• Böjda stammar…

  Posted by arneus on 2002-10-21 at 15:30

  Jag och en polare försökte odla ett par plantor för första gången. Vi har inte särskilt stora förväntingar men de växte snabt. redan efter en vecka då de var runt 6-7 cm höga böjde sig alla stammarna så att topparna vek sig ner i jorden. Vi är lite rädda för att köpa nya frön innan vi bestämt vad vi gjort fel. Vi planterade frön av obestämd sort i aningen sur jord, pH 5,5-6,5 stod det på påsen. Vi belyste dem med 2 st. lyrsörslampor på ca. 15 cm avstånd, ca. 16 timmar om dan. Vi vattnade vanligt kranvatten utan gödsel i början, antagligen aldeles för mycket, men plantorna växte ju bra i denna geggiga jord flera dagar så jag är tveksam till om det var det som var orsaken. Lådan var mycket liten ochså, bara kanske 5 L.

  Jag hoppas att ni som vet reagerar på något specielt förhållande som kan har lett till mina böjda stammar och skriver tilbaks. Går det förresten att plantera om de här plantorna längre ner, eller hålla upp dem med en stödpinne (de verkar ju forfarande leva)…

  Innan ni svarar att vi ska köpa HPS system för flera tusen och fylla en swimmingpool med jord bör ni ha klart för er att vi har mycket taskig ekonomi och utrymme, och att detta resultat inte gett oss mycket hopp om framtiden.

  Stort Tack om ni svarar dock..

  replied 21 years, 6 months ago 2 Members · 2 Replies
 • 2 Replies
 • trestor

  Member
  2002-10-21 at 16:34

  1. Plantorna ska ha fuktig jord, inte våt. Försök håll det lagom. Ha bra dränering med lecakulor i botten av krukan, och blanda gärna jorden med minileca eller perlite. Kör EN planta per kruka, inte flera. Man ska alltid ha ett eller flera hål i botten på krukan så överflödigt vatten kan rinna ut.

  2. Med lysrör eller LE-lampor måste man ha de nära, 15 cm är på tok för långt bort, kör ca 5-6 cm första veckan, och sen 2-3 cm ifrån toppen. Akta noga så ni inte bränner plantorna dock, som alltid får man låta det vara en fin avvägning.

  3. Ni bör ha en fläkt som blåser på plantorna, ta det försiktigt i början bara så ni inte blåser för mycket, öka gradvis, detta hjälper mer än något annat för att få starka stammar.

  Dessutom bör ni fixa fler LE-lampor eller ett par lysrör, 4 LE på 20w styck är minimum tycker jag, sen är alltid mer bättre. Lysrör är bättre än LE. Glöm inte att ha bra ventilation i utrymmet där ni odlar, det är a och o. Ingen gödning de första 3 veckorna om man vet vad man gör, i ert fall behöver ni inte ge någon gödning förren inne i blom.

 • reaper

  Member
  2002-10-21 at 19:29

  Ni bör ha en fläkt som blåser på plantorna, ta det försiktigt i början bara så ni inte blåser för mycket, öka gradvis, detta hjälper mer än något annat för att få starka stammar WORD UP!!

Log in to reply.