Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Bildbanken Årets utomhusodling utan hålgrävande eller jordsläpande

  • Årets utomhusodling utan hålgrävande eller jordsläpande

    Posted by hazy_eyes on 2012-04-19 at 11:05

    Äntligen tillbaks med ett nytt signum. Klantigt nog så gick det gamla att spåra till mig så lika bra att sluta använda den. :?

    Tänkte skriva lite om min aktuella utomhusodling. Jag har haft några tidigare utomhusodlingar både mer och mindre seriösa men alla med uteblivna resultat. Många plantor har gått förlorade till både väder och insekter. När de äntligen klarar ungdomsåren så kommer en blöt sensommar och budsen möglar (bor i zon2-3). Som ni hör så har jag inte haft tur med tidigare utomhusodlingar och om man har varit serös och grävt en grop (riktigt jobbigt i skogsterräng) släpat dit jord och en stor planta som senare dör känns det inte så roligt. I år har jag bestämt mig för att byta strategi och satsa på fler och mindre seriösa utplanteringar. Eftersom jag utgår från att många inte kommer att överleva så vill jag heller inte lägga mycket tid på dom. Smidiga lösningar som är mindre jobbiga och inte tar alltför mycket tid är vad jag är ute efter. Jag är villig att kompromissa en del med kvalitén för smidighetens skull.

    Första kompromissen blir att jag kommer använda frön som jag har hemma. Jag odlade en femad OrangeBud som pga. några småproblem med värmen i skåpet blev hermis mot slutet vilket resulterade i att jag fick en del frön.

    http://imageshack.us/photo/my-images/195/img20120224212214cleane.jpg
    Här är en bild på henne. Som ni ser så gillar jag att binda mina damer och den här hade inget emot det.

    Var lite skeptisk mot fröna i början men det visade sig vara bra grobarhet och de växer så det knakar sen får vi se om jag får en massa hermisar (det blir som det blir). OrangeBud från Dutch-Passion är en inomhussort som har relativt kort blomtid men vad jag har läst och märkt är att det är en väldigt tålig sort. Stark med skön buzz men den luktar långt ifrån apelsin;).
    Nu ska jag inte plantera ut så många (30) plantor men jag är inte så sugen på at gräva så många hål heller. Jag kommer att lösa problemet med ett lökjärn. Jag har planterat fröna i plastmuggar som är lika stora som lökjärnet så att de ska passa perfekt i hålen. Vi får se senare hur lökjärnet fungerar i skogsmarker.
    En annan fördel med att inte behöva gräva är att man även kan plantera på öppnare platser. Det borde gå ganska snabbt och se mindre misstänksamt ut att plantera ut på det här viset. Göra ett hål med lökjärnet, trycka dit näringspinnar och lägga in plantan.

    Med fler plantor så orkar man inte springa runt med näring hela sommaren så jag måste satsa på någon typ av långtidsnäring. Blomstras näringspinnar finns billigt för både gröna och blommande växter. De ska ge näring i 60 dagar enligt förpackningen och det blir perfekt. Tanken är att de ska planteras ut i början av maj. Då ger pinnarna näring i maj och juni sedan är det dags att titta till dom, kanske könsbestämning och påfyllning av blomnäring för juli och augusti. Upptäckte dock en nackdel med Blomstras näringspinnar för blommande växter, NPK är 9,5-4-5,6. NPK värdet för gröna pinnar är 11,5-3,8-5,1 dvs. nästan likadant. För mycket kväve för blomfasen. Nu behöver jag hitta någon ny långtidsnäring för blomfasen, helst en som räcker i två månader. Kollade på blomavdelningen utan att hitta någonting. Det finns mer på blomsterhandeln. Om någon känner till någon bra långtidsnäring som finns i vanliga blomsterbutiker så är jag tacksam för rekomendationer.
    Eller så använder jag Blomstras pinnar och hoppas på att den omkringväxande gröna vegetationen suger åt sig kvävet. Några åsikter om detta?

    Andra problemet med pinnarna är doseringen. Svårt att veta hur många man ska lägga per planta. Doseringsanvisningarna på paketet är för krukdiameter. Jag blir tvungen att experimentera lite med det och tänkte variera lite mellan 5-10st pinnar per planta (krukdiameter 25-50cm). Kommer nog trycka ner två pinnar i botten av hålet och resten runt omkring plantan.

    Detta blir även ett bra tillfälle att testa några nya odlingsplatser. Jag hoppas hitta ett bra ställe med färre skadeinsekter än det förra stället.
    Långtidsverkande skydd mot djur kommer att bli lite svårt att fixa. Jag kommer nog bara att sätta en kopparring runt stjälken mot sniglar och eventuellt strö ut blodmjöl runtomkring men det känns onödigt eftersom det bara kommer att hålla en stund.
    Ett annat problem jag brottas med är hur jag ska få ner ph-värdet i jorden eftersom jag kommer att odla mest i granskog. Bara strö ut kalk runt plantan vet jag inte om det gör så stor skillnad samt att det är inte så bra om det lyser vitt runt plantorna. Förslag?

    Är det någon som vet hur kalhyggen sköts? Jag har hittat ett väldigt fint kalhygge men jag ser att någon har varit där och klipt ner en massa buskar. Hur ofta brukar bonden klippa ner buskar vid kalhyggen? Är det bara i början av våren? Jag har även hyttat ett helt färskt kalhygge som inte är mer än någon månad gamalt. När börjar man med utplantering av nya träd? Eftersom jag har så dålig koll på kalhyge skötsell så känns det som om jag borde undvika dom. Vi får se, har inte bestämmt mig än.

    http://imageshack.us/photo/my-images/62/img20120409154804cleane.jpg
    http://imageshack.us/photo/my-images/818/img20120418135428cleane.jpg

    Här är några bilder på mina små bebisar. Som sagt de växer så det knakar så jag har satt dit ett hönsnät som hindrar dom från att växa in i lamporna.
    Jag kom precis på att detta kommer att bli en trist odling att följa eftersom det bara kommer att bli två stora uppdateringar. Jag kommer nog att plantera några blommor nära mig så att jag kan besöka dom oftare. Så det blir några fler uppdateringar.

    Tänkte tipsa om en fin burk som jag hittade på ÖB.
    Här är en bild på den. Bara måla ögonen röda så har man en passande stash burk som man blir glad av när man ser den.
    http://imageshack.us/photo/my-images/585/img20120418170211cleane.jpg

    Tankar om säkerheten.
    Inte för att jag är paranoid men jag tänkte skriva av mig lite om det nya datalagringsdirektivet (DLD). Det har säkert diskuterats här på forumet men det tål att nämnas en gång till så att folk är medvetna om hur övervakade de är.
    Som många redan vet så har det nya DLD införts i Sverige (21-03-2012) och den innebär inte enbart lagring av trafiken på nätet som är relativt enkelt att undvika (mha. t.ex. Tor) utan även lagring av mobilens position. Den nya lagen kräver att mobiloperatörerna lagrar alla mobilers position i 6 månader. Detta kan vara ett problem för oss utomhusodlare som odlar i områden där många människor inte rör sig så det är inte svårt att binda dig till brottet med denna teknik. I dagsläget är den enda lösningen att antigen stänga av mobilen när man är ute i skogen eller använda sig av ett kontantkort.
    En länk och om ni vill läsa mer om den nya lagen så är det bara att klicka runt bland artiklarna på dn (eller bara googla).
    http://www.dn.se/ledare/signerat/datalagring-oforsvarligt-intrang-i-privat-sfar

    Nu tror inte jag att polisen kommer att kräva ut uppgifter från operatörerna bara för att de hittar några plantor men man vet aldrig. Kollar vi på öststaterna så har det blivit vardagsmat att kräva ut uppgifter från operatörerna för minsta misstanke. I Sverige är det inte lika enkelt att få ut uppgifterna men om vi tar en titt på Tyskland där DLD har tillämpats under en tid så har det inte visat sig ha bidragit till att lösa fler grova brott som det var avsett för. Trots att vi i Sverige har en “god stat” (som de kallar sig själva när de försöker särskilja sig från andra stater) ser jag ändå att det kommer att bli problem när det visar sig att den nya lagen inte bidrog till att fler brott löstes. Nästa steg kommer att bli krav från regeringen att bättra på statistiken och då kommer lagen att börja användas mer fritt och på mindre brott. Det har vi sett tidigare och det kommer vi att se igen.
    http://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/2012/03/darfor-jagas-”svensson”-och-inte-bovarna/

    Nu har jag varit dålig med att länka till externa källor som styrker mina påståenden men det går enkelt att googla om ni vill kolla upp någonting. Tanken är inte att skapa någon debatt om detta utan enbart informera folk så att alla är medvetna om de nya riskerna.

    Jag återkommer snart med en uppdatering med bilder på mina flickor i naturen. Tanken var att jag skulle plantera ut dom den här veckan men eftersom vädret inte tillåter det så får jag vänta lite till.

    See ya

    Edit: Får inte förhandsgranskningen att fungera på bilderna. Det får bli en länk istället.

    replied 11 years, 8 months ago 6 Members · 11 Replies
  • 11 Replies
  • hazy_eyes

    Member
    2012-04-20 at 19:02

    Ok nu har jag varit o handlat och hittade två olika blomsterpinnar. Substral (10,6-4,8-8,5) och Plantagens egna (7-4-10). Kommer nog satsa på Plantagens egna.

    En liten bild uppdatering samtidigt. Bytte ut det ojämna hönsnätet eftersom det ändå inte hindrade topparna från att sticka ut. Vid varje vattning så får man stå där och trycka ner topparna under nätet. De slingrar sig ut!
    Jag kom på att jag hade en glasskiva hemma som jag hade sparat som en bra o ha grej men trodde aldrig att jag skulle använda det till nåt. Den passade precis och den blir inte ens ljummen. Ibland har man flyt.

    Man ser tydligt hur stor skillnad det blir med bra ljus även när de är små.
    Något påverkade resultat eftersom de som grodde först placerades där uppe men ändå, stor skillnad.

    http://imageshack.us/photo/my-images/163/img20120420211316cleane.jpg/

    En liten rättning: Direktivet röstades igenom i mars men kommer att börja gälla from maj.

  • hazy_eyes

    Member
    2012-04-21 at 11:03

    Ok dags för en liten uppdatering igen.
    Jag såg idag att mina flickor lever väldigt trångt i plastmuggarna. 0,3l jord räcker inte längre.
    Bestämde mig då att det är dags för en liten provutplantering. Är lite skeptisk eftersom temperaturen sjönk under nollan inatt igen men jag kan inte låta dom trängas i dom små kopparna. Har läst någonstans att det kan hämma växten även efter omplantering om det blir för trångt.

    Så jag tog med mig 4st av de största rackarna ut i skogen för utplantering. Hittade två väldigt bra ställen. En enorm granplantage som ser ut att ha fin mjuk jord men jag vågade inte plantera ut där eftersom jag misstänker att bonden underhåller det.
    Andra stället är jättebra. I närheten av en tågräls, väldigt öppet och det växer en massa vass där så ingen kommer att ge sig ut i den höga vassen för att vandra eller leta svamp. Jag trodde att det skulle vara någon träskmark där men det var mjuk svart jord. Jag tog med mig lite för att mäta PH-värdet men jag får inget resultat. Jorden är så svart att man inte ser vilken färg det är på vattnet. Har låtit den stå ett tag nu men den svarta jorden lägger sig inte på botten. Konstigt haha?
    Här är en bild på stället
    http://imageshack.us/photo/my-images/850/20120421131857cleaned.jpg/

    Verktygen framme:
    http://imageshack.us/photo/my-images/259/20120421131849cleaned.jpg/

    Det gick extremt smidigt att gräva ut hålet. I den här mjuka jorden så hade det inte heller varit några problem att gräva heller men det här är ännu smidigare :).
    http://imageshack.us/photo/my-images/100/20120421132014cleaned.jpg/

    Kolla vad trångt de har det i plastmuggarna :(
    http://imageshack.us/photo/my-images/220/20120421133109cleaned.jpg/

    Första utplanterad
    http://imageshack.us/photo/my-images/171/20120421132332cleaned.jpg/

    Och två bredvid varandra. Jag tror att avståndet räcker.
    http://imageshack.us/photo/my-images/98/20120421133856cleaned.jpg/

    Har även startat ett experiment med doseringen av pinnarna. Den första plantan fick 5 näringspinnar, andra 7 sen 9 och den sista fick 11st. Jag tänkte dosera alla såhär så kan jag se vilka som växte bäst.

  • Someshta

    Member
    2012-04-21 at 11:59

    Om det växer så mycket vass där, tror du inte att det blir översvämmat då och då? Vass brukar ju inte växa på torr mark.

  • hazy_eyes

    Member
    2012-04-22 at 06:35

    Ja du har rätt. Tänkte också samma sak men jag fattar inte varför det är torrt där nu. Det har regnar ganska ordentligt de senaste veckorna och jag kännde is i marken när jag grävde. Då borde det vara ganska blött där nu.
    Jag såg några naturliga kanaler som gick genom vassen och ran ut i den stora kanalen vid spåret. Kan förklara vart vattnet tar vägen.
    Jag har hört att CB ska tycka om blöt mark så några översvämningar kanske gynnar den. Vi får se hur det blir. Jag kommer att plantera ut på minst 2 ställen till på samma sätt så kan jag jämföra resultaten.
    Det bäste med att ha många plantor att plantera ut är att man kan experimentera lite.

    Det spelar egentligen ingen större roll för mig hur många som överlever. Jag odlar bara för mig själv och till att bjuda några polare. Så det räcker med att bara några få plantor överlever. Jo fler som överlever desto mer kommer jag/vi att behöva röka. Hahaha jag fick det att låta som någonting jobbigt. Det värsta skulle vara om alla överlevde. Vad ska jag göra av allting. Jag får nog ta ledigt från jobbet o börja röka på heltid då :)

    Det jag älskar mest med utomhusodlingar är att man har en anledning till att vandra runt i olika skogar och utforska naturen.

  • Sasquatch

    Member
    2012-04-22 at 07:34

    Är det inte lite för tidigt för plantering i zon 3? Det snöade för någon dag sen bara och temperaturen ligger runt 4-5 plus. Jag hade väntat till åtminstone i mitten på maj men jag håller tummarna för att det kommer gå bra för dig. =)

  • hazy_eyes

    Member
    2012-04-22 at 20:01

    Jo det är lite tidigt. Det var till och med fruset i marken. Inget bra tecken.
    Bra tillfälle att testa gränserna för vad OrangeBud klarar. Funderar lite på att göra den till min standard stain. Gillar den starkt.

    Upptäckte en intressant sak när jag vattnade mina blommor idag. Vissa av dom har gula undre blad, andra prickar på bladen och majoriteten är helt gröna och fina. Det intressanta är att alla matas med samma näringslösning. HESI för gröna växter 6-2-4 och ca 5ml per liter vatten.
    De gula undre bladen tyder på kvävebrist tycker jag. Vad sägs?
    http://imageshack.us/photo/my-images/803/20120422214413cleaned.jpg/

    De prickiga bladen är jag osäker på. Se här: http://imageshack.us/photo/my-images/842/20120422214442cleaned.jpg/
    Kaliumbrist om man tittar på den här bilden. http://imageshack.us/photo/my-images/847/kalium.jpg Tveksamt om det är rätt.
    Eller kalciumbrist enligt den här: https://www.icmag.com/gallery/data/500/1134calcium-1.jpg

    Vet inte vad jag ska tro om detta. Ingen ide att ändra på min doseringen eftersom majoriteten av blommorna verkar gilla den. http://imageshack.us/photo/my-images/140/20120422214547cleaned.jpg/
    Jag avvaktar en stund så får vi se om det blir bättre.
    Roligt att se hur blommor kan reagera så olika under samma förhållanden.

  • madye

    Member
    2012-04-24 at 15:33

    Din moderplanta är en hermis? Hennes/hanns frön kommer bli hermisar också tror jag. Det förs vidare.. har för mig det rätta mig om jag har fel.

    E: Sorry läste ej hela tråden, såg nu att du är medveten om att det blir hermisar!

  • hazy_eyes

    Member
    2012-04-25 at 09:19

    Ja jag är medveten om den förhöjda risken för hermisar med dessa frön. Jag är dock inte helt säker på att majoriteten av dom kommer att bli hermisar. Har vid ett tidigare tillfälle odlat fram två stycken plantor från hermis frön och båda blev honor.
    Har för mig att det är skillnad om plantan har hermis gener och blir hermis av sig själv eller om den blir stressad till det. Båda har hermis gener men olika stor andel. Rätta mig om jag har fel.
    Plantan som fröna kom ifrån blev ganska bränd då friskluftstillförseln blev blockerad av en olyckshändelse. Efter det blev en del av plantan hermis.
    Men som sagt vi får se hur det blir. Det kanske bara är önsketänkande, men jag håller tummarna.

    För övrigt så händer det inte så mycket i odlingen förrutom att de växer och det börjar blir riktigt trångt i odlingsskåpet. Ska ta och titta till mina utplanterade blommor i helgen och även ta och plantera ut fler om de överlevde. Det har varit 4+ grader sedan jag planterade ut dom så de borde ha klarat sig. Jag tror inte att vi får fler frostnätter nu.

  • jamaicanrastafari

    Member
    2012-05-05 at 12:55

    Så jobbigt o klicka på alla länkarna… :(

    Använd [img]BILD LÄNK[/img]

  • madye

    Member
    2012-05-09 at 15:33
    jamaicanrastafari wrote:
    Så jobbigt o klicka på alla länkarna… :(

    Använd [img]BILD LÄNK[/img]

    Hehe har du levt under en sten senaste tiden här på swecan eller? Inga funktioner fungerar. Denna texten borde vara fetstil men det är den inte!

  • thaistick

    Member
    2012-09-13 at 04:43

    ser fin fint ut..

    hermis gener sitter i plantan och den förs vidare..
    men som med psykiska sjukdomar på människor måste inte
    barnen bli det bara för att förälder va det.. men risken är juh avsevärt högre
    och det blir ryskrolette varje gng du kör…

    Om du stressar fram hermisar är du på väg att skapa femmade frön..
    men om den stressades pga värmer eller nån timma här å där med ljuset
    säger det mig att den hade hermis anlag redan där.. vilket såklart alla femmade bär på utesluts därför alltid när det kommer till skapa frön.

    Måste bara fråga orangebud starkt buzz?
    har haft den i 3 länder blivit galet besviken alla 3..hade jag otur? mjuk lite mysig sativig fick jag den till.. 10år tillbax ja då minns jag när orangebuds började dyka upp då var det bra eller var jag bara yngre :thinking:

Log in to reply.