• Boa ormar…

    Posted by reaper on 2004-08-12 at 23:16

    Jag och frugan vill skaffa en BOA eller nåt annat i ormväg som sällskapsdjur. Vet ni var man kan få billigaste terrarumen samt var man hittar info om ormar.

    Tack på förhand

    replied 19 years, 8 months ago 2 Members · 12 Replies
  • 12 Replies
  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 03:08

    jag hade boaormar i 5 år , kungsboor väldans fina. terrarium bygger man billigast själv, då får man dom mått man behöver, o det passar in i lägenheten. räkna med att boaormar vill ha terrarium som är dubbla längden på ormen om dom ska trivas. ormarna ska kunna välja temperatur oxo mellan 25- 30 C. glöm inte uv-rören (special för reptiler). färskt vatten varje dag, helst så dom kan simma lite på natten.

    sveriges herpetologiska förening kan ge dej mer info

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 03:21

    Mysigt. Vi kan ju bygga nåt relativt stort till den. Ju större destu bättre. :D Älskar ormar. Har en polare som har ett helt harem med ormar. Fick ett bra kram av han kungsboa, polaren kliade honom lite så släppte han. Skumt.

    Vill gärna ha grönt i terraiumet också. Kan man ha veggande plantor i terrariumet, jag menar inte som jag ska blomma sen utan som ormen kan skugga sig under och liknande. Kanske nån fin liten fontän också?

    Vi vill gärna ha två.. går det bra att ha en hona och en hane tror du. Eller är detta dåligt?

    Tack för tipsen. Ska kolla upp det där..

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 03:54

    honor och hanar blir bra tillsammans. dom brukar inte para sej förren du byter deras miljö eller ger en orm “semester” i ett annat terrarium en månad eller så. hanar blir mindre. jag hade ett 2000 liters terrarium det va ganska maffigt. jag testade oxo med rinnande vatten , en liten pump som blev fontän . resultat– ormarna började lägga alla sina bajskorvar i dammen, vet inte om dom inte tyckte om mej men det va mindre kul o städa den…..
    plantor växer nog bättre utanför ett terrarium skulle jag tro

  • biologen

    Member
    2004-08-13 at 05:57

    @mickehasseklas wrote:

    jag testade oxo med rinnande vatten , en liten pump som blev fontän . resultat– ormarna började lägga alla sina bajskorvar i dammen, vet inte om dom inte tyckte om mej men det va mindre kul o städa den…..
    plantor växer nog bättre utanför ett terrarium skulle jag tro

    Hehe det där känner man igen.
    Nästa gång kopplar jag in hela terrariet på det kommunala vattnet så att det alltid är friskt.

    Och som sagt ett hemmabyggt terrarium är bäst.
    När jag letade efter ett nytt terrarium så ville jag ha ett högt eftersom man bor i lägenhet så är det bättre att ha ett som tar upp plats på höjden och inte så mycket golvyta. Slutade med att jag fick bygga det själv: mått cm H 110 L 100 B 60 Passar perfekt i ett hörn i lägenheten.

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 06:46

    Man behöver ju inte ha en fri sprutande fontän.. en stenkula som vattnet följer eller ett litet vattenfall funkar ju bra. Och att man får ta hand om terrariumet är ju en självklarhet. Haft katter, haft hund.. haft 2 st spindlar så jag har ju tagit hand om djur innan.

  • biologen

    Member
    2004-08-13 at 06:53

    God morgon Preakish!

    Kört på hela natten eller?
    Det kommer du att klara galant.

    Det är fint med gröna växter i terrariet men tyvärr så har ormar en förkärlek för att ta sönder dem. Men annars så tycker jag att du ska placera terrariet så att det får lite solljus per dag. Gullranka tex klarar sig på väldigt lite ljus.

    Nästa orm jag ska ha är pisksnok och ett golv till tak terrarium.

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 08:04

    Jag kör alltid dygnet runt… sover först när jag krashar..
    Ormar är fan härliga alltså.. jag älskar ju spindlar också men frugan är livrädd för dem. Så jag får väl nöja mig med orm. Annars hade jag haft båda delarna.

    Låter bra med ett terrarium på så vis. Var får man tag i billigt glas och sånt?

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 12:00

    För blivande ormägare

    Intresset för reptiler och kanske då främst ormar, tycks vara något som ständigt är i växande. Och det handlar inte bara om harmlösa strumpebandssnokar.

    Allt fler skaffar sig boa- och pythonormar av olika arter. Många har svårt att förstå detta intresse. Men egentligen är det ju inte så mycket som skiljer mellan att ha färggranna, vackra fiskar i en glaslåda fylld med vatten och några vackra pythonormar i ett väl inrett terrarium. I båda fallen blir det ju ett intressant och tjusigt blickfång.

    Men när det gäller akvariefiskar är kunskaperna om dem och dess skötsel mycket stor och utbredd. Vad gäller reptilerna är det ännu så länge annorlunda. När man skaffar sig en orm är det en hel del saker att tänka på. Viktigt är förstås att ta till ett terrarium av vettig storlek och att man i sammanhanget tänker på att det ska vara lätt att göra rent, bra ventilerat och framförallt rymningssäkert. Det sistnämnda bland annat för att polisen ska slippa komma och hämta förment farliga ormar hos grannarna…

    De flesta ormar behöver inte särskilt stora utrymmen. En tumregel man kan följa är att man ordnar med en halv kvadratdecimeter bottenyta per decimeter orm för de mindre arterna. För de större rekommenderas 3/4 kvadratdecimeter bottenyta per decimeter orm.

    Akvarium

    Om man kan lösa det här med ventilation och rymningssäkerhet är ett stort akvarium en bra lösning. Om det inte är för högt räcker det med att tillverka en ram och spänna ett myggnät på denna. Det ger nödvändig ventilation. Men se till att ramen sitter säkert, för ormar är mästare på att ta sig igenom de minsta hål.

    Ventilationen får dock inte vara beskaffad så att skadligt drag uppstår, eftersom ormar är väldigt känsliga för sådant. Men ett bra luftombyte skapar förstås en sund miljö för levande varelser.

    Man måste också tänka på att ta reda på vilken miljö ormarna kommer ifrån, så att rätt luftfuktighet och värme kan hållas.

    Är det ett högt terrarium måste man ordna så att luften kan cirkulera i hela utrymmet. Man får då, utöver nätet längst upp, tänka sig att ha en öppning nära bottnen, som täcks med myggnät. För att skydda ormarna från ohälsa av olika slag är det mycket viktigt att hålla rent hos dem. Terrariet bör rengöras en eller två gånger per vecka, gärna med något milt och ofarligt desinfektionsmedel.

    Lättstädat

    Man underlättar städningen genom att tänka igenom bottenmaterialet. Många använder sig helt enkelt av tidningspapper. Det kan se trist ut, men är lätt att handskas med då man ska städa åt ormarna. Vissa kör med utomhusmattor av plast som är lätta att skölja av.

    Bra och åtminstone påminnande om naturen, är s k reptilbark eller pinjebark. Stenar är fina som utsmyckning.

    Sand, sågspån, jord, kattsand m m sägs inte vara bra att ha. När det gäller sågspån och kattsand kan damm från dessa material orsaka problem i ormarnas andningsvägar. Sand och jord är svårt att hålla rent och blir en god grogrund för bakterier.

    Kutterspån är inte heller särskilt bra, eftersom det kan innehålla giftiga ämnen.

    Färdiggjutet

    En mycket bra variant är det som tillämpas i offentliga djurutställningar, det vill säga att man helt enkelt gjuter en inredning av lämpligt plastmaterial (glasfiberväv och flytande plast) som sedan målas i naturliga färger. Inredningen kan kompletteras med en eller annan klättergren och några stenar. Märkvärdigare än så behöver det inte vara. Givetvis måste inredningen också innehålla en vattenskål (rejält tilltagen om ormarna vill bada) och ett gömställe. Terrariet blir förstås vackrare om man förser det med gröna växter, äkta eller av plast.

    Växelvarma

    Temperaturerna för ormar varierar förstås efter art och ursprung. Ormar är växelvarma, det betyder att de har samma temperatur som omgivningen. När en orm behöver värma upp sig förflyttar den sig helt enkelt till ett varmare ställe i terrariet. Därför är det viktigt att det finns en lampa/spotlight som värmer upp ett avgränsat område i terrariet, på så sätt kan ormarna själva välja det ställe där temperaturen passar dem bäst. Temperaturen är viktig att tänka på, eftersom en orm inte vill äta om det är bara några grader kallare än vad som är optimalt för arten. Viktigt alltså att ta reda på hur varmt varje art ska ha!

    Man ska också tänka på att ormarna har ett naturligt behov av temperaturväxlingar under dygnet. På natten ska temperaturen sänkas några grader. Om ormarna ständigt hålls i optimal värme drabbas de så småning om av svår stress. Ett annat problem med hög värme är att hanarnas spermaproduktion avtar.

    Mathållningen

    Alla ormar är köttätare! Man kan aldrig ge en orm grönsaker eller frukt. Det är animaliskt foder som gäller. Vilken sort det ska vara hänger givetvis ihop med vilken art man har. Men för de flesta boa- och pythonormar är det möss och/eller råttor som gäller. Storleken på fodret får avpassas efter ormens storlek. När det gäller strumpebandssnoken, den populäraste nybörjarormen, brukar det gå fint att ge dem fiskbitar, daggmaskar och annat smått foder. De tar aldrig större djur än de kan hålla fast i munnen.

    Vuxna ormar bör matas ungefär var tionde dag eller ännu mer sällan, medan unga växande indvider måste matas oftare. Hur ofta de ska matas hänger förstås samman med hur stor fodergivan är. Oändligt viktigt i sammanhanget är att ormarna inte drabbas av fetma.

    Nästan alltid går det bra att avliva foderdjuren innan de serveras ormen. I enstaka fall kan det hända att en orm vägrar ta annat än levande foder och då, om man tycker det är jobbigt att ge levande foder, får man ändå försöka stå ut med det.

    Skinnömsning

    Det kan hända att ormar matvägrar och det kan förstås ha många orsaker. Ofta kan det dock bero på att de är i färd med att ömsa skinn. Då är det bara att ha is i magen. När den proceduren är över blir djuret hungrigt igen. Men man ska komma ihåg att matvägran kan ha andra orsaker också och det måste man förstås vara observant på.

    Ormarna ömsar skinn vartefter de växer. Man kan säga att de växer ur den “gamla kostymen”. Det sker i genomsnitt varannan till var tredje månad. Under skinnömsningen har de god hjälp av en gren eller en sten som de kan “skava” av det gamla skinnet mot. När det är gjort bör man ta bort det gamla skinnet och njuta en stund av ormen, som nu är färggrannare och klarare tecknad än någonsin tidigare.

    Undet skinnömsningen blir ögonen under en tid mjölkvita och ogenomskinliga. Det är alltså inget att bekymra sig över. Det beror på att det gamla skinnet håller på att lossna.

    Olika arter

    Utöver den redan nämnda strumpebandssnoken, finns ett flertal andra arter som är populära bland nybörjare. Till dem hör till exempel råttsnok, majsorm och kungsboa. Därmed dock inte sagt att det är enkelt att hålla ormar.

    Det är inte särskilt vanligt att ormar säljs i zoo-butiker, därför är det bästa sättet att få tag i en orm att gå med i en herpetologisk förening. Det finns flera stycken i landet. Genom den kan man dels få goda råd om skötsel, dels få tips om var bra uppfödare finns.

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 12:31

    Ja att ha en anakonda som på bilden där är nog inget att rekommendera, om man nu ens skulle kunna få tag i en men en Boaorm ska nog inte vara problem att få info om hur man sköter.
    Haft ormar sen jag var i åttaårsåldern då jag började samla på mig snokar och huggormar. Morsan var inte allt för glad i mig då hon var livrädd för dem då. Men så småningom lärde hon sig att ormar inte alls var farliga människoätande varelser och hon tog till och med hand om dem då jag inte var i närheten. De rymde ju ibland och då fick hon samla ihop dem.

    Nu gillar hon de små reptilerna, både ormar och ödlor.

    Har inga ormar längre utan började med akvarium istället. Funderar på att göra mig av med fiskarna jag har nu och gå tillbaks till Pirayor vilket jag hade förr i tiden. Trevliga saker det där…:D

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 13:16

    Nån som är sugen på en regnbågsboa på 6 år med terrarium,värme platta och lampa?

  • reaper

    Member
    2004-08-13 at 15:14

    Regnbågsboa dem e fina dem kompisen hade en.
    Hans farsa hade smugglat in den då gick vi väl i årskurs 7
    Han hade den i en papperslåda den rymde hela tiden och kompisen blev trött på den och gick till en sjö och släppte ut den.

  • reaper

    Member
    2004-08-14 at 01:03

    dir skrev det jag inte orkade. men det lär finnas massa info om boor på nätet

Log in to reply.