Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen Barack Obamas segertal

  • Barack Obamas segertal

    Posted by reaper on 2008-11-05 at 13:56

    Vad tycker ni om talet ?
    Jag har svårt att hänga med vissa stunder, han ändrar röst läge i skumma delar av talet vilket får det att låta som att han inte läst in sig ordentligt.. eller så är det någon som hackat sig in i monetorerna han läser ifrån.. eller så är det för att jag är stekt..

    Obama var inget annat än rätt för USA, men Han har rätt mycket att leva upp till nu, tror ni att han kan det? Dessutom, som Reinfeldt sa, så måste han ta tag i många andra problem än vad hans kampanj har handlat om..

    http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/usavalet/article3699210.ab
    Talet, Ord för ord.
    Haxxat från aftonbladet.se

    “-Hello Chicago

    Om det fortfarande finns någon därute som tvivlar på att USA är en plats där allt är möjligt, som undrar om drömmen hos nationens grundare fortfarande lever i vår tid, eller som ifrågasätter kraften i vår demokrati, i kväll fick ni svaret.

    Det är svaret som kommit från människor som väntat i tre, fyra timmar i de längsta köerna som någonsin sträckt sig runt skolorna och kyrkorna i vårt land. Många kom för första gången i sina liv eftersom de är övertygade om att det måste bli annorlunda den här gången och att deras röster kunde innebära en skillnad.

    Det är svaret från ung som gammal, rik som fattig, demokrat som republikan, svart, vit, latinamerikan, asiat, ursprungs-amerikan, homosexuell, heterosexuell, handikappad och icke handikappad. Amerikanerna skickade ett meddelande till världen att vi aldrig har varit en grupp individualister eller en samling röda och blå stater. Vi är och har alltid varit de Förenta staterna.

    Det är svaret till de som under så lång tid lärt sig att vara cyniska, rädda och fyllda av tvivel om vad vi kan åstadkomma genom att lågga våra händer på historiens ark och vrida den mot hoppet om en ljusare framtid.

    Det har varit en lång väg hit, men i kväll, på grund av vad vi gjorde den här dagen, i det här valet, i det här avgörande ögonblicket så har förändringen kommit till USA.

    Tidigare i kväll fick jag ett oerhört älskvärt samtal från senator McCain. Senator McCain har kämpat länge och väl i den här presidentvalskampanjen. Och han har kämpat ännu längre och hårdare för landet som han älskar. Han har gjort mer för USA än de flesta av oss kan föreställa oss. Tack vare de tjänster som denna modiga och generösa ledare gett oss har vi det bättre. Jag gratulerar honom. Jag gratulerar guvernör Palin för allt som de har åstadkommit. Och jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med dem för att förnya det här landets löften de kommande månaderna.

    Jag vill tacka min partner under den här resan, en man som lett en kampanj från sitt hjärta och som talat till män och kvinnor han vuxit upp med på gatorna i Scranton… tagit tåget med hem till Delaware, den nyvalde amerikanske vicepresidenten, Joe Biden.

    Och jag skulle inte stå här i kväll utan det aldrig sviktande stödet från min bästa vän, de senaste 16 åren… klippan i vår familj, mitt livs kärlek, nationens nästa “first lady”… Michelle Obama.

    Sasha och Malia … Jag älskar er mer än ni kan föreställa er. Och ni har förtjänat den nya hundvalpen som följer med oss … till det nya Vita Huset.

    Och trots att hon inte längre är med oss, vet jag att min farmor ser oss, tillsammans med den familj som gjort mig till den jag är. Jag saknar dem i kväll. Jag vet att min skuld till dem är omätbar.

    Till min syster Maya, min syster Alma och alla mina andra bröder och systrar, tack för allt det stöd ni givit mig. Jag är dem tacksam. Och min kampanjchef, David Plouffe … den här kampanjens oomsjungne hjälte, som skapat den bästa politiska kampanj, tror jag, i USA:s historia.

    Till min chefsstrateg David Axelrod … som varit min partner på varje steg längs vägen. Till den bästa kampanjen i politikens historia … ni gjorde det här möjligt och jag är evigt tacksam för de uppoffringar ni gjort.

    Men framför allt kommer jag inte glömma till vilka som den här segern verkligen tillhör. Den tillhör er. Den tillhör er.

    Jag var aldrig den mest sannolike kandidaten för det här ämbetet. Inledningsvis hade vi inte mycket pengar eller bidrag. Vår kampanj föddes inte i Washingtons korridorer. Den började i Des Moines gränder och i vardagsrummen i Concord och på verandorna i Charleston. Den skapades av män och kvinnor som rotade bland sina små besparingar som de hade att ge, fem dollar, tio dollar och tjugo dollar, till ändamålet.

    Den fick styrka från de unga människor som avvisade myten om att deras generation är apatisk … som lämnade sina hem och familjer för arbeten som gav dem lite betalt och ännu mindre sömn.

    Den fick styrka från de inte lika unga människor som trotsade bitter kyla och stekande hetta för att knacka på hos främlingar och från miljoner amerikaner som frivilligt ställde upp och organiserade och bevisade att en folkets regering, som verkar för folket, fortfarande efter 200 år inte försvunnit från jorden.

    Det här är er seger.

    Och jag vet att ni inte endast gjorde det här för att vinna ett val. Och jag vet att ni inte gjorde det för mig.

    Ni gjorde det för att ni förstår den oerhörda uppgift som ligger framför oss. Samtidigt som vi firar i kväll, vet vi att morgondagens utmaningar är de största i vår livstid … två krig, en planet i fara och den värsta finanskrisen på ett århundrade.

    Samtidigt som vi står här i kväll, vet vi att det finns modiga amerikaner som vaknar upp i Iraks öknar och i Afghanistans berg för att riskera sina liv för vår skull. Det finns mammor och pappor som ligger vakna när deras barn somnat och undrar om de ska klara av sitt huslån eller kunna betala sjukhusräkningarna eller om de ska kunna betala sina barns utbildning.

    Det finns ny energi att skörda, nya jobb som ska skapas, nya skolor som ska byggas, och hot att möta och allianser som ska repareras. Vägen framför oss kommer att vara lång. Vår klättring kommer att vara brant. Vi kanske inte kommer dit om ett år eller ens inom en mandatperiod. Men USA, jag har aldrig varit mer hoppfull än jag är i kväll om att vi ska ta oss dit.

    Jag lovar er att vi som ett folk ska ta oss dit.

    Publiken: Yes we can! Yes we can! Yes we can! (Ja vi kan)

    Obama: Det kommer att komma motgångar. Det finns många som inte kommer att hålla med om varje beslut jag kommer att ta som president. Och vi vet att regeringen inte kan lösa alla problem. Men jag kommer vara ärlig mot er om de utmaningar som ligger framför oss.

    Jag kommer att lyssna på er, särskilt när vi inte är överens. Och framför allt, kommer jag att be er att arbeta för att återskapa den här nationen, på det enda sätt som det gjorts i USA de senaste 221 åren, bit för bit, sten för sten, från härdad hand till härdad hand. Det som började för 21 månader sedan i vinterns djup kan inte ta slut den här höstkvällen.

    Den här segern är inte ensam den förändring vi söker. Det är endast chansen för oss att skapa förändringen. Och det kan inte ske om vi återgår till hur det var tidigare. Det kan inte hända utan er, utan en tro på uppoffring. Så låt oss åkalla den nya känslan för patriotism och för ett ansvar där var och en av oss bestämt sig för att jobba hårt och ta hand om inte bara oss själva utan även varandra.

    Låt oss komma ihåg att, om finanskrisen lärt oss något, så är det att vi inte kan blomstra när utvecklingen på gatan blir lidande. I det här landet reser vi oss som en nation och faller som en nation. Låt oss motstå lockelsen att falla in i den partipolitiska, småaktiga omogenhet som förgiftad vår politik under så många år.

    Låt oss minnas att det var en man från den här staten som först bar det republikanska baneret till Vita huset, ett parti som är grundat på värderingar om självstyre och individuell frihet och nationell enighet.

    De värderingarna delar vi alla. Och samtidigt som det demokratiska partiet har vunnit en stor seger i kväll gör vi det med ett mått av ödmjukhet och en beslutsamhet att läka skillnaderna som motverkat vår utveckling. Som Lincoln sade till en nation långt mer uppdelad än vår, vi är inte fiender utan vänner. Även om passionen kan ha ansträngt vänskapsbanden får vi inte låta den bryta dem. Och till de amerikaner vars stöd jag fortfarande måste vinna, jag kanske inte vann ert stöd i kväll men jag hör era röster. Jag behöver er hjälp och jag kommer att vara er president också.

    Och till alla dem som tittar i kväll bortom våra stränder, från parlament och palats, till dem som sitter hopkurade framför radion i de bortglömda hörnen i vår värld, våra berättelser är var och ens men vårt öde är gemensamt och en gryning med ett nytt amerikanskt ledarskap är här.

    Till dem.. som vill rasera världen: Vi kommer att besegra er. Till dem som söker freden och säkerheten: Vi kommer att stödja er. Och till alla dem som har frågat sig om USA:s ledljus fortfarande lyser lika starkt: I kväll bevisade vi att vår nations sanna styrka inte kommer från våra vapens makt eller från vår rikedom, utan från den uthålliga kraften i våra ideal: demokrati, frihet, möjligheter och aldrig sinande hopp.

    Det är det verkligt geniala med USA: att USA kan förändras. Vår enighet kan förbättras. Det vi redan åstadkommit ger oss hopp om vad vi kan åstadkomma i morgon.

    Det här valet hade många “för första gången” och många berättelser som kommer att berättas i generationer. Men en som jag tänker på i kväll är den om en kvinna som röstade i Atlanta. Hon är likadan som de miljontals andra som stod i kö för att göra sin röst hörd i det här valet, med ett undantag: Ann Nixon Cooper är 106 år gammal.

    Hon föddes endast en generation efter slaveriet; en tid innan det fanns bilar på vägarna flygplan i skyn; när en kvinna som hon inte kunde rösta utav två anledningar… därför att hon var en kvinna och på grund av sin hudfärg. Och i kväll tänker jag på allt det hon sett genom sitt århundrade i USA, såväl sorg som hoppfullhet; utvecklingens kamp; de stunder då vi fått höra att vi inte kan, och de människor som fortsatte att framhärda med den amerikanska trossatsen: Jo, vi kan!

    Under en tid då kvinnors röster tystades och deras hopp avfärdades, fick hon vara med om att se dem resa sig och sträcka sig mot valurnorna. Jo, vi kan!

    När det misströstades och depressionen härjade i landet fick hon se en nation erövra sig själv med en ny uppgörelse, nya jobb och en ny känsla av ett gemensamt ändamål: Jo, vi kan!

    Publiken: Jo, vi kan!

    Obama: När bomberna föll över vår hamn och tyranniet hotade vår värld, blev hon ögonvittne till en generation resa sig mot storhet, och en demokrati hade räddats. Jo, vi kan.

    Publiken: Jo, vi kan!

    Obama: Hon var där för att ta bussen i Montgomery, vattenslangarna i Birmingham, en bro i Selma, och en predikare från Atlanta som sa till människorna att “We Shall Overcome” (Vi kommer att klara det). Jo, vi kan.

    Publiken: Jo, vi kan.

    Obama: En man nuddade vid månen, en mur föll i Berlin, en värld kopplades samman av vår teknologi och fantasi.

    Och i år, i det här valet, rörde hon med sitt finger på en skärm, och lade sin röst, därför att efter 106 år i USA, trots att hon levt genom de bästa av tider och de mörkaste av timmar, så vet hon att USA kan förändras. Jo, vi kan.

    Publiken: Jo, vi kan!

    Obama: USA, vi har kommit så långt. Vi har sett så mycket. Men det finns fortfarande mycket att göra. Så låt oss i kväll fråga oss själva… om våra barn kommer att få uppleva nästa århundrade; om mina döttrar kommer att få glädjen att leva lika länge som Ann Nixon Cooper, vilken förändring kommer de då att få se? Vilka framsteg kommer vi att ha gjort? Det här är vår chans att besvara den frågan.

    Det här är vårt ögonblick.

    Det här är vår möjlighet att se till att människor kan återvända till sina jobb och öppna möjligheternas dörrar åt våra barn; att återställa välstånd och fred; att återta den amerikanska drömmen och återupprepa den fundamentala sanningen, att utav många, är vi en; som medan vi andas också hoppas. Och där vi möts med cynism och tvivel och från de som säger till oss att vi inte kan, kommer vi att svara med den odödliga trossatsen som sammanfattar folkets känsla.

    Jo, vi kan.

    Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America.”

    Peeze!

    replied 15 years, 5 months ago 6 Members · 11 Replies
  • 11 Replies
  • anybodysmoker

    Member
    2008-11-05 at 15:49

    Underbart med Obama som president!

    Ska bli spännande och se vad som sker framöver, det är mycket (och ja det är verkligen mycket) saker som kan komma fram till ytan som kommer ändra hela vårt sätt att se på livet och jorden! Detta kommer dock bara leda till något positivt och underbart!

    Men som Obama säger, det är upp till alla att vilja ändra, det går inte med en apatiskt befolkning som inte bryr sig.

    Dessutom så finns Ron Pauls kampanj kvar (http://www.campaignforliberty.com) som förhoppningsvis kan influera Obama att tänka i nya banor gällande ekonomin.

    Bush har varit ett skämt, så det är skönt att bli kvitt den dockan.

    peace!

  • reaper

    Member
    2008-11-05 at 16:28

    tycker det va bra att det blev obama, inte helt oväntat men hade hellre sett ron paul som president

    tycker heller inte att det borde va så stor grej att USA får en svart president, att det inte har hänt tidigare är väll isf det som borde vara förbluffande, huvudsaken ska väll inte vara hudfärgen

  • puffpuff

    Member
    2008-11-05 at 21:17

    Jag såg talet innan jobbet idag, fick en lyckokänsla faktiskt.
    Tyckte inte alls det var svårt att hänga med.
    Ser bara framtiden som ljusare för USA, och därmed även för oss.

    Äntligen blir vi av med den konservativa krigstuppen Bush.
    Det ända jag inte gillar, är att Obama fortfarande tjatar om Bin Laden.
    Men det är klart, skall man få amerikanska befolkningen på sin sida, så måste man ju säga skit man egentligen inte står för med.
    Men det är ju mycket möjligt att han vill lägga massor med energi på den lilla skäggiga mannen.
    Så jag är glad att det blev demokraterna, och jag hoppas Obama gör mig lyckligare.
    För varje gång jag hör eller ser nått om Bush, blir jag typ lite arg inombords.

  • reaper

    Member
    2008-11-05 at 22:01

    agree w puffpuff.

    Klart han tjatar om gamla fiender.. lite krigisk måste han ändå va för att tillfredställa den vapenfixerade högern ;)

    Hoppas bara allt han lovat kostar tillräckligt för att han inte ska ha råd att fortsätta våldta omvälden i guds namn :S

    Påminner lite om filmen jag såg för ett tag sen.. Cannadian Bacon 😆
    http://www.imdb.com/title/tt0109370/

  • gin

    Member
    2008-11-05 at 23:28

    Glädjande att Obama vann. Det var väntat och aldrig något spännande val men man vet aldrig med politik, speciellt i USA.
    Hade McCain vunnit hade han bara fått ta över kontakterna Bush hade med onda jävla krigsrunkare och rika vita familjer med svinmycket pengar som kräver tjänster för kontrakt med deras industrier av pengar och död. Obama pratar med andra sorters människor och behöver betydligt mer stöd av partiet. Och vilken katastrof det skulle vara med Sarah Palin 😆 som VP istället för som nu, Joe Biden! De är ojämförbara som politiker. Vem fan kom på idén med Sarah Palin?

    Obama måste prata om Bin ladin, kriget mot terrorismen är inte slut. Irak projektet dör med Bush och hans partners. Men USA måste alltid jaga någon eller några och Terrorismvågen är långt ifrån klar. Det är iaf där “de” är, geografiskt.

    Tyvärr måste de jobba med en hemsk finanskris under en lång tid, så det blir nog en ganska många löften som får vänta, och han har ett stort tryck på sig, fast han lite tur eftersom Bush var the fuckup som var före honom. Förhoppningvis kommer de nu framöver att inte ha tid och pengar att skjuta och släppa bomber på folk i fattiga länder om de ska fixa sin ekonomi.

    Ron Paul borde byta parti.

  • reaper

    Member
    2008-11-06 at 18:37

    Jag är glad att det blev det bättre av dom två alternativen. Skönt tal också. Här är en 11 minuters intervju med Noam Chomsky om vad han säger om Obama som president (och presidentval i allmänhet):

    http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=2609

  • groddarn

    Member
    2008-11-07 at 10:55

    Själv förstår jag inte denna hysteri kring Obama. Varför skulle han vända upp och ned på hela USA och dess brutalkapitalism/imperialism ? För att han är svart ?

    Citerar Olle Eriksson på Yelah.net:

    Quote:
    Det amerikanska folket gjorde rätt som valde Obama före McCain. Den senare kunde inte erbjuda ens halmstrån av hopp till de fattiga, svarta, latinos, kvinnor eller miljöengagerade.

    Men faktum kvarstår – högern vann valet.

    Artikeln finns här: http://www.yelah.net/articles/kommentar20081106

  • puffpuff

    Member
    2008-11-07 at 13:26
    Groddarn wrote:
    Själv förstår jag inte denna hysteri kring Obama. Varför skulle han vända upp och ned på hela USA och dess brutalkapitalism/imperialism ? För att han är svart ?

    Citerar Olle Eriksson på Yelah.net:

    Quote:
    Det amerikanska folket gjorde rätt som valde Obama före McCain. Den senare kunde inte erbjuda ens halmstrån av hopp till de fattiga, svarta, latinos, kvinnor eller miljöengagerade.

    Men faktum kvarstår – högern vann valet.

    Artikeln finns här: http://www.yelah.net/articles/kommentar20081106

    Jag är bara överlycklig att inte McCain vann om jag skall vara ärlig.
    För Obama är ingen idol direkt.
    Men för att följa topic, så än en gång får jag säga att jag var väldigt nöjd med talet.
    Någon som sett senaste South Park avsnittet om president valet? :)
    Dom har med delar från det riktiga talet.
    Tycker den speglar hur dumma människor reagerar på förändring på ett roligt och smått (läs; på det sjuka sätt SP brukar skildra verkligheten) realistiskt sätt.

  • reaper

    Member
    2008-11-12 at 10:33

    Det var så jävla skönt att se obama bli vald till usa’s ny president men jag kunde inte undgå att verkligen fundera ifall den högra kristna fundamentalist sidan kommer att låta obama överleva det första året som president???!!!Jag har enkänsla av ett nytt JFK senario..Vad tror ni?

  • sugar

    Member
    2008-11-13 at 10:25
    Quote:
    Det var så jävla skönt att se obama bli vald till usa’s ny president men jag kunde inte undgå att verkligen fundera ifall den högra kristna fundamentalist sidan kommer att låta obama överleva det första året som president???!!!Jag har enkänsla av ett nytt JFK senario..Vad tror ni?

    Jasså? Hur många presidenter har mördats av den kristna högern?
    Brittiska imperiet står och faller med finanskrisen och de bär ansvar för flera döda presidenter. Det är en rimlig paradox att de som betalat kampanjen vill döda Obama, eftersom han troligen inte kan bli den Hitler, som ju krävs om London och Wall Street skall kunna få in sina krav på sina fiktiva tillgångar, som genom derivathandeln som är mer än 40 gånger större än världens BNP. Då kan mord-chocken paralysera folk till samma tystnad som morden på MLK och Kennedy´s resulterade i.

  • reaper

    Member
    2008-11-13 at 11:21
    sugar wrote:
    Quote:
    Det var så jävla skönt att se obama bli vald till usa’s ny president men jag kunde inte undgå att verkligen fundera ifall den högra kristna fundamentalist sidan kommer att låta obama överleva det första året som president???!!!Jag har enkänsla av ett nytt JFK senario..Vad tror ni?

    Jasså? Hur många presidenter har mördats av den kristna högern?
    Brittiska imperiet står och faller med finanskrisen och de bär ansvar för flera döda presidenter. Det är en rimlig paradox att de som betalat kampanjen vill döda Obama, eftersom han troligen inte kan bli den Hitler, som ju krävs om London och Wall Street skall kunna få in sina krav på sina fiktiva tillgångar, som genom derivathandeln som är mer än 40 gånger större än världens BNP. Då kan mord-chocken paralysera folk till samma tystnad som morden på MLK och Kennedy´s resulterade i.

    “Det är en rimlig paradox att de som betalat kampanjen vill döda Obama” Vad menar du med detta??????????

    Antalet har inte så mycket med av vilken anledning presidenter har utmanuvrerats(Valet 2000) eller blivit mördade. Att det sedan är enligt mig fundamentalister (majoritet, konservativa) . Är av den enkla anledning att det alltid har handlat om big buissnes från republikanska sidan.
    Obama vill avsluta kriget i irak och ta hem trupperna. Republikanska sidan vill fortsätta att ockupera Irak samt utvidga sina billiondollar byggen av vägar, städer, baser och pipelines.
    Enligt högt uppsatta politiker och militär så arbetar då Obama mot Amerikas intressen.
    Obama har och enligt demokraternas riktlinjer heller inget intresse att bibehålla de stora klyftor som finns i det amerikanska samhället. Klyftor som tillsidag har hjälp Bush att bibehålla ett krafttag över de sämre utbildade och fattiga i Usa. Retoriken har varit att sätta skräck i folket för att ha fullkontrol över hur gemeneman skall tänka och aggera. Ett exempel på detta var när Bush införde The Patriot act.
    Det finns en heldel andra exempel på hur bush utmanövrerar befolkningen så att Republikanerna skall fritt kunna styra Usa, dess ekonomi och människor.
    Nu kliver Obama in i vitahuset min tanke var bara, hur kommer då den höger konservativa kristfundamentalistiska sidan att aggera? Kanske vi är förbi den tid då man genom underättelsetjänsten placerade ut skyttar för att undantröja hinder för de stora familjernas intressen i den Amerikanska ekonomin och den militära utbredningen som planerades inom bush svären. Jag tror att Bush kallt räknade med att Republikanerna skulle ta hem valet och att alla förändringar till det sämre för Usa skulle få stå samt ge personerna som har dragit ner ekonomin i botten tid att mörka det mesta genom kriget i Irak samt genom de krig som ej ännu startats.

Log in to reply.