• Badrumsodling mot garderob – skillnad?

  Posted by reaper on 2002-10-12 at 16:15

  Jag har lite funderingar över vilket som är smidigast och vilket som ger bäst resultat – garderobsodling eller i badrum?

  Själv använder jag ett utrymme i hörnet av badrummet, ca. en kvadratmeter. En vit vägg täcker två sidor, och resterande två sidor täcks av ett ljust duschdraperi.

  Detta fungerar utmärkt för mig. Vattningen går utmärkt i och med att överskottsvattnet rinner ner direkt i duschavloppet. En annan fördel är luftcirkulationen och temperaturen. En bordsfläkt räcker bra för att cirkulera luften. Temperaturen ligger på ca. 24 grader i skuggan och ca. 27 vid topparna på plantorna, med en 400 watts hps plus lysrör.

  Jag undrar om någon har erfarenhet av både garderobsodling och odling i större utrymme. Någon som kan komma med för och nackdelar med de olika formerna, angående t.ex. koldioxid, temp, ljus, vattning m.m. Är det stor skillnad? (Kan tillägga att mina plantor mår utmärkt hittills. Sattes i blom igår).

  replied 21 years, 5 months ago 6 Members · 19 Replies
 • 19 Replies
 • trestor

  Member
  2002-10-12 at 16:42

  Det går nog utmärkt att odla i badrum, faktiskt nästan bättre än garderob.. men problemet är ju om du får besök och de vill gå på toa… och hur gör du när du vill duscha? Det är ju inte heller så säkert med elekriska saker i våtutrymmen. Men kan man lösa de praktiska problemen är det ju sjysst att odla i badrummet… hydro i badkaret vore ju najs ;)

 • reaper

  Member
  2002-10-12 at 17:02

  Jag tycker att det verkar läskigt med elgrejer i badrummet, men använder man inte duschen, så är det kanske smidigt. =)

 • reaper

  Member
  2002-10-13 at 11:38

  Får plats att duscha också. Duschutrymmet är stort så att ett badkar ska kunna få plats. Har stpärrat av ena hörnet med ett duschdrapperi. Risken att vattnet ska komma i kontakt med elutrustningen är minimal. Har varit noga med det… Men det gäller självklart att vara försiktig.

  Risken att folk upptäcker odlingen är som sagt rätt stor om de skulle gå in i badrummet. Jag tror ändå att jag skulle bli lättare upptäckt om jag hade odlingen i garderoben. Skulle se rätt suspekt ut med sladdar till garderoben och det ventilationssystem som krävs. Nu kan folk varje fall gå in i lägenheten. Det går ju att låsa badrummet och säga att det är stopp i avloppet eller nåt liknande. Försöker dock ha så lite folk som möjligt hemma. Endast de få som redan vet om…

 • slan

  Member
  2002-10-14 at 16:14

  Känner igen problematiken.
  Jag har provat att odla i badrum, garderober, köksskåp, klädkammare, under diskbänken, under sängen, i fönster, badkar, utomhus och nästan SOGgat en 1:a på 27 m2. :P

  Ingen av dem är riktigt bra men badrum erbjuder många fördelar när det gäller bevattning och renhållning. När jag odlade i badrum så löste jag elproblemet genom att sätta allt elektriskt på en flyttbar ramp som jag lätt kunde flytta ut när jag behövde duscha. Ljusproblemet löser man lätt genom att sätt in en grön lampa i badrummet som man kan tända vid behov under mörkerperioden.
  Plantorna kan nämligen inte tillgodogöra sig grönt ljus och störs därför inte av grönt ljus.

  Jag hoppas på att jag har kommit på det överlägset bästa sättet att dölja sin odling nu. Jag håller på att bygga en extravägg i lägenheten. Fantastiskt vad naturligt det ser ut när man har tapetetserat och målat ;).
  kostar 1000-1500:- för 5 meter vägg. ;)

  /Slan

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 16:32

  SlanSkrap: Blir inte hyresvärden väldigt elak om man bygger om lägenheten? :)

 • slan

  Member
  2002-10-14 at 16:43

  @j0ck3 wrote:

  SlanSkrap: Blir inte hyresvärden väldigt elak om man bygger om lägenheten? :)

  Har faktiskt inte frågat honom men om han inte bryter sig in och sliter fram måttbandet så känner jag mig rätt säker. :P

  Väggen jag bygger går att montera ner på 30 min eftersom den är byggd i sektioner och skruvad istället för spikad överallt. Vet inte varför faktiskt… jag planerar ju ändå inte att flytta på ett tag. Säkerhetsåtgärd för det oförutsedda antar jag. ;)

  /Slan

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 16:49

  SlanSkrap: Hehe, okej, det låter ju som en bra idé.
  Fan, man skulle haft en liten villa, sen bygga in ett hemligt litet growroom i väggen, fan vad grymt!

 • reaper

  Member
  2002-10-14 at 21:33

  Är det en insatslägenhet så får du ju göra nästan vad du vill så länge du inte totalkvaddar lägenheten och stör grannarna :D

 • trestor

  Member
  2002-10-14 at 23:38

  En fråga bara… hur tar du dig in i ditt growroom sen då? Hemlig “stål-kalle” dörr i garderoben eller nåt? ;)

 • reaper

  Member
  2002-10-15 at 03:10

  en tavla man viker undan med ett litet growroom bakom…som dom brukar ha kassaskåp. det skulle va ultimata stelth…(stavning)…

  fast måste iförsig vad rätt stor tavla…hm….en stor vägg spegel skull också funka…

  ska nog bygga mej ett hus…

 • slan

  Member
  2002-10-15 at 08:06

  @Trestor wrote:

  En fråga bara… hur tar du dig in i ditt growroom sen då? Hemlig “stål-kalle” dörr i garderoben eller nåt? ;)

  Jag hade tänkt att bygga en lönndörr in ja.
  Det jag funderade på var att ha en någorlunda osynlig dörr utan handtag och sedan Hänga en väggmatta över den men en spegelvägg kanske är ännu bättre med tanke på att det blir lättare att dölja skarvarna.
  En låst garderobsdörr för att få det till att se ut som en inbyggd garderob kan ju också funka men då erkänner man ju att det finns något bakom. ;)

  Nåväl Stålkalle ska bli stolt innan jag är klar.

  microdot:
  Jag tänkte regla upp som en vanlig innevägg, skruva fast regelverket med franska skruv och plugg i betongväggarna för att sedan skruva fast spånskivor på utsidan. På insidan tänkte jag nöja mig med att fylla upp väggen med isolering för att dämpa ljudet och häfta upp mylar över det.
  Resten handlar bara om spackel, färg, tapeter och lister utvändigt för att få det att se naturligt ut.

  Ska se om jag kan fixa en digitalkamera så att vi kan ta bilder på det hela under uppbyggnad.

  /Slan

 • trestor

  Member
  2002-10-15 at 21:21

  dietyl: Det var det jag menade med stålkalle-garderob. Alltså en vanlig fristående garderob som man har plockat bort “ryggen” på och har den rakt emot väggen. Precis där garderoben står har man sedan en dörr in i lönnrummet. Hänger man lite kläder i garderoben så syns det inte ens om man öppnar den :)

 • yogi

  Member
  2002-10-15 at 22:18

  Slanskrap>>

  Jäkligt intressant projekt det där ❗ Vore toppen att slippa nojja på att bli upptäckt, men hur löser du ventilationen? Vore ju synd att ha utsug ut i rummet.

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 21:05

  Om det är vägg i vägg med köksfläkten hade man ju kunnat tagit upp ett hål in till den ventilationsgången.
  Eller köra med dolda utblås ozongenerator och kolfilter för utblåset.
  Det borde väl funka?? och insuget kan man dölja bakom en tjockbottnad tavelram som man borrar hål i sidorna på iofs kan man ju göra samma med insuget. :D

 • gin

  Member
  2002-10-17 at 09:18

  Det här var ett snuskigt intressant projekt.
  Men blir det inte varmt i ett litet rum? Hur fixar sig ventilationen?

Page 1 of 2

Log in to reply.