs fler och fler receptorer av och nedregleras på sikt. Det här gäller alla receptorer och är alltså inte unikt för cannabis.
    De otroligt små mängder THC som utsöndras från fettdepåer kan därför fästa på receptorer som fortfarande är aktiva och påverka celler, men detta sker i så fruktansvärt liten skala att det måste vara försumbart för majoriteten av alla konsumenter…

    replied 21 years, 2 months ago 0 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

    Sorry, there were no replies found.

    The forum ‘Arkivet’ is closed to new discussions and replies.

    Start of Discussion
    0 of 0 replies June 2018
    Now